Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

kopaczmopa

• 786 / 6284
  • Ekspert
01-04-2009, 13:16
Fallow to te GS1000 sa tak slabe psychicznie?
ciekawosc brzmienia

x500

• 461 / 6322
  • Zaawansowany użytkownik
01-04-2009, 13:19
W Kairze te sluchawki beda mogly zagrac dobrze wtedy i tylko wtedy gdy ich wtyk mimo wszystko wetkniety bedzie w cd z pewexu sprzed 20lat i jedynie na terenie Nowego Yorku . Niestety , to bardzo czule sluchawki .

----------------------------------------------------------
Na dzien dobry , dobry wieczor , mis pluszowy spiewa Wam ... ;)
Jak z Technicsa w prosty sposob Accuphase zrobil sam ;)

pastwa

• 3846 / 6343
  • Ekspert
01-04-2009, 13:35
Ja bym tam chlopaki uwazal z tym wygrzewaniem GS-1000 i nie przesadzal z liczba godzin, wedle karty instrukcyjnej, przetworniki maja okres trwalosci do ok 5000 godzin, niby duzo,ale jak sie juz ich zrobi 1500 w te 2 miesiace, to latwo policzyc, ze przy takim przerobie moga pasc po kolejnych 5, choc oczywiscie nie musza.
Ja dobilem juz jednak do tych 1500 i musze stwierdzic, ze proces degradacji sie tu z wolna daje slyszec, po 1000-siecznej godzinie, powoli ubywa basu i masy w brzmieniu. Tak wiec, 1-2 godzinki grania dziennie wystarczy, taki tez byl zamysl projektanta, zdaje sie.

kopaczmopa

• 786 / 6284
  • Ekspert
01-04-2009, 13:48
a tu niespodzianka Pastwa - w 2 miesiace nie ma szans zrobic 1500 godzin, nawet w miesiace wakacyjne!!! milosnicy jedynych sluchawek wysokiego lotu czyli Grado odetchneli ;)

ciekawosc brzmienia

x500

• 461 / 6322
01-04-2009, 14:21
Kopaczmopa , z tym Kairem to byl zart przeciez ...;-)
Nie sadzisz chyba ze GjeEsy beda wygrzewane na tak przecietnej planecie jak Ziemia gdzie doba trwa zaledwie 24 godziny ...
Tu \'\'trza\'\' odpowiedniej gleby by byla masa i czasu , czasu , czasu by nasycic sie ta jedna jedyna brylantowa sekunda po ktorej juz sluchawki sie zuzyja a na ktora tyle czekano ...

Poszalelismy pierwszego kwietnia heh ;)

----------------------------------------------------------
Na dzien dobry , dobry wieczor , mis pluszowy spiewa Wam ... ;)
Jak z Technicsa w prosty sposob Accuphase zrobil sam ;)

kopaczmopa

• 786 / 6284
  • Ekspert
01-04-2009, 14:50
to dzis 1 kwietnia? ale numer. zatem wszystkiego najlepszego wszystkim Paniom:)
ciekawosc brzmienia

mirhon

• 438 / 6232
02-04-2009, 10:38
Witam wszystkich
Szukam słuchawke, które dobrze zagrają z najnowszym Beresfordem TC-7520 (źródło to squeezebox).
Warunek dla mnie KONIECZNY to ciche na zewnątrz, gdyż słucham głównie po nocach i żona nie dałaby mi spokoju gdyby coś do niej docierało ;-)
Budżet 2000 zł (mogą być używki) - nie wiem czy załapuje się na wysokie loty ;-)
Mają grać dobrym niskim basem (nie za dużo i nie za rozlazły), średnica raczej ciepła - lampowa ;-), góra nie męcząca ale z detalami. Dobre do rocka progresywnego i jazzu (i trochę do klasyki). Co do sceny to o ile to możliwe w słuchawkach preferowałbym brzmienie ala kolumny z dobrą lokalizacją źródeł (może jakieś Ultrasone??).
Z posiadanych słuchawek spełniających warunek konieczny spełniają tylko Westone UM2, ale  z bersesem jest porażka totalna - dźwięk zmulony strasznie...
Drugie posiadane AKG-280 Parabolic grają całkiem przyjemnie z nowym beresem, ale niestety są półotwarte i wszysko słychać na zewnątrz.
Kompletnie nie mam pojęcia które słuchawki spełniające w/w byłyby warte spróbowania. Większość niestety to konstrukcje półotwarte. Wydaje mi się że preferowałbym jakieś dobre IEMy, które zagrają dobrze z nowym beresem - w IEM jest wygodnie na leżąco :-)
Myślałem o nowych Westone 3 z customowanymi wkładkami, ale boję się że mają podobną sygnaturę do UM2 i z beresem znowu będzie kicha...

