I masz racje Gustawie!
Mozna to takze zobrazowac dobrze na przykladzie HD650 i HD800. HD800 sa krokiem w przod pod katem technologicznym i sonicznym w kontekscie precyzji etc.
Ale - wcale nie musi byc tak ze kazdemu HD800 beda podobac sie bardziej niz HD650 - i jest to dla mnie w pelni zrozumiale. W moim przypadku akurat sprawa jest prosta, ja poszukiwalem tej szybkosci, precyzji, zwinnosci, przejzystosci ale wcale nie kazdy odbierze te cechy sluchawek jako zalety.
Przykladowo moja dziewczyna jestem pewien ze wybralaby HD650 zamiast HD800, gdyz Ona wolalaby aby sluchawki graly bardziej lagodnie i mniej dosadnie oraz ciemniej i cieplej, wolniej.
HD650 ze standardowym kablem nie sa szybkie i graja zza zaslonki, coz - taki ich urok.
Gdyby kosztowaly 5K PLN - zaloze sie, ze czesc osob usprawiedliwilaby wtedy ich sposob grania tym, ze za tak wysoce rozwieniety relaks sie placi.
Oczywiscie znalazloby sie tez troche osob, ktore zarzucilyby im ze sa mniej przezroczyste, wolniejsze etc niz nizszy model HD800.
Znane sa przeciez sluchawki stawiajace na emocje i ciepelko - wcale nie szybkie i wcale nie ultra detaliczne - chociazby bardzo muzyaklne JVC DX1000 czy ciemne przeciez ze zroll-offowana gora Audiotechniki L3000.