Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 08:41
@Rolandsinger, jeśli uznasz HD800 za lepiej grające od HD595, to będzie oznaczało, że porzuciłeś swój dotychczasowy kanon brzmienia na rzecz innych, dziwnych smaków. Tłumacz to sobie jak chcesz, HD800 wyrafinowaniem technicznym chwilami sięgają dna, a konkretnie głośników podłogowych za kilkaset zł para. Nie mieści mi się w głowie jak można zrobić rezonujące słuchawki w obudowie otwartej? CAL przynajmniej są zamknięte i kosztują 10% ceny Sennków. HD800 grają podobnie do CAL! i HD595, a nie do K 701, ani DT880, no może do HD600, z czego wolałbym te drugie. CAL mają lepszy, równiejszy sopran (po wymianie kabla), ładniejsze wybrzmienia, lepszą perspektywę, ogólnie bardziej spójny charakter. Być może tak gra egzemplarz Wiktora, a @fallowa inaczej? Dla wygody mogłem napisać, że zgadzam się z opinią Piotra Ryki i amen, bo oddaje sedno od strony wrażeń słuchowych, natomiast pech chciał, że puściłem "Shake the Disease" DM zamiast zwykle próbowanego "Everything Counts" i obudowa zaczęła się wzbudzać. Gdyby HD800 kosztowały dokładnie połowę swojej ceny, to bym powiedział, że wolę K 701, bo są bardziej naturalne, DT880 bo są bardziej spójne i realistyczne, a pochwaliłbym designerów za nowatorskie podejście wzornicze.

@fallow, z tymi dziesięcioma HD800 to ja Ci wierzę tak na 10%. :)

violett

• 786 / 6356
  • Ekspert
23-07-2009, 08:57
Majkel, skąd w Tobie tyle "wrogości" do Sennheiser\'a? (za wyjątkiem oczywiście HD25-1) Może inaczej słyszysz/odbierasz dźwięki niż inni ludzie? :)))

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 09:07
No właśnie, violett. J nie jestem inny. Bardzo Was proszę Koledzy o nieszukanie jakiegokolwiek podłoża emocjonalnego w mojej opinii, gdyż ja dowolny nowy produkt jakiejkolwiek firmy traktuję całkowicie obojętnie, nie jestem fanboy\'em Grado, i co mi się w Grado nie podoba, nie raz pisałem. Natomiast nic nie poradzę, iż egzemplarz, który miałem przyjemność (?) słuchać tak właśnie wczoraj grał. Ani nie wiem jak będzie grał za miesiąc, ani czy jest to prawda o wszystkich Sennheiserach HD800. Postępem względem HD600 jest kompletność barw, szybkość i bezpośredniość, regresem parę dziwnych efektów w tym zwyczajne rezonanse. Wydaje mi się też, że HD650 są czymś bardziej dźwiękowo określonym i skończonym. Posłuchajcie i oceńcie sami, chętnie poznam Waszą opinię. Ja mam długą listę słuchawek, które wolę od HD800, i znajdzie się wśród nich kilka modeli Sennheisera. Co do tej firmy jeszcze - gdybym nie miał słuchawek dousznych, kupiłbym IE8, bo są ponoć najlepsze w swojej klasie. Miałem kiedyś CX300.

Leszek

• 256 / 6366
  • Zaawansowany użytkownik
23-07-2009, 09:27
Majkel z której płyty CD korzystałeś przy odsłuchach :O)"Shake the Disease" DM?
--------------------------------------------------
Korzystaj lecz nigdy nie wykorzystuj :O)

Gustaw

• Gość
23-07-2009, 09:30
Piotr Ryka, majkel

Dziękuję za recenzje.

PS. W piątek prawdopodobnie będę miał okazję przetestować nowe Grado. :-)))

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 09:32
Z wielu:

Depeche Mode "Greatest Hits Vol. 1"
Anna Netrebko "Souvenirs"
Body Count "Born Dead"
downset "downset"
Haydn - Kwartety Smyczkowe
Grieg - Koncert Fortepianowy nr ? (ogólnie znane kawałki ;) )
Katie Melua "Pictures"
www.rozhlas.cz - Koncerty Brandenburskie [FLAC], wykonanie barokowe
Blue Note Trip 7 - Maestro (jazzik różnej maści)

Na pewno jeszzcze jakichś innych, ale nie pamiętam.

Ged

• 1725 / 6367
  • Ekspert
23-07-2009, 09:32
Jak na szczyt sezonu ogórkowego to naprawdę mamy bardzo ciekawą dyskusję. Praktycznie co 5 minut trzeba odświeżać forum :)
Czekamy na Wasze opisy PS-1000.

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 10:08
O PS1000 napisałem na head-fi po angielsku. Z płyt używałem do testu jeszcze:

Ayo "Gravity at Last"
Seether "One Cold Night"
The Roots "Phrenology"

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
23-07-2009, 10:08
Majkel: Moze po prostu HD800 pokazaly Ci co zrobiles ze swoim torem aby GS1000 brzmialy na nim dobrze ? :)) :P :))  Moim zdaniem i Rolandsingera, z reszta pisalismy o tym juz wiele razy tor pod Grado GS1000 nie moze byc neutralny aby te sluchawki graly dobrze, dla HD800 im bardziej neutralny - tym lepiej.

Z tym co napisales odnosnie K701 vs HD800  - kompletnie sie nie zgadzam :)

Watpie tez aby HD800 Wiktora graly tak roznie od moich, to nie Grado.

