....wiec i ja dodam cos od siebie.
Najlepiej bedzie jak zaczne od miejsca w ktorym przerwal Roland :)
Ostatnio CAL zepchnalem wyraznie na drugi plan, w zasadzie przestalem sie nimi interesowac naklejajac im etykietke swietnych ale nie grajacych zgodnie z moimi preferencjami. Caly czas mowie o tym jak rekablowane CAL graly wlasnie na torze Rolandsingera (AudioNemesis DC1 Upgrade + Tuning -> Acrolink 6N-2400II -> Moonlight). Byl to najlepszy system w jakim je slyszalem. Kompletnie nie bylo rozlewajacego sie basu czy slabo kontrolowanego jak z opisow niektorych kolegow.
CAL graly u Rolanda ciagle, tak jak kiedys graly tam K701. Swoje maja juz przegrane i sa bardzo dobrze wygrzane. Doszlo nawet do tego, ze zaczely miec dosadna gore, bardzo duza szczegolowosc.
Na Woo2 z AudioNemesisa faktycznie byly to chyba jedne z najlepszych sluchawek zamknietych jakie slyszalem do tej pory. Nie przesadzam :). Piekna barwna srednica o duzej szczegolowosci ale i analogowa bez zadnych wyostrzen, podobnie z gora ktora byla gladka ale dosadna. Bas gorszy niz ten w Edition9 ale na pewno lepszy niz np. w HD650. Holografia, granie w glab czy na boki, trojwymiarowosc jak na takiej konstrukcji sluchawki zamkniete wybitna.
Juz kiedys doszlismy do tego, ze CAL graja tak tylko na niektorych napedach. W kazdym razie potencjal maja duzy.
Jezeli mialbym oceniac przez pryzmat swoich upodoban to i tak wybralbym K701 czy GS1000 z racji wiekszej otwartosci, wiekszej ilosci powietrza, wiekszej zwiewnosci przekazu.
Wiem jednak, ze jest wiele osob ktorzy lubia bardziej klubowy i spojny klimat niz otwartosc i mase powietrza.
K701 to nie sa sluchawki do Rocka, nie maja nalezytego w tym gatunku basowego drive\'u ani ze tak powiem odpowiedniego p...rzylozenia :)
Zdecydowanie pozytywne wrazenie zrobily na mnie wygrzane juz Sony MDRV900HD. Na poczatku byly tak bardzo zamulone (jakis czas temu kiedy Roland mial je jeszcze niewygrzane) ze jedyne co mialem ochote z nimi zrobic to jak najszybciej zdjac z glowy.
Teraz bylo inaczej i otwartosc byla na poziomie dobrze napedzonych i rekablowanych CAL. No ...prawie :)
Tak czy siak, swietne sluchawki dla rockowca.
Nie wiem tez czego akurat to jest wina - byc moze AudioNemesia Rolanda ktory ma i Upgrade i Tuning ale na jego zestaw gra wyraznie jasniej i ostrzej niz moj z tym samym wzmacniaczem (Woo). Ja wspomne jeszcze, ze caly czas uzywam komputera budowanego do PC Audio z interfacem EMU1212m.
Dla uscislenia Woo2 wystepowal w konfiguracji na ktorej w domu normalnie sluchalm K701 - czyli Mullardy ECC88 jako drivery, Tung Sole 5998 jako lampy mocy i Telefunkeny EZ80 jako prostowniki.
Byc moze lepszym wyjsciem dla nie-K701 bylyby jeszcze Philipsy 6922 jako drivery oraz zmiana lamp mocy na Telefunkeny 6080 a prostownikow na ISM EZ80 lub Amperexy ale juz nie kombinowalismy :)
Od dzisiaj mam u siebie testowo Benchmarka DAC1 wiec za jakis czas tez postaram sie co nie co o nim napisac :)