Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6357
  • Ekspert
25-06-2009, 13:55
Tranzystor to jest dobra opcja dla kogoś, kto chce zestawić sprzęt, a potem tylko włączać i słuchać. Wielość możliwych brzmień jest bardzo duża, tyle że dostępność zmian dla normalnego użytkownika praktycznie żadna. Zostaje dobieranie innych komponentów, więc najlepiej by było móc je sprawdzać w swoim systemie poprzez wypożyczanie i porównania. Z takim urządzeniem jak RP-010B MkII nie można chybić, a jak coś będzie nie tak, to dać mu się pogrzać kilka dni, a potem szukać gdzie indziej miejsca na poprawę. Wybitne wzmacniacze wymagają wybitnych źródeł i łączówek, co nie musi znaczyć drogich. Najlepiej po prostu przetestować kilka, aż się coś bezwzględnie spodoba.

fallow

• 6463 / 6327
  • Ekspert
25-06-2009, 14:55
Nie jestem lampowym wyjadaczem ale jednak juz dziesiat par lamp u siebie mialem i po salanach tez takowych sluchalem czy u znajomych i brumienie zdarzylo mi sie tylko 2 razy. Raz kiedy kupilem lampy z TubeWorld jako Kuhl-Tube (po lezakowaniu w bardzo niskiej temperaturze) - pozniej okazalo sie, ze gosc juz ich tak nie traktuje i wycofal ze sprzedazy ten model. Drugi raz kiedy kupilem lampy od goscia, ktory nie zamiescil zadnych wynikow testow i nie napisal w jakim sa stanie - to mozna powiedziec na wlasne zyczenie :)

almagra

• 11711 / 6012
  • Ekspert
25-06-2009, 15:05
Wzmacniacz lampowy o całkowitym wzmocnieniu napięciowym rzędu kilku razy jest cichy jak grób.

majkel

• 7477 / 6357
  • Ekspert
25-06-2009, 15:15
Czasami źródłem brumu jest pętla masy. Warto się przyglądnąć, czy w systemie nie ma za dużo urządzeń z bolcem na wtyczce zasilania, i zrobić tak, żeby tylko jedno było uziemione.

Rafaell

• 5033 / 6354
  • Ekspert
25-06-2009, 15:26
>> majkel, 2009-06-25 11:10:27
>Ja nie mam wrażenia, że słuchawki aspirują do bycia głośnikami, no może poza AKG K1000

AKG K1000 to masa zmagazynowanej wiedzy naukowców badających psychofizjologię słuchu i słuchawki te miały symulować skutecznie a raczej doskonale w naukowy a nie audiofilski sposób oszukać nasz mózg włącznie z błędnikiem w celu nazwijmy to stworzenia ludzkich warunków przebywania ludzi w kosmosie.One nie miały udawać kolumn bo to bez sensu. Dopiero nie dawno ktoś bąknał jak bolesne migreny potrafia mieć kosmonauci w stanie nieważkośc-taki człowiek wtedy nic nie może dobrze zrobić a ma prowadzić pojazdem za x G$ Dobrze przeprowadzona symulacja także dźwiękowa potrafi zmienić np. ciśnienie krwi w mózgu i nie trzeba robić tego farmakologicznie.Używajac te genialne słuchawki w systemach audiofilskich (bez opracowanych  przecież procesorów dżwieku) To dalej jest tak jakbyśmy używali lasera osadzonego w drzewcu po kopaczce do ziemniaków.
Drobne informacje dałem w opiniach o AKG K1000 ale cała masę wiedzy można znaleźć w internecie. Jak na razie nawet prostego procesora "dla ludu" BAP1000 nie posiada nikt z forumowiczów a szkoda bo dodając do tego nagrania w systemie sztucznej głowy oszustwo było by doskonałe.

asmagus

• 4439 / 5906
  • Ekspert
25-06-2009, 17:45
BAP 1000 ma znany chyba wszystkim Adam Sztaba.

Kawałek Ciekawego wywiadu:
"HFC Czy przy nagrywaniu stosujesz tzw. ulepszacze dźwięku, procesory, kompresory itp.?
ASz Do wszelkich ulepszaczy podchodzę bardzo ostrożnie. Instrument powinien brzmieć sam w sobie, dlatego takie instrumenty jak bas czy bębny najczęściej nagrywamy, jak to się mówi, ?w stół? (konsoletę). Instrument musi być dobrej jakości, a artysta własną grą powinien nadać charakter brzmienia. Kilka razy, zwłaszcza przy imprezach telewizyjnych, zdarzało mi się słyszeć kilku perkusistów grających na tym samym zestawie perkusyjnym. Różnice były ogromne, a przecież był to ten sam instrument. Wracając do pytania - technika daje dziś naprawdę sporo możliwości, ale trzeba być wyczulonym na tanie zabiegi, które tylko pozornie dają dobry efekt. Zwykłe dodanie wyższego pasma pozornie nadaje większą jasność i blask, a w dalszym etapie czyni nagranie metalicznym. Strasznie lubię wykorzystywać nowe technologie, uwielbiam testować nowe wersje programów czy plugginów, i jestem lekko "wykręcony" na tym punkcie, natomiast często widzę w tym ślepą uliczkę. Sam spotkałem kilku realizatorów, dla których istotą było szukanie brzmienia w korektorach, kompresorach czy pogłosach, a nie wydobywanie najlepszego brzmienia od muzyka i jego instrumentu. Jest też grupa realizatorów, która uważa, że wszystko można zrobić "potem", a niestety jeżeli materiał wejściowy jest marnej jakości, niczego już "potem" nie naprawimy. Doceniam nowe możliwości techniczne, głównie z tego względu, że dziś muzyk nawet w domowych warunkach jest w stanie wykonać ogromną część pracy nad płytą, aczkolwiek jestem zdecydowanym przeciwnikiem nagrywania całych płyt w domu. To kolejna złudna droga, w którą wybiera się wielu artystów. Rozczarowanie przychodzi wówczas, kiedy posłucha się bezpośrednio po sobie płyty nagranej w domu i w profesjonalnym studiu. Reasumując te rozważania: technikę należy wykorzystywać, ale umiejętnie i ze smakiem.

