Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-05-2008, 12:21
discomaniac71, zapraszamy! Masz dużo do wniesienia na to forum, serio.

lancaster

• Gość
09-05-2008, 12:24
disco, jak nie będziesz kolaborował z jozwą przeciwko kolegom  to zlego slowa nikt Ci tu nie powie !:)
Zapraszam w kazdym razie.

Pozdrawiam

discomaniac71

• 275 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
09-05-2008, 12:28
Milo to slyszec. Powiem Wam ze na audiostereo nie chce mi sie juz wchodzic i w zasadzie przestalem tam pisac. Bede tylko prowadzil grupe krakowska.

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
09-05-2008, 12:45
No i żyli długo i szczęśliwie.
Myślę, że Roland nie będzie się już  tak boczył na discomaniaca71 a disco zacznie doceniać słuch Rolanda :)

Happy End  :)

Tak na marginesie to Creative chyba dopłaca do tych słuchawek. ;-)
Oczywiście są Made in China i transport od "Kitajców" też kosztuje. Creative musi zarobić, krajowy dystrybutor też coś ugryzie, dealer też kilka procent.  Oceniam koszty produkcji CAL na 5-10 USD  :D

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 13:34
po dalszym słuchaniu CAL! chciałbym wnieść lekką poprawkę co do wzmiankowanej przeze mnie "tłustości" dźwięku

słucham teraz Big Bandu Mintzera z Kurtem Ellingiem, który ostatnio często zapuszczam, bo to wspaniała muzyka, a jednocześnie są tam świetnie brzmiące instrumenty dęte, niezły fortepian, no i wokal Ellinga

wydaje mi się, że każdy z instrumentów ma jednak odpowiednia masę, jest po prostu pełny, mięsisty dźwięk

ale być może przydałaby się większa scena - bo teraz wszystko jest trochę stłoczone - nie żeby nadmiernie, to nie przeszkadza, ale chyba właśnie stąd bierze się to wrażenie lekkiej grubości

zresztą pisał o tym chyba Roland? że czuje, jakby był wśród muzyków raczej niż miał ich przed sobą na scenie. ja bym dodał, że wśród muzyków, którzy stoją względnie blisko siebie

ale zaznaczam - źródło mam kiepskie, więc to wszystko mogą być totalne bzdury

piszę to tylko dlatego, że i tak kto ma te słuchawki kupić, to je kupi...

jestem ciekaw waszych opinii po prostu

(a zaraz przyjdzie Roland i powie, żebym się zamknął i poczekał, aż słuchawki pograją 150 godzin, a najlepiej 1000. i co gorsza będzie miał rację :) )

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 13:44
Święte słowa, Panie Dzieju, Święte słowa!!

Od razu poznać, że to prawdziwy Autorytet :))))

A poważnie, Piotr - dokładnie tak!!!!!!

Każdy słucha muzyki dla siebie - wymieniamy się opiniami, żeby pomóc sobie znaleźć to, czego szukamy i przy tym trochę przeczyścić uszy na nowe dla siebie rzeczy (albo zrozumieć co z czym się łączy lub z czego wynika)

Każdy powinien wypowiadać się o tym, co słyszy. I każdy inny ma prawo zgodzić sie z tym albo nie. Bylebyśmy rozmawiali ze sobą jak ludzie, a fajnie, gdybyśmy przy tym jeszcze w jakimś rozsądnym kierunku zmierzali.
------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

krecik

• 27 / 6042
  • Użytkownik
09-05-2008, 13:49
jednak sila sugestii robi swoje. i nie jest to wcale takie zle.
gdyby nie takie recenzje zapewne bym nawet nie pomyslal o kupieniu CAL. a tak dzis wieczorem je odbieram.
sila autosugestii jest jednak.

dlaczego tanie wino jest dobre ?
jest dobre bo jest tanie.

stereotypy sa naprawde silnie zakorzenione w naszych umyslach i trudno takie chwasty powyrywac aby nie rzutowaly na zdolnosc postrzegania innych spraw.

i dlatego takie recenzje sa pozyteczne. a jesli mozna miec tanio dobre sluchawki to dlaczego nie skorzystac z takiej okazji....

watpie aby creative dokladal do tych sluchawek. ale poslucham ich i tez cos napisze od siebie.

----------------
pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
.pozdrawiam
krecik
"alkohol nie rozwiązuje żadnych problemów, podobnie jak mleko"

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
09-05-2008, 13:56
Chlopaki !!!

super ze okazalo sie ze mozna nabyc cos naprawde wysokich lotow za tak male pieniazki.
Ale wydaje mi sie ze gadanie na zasadzie ze dt880 czy hd 600 zostalo zmiecione z piedestalu legendy nie ma sesnu, w zdaniu ze jezeli ktos ma wyzej wymienione nie ma sensu zmieniac na CAL.
Te topowe modele na topowym sprzecie pokaza smaczki ktorych nie maja CAL-slowa Pana Piotra.
Takze nie spieszcie ze slowami, wiem to po sobie i teraz bije sie w piers ze pisalem czasami glupoty. Dzis w domu mam bardzo dobry sprzet,chociaz  ostatnio bez jednego elementu/...-moze w lato skocze do Krakowa na odsluchy z paroma kolegami, jednak to do czego daze to to ze sprzet z wysokiej polki nie bez przyczyny taki jest,ze swoj potencjal pokaze na najwyzszwej klasy sprzecie. Zreszta ci co sluchali hd600 na AS....ja zmienilem wtedy o nich zdanie. Na sprzecie Wlodka zagraly cudnie i dobitnie. Sam ostatnio probowalem roznych sluchawek i okazalo sie ze na dobrym sprzecie te "slabe" zagraly z duzo mniejszym rozmachem i bez czegos o czym Pan Piotr mowi smaczkami, natomiast te wysokie modele pokazaly cos co wybiegalo po za nasza wyobraznie...to jest hi end.
Nikt nie sprzeda mercedesa czy bmw za male pieniazki....technologia kosztuje, niestety.
chociaz cieszy mnie fakt ze CAL graj tak dobrze!za tak malo

