"Na wstępie zamieszczę moje (subiektywne) wrażenia.
Wcześniej używałem wzmacniacza zbudowanego na OP AD275 - dźwięk był niesamowicie szczegółowy, ale też dość suchy i pozbawiony niskiego basu. Ale w porównaniu do "dziurki" w moim Onkyo i tak było lepiej.
Pierwsze odsłuchy aktualnej konstrukcji ukazały różnicę...
Bas (mój ulubiony zakres) pojawił się w całej okazałości - głęboki, soczysty i wspaniale kontrolowany. Mój kolega słuchając kiedyś stwierdził że "u sąsiada z góry przewróciła się chyba meblościanka".
Reszta pasma to też nie kopciuszek - wokale nabrały ciepła i namacalności, a soprany pozostając szczegółowymi straciły agresywność. Przestrzenność (z AKG K701) robi duże wrażenie.
Używałem różnych słuchawek. Pierwsze z poważnych były HD590. Po Sennheiserach nastąpiły słuchawki Beyerdynamic DT990Pro. Hmm, zmuszony byłem przedefiniować pewne wartości dźwiękowe. Dopiero z tymi nausznikami poczułem bas, a scena - choć węższa niż w HD590 - daje fantastyczne poczucie współuczestnictwa w spektaklu. Polecam wszystkim posłuchać przy okazji - być może zauroczą ? Pozdrawiam serdecznie w tym miejscu Pana Marka - bez niego nie miałbym tych słuchawek.
Ewolucja trwała nadal... Beyerdynamic Premium DT880. Flagowce Beyera są po prostu niesamowite. Nie wspominając nawet o wykonaniu które jest fenomenalne. Dźwięk z tych słuchawek jest naturalny. Dopiero obcując z nimi zrozumiałem jak daleko mają inne konstrukcje do osiągnięcia tego poziomu.
Aktualnie użytkuję AKG K701. Subiektywnie są to najbardziej odpowiadające mi słuchawki. Przestrzeń, dźwięk - to jest to ! Z wygodą troszkę gorzej niż Beyerdynamic, ale da się wytrzymać ;-)"
http://holdegron.fm.interia.pl/>> lenar_87, 2009-04-28 22:09:03
nie! zdecydowanie nie!
Możesz uzasadnić ?