Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 11:20
discomaniac,

pachnie mi tu jakąś korporacją :))

a od ilu odsłuchanych godzin można już pisać recki?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
09-05-2008, 11:22

Piotr jest na pewno autorytetem nr 1 w naszym kraju jezeli chodzi o słuchawki, podejście do ich testowania, testy torow słuchakowych, wzmacniaczy oraz wszystkiego co sie z tym wiąże. Nie znam osoby która moglaby się z nim pod tym wzgledem(jak równiaż pod kilkoma innymi) równać. Nie znam osoby która mialaby porównywalny do Piotra wklad w testy....jednak nie to robi wrażenie ! Wrazenie robi trafnosc spostrzezeń i łatwosc z jaką Piotr zabiera czytelników do krainy wrażeń z odsłuchu :)
Kiedy oni mi te słuchawy przyślą ?:))))

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 11:29
a w uzupełnieniu opinii lancastera o Piotrze dodam, że o jego klasie świadczy też to, że nie miesza ludzi z błotem dlatego, że śmieli zabrać się za recenzowanie słuchawek, choć usłyszeli w życiu mniej niż on. albo za to, że "porównują sprzęt do PC do wysokiej klasy domowych nauszników"

podsumowując - może Roland ma mniejsze osłuchanie (wierzę na słowo :) ), ale za to nie ma dla niego świętych krów - a dla mnie jako użytkownika, a nie producenta, ma to znaczenie zasadnicze

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
09-05-2008, 11:30
magus, najpierw trzeba się nadąc jak disco, apotem już można recki pisac :))))
....moze nie bedzie to mialo zbyt wiele wspólnego z rzeczywistymi wrażeniami a tylko z gustami - ale co tam !:)
....trzeba iles tam lat suchac, być "audiofeelem" i niezaleznie czy sie wie o co chodzi czy nadal nie wie jest sie juz "starym wyjadaczem" :))))
Mi np Aurvany spodobały się "na czuja"....po pierwszej wzmiance o memmbranach biocelulozowych...zwykle przeczucie(moc)mnie nie zawodzi !:) ....a po recce Piotra to już sie nie ma nad czym zastanawiać.....myśle ze po dobrej rozgrzewce creativki zjedza HD600(moze nie pod względem "audiofilskich smaczków" - cokolwiek to znaczy, ale pod względem realizmu - wigoru/żywosci/pulsu muzyki spokojnie)....hehe, nawet ich jeszcze nie słuchałem a już wiem ze beda świetne. !:)))))

lancaster

• Gość
09-05-2008, 11:33
acha, a reckę rolanda czytalem i uwazam bardzo dobra - to tak dla jasnosci. Też jest wrażenie bycia uczestnikiem testu - wypada pogratulować Roland.

discomaniac71

• 275 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
09-05-2008, 11:42
lancaster ja zwyczajnie mam juz dosc wywodow forumowych madrali co wydaje im sie ze wszystko wiedza i wszystko slyszeli. Dobrze ze na Twoim forum jeszcze nie ma tego zjawiska ale na audiostereo zrobila sie zenada. Jakies przekomarzania gadanie o niczym wyzywanie od baranow... Krytyke nalezy zaczac od siebie. Sam starlem sie wielokrotnie zwlaszcza na poczatku swojej kadencji i mam ogromne wyrzuty sumienia. Ostatnio sfolgowalem. Tylko skad opinia ze jestem nadety? Bo tego nie rozumiem. I nie potwierdzaja tego na pewno ci ktorzy znaja mnie z tzw realnego swiata.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 11:42
:)))

lancaster, powiem ci tyle - słucham na razie z laptopa (nie po audiofeelsku, ale nie poradzę) - i gra muzyka, choć to dopiero 20-30 godzina (zresztą było fajnie od samego początku) - są instrumenty, jest "drive", są żywi ludzie

(teraz idzie stareńki Wes Montgomery, ale, Panie Dzieju, jako żywy.... :))) )

potwierdzam jedną opinię - dźwięk jest lekko za "tłusty",

ale nie przekracza to pewnej granicy - jest jednocześnie dynamiczny i właśnie pełen wigoru - tak jakoś dziwnie

ale sądzę też, że duży wpływ ma na to karta muzyczna laptoka

liczę, że z lampizatorem się odpowiednio odchudzi i rozwinie skrzydła....

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
09-05-2008, 11:43
disco, zapewniam ze na tym forum tego nie bedzie bo jest ono tworzone przez ludzi o mentalnosci bez obciązeń o jakich wspominasz.

lancaster

• Gość
09-05-2008, 11:44
maciek, nawet mi takich rzeczy nie pisz, bi sluchawy dostane pewnie doiero we wtore/srodę :)

holy

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
09-05-2008, 11:52
Również gratuluję Rolandowi czuja. Nie ukrywam, że mam do Ciebie/ to do Rolanda/ stosunek ambiwalentny, opisy z odsłuchów ciekawe i ,,żywe\'\' , ale uprawiana krucjata audiofilska i audio-ideologia nazbyt uproszczone.

Zamówiłem Aurvany, odsłucham razem z ostatnim nabytkiem - Shure scl2. Teraz będę miał w systemie Logitecha/ squeezebox/ i Creativa . Niech skostniałe firmy to przemyślą.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 11:54
>> lancaster, 2008-05-09 11:44:50
maciek, nawet mi takich rzeczy nie pisz, bi sluchawy dostane pewnie doiero we wtore/srodę :)

ba, w takiej sytuacji to nawet nie widzę pola do dyskusji z tobą :))

do tego czasu, to moje już będą cieplutkie - jak ty będziesz wykonywał pierwsze niezdarne machnięcia uszami, to ja już będę LECIAŁ HEN WYSOKO....!! :))

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
09-05-2008, 11:54
Panowie proponuję nieco ochłonąć .Naprawdę to nie my sprzedajemy słuchawki które produkujemy i to nie nasza strata że coś gorzej  gra.