pozdrawiam, a tym co maja malo w domu sprzetu sluchawkowego albo dopiero zaczynaja zabawe radzilbym by poczekali z rok a potem wyglaszali opinie. Dzis sam inaczej patrze na pewne zagadnienia, a to dlatego ze slyszalem duzo, wielu z was mowi duzo ale tak naprawde ma malo do powiedzenia:)
wiec nie obrazajcie sie na te slowa tylko posluchajcie tych disziejszych topow a potem zachwcajcie sie nad czym tylko bedziecie chcieli,ale wtedy bedziecie mieli prawo mowic cos czego faktycznie bedziecie mieli swiadmosc

Pozdrawiam

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
09-05-2008, 14:26
wydaje mi sie ze aby wyrazic absolutna opinie na temat jakis sluchawek trzeba miec conajmniej tak dobry sprzet jak Pan Piotr....wtedy widzimy te roznice i smaczki.

krecik

• 27 / 6042
  • Użytkownik
09-05-2008, 14:31
chyba jednak nie ma absolutnych opinii.

opinia wg mnie z zalozenia jest subiektywna. ale dobrze jak jest niezalezna.

----------------
pozdrawiam
krecik
.pozdrawiam
krecik
"alkohol nie rozwiązuje żadnych problemów, podobnie jak mleko"

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 14:32
intuos,

myślę, że próby wyrażania absolutnych opinii są zwyczajnie skazane na porażkę :))

a dobre źródło to dobre źródło :) wtedy smaczki przestają być smaczkami, czyli czymś dodatkowym, ozdobnikiem, a zwyczajnie składają się na pełny i bogaty smak całej potrawy

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

gruesome

• 778 / 6042
  • Ekspert
09-05-2008, 14:41
Witam na forum!

Ja również uległem opiniom nt. CAL!, choć zamówienia dokonałem przed recenzją Piotra R., a względy praktyczne (brak słuchawek do sprzętu przenośnego zapewniających izolację) miały również istotne znaczenie. Od dwóch lat mam Grado SR-80 i oczekiwałem czegoś co najwyżej na tym poziomie. A tutaj - niespodzianka. Słuchawki jeszcze się nie wygrzały, więc wstrzymam się z ostatecznymi opiniami, jednak już teraz wyraźnie słychać, że w kategorii barwy i wypełnienia średnicy, basu i ogólnego "drive\'a" CAL! przerasta Grado co najmniej o klasę (jak dla mnie, rzecz jasna)...

Zainteresowani porównaniem Grado SR-80, a więc b. dobrych słuchawek budżetowych (<500zł), pracujących z tanimi wzmacniaczami DIY, dziurkami sprzętu głośnikowego i telefonem W810i z CAL! za 160zł mogą poczekać kilka dni - po wygrzaniu postaram się napisać coś więcej.

gruesome

• 778 / 6042
  • Ekspert
09-05-2008, 14:51
Oj, coś ucięło po wpisaniu nawiasu lewego i znaku mniejszości... Kończę:

Zainteresowani porównaniem Grado SR-80, a wieć b. dobrych słuchawek budżetowych (do 500 zł), i CAL! za 160zł, napędzanych przez budżetowe wzmacniacze DIY, dziurki sprzętu głośnikowego i telefon (!) W810i, a także całkiem niezłe wbrew pozorom źródło (modyfikowany CDP-750, zjadający budżetowe CDki), mogą poczekać kilka dni - po wygrzaniu słuchawek postaram się napisać coś więcej. Doświadczenia audiofilskiego nie mam, ale i tak coś napiszę :P.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
09-05-2008, 15:25
@ holy

Moje poglądy to przede wszystkim otwartość umysłu i umyte uszy. Po enigmatycznym wycofaniu się Graafa (z którym się oczywiście in extenso nie zgadzałem, ale ceniłem go za sceptycyzm wobec recenzenckich objawień), ktoś musi zachować trzeźwość myślenia. Jak widać jedną z takich osób jest Piotr. I bardzo dobrze, gdyż jak to już wielokrotnie wspomniano - uchodzi za autorytet. A dla tych, którzy wierzą w auterytety wiadomość o obiektywizmie tegoż winna być nad wyraz krzepiąca.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
09-05-2008, 15:33
Lancaster nie tworz legend ktorych nie ma - tamte Dennony to byl jakis nizszy model ( nie znaczy ze slaby ale nie ten za 2 tys zl) za ok 500zl (  cos ok 200$ )

A i fajnie ze AL graja tak dobrze ale nie robmy z nich juz nie wiadomo czego, po prpstu mozna miec sluchawki do wszystkiego ( odpowiedni player, praca, dom) za w sumie grosze, niewiele gorszy od naprawde niezlych sluchawek ( typu HD600 , DT880Pro)
Jak bede mial okazje porownam z moimi Ultrasone 550, to sredniej klasy sluchawki ( choc calkiem zacne) i tez zamkniete.
W kazdym razie jestem szalenie ciekaw jak wypadaja w porownaniu do sr325i
ciekawosc brzmienia