Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

• Gość
10-06-2009, 21:24
Witam.

Ostatnio wylądowały u mnie  słuchawki Staxa Lambda SR  wraz z adapterem, który podłączamy bezpośrednio do końcówki mocy.
Wcześniej nie miałem doświadczenia z tą firmą, więc znajomy mi zaproponował wypożyczenie, a może nawet odkupienie.

Tak więc podpiąłem do systemu i... jestem bardzo mile zaskoczony. Bardzo przyjemne, detaliczne, swobodne i przestrzenne granie. Wspaniałe wybrzmienia połączona ze świetną rozdzielczością dźwięku. Największą wadą słuchawek jest niestety rozciągnięcie w dół pasma. To chyba największa wada chyba nawet całej ofert staxa.
Dla mnie nie akceptowalna.
Mam pytanie do Was.
Posiadam zacna końcówę mocy na push-pull na Emission Labs 320B , która teraz gra ze staxami i adapterem, ale w przyszłosci, mam nadzieje niedalekiej,  chcę zakupić hd 800 i wykorzystać końcówkę na lampach wraz z adapterem. Tylko czy będzie mozna dokupić kabel, aby wtyki pasowały do hd 800 i do wejść Staxa przy adapterze???

Może ktoś cos podpowie.

Poniżej kilka fotek systemu.

pozdr

• Gość
10-06-2009, 21:26
John

piter z

• 375 / 6359
  • Zaawansowany użytkownik
10-06-2009, 21:48
obawiam sie ze potrzebowalbys nowy wzmacniacz

wiktor

• 2503 / 6356
  • Moderator Działu Słuchawki
10-06-2009, 22:10
>> John, 2009-06-10 21:24:58
< Największą wadą słuchawek jest niestety rozciągnięcie w dół pasma. To chyba największa wada chyba nawet całej ofert staxa. Dla mnie nie akceptowalna. >

Witam,

chyba Kolega zbyt pośpiesznie wydał taką opinię. Ten model jest zdecydowanie mało "basowy". Czego jak czego, ale grania dołem w tym i modelu 404 na wzmacniaczach Staxa nie uświadczyłem. Raczej szukał bym przyczyny opisanego brzmienia w takim hybrydowym połączeniu tych słuchawek. Zgodził bym się ze stwierdzeniem przesunięcia balansu tonalnego w górę, ale na pewno nie w dół.

• Gość
10-06-2009, 22:49
piter z rozwiń swą odpowiedź.

Doświadczenie mam kiepskie w temacie słuchawek, więc wybaczcie może zbyt pochopne  stwierdzenia.

Wiktor a jak jest z basem w Omegach? Jak brzmi na nich kontrabas i bas elektryczny np Marcus miler?
Czy omegi podejdą pod adapter Staxa i czy w ogóle takie rozwiązanie ma sens?

piter z

• 375 / 6359
10-06-2009, 23:25
omegi mozna podpiac jezeli to jest energizer z wyjsciem pro - wiem tyle co czytalem - i wcale takie rozwiazanie niejest uwazane za kiepskie jezeli ma sie dobry amp. i odpowiedni energizer - nienapisales jaki ty masz

nieda sie podpiac zwyklych sluchawek do energizera - on jest do elektrostatow - jezeli twoj amp. jest diy to juz chyba lepiej byloby dozucic dodatkowe trafa aby mozna bylo z ich wyjsc pedzic sluchawki - ale tak tylko zgaduje i wiem ze sa bardziej kompetentne osoby ktore moga sie wypowiedziec

wiktor

• 2503 / 6356
  • Moderator Działu Słuchawki
11-06-2009, 00:02
John

1. Dobry rok temu, był u mnie Kolega, muzyk orkiestry PR w Katowicach. Pamiętam, powiedział mi wówczas " pierwszy raz słyszę tak wiernie kontrabas ".  Słuchaliśmy wtedy Diane Krall i Nat King Cola. W moim przekonaniu Omegi potrafią prezentować bas w absolutnej proporcji do pozostałego pasma. W optymalnych warunkach sprzętowych dla Omegi, Lambdy i SR 404 Signature wyraźnie usłyszymy, że Omega "ma bas", a pozostałe dwa modele  są ewidentnie "chude" w tym zakresie. Zastrzegam, że to moja własna ocena i zdecydowanie zachęcam do własnych testów.

2. Kolega Piotr Ryka ma takie urządzenie jakie i Ty posiadasz, pewnie teraz zmobilizuje się je odszukać. Należy jednak przyjąć, że zabawa w test szybko się zakończy. Nie ma co łudzić się, doskonałości z tego końcówka nie wyciśnie.  To raczej nie będzie miało sensu.