fallow

• 6463 / 6314
  • Ekspert
02-04-2009, 10:51
1) 2K PLN to chyba troche duzo jak na sluchawki zasilane jak by nie bylo z dziurki DACa. No chyba, ze ten wzmacniacz z dziurki jest az tak dobry - wtedy oczywiscie zwracam honor. Nie mowie tego z przekasu, tylko z prostego faktu, ze im bardziej hi-endowe sluchawki - tym nie tylko wiekszy potencjal, ale i wieksze wymagania wobec toru, obnazanie niedoskonalosci i jego niedociagniec na wieksza skale.

Czesto bywa tak, ze ludzie kupujacy hi-endowe sluchawki do po prostu slabego systemu zyja nadzieja, ze przez jakis czas to pogra nie na pelnym potencjale ale pogra wszak to np. Grado GS1000 albo AKG K701 - nie moze przeciez grac zle, potem nastepuje rozczarowanie gdyz slyszymy bledy i rzeczy ktorych nie bylo slychac na naszych wczesniejszych slabszych sluchawkach, ktore de facto dawaly nam wiecej radosci, a w tym nowych mamy jedynie przeslanki potencjalu a slucha sie gorzej.

2) Opisujesz te sluchawki jako grajce nie meczaca gora z detalami, srednica ciepla i niskoschodzacym basem. Domyslam sie, ze Westone UM2 ktore podales spelniaja jedynie warunek izolacji bo z racji konstrukcji one gore maja po prostu wycieta (czytaj. nie ma w nich gory) - rozlazly bas zyskuje duzo na wzmacniaczu ale szczerze watpie zeby one mogly zagrac dobrze na Beresfordzie (caly czas mam na mysli stara wersje - wiec jezeli nowa jest diametralnie inna - prosze o poprawienie mnie), ich sygnatura soniczna po prostu wyklucza sie ze sposobem grania Beresa wiec nie dziwi sie, ze Ci nie pasuja.

Westone 3 to rozwiniecie UM2 o 2 klasy w gore, ale ciepla sygnatura i wyeksponowany bas a\'la Westone takze w nich bedzie, wiec do takiego zrodlo niestety to nie sa dobre sluchawki. Gdybys mial neutralnie i przejzyscie grajace zrodlo, do tego jasno - na pewno gralyby lepiej.

3) Nie rozumiem tez tego pedu do IEMow jako stacjonarnych sluchawek, sa przeciez sluchawki zamkniete dobrze izolujace w ktorych bardzo malo co wycieka na zewnatrz. Przykladem moga byc np. Ultrasony gdzie izolacja jest na dobrym poziomie. Zakmniete Audio-Techniki tez wcale nie sa gorsze moim zdaniem a i takze Denony.

Aby latac wysoko ze sluchawkami wysokich lotow potrzebny jest przede wszystkich wysokolotny naped :) Ferrari Modena w centrum Warszawy czy na drodze powiatowej tez za duzo nie pokaze, a i lepiej pojedzie pewnie Opel.

kopaczmopa

• 786 / 6284
  • Ekspert
02-04-2009, 11:21
Przychyle sie do sugestii Fallowa, najlpierw dobry wzmacniacz, choc beres gra fajnie (7510) ale np z AKG K701 gral barwnie ale ubogo (detale, przestrzen). Jak ma to wykorzystywac te slcuhawki oczywiscie.
ciekawosc brzmienia

mirhon

• 438 / 6232
02-04-2009, 11:57
wzmacniacz w 7520 to ponoć inna liga w stos. do 7510 - tak piszą ludzie na forach np.

