Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

-Pawel-

• 4787 / 5957
  • Ekspert
25-05-2009, 20:19
>> szwagiero, zgadzam się z Tobą w kwestii ceny. Zdecydowanie istnieje możliwość zakupu świetnych kolumn i wzmacniacza do nich za grosze w porównaniu do cen słuchawek. Mając do tego odpowiednie pomieszczenie można za niewielką cenę uzyskać dużo lepszy efekt niż na słuchawkach. Znajomy kupił ostatnio Pioneer\'y S-710 za 430zł do tego wzmacniacz Marantz PM25 za około 300zł, który napędził je dużo lepiej od o wiele droższych(nowszych) Sony, Pionków i innych, z którymi je odsłuchiwaliśmy i grało to wówczas nie najciekawiej. Brzmienie jak za tą cenę jest po prostu niesamowite, nie mogę się doczekać aż kolega rozbuduje swój system o lepsze źródło, kable etc. Naprawdę już w tej konfiguracji te głośniki potrafią zagrać bardzo ładnie :) Takie nowe kolumny podłogowe za około 1-2K, których słuchaliśmy w salonie nie miały nawet do nich startu. Jednak w moim przypadku jestem "skazany" na słuchawki z co najmniej kilku powodów, a poza tym lubię słuchać muzyki ze słuchawek, kiedyś było to dla mnie nie do pomyślenia, a teraz to jest najprzyjemniejsza forma odbioru muzyki dla mnie głównie ze względu na bezpośredniość i izolację/odcięcie od otoczenia bez konieczności przemeblowywania pokoju i wypędzania wszystkich domowników :)

pastwa

• 3846 / 6352
  • Ekspert
26-05-2009, 15:01
kolejny wpis typu; wspomnienia z podrozy, tym razem z Londynu, jako ze nie bylbym soba gdybym sie choc na chwile nie wdarl do jakiego audio salonu poszukujac wrazen sluchawkowych. To tylko tak przelotnie, udalo mi sie posluchac Denonow DTH-2000, Grado RS-2 oraz Grado RS-325i, wpietych do zwyklego zrodelka Marantza oraz prostego Projecta z dwoma wyjsciami, to nie byl jakis hi-endowy salon, prosze wiec czytac to z duzym dystansem. Do sluchania mialem (zaoferowano mi w sklepie) z braku laku, jakas plytke Genesis. Kolejno wiec, Denon to kompletnie nie moj dzwiek w tym zestawieniu, pewnikiem nie byly wygrzane,ale sposob kreacji przestrzeni, czy tez zwyczajnie akustyka byla az nadto slyszalna, ze to sluchawki zamkniete, taka komora dudniaca. Sam dzwiek wydal sie podlany mega basiorem i mial dosc prosta fakture w calym pasmie, nie bylo tu wyrafinowania, barwy takie podstawowe. W zaleznosci od muzyki i gustu, moze to przeszkadzac mniej lub bardziej, albo wrecz radowac. Grado 325i, te pokazaly sie jako duzo bardziej holograficzne, kreujac dzwieki zawieszone w przestrzeni, graly jasniej, ale bez wychudzenia, choc w porownaniu z Denonami nie bylo tego dyskotekowego boom boom. Duzo bardziej urozmaicone brzmienie, wiecej niuansow, swiatla, Denon byl raczej ciemnawy. Co do RS2, pierwszy raz je slyszalem (tak jak i Denony), wydaly sie grac glownie srednica, taka lekko wypchnieta (cos w stylu starych Beyerow dt 931) co sprawialo, ze gora i dol cofnely sie o krok w tyl, przy czym wyzszy bas mial duzo energii co nakrecalo pozytywnie caly dzwiek, niski nie dawal o sobie znakow w tym podlaczeniu. Srednica bardzo przyjemna, nieco pogrubiona, cieplawa, w porownaniu do 325i mniej powietrza, slabsza precyzja w kreowaniu przestrzeni (jak i jej samej) w pionie i w glab, sama szerokosc sceny bez zarzutu, nie tak otwarte i nie tak zywe, spokojniejsze w przekazie, choc zawahalbym sie nad slowem \'nudniejsze\'. Sr-325 wydawaly sie tez miec lepsze zejscie basu, no i bardziej otwarta gore, w RS2 brakowalo mi wiekszego wgladu w nagranie jak i efektu 3D. Przypuszczam jednak, ze z kazdymi z tu wymienionych da sie tak zakombinowac aby grala muzyka pelna geba, choc pewnie nie takim samym nakladem pracy...

niestety HD-800 czy tez PS-1000 nigdzie nie bylo....

