kolejny wpis typu; wspomnienia z podrozy, tym razem z Londynu, jako ze nie bylbym soba gdybym sie choc na chwile nie wdarl do jakiego audio salonu poszukujac wrazen sluchawkowych. To tylko tak przelotnie, udalo mi sie posluchac Denonow DTH-2000, Grado RS-2 oraz Grado RS-325i, wpietych do zwyklego zrodelka Marantza oraz prostego Projecta z dwoma wyjsciami, to nie byl jakis hi-endowy salon, prosze wiec czytac to z duzym dystansem. Do sluchania mialem (zaoferowano mi w sklepie) z braku laku, jakas plytke Genesis. Kolejno wiec, Denon to kompletnie nie moj dzwiek w tym zestawieniu, pewnikiem nie byly wygrzane,ale sposob kreacji przestrzeni, czy tez zwyczajnie akustyka byla az nadto slyszalna, ze to sluchawki zamkniete, taka komora dudniaca. Sam dzwiek wydal sie podlany mega basiorem i mial dosc prosta fakture w calym pasmie, nie bylo tu wyrafinowania, barwy takie podstawowe. W zaleznosci od muzyki i gustu, moze to przeszkadzac mniej lub bardziej, albo wrecz radowac. Grado 325i, te pokazaly sie jako duzo bardziej holograficzne, kreujac dzwieki zawieszone w przestrzeni, graly jasniej, ale bez wychudzenia, choc w porownaniu z Denonami nie bylo tego dyskotekowego boom boom. Duzo bardziej urozmaicone brzmienie, wiecej niuansow, swiatla, Denon byl raczej ciemnawy. Co do RS2, pierwszy raz je slyszalem (tak jak i Denony), wydaly sie grac glownie srednica, taka lekko wypchnieta (cos w stylu starych Beyerow dt 931) co sprawialo, ze gora i dol cofnely sie o krok w tyl, przy czym wyzszy bas mial duzo energii co nakrecalo pozytywnie caly dzwiek, niski nie dawal o sobie znakow w tym podlaczeniu. Srednica bardzo przyjemna, nieco pogrubiona, cieplawa, w porownaniu do 325i mniej powietrza, slabsza precyzja w kreowaniu przestrzeni (jak i jej samej) w pionie i w glab, sama szerokosc sceny bez zarzutu, nie tak otwarte i nie tak zywe, spokojniejsze w przekazie, choc zawahalbym sie nad slowem \'nudniejsze\'. Sr-325 wydawaly sie tez miec lepsze zejscie basu, no i bardziej otwarta gore, w RS2 brakowalo mi wiekszego wgladu w nagranie jak i efektu 3D. Przypuszczam jednak, ze z kazdymi z tu wymienionych da sie tak zakombinowac aby grala muzyka pelna geba, choc pewnie nie takim samym nakladem pracy...
niestety HD-800 czy tez PS-1000 nigdzie nie bylo....