HFC W jakich pomieszczeniach czy studiach nagraniowych lubisz słuchać muzyki i oczywiście na jakim sprzęcie odsłuchowym?

ASz Bardzo lubię nagrywać w studiu Sound And More w Warszawie, głównie ze względu na legendarny stół Neve VRL 72 oraz wspaniałe odsłuchy, czyli L-707 + L-150G (Lipinski Sound). Konsolety Neve mają zupełnie niepowtarzalne brzmienie i nawet zwykłe "przepuszczenie" sygnału sprawia, że dźwięk staje się niezwykle nasycony i bardzo analogowy. Uwielbiam też studio im. A. Osieckiej w radiowej Trójce. Tam z kolei znajdują się wspaniałe kolumny Boxer T3. Ich głębia i niskie pasmo jest niewiarygodne. W warunkach tzw. "pracowych" jestem wierny od lat swoim odsłuchom bliskiego pola, aktywnym Genelecom 1029. Nie używam więc klasycznego wzmacniacza, natomiast korzystam z urządzenia odsłuchowego AKG Audiosphere BAP 1000 wraz z dedykowanymi słuchawkami K1000. Słuchawki, których najczęściej używam, to nieprodukowany już model Sennheiser HD25 - następcy tych słuchawek jakoś mnie nie powaliły, więc zostałem przy starych. To słuchawki co prawda bardziej masteringowe, ale od samego początku zaskoczyły mnie wiernością i niemal zerowym przekłamaniem w odtwarzanym paśmie, co jest niezwykle ważne. Odtwarzacz DVD to Marantz DV-4200. Odsłuch komputerowy: Harman Kardon SoundSticks II. Jeśli jesteśmy przy komputerach, to jestem w pełni uzależniony od produktów Macintosha... i tu mógłbym snuć opowieść przez najbliższych kilka godzin (śmiech)."

Ged

• 1725 / 6359
  • Ekspert
25-06-2009, 18:02
Fallow, Piotr Ryka, majkel, almagra
Dziękuję za komentarze do mojej wypowiedzi.
Z Waszych opinii wynika, że powinienem spróbować zmniejszyć brumienie w moim wzmacniaczu.

pastwa

• 3846 / 6357
  • Ekspert
25-06-2009, 20:28
>> w.luczynski, 2009-06-25 18:02:58

Po pierwsze, musisz sobie odpowiedziec czy jestes zadowolony z brzmienia swojego wzmaka, jesli tak, a nawet bardzo, wowczas warto sie wziac za to brumienie i je zlikwidowac (rozumiejac, ze to jedyny mankament), jesli jednak dodatkowo szukasz poprawy sonicznej w konkretnych aspektach brzmieniowych, to chyba lepiej  poszukac nowego/lepszego wzmocnienia..

x500

• 461 / 6336
  • Zaawansowany użytkownik
25-06-2009, 21:03
Poprzedni post wyszedl tak ze nic tylko go usunac . Chodzi mi o to ze tutaj oferuja PS1000 http://www.needledoctor.com/Online-Store/Grado-Headphones za 1695$ , na tej samej stronce maja mullardy po 26$

fallow

• 6463 / 6327
  • Ekspert
25-06-2009, 21:48
Mullardy Made In Russia :)) niezle. http://www.needledoctor.com/Mullard-12AX7-ECC803S-Tube

Kolor nadruku typowy dla rosyjskich fabryk.

jjurek

• 2074 / 6288
  • Ekspert
25-06-2009, 22:28
>> Piotr Ryka, 2009-06-25 14:37:01
"... Komunistyczny telewizor lampowy moich rodziców grał codziennie wiele godzin przez sześć lat nim się spaliła pierwsza lampa..."

W tych czasach transmisja  telewizyjna trwała od godziny 17 do 22. Bez przerwy były powtórki :).

Paszeko

• 1277 / 5926
  • Ekspert
25-06-2009, 22:50
>> Piotr Ryka, 2009-06-25 14:37:01
>dobre lampy i dziesięć lat codziennej eksploatacji potrafią wytrzymać.

Dobre lampy pracujące w dobrych warunkach (nieprzeciążone, nie narażone na oscylacje, wstrząsy).
W "komunistycznych" telewizorach bywało że niektóre lampy były porządnie żyłowane.

jjurek

• 2074 / 6288
  • Ekspert
26-06-2009, 07:46
>> w.luczynski

"Z Waszych opinii wynika, że powinienem spróbować zmniejszyć brumienie w moim wzmacniaczu. "

Twój egzemplarz brumi?
No to następny kwiatek- oryginalny Yamamoto też podobno brumi...

fallow

• 6463 / 6327
  • Ekspert
26-06-2009, 07:54
Moj egzemplarz nie brumil, ale czytalem przypadki gdy ludzie wysylali do reklamacji same lampy z tego powodu.

Troche dziwne, ze manufaktura Yamamoto nie testuje lepiej tych WE 408a nim trafia do klienta.

alghar

• 639 / 6069
  • Ekspert
27-06-2009, 01:05
fallow @  to  czekamy za  jakiś czas  na  opinie  o HD 800  :)