Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

piter z

• 375 / 6359
  • Zaawansowany użytkownik
07-06-2009, 10:21
wbrew pozorom nieglupi pomysl - ja sam tak mam ze wole czasem zamknac oczy bo az sie glupio czuje - oczy mi mowia ze jestem w swoim pokoju a uszy cos zupelnie innego - to naprawde dziwne uczucie - conajmniej jakby przenosic sie w matrix :D

a jeszcze odnosnie cen hd800 - to niewiem jak to w koncu wyjdzie w polsce poniewaz jedna firma w stanach zaoferowala 5% rabat na kupno sluchawek ( czy tez mozna bylo dostac jakis kupon znizkowy na 5% - niepamietam - i niejest to tak wazne jak fakt samej znizki ) reakcja sennheiser byla natychmiastowa - sklep ten juz niebedzie chyba mial hd800 z tego co mi sie wydaje - czyli o tych wszystkich super niskic cenach w polsce mozna zapomniec - poniewaz jak zostana wycenione na 4000zl to nikt ich niesprzeda taniej !!!! - a o rewelacji z megamedia mozna zapomniec - ot zrobili sobie troche reklamy

Rafaell

• 5033 / 6353
  • Ekspert
07-06-2009, 10:36
> piter z, 2009-06-07 10:21:38
Nie ważne co mówią ważne że mówią :)  To jest jakiś sposób na reklamę.

W sumie to trochę dziwne że na takie targi audio żaden słuchawkowiec z ciekawości nie przytargał chociaż własnego wzmacniacza,kabelka; żeby podpiąc HD800 i posłuchać? Dwa lata temu na Audio Schow miałem w neseserku zarówno wzmacniacz jak i swoje wtedy najlepsze słuchawki+klamoty typu płytyCD. Można wtedy faktycznie stwierdzić czy np. taki CD jestr taki cudowny.

Oj cos Panowie Słuchawkowcy dają ciała na całej lini.

intuos

• 1003 / 6356
  • Ekspert
07-06-2009, 10:38
nie rozumiem troche w jaki sposob firma moze ingerowac w marze sklepu, oni sprzedaja po cenie hurtowej i na tym w sumie koniec, chyba ze przedmiotem byla umowa z senkami.

Rafaell

• 5033 / 6353
  • Ekspert
07-06-2009, 11:06
>> intuos, 2009-06-07 10:38:48
Ja np. nie rozumiem dla czego np. właściciele sklepów umiejscowionych w marketach, oprócz czynszu muszą płacić marżę od obrotów? Tomku taki syfilityczny czas mamy. Sprzedawanie w cenach producenta to już dawno przyjęty zwyczaj-w sumie mądry bo co to za sens konkurować z samym z sobą? Jak to mówią żmija który własny ogon odgryza. Kiedyś jako oficjalny przedstawiciel firmy x  przeszedłem taki debilizm;duża hurtownia z sasiedniego rejonu agresywnie sprzedawała towar na moim terenie w cenie po jakiej kupowałem od producenta (oni mieli wiekszy upust i mogli sobie na cos takiego pozwolić, cene psuli tylko na moim terenie) Po  jakimś czasie stwierdziłem że nie ma sensu ponosić z własnej kieszeni kosztów na promowanie tego producenta i im grzecznie podziekowałem. Pomysl sobie może inaczej kupujesz od producenta towar za sporą kwotę z marżą dla Ciebie wyznaczoną i masz go sporo na sklepie. Producent nagle wymyśla sobie promocje i sprzedaje w detalu towar po cenie niższej niż cena Twojego zakupu u producenta. Efekt; zostajesz jak palant z niesprzedanym towarem .
Sądzę że sprzedawcy z Sennheiserem też nie chcą tak skończyć i z tąd takie cuda ze sprzedażą tych HD800
Sennheiser chce być za sprytny ale inni też sie uczą :)

piter z

• 375 / 6359
07-06-2009, 11:29
coz - jak dla mnie to podoba mi sie polityka cenowa sennheiser odnosnie hd800 - gdyby wszystcy producenci kontrolowali w taki sposob ceny swych produktow to zylibysmy w duzo lepszym swiecie dla audio - a dokladnie mam na mysli to ze salony audio dostaja po tylkach poniewaz niesa w stanie utrzymac marzy a maja ogromne koszty ( ale za to oferuja klientom mozliwosc zapoznania sie ze sprzetem, posluchanie go oraz serwis ) w porownaniu ze sklepami internetowymi ktore wcale niepromuja sprzedazy jedynie tna koszty ( czasem do marzy bliskiej 0 ) - i klient zostaje postawiony pod sciana ( nikt w koncu niezaplaci za cos sporo wiecej niz musi ) - sklepy padaja, rosnie "glucha" sprzedaz i wplyw recenzji z gazet na to co znika z "polek" - pozostaja jeszcze fora dyskusyjne ale to tez da sie zalatwic