3. Omegi wymagają wyjścia w nomenklaturze Staxa - PRO, ten standard wszedł znacznie później.  Może i zagrają, ale czy zgodnie z parametrami technicznymi ?!

Rafaell

• 5033 / 6353
  • Ekspert
11-06-2009, 17:54
Tak sobie myślę że znów parę płytek wyleci nabywcom tych topowych słuchawek z kolekcji :(

W sumie to jednak nie ma odwrotu!:(

Ja mając dosyć dobry tuner często  katuję się słuchając muzyki z radia ale nie chciał bym już słuchać na "bardziej wybaczających" słuchawkach

fallow

• 6463 / 6326
  • Ekspert
11-06-2009, 18:48
Dziekujemy za trzymanie nas up-to-date w relacjach!

Mam nadzieje, ze PS1000 wkrotce wiec pojawia sie u Piotra :D

Ja poki co twardo czekam na HD800 a poszerza sie moja kolekcja lamp.

fallow

• 6463 / 6326
  • Ekspert
14-06-2009, 20:38
PS1000 dodatkowo z Black Dragonem to bedzie chyba juz dynamiczny szczyt, na pewno cenowo - bardzo jestem ciekaw jak byłoby w praktyce z TH.

Ja nie robie duzej zaglerki poki co z lampami gdyz najpierw chcialbym miec juz HD800 by wiedziec w jakim kierunku pojsc dalej. Na pewno zamierzam zostawic swoje obecne zrodlo i wzmacniacz.

Jak do tej pory z driverow zebralem Mullardy ECC88 na zlotych nozkach, Philipsy JAN 6922 oraz ostatni hit (subiektywnie) dla K701 - Voshody 6Н1П-ЕВ. W moim systemie K701 podobaja mi sie na nich bardziej niz na Mullardach. Mullardy na pewno sa subtelniejsze ale Voshody dodaja K701 bezposredniosci. Zastanawiam sie tez czasem czy nie pojsc w ECC83.

Z lamp mocy aktualnie mam Tung Sole 5998, Telefunkeny 6080 i GE 6AS7. Bez 2 zdan najbardziej lubie Tung Sole 5998, sa wydajniejsze i mocniejsze niz 6080 i 6AS7.

Prostowniki ktore uzywam aktualnie z K701 to Amperexy EZ80 a mam jeszcze Telefunkeny EZ80 i ISM 6V4.

Jako ciekawostka:

Lampa | amp_factor | wydajnosc pradowa max:
421A = 5.9 | 125 mA
5998 = 5.5 | 140 mA
2A3 = 4.2 | 60 mA
300B = 3.9 | 100 mA

stefanB

• 166 / 6357
  • Aktywny użytkownik
14-06-2009, 22:08
Wyniki testów słuchawek robionych przez niemiecką gazete "Audio" w latach 1980-2004
http://freenet-homepage.de/erzkanzler/sp_lsp.pdf
Mechaniczne przeliczenie wszystkich cen na euro. Jest to dość niebezpieczne, bo siła nabywcza była kilkakrotnie inna w latach osiemdziesiątych

"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein
"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein

Rolandsinger

• 2894 / 6357
  • Ekspert
15-06-2009, 13:11
Te HD6000 to pewnie następca HD800, posiadasz pewnie model przedprodukcyjny :) Niezmiernie jestem ciekaw jak grają.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6463 / 6326
  • Ekspert
15-06-2009, 14:13
>> Piotr Ryka, 2009-06-15 13:05:02
Fallow

Wczorajsze eksperymenty, polegające na balansowaniu trzema parami słuchawek (K1000, E9 i HD 6000), trzema odtwarzaczami (Ayon, Cairn i Docet) oraz sporą ilością różnych rodzajów lamp utwierdziły mnie raz jeszcze w przekonaniu, że poczynając od pewnego poziomu jakościowego nie ma czegoś takiego jak najlepsza lampa danego typu. Wszystko jest sprawą synergii.

W pelni sie zgadzam :) Dlatego tez o tym, ze np. aktualnie odpowiadaja mi najbardziej Voshody bylo czysto subiektywnym stwierdzenie w kontekscie mojego systemu i K701 w szczegolnosci.

Jestem w zasadzie pewien - ze przy GS1000 wybralbym Mullardy.

piter z

• 375 / 6359
17-06-2009, 21:00
czy ktos mial juz odpowiedz od jakiegos dealera ?? - na headfi jedna osoba z czech napisala ze w sklepie w ktorym on w czechach zamowil wlasnie przyjechaly !!!

piter z

• 375 / 6359
17-06-2009, 21:00
oczywiscie mowa o hd800