Osobiscie watpie tez aby te sluchawki jakos specjalnie sie wygrzaly i zagraly zgola inaczej, oczywiscie jest to tylko moje gdybanie :))

Czy Rolandsinger nie moze lubic czegos innego poza jednym kanonem brzmienia ? :) Jak wytlumaczyc fakt ze znow ma Beyery DT 880 Pro :) ? W takim razie porzucil swoj kanon brzmienia i jest beee :) ? Wiec jak sie lubi GS1000 to nie mozna juz lubic czegos innego bo porzuca sie swoj kanon brzmienia wlasciwy tylko w zasadzie dla Grado i moze K1000 ? :) (Tyle, ze K1000 jest znacznie bardziej wyrownane)

Wczoraj akurat (mam nadzieje) ze sie nie obrazi byl u mnie posiadacz hi-endowego systemu glosnikowego opartego m.in na monoblokach Manleya i sluchal HD800 z Woo2 i EMU, w pewnej chwili powiedzial "zeby glosniki tak graly". Mysle, ze nie chodzilo mu o to, ze chcialby zamienic system na pierwsze lepsze podlogowce, chociaz...moge sie mylic :))

Zawsze wywoluja we mnie usmiech te obrazowe porownania do kobiet, samochodow, krajobrazow, zbiornikow wodnych, muz, wszechswiata etc.

Dla mnie to jest mniej wiecej tak, Sposob prezentacji Grado jest dla ludzi ktorym nie wystarcza juz muzyka jako tako lecz pragna doszukiwac sie jej esencji gdzie indziej - w zasadzie w rzeczach dla samej muzyki malo istotnych i pobocznych, Senki pozwalaja skupic sie na muzyce - reszta nie ma znaczenia.

Wiec jezeli jestes rasowym audiofilem - Senki raczej nie sa dla Ciebie, dadza Ci tylko namiastke tego co chcesz uslyszec.

Dla mnie w koncu stalo sie to na co czekalem od dawna - mam juz poziom techniczny calosci prezentacji ktory mnie zadowala i nie powoduje uczucia braku czegos - moge sluchac juz po prostu muzyki zapominajac o reszcie.

Prawdopodobnie to czym Fani Grado sie zachwycaja - mnie przeszkadzalo :)

Aha, gdyby nie to ze uwazam HD800 za sluchawki bardzo udane na 100% uzywalbym dalej K701 z pewnie zmodyfikowanym palkiem (troche mnie cisnal).

Oczywiscie - poslucham jeszcze PS1000 :D

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
23-07-2009, 10:09
>> majkel, 2009-07-23 10:08:08
O PS1000 napisałem na head-fi po angielsku. Z płyt używałem do testu jeszcze:

To moze zrobisz przysluge kolegom i napiszesz tez u nas po polsku :) ? Grzecznie prosimy ;)

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 10:19
No dobra, jak będę miał nieco więcej luzu. A propos głośników - parę dni temu słuchałem pieca Accu + DP700 + Von Schweigkerty v4. Grało to lepiej niż HD800 w moim systemie, ale nie zamieniłbym za to PS1000 w moim systemie w żadnym razie. Wczoraj chwilę słuchałem tego samego pieca i CD Accu, ale w towarzystwie jakiegoś sporego modelu Avantgarde Acoustics. Strzelam, iż zestaw taki, Accu + Von Schweigkert lub AA to jakieś 200~300kPLN z okablowaniem, a nie zamieniłbym mojego słuchawkowego zakątka z GS1000 za nie. Za Avantagrdy nie oddałbym nawet mojego systemu w towarzystwie HD800. Nie pamiętam, czy już to napisałem, ale w pewnych względach czysto technicznych HD800 przewyższają GS1000 swoją poprawnością, ale te rezonanse... no kurcze nie za takie pieniądze!

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
23-07-2009, 10:25
Ale jakie rezonasne, kiedy gdzie w jakim utworze :) ?

fallow

• 6463 / 6335
  • Ekspert
23-07-2009, 10:26

majkel

• 7477 / 6365
  • Ekspert
23-07-2009, 10:31
@fallow, przeczytaj jeszcze raz dokładnie moją opinię, jest mowa o wzbudzaniu się na około 400Hz - tak na ucho, utwory też podałem - DM "Shake the Disease", Anna Netrebko "souvenirs" - pierwszy kawałek.

Mam jeszcze pytanie - jak wyjaśnić świetną współpracę mojego toru z Creative Aurvana Live i Grado GS1000 jednocześnie, ponadto świetną współpracę mojego wzmacniacza z DT880 Pro (opinia nabywcy)? Jakież to brzmienie ma mój tor, że tak to wychodzi?
Ja się dziwiłem Rolandowi, gdy sprzedawał DT880 Pro, pewnie je usłyszał z lampy, dlatego znowu kupił. Z TH współpracują fantastycznie, z Moonlightem SL1 niestety nie słyszałem, ale już z v.8 moim zdaniem było satysfakcjonująco. Jestem pewien, że z moim obecnym torem zgrałyby się wyśmienicie. I też rozważam ich ponowny zakup, ale z prostym kablem, bo te mniej cisną. ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6366
  • Ekspert
23-07-2009, 10:51
@ majkel

Moje wpisy nt. Grado to oczywiście żart, przyznam, może trochę sarkastyczny, ale chyba jeszcze większym sarkazemem jest relacja cena/jakość produktów Grado i przy tej jakkości wykonania żadne brzmienie raczej tego nie zrekompensuje.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)