Renia239

• 214 / 6314
  • Aktywny użytkownik
07-06-2009, 11:51
Koło jest zamknięte, gdyż ceny np. słuchawek poza oficjalną dystrybucją są o 20-25% niższe a z kolei wyższa cena w dystrybucji jest nieuzasadniona, gdyż w cenie tej powinny się znajdować koszty promocji w tym możliwości odsłuchu przez klienta słuchawek, porównania go z innymi a tu niestety, sprzedawcy nie umożliwiają odsłuchu gdyż boją się, że po dokonaniu porównania klient i tak trafia na rynek poza dystrybucją.I tak wchodząc do sklepu musimy się prosić żeby podpiąć słuchawki (normalnie to one powinny wisieć i zachęcać do posłuchania), jak sprzedawca wykazuje maksimum dobrej woli (czytaj została mu cała fura tego towaru i nik nie chce kupić) to podpina je klientowi ale najczęściej są niewygrzane, podpięte pod bele co itd. Dla producenta jest to obojętne kto to sprzeda (z dystrybucji krajowej, czy poza nią). Z Senn powstał problem, gdyż duża liczba sprzedawców wycofała się z dystrybucji ich towaru (produkt hd 600 i 650), gdyż w cenie dealerskiej są po prostu niesprzedawalne (Media Markt,Saturn itp. nie zamawiają już tego typu słuchawek). Tani import szczególnie z Chin zabił cenę. Ja pamiętam jak jeszcze nie dawno np. HD 595 kosztowały 890 zł. teraz są na allegro po 500-550 zł.

fallow

• 6463 / 6326
  • Ekspert
08-06-2009, 15:18
Brzmi bardzo zachecajaco. Czy wiadomo cos o napedzie autora wypowiedzi ?

piter z

• 375 / 6359
08-06-2009, 16:30
coz - ja z kolei chyba pamietam ze ktos tam sie wypowiadal ze zana deux nieblyszczala z hd800 - ale to jest head-fi tam nawet jak sie wydaje ze cos jest proste to tak naprawde jest inaczej - ciagle mam w pamieci singlepower extreme za ktorym wszystcy piali na zlocie a dla mnie to on tak koloryzowal ze w zyciu bym pol ceny uzywanej za niego niezaplacil - poczekamy do lipca i sami bedziemy mogli nabyc hd800 ( pewnie za 4kzl ) i sie przekonac - niemniej wyglada na to ze czekanie sie oplaci

Rafaell

• 5033 / 6353
  • Ekspert
08-06-2009, 16:32
HD800 maja być pod choinką na gwiazdkę na pewno ale nie u każdego

fallow

• 6463 / 6326
  • Ekspert
08-06-2009, 16:34
Jak dla mnie moga byc nawet na jesien 2012 byle byle dobre :)

piter z

• 375 / 6359
08-06-2009, 16:41
mysle ze lipiec jest calkowicie realny skoro stany ruszyly

Arek_50

• 1130 / 6359
  • Ekspert
08-06-2009, 17:02
....i niestey malo kto bierze  to pod uwage .A dotyczy to nie tylko sluchawek.

zyzio

• 960 / 6250
  • Ekspert
08-06-2009, 18:44
Nowy termin Megamedia to 1.07 :D ;D ;D Tym razem ustalony cichaczem bez powiadomienia oficjalnego :D :D :D
Parodia trwa ! :D

wiktor

• 2503 / 6356
  • Moderator Działu Słuchawki
10-06-2009, 18:24
AKG z dziurki...

.. da się, a jakże ! Zrobiłem kabel, który pozwala używać AKG K1000 z popularnego wyjścia jack. Wystarczy ca.30 cm kabla - dziękuję Piotrze ;-) - wtyki XLR i Jack. Aby zachować standard dobrych połączeń, takich samych jak w AKG ( Neutrik), musiałem je zamówić w UK. Trochę to trwało, są porządne, złocone i idealnie dopasowane do tych oryginalnych ze słuchawek.  Poniżej schemat, może kiedyś się przyda. Okazuje się, że wcale nie musi być tak dużo mocy. Na potencjometrze ze wskazaniem "jedenastej godziny" głośność jest wystarczająca, po "czternastej godzinie" niemal nie da się słuchać. Oczywiście dodam, że mam na myśli tylko przedwzmacniacz, a nie integrę lub końcówkę mocy. Tym opisem chciałbym Kolegom zasugerować, że AKG K1000 możemy słuchać ot tak, po prostu ze zwykłej dziurki. Może nie wszyscy z nas mają taką możliwość używania końcówek mocy, zatem nie ograniczajmy się.  Na jacku będzie też piękne brzmienie tych słuchawek.

wiktor

• 2503 / 6356
  • Moderator Działu Słuchawki
10-06-2009, 19:33
>> Piotr Ryka, 2009-06-10 19:09:29 < A skąd się bierze taki ładny oplot? >

... a ze skrzyni ze starociami audio w garażu!

:-)

We własnym zakresie można to zrobić ekstremalnie tanio i całkiem poprawnie, nie gorzej jak Audio Moon:

1. kabel - te 30 cm zawsze się znajdzie
2. XLR 4 piny - zwykłe posrebrzane Neutrika ca. 15 zł
3. Jack 6.3 stereo - również posrebrzany Neutrika ca. 15 zł
4. Robocizna -  nie jest to trudne np. 0 zł

Mnie wtyki z wysyłką kosztowały ca. 80 zł.

Na stronie Audio Moon  minimum  80 USD + wysyłka + cło i podatek.

Jak będzie taka potrzeba, pomogę Kolegom to zrobić, za darmo oczywiście. Lubię takie zabawy.