Cały ten kociokwik wynika z tego że po prostu źródła i pozostała część toru bywa często wielce przypadkowa. Sam przekonałem się o tym  jak diametralnie zmieniła się moja opinia o słuchawkach HD 580 większość wzmacniaczy sobie po prostu z nimi nie radziła i dopiero na Lake People G99/2 z super źródła jakim była Nagra CDC zagrało to naprawdę świetnie. Poprzednie systemy które słuchałem u kogoś dobijały te słuchawki robiąc u nich niebotyczny bas co jak wiemy w przyrodzie nie występuje co chwila.

Porównując słuchawki w niższej grupie cenowej z tymi w wyższej poza sugerowaną ceną jesteśmy zmanipulowani "klasą produktu"i to faktycznie trudno odłożyćsobie na bok, psychologia marki jest wręcz zabójcza ;)

W tych testach zaczynam się zastanawiać dla czego ludzie mylą pojęcia i wrzucają do worka samego króliczka jak i również trawę po której uciekał. Wiem że słuchając bardzo dobrego sprzętu na co dzień bardzo ciężko później oceniać sprzęt budżetowy ,czy średniej klasy; znacznie łatwiej nam to wychodzi jak zdobywamy doświadczenie i osłuchanie stopniowo przechodząc do kolejnych coraz wyższych klas. Dla tego naprawdę warto przy słuchaniu "słabszych"słuchawek mieć to w pamięci i na uwadze.
Koń jaki jest każdy widzi ale dla różnych osób jest to jednak odmienny widok;inaczej będą na niego patrzeć osoby które się go boją,inaczej które mają jakieś wyczucie własnego  piękna, inaczej te osoby co na nim jeżdżą rekreacyjnie a jeszcze inaczej sprzedawcy koni, no i na sam koniec np.taki lekarz który go bada

Nam chodzi o to ostatnie, chcemy zbadać konia (słuchawki) i ocenić jak się mają w stosunku do innych zwierząt koniowatych;tak że te wszystkie pierwsze punkty widzenia schowajmy sobie w kieszeń, tutaj nie o to chodzi.

Jak to w życiu bywa są dobrzy lekarze i mierni i tak samo jest z osobami oceniającymi słuchawki ,nie Ci są najlepsi bo coś wyśmiewają ale ci których recenzje są najmilej czytane a jak wiemy na to drugie trzeba sobie długo zapracować. Najlepiej to widać jak niektóre osoby zniknęły cudownie z audiostereo tam autorytety są niemile widziane i tam teraz panoszy się marketing czy tu teraz tego chcemy ?

Zastanówmy się, stonujmy swoje wypowiedzi i zacznijmy coś konkretnego budować bo przyjdzie nam taki Alek Rachwald z kolesiami  i nam tą wieżę Babel łatwo zniszczy, mieszając nam języki (chyba już jest i właśnie to robi) -chyba dalej nie muszę tłumaczyć co to znaczy wspólny język i wartość napisanego słowa

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich aukcje lecą na pysk
Site S.A. Nie dziękuję zostałem oszukany

discomaniac71

• 275 / 6107
09-05-2008, 11:59
lancaster
(1670/70/65)
11:22 / 19 min. temu

Piotr jest na pewno autorytetem nr 1 w naszym kraju jezeli chodzi o słuchawki, podejście do ich testowania, testy torow słuchakowych, wzmacniaczy oraz wszystkiego co sie z tym wiąże. Nie znam osoby która moglaby się z nim pod tym wzgledem(jak równiaż pod kilkoma innymi) równać. Nie znam osoby która mialaby porównywalny do Piotra wklad w testy....jednak nie to robi wrażenie ! Wrazenie robi trafnosc spostrzezeń i łatwosc z jaką Piotr zabiera czytelników do krainy wrażeń z odsłuchu :)
Kiedy oni mi te słuchawy przyślą ?:))))

Piotr na pewno jest wsrod tych najbardziej osluchanych ale czy jest autorytetem numer 1? Biorac pod uwage tych recenzujacych publicznie na pewno. Podejrzewam jednak ze sa ludzie bardziej osluchani - co na pewno nie ujmuje w zaden sposob Piotrowi.

krecik

• 27 / 6042
  • Użytkownik
09-05-2008, 12:01
Witam.
Z uwagi, ze to moj pierwszy tutaj post chcialbym sie przywitac ze wszystkimi.

nie ukrywam, ze ze wzgledu na recenzje Rolanda zaczalem rozwazac zakup CAL.
sprawe przesadzila recenzja Piotra Ryki, jako ta kropelka co przepelnila wiaderko z watpliwosciami.

za kilka dni sprobuje zabrac glos w porownaniu CAL do Filipow SHP 8900

ps. nastawiony jestem glownie na sprzet przenosny. jednak cos niecos stacjonarnego posiadam aby sprawdzic jak to zagra w domu.

pozdrawiam
krecik
.pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
"alkohol nie rozwiązuje żadnych problemów, podobnie jak mleko"

discomaniac71

• 275 / 6107
09-05-2008, 12:04
lancaster
(1673/70/65)
11:43 / 15 min. temu
disco, zapewniam ze na tym forum tego nie bedzie bo jest ono tworzone przez ludzi o mentalnosci bez obciązeń o jakich wspominasz.

Zatem bede tutaj coraz czesciej. Mam nadzieje ze mnie nie wyrzucicie:)