Rolandsinger

• 2894 / 6353
  • Ekspert
26-05-2009, 22:51
The First Ultimate bardzo dobry jest. Tylko nie za szybki na basie - poza tym ideał.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6352
  • Ekspert
26-05-2009, 23:10
Moonlight był składany do pierwszej w nocy, a potem tego samego dnia do Piotra pojechał. Takie urządzenia to się może dwie doby układają, nie dłużej. Ja wczoraj dorobiłem łączówki do zestawu na moim ulubionym kablu ciętym z metra, ale z profesjonalnymi Neutrikami RCA, i powstał o ponad klasę lepszy kabel, który i tak już wcześniej niejednemu drogiemu IC pozamiatał.

fallow

• 6463 / 6322
  • Ekspert
27-05-2009, 08:40
Opoznia sie takze dostarczenie nowego flagowca Grado - PS1000.

Jeden z dealerow Grado w USA tlumaczy to tym, ze zrobiono wieksze drewniane kubki niz powinny byc i nie pasuja do metalowej czesci sluchawek.

Pierwsze egzemplarze HD800 wedlug wlasciciela sklepu TTVJ maja byc wyslane do nich w tym tygodniu. W Polsce mowi sie o terminie pod koniec czerwca.

fallow

• 6463 / 6322
  • Ekspert
27-05-2009, 08:42
Tez tak uwazam, moim zdaniem synergia jest wazniejsza niz roznice klasowe miedzy sprzetem. Oczywiscie o ile nie sa liczone w przepsciach :)

fallow

• 6463 / 6322
  • Ekspert
27-05-2009, 13:05
>> Piotr Ryka, 2009-05-27 13:00:29
Kto się pofatygował do Monachium, mógł porównać HD 800 z Orfeuszem. Kilku z Head-Fi się pofatygowało i znów pojawiły się opinie, że HD 800 to takie lepsze AKG K701, szczegółowsze i z basem.

Dla mnie bomba :))

aasat

• 2390 / 6335
  • Ekspert
27-05-2009, 13:08
Jednak mowa, ze HD800 to takie lepsze K701 nieco martwi, bo K701 są bardzo kontrowersyjne ..

majkel

• 7477 / 6352
  • Ekspert
27-05-2009, 13:25
Wygląda na to, że poprawiono względem K701 to, co trzeba było. Czasem mam dziwne myśli na temat nabycia AKG K701, ale szybko potem przypominam sobie ten kuriozalny wynalazek samoregulacji i mi przechodzi, zwłaszcza w kontekście zapoznania się z HD800.

Rafaell

• 5033 / 6349
  • Ekspert
27-05-2009, 13:41
Moze te jedne słuchawki HD800 jeżdżąc po tylu wystawach światowych zdążyły się wygrzać i sie otworzyły ?;)

Wiem jestem złośliwy ale już mam dosyć słuchania o czymś czego nie ma

zyzio

• 960 / 6246
  • Ekspert
27-05-2009, 13:43
Spoko - nastepny termin  Megamedia to 9.06 albo 6.09 - kto to wie :D :D :D Do końca roku powinny jednak być dostępne :D

majkel

• 7477 / 6352
  • Ekspert
27-05-2009, 13:49
Czy kolega Rafaell lub inny materiałoznawca mógłby skomentować pomysł sklejania aluminium z drewnem w kontekście odkształceń drewna wskutek starzenia, rozszerzalności temperaturowej i innych ciekawych zjawisk mechanicznych? Pewnie Grado używają elastycznego spoiwa, ale póki co jakoś bardziej do mnie przemawia obudowa z jednego kawałka materiału jak w GS1000.

Rafaell

• 5033 / 6349
  • Ekspert
27-05-2009, 13:53
Tak na zdrowy rozum należy podejrzewać że Sennheiser z modelem HD800 popełnił falstart i coś muszą jeszcze poprawić w konstrukcji bo wpadka okazała się w praniu-pewnie za szybko wdrażano model. Wyobrażmy sobie że od kwietnia wypuszczają ileś tam sztuk z wychodzacym po pewnym czasie u klienta defektem. Na reklamacjach by się po prostu nie pozbierali.

fallow

• 6463 / 6322
  • Ekspert
27-05-2009, 13:55
PS1000 tez mialy byc a nie ma - i sie o nich pisze :)

Nowy uniwersalny flagowiec Westone - Westone 3 mial opoznienie ponad rok. Ludzie sie wsciekali, wycofywali zamowienia, pisali ze juz nigdy nie kupia od Westone a po premierze coz - jak zawsze, wszyscy sie grzecznie ustawili w kolejeczce :)

Ja sam chetnie kupilbym je (HD800) od reki :)

fallow

• 6463 / 6322
  • Ekspert
27-05-2009, 13:57
Mam takie same obawy jak Majkel w stosunku do obudowy PS1000. Albo drewno, albo metal :)

Sennheiser w tym tygodniu wysyla juz pierwsza partie do USA wiec wyglada na to, ze problem juz sobie poprawili - na czymkolwiek on polegal.