"The headphone out is actually very good. No background noise at all. Works very well with HD600. In comparison Lehmann is clearly brighter and has snappier sound with slightly more control. But I must say that TC-7520 comes extremely close and that\'s a lot when we consider the difference in price (750EUR vs. 190EUR). I could easily live with TC-7520 as my primary headphone amp."

"I have a Graham Slee Solo SRG headamp (inc PSU1) and I\'m listening on HD650\'s (new model).
The headamp on the 7520 is quite amazing. I have been swapping the 650 plug between the Solo and the in-built headamp and listening for the differences (sadly it has become quite addictive). The Solo has more depth to the sound, with deeper bass response - but and this is a big but - the 7520 inbuilt headamp comes close! It drives the 650\'s very well and portrays a surprising level of detail. I think that people are going to be surprised at the quality of the headamp."

Nie znam Lehmanna ani  Graham Slee Solo, pzrypuszczam tylko że wzmak słuchawkowy w moim 7520 nie jest być może taki zupełnie beznadziejny ;-) , żeby go od razu zmieniać...

Nie wykluczam oczywiście w przyszłości odrębnego wzmacniacza... ale póki co (kasa!) mam parcie na nowe słuchawki bo z Westonami UM2 jest strasznie. Nowe słuchawki jak już pisałem MUSZĄ być ciche na zewnatrz - jest to dla mnie warunek konieczny - tak naprawdę to chciałbym wydać ok 1000 zł. Przy deklarowanych 2000 to MUSIAŁY by być śłuchawki, które raczej by zostały i w przyszłości do nich dobierałbym tor. Póki co muszę coś znaleźć żeby w ogóle móc słuchać bo przy obecnie posiadanych AKG żona marudzi ;-) że jej zakłócam sen...
Myślałem nad jakimiś Ultrasone, ale kompletnie firma nie jest mi znana.
IEM lubię bo są jak dla mnie idealne do odsłuchów łóżkowych :-)
Może coś ze stajni Shure ? Ale, jeśli między normalnymi stacjonarnymi słuchawkami a IEM jest faktycznie duża różnica to preferuje jednak lepszy dźwięk z maksymalnie możliwą izolacją dla osób 3.

GRADO__Fan

• 299 / 6316
02-04-2009, 12:47
Jeśli z chłodno i chudo brzmiącym iBassso Westony grały dobrze tzn. że mocno docieplają,  więc jak trafiły na analogowo brzmiący napęd to nic dziwnego, że wyszedł muł. Z resztą Fallow jest specjalistą od IEMów i podobnie o nich pisze. AKG są znacznie neutralniejsze i tutaj jak pisałeś jesteś zadowolony. Możesz podmienić op-amp na wyjściu na tego LM4562, którego Ci dorzuciłem. Z nim gra chłodniej, więc może akurat.

Przecież AKG też ma modele zamknięte serii Studio. Warto wypróbować, albo np. Sennki HD25-1, ale one grają gęstym dźwiękiem i też trzeba by sprawdzić.

Co do brumu to z niczym to nie występuje, więc raczej wydaje mi się, że to kabel UM2 zbiera jakieś fale radiowe, a że wysokoskuteczne to się wzmocniło. Majkel kiedyś opowiadał mi o podobnym przypadku z Moonlightem, że musiał go uziemiać do kaloryfera.

TC-7510 K701 z wyjścia słuchawkowego nie uciągnie. To nie ma o czym mówić, ale Kopaczmopa byłoby trochę lepiej gdyby ten egzemplarz, którego słuchałeś miał usunięty "knebel " na zasilaczu.
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

kopaczmopa

• 786 / 6284
  • Ekspert
02-04-2009, 12:58
No tak Grado Fanie 7510 gra przyjemnie, ja sie nie czepiam ale to jest nadal daleko za przecietnymi wzmacniaczami slcuhawkowymi. Podejrzewam ze mimo ze 7520 jest na pewno lepszy to nadal nie moze uchodzic jako samodzielny wzmacniacz sluchawkowy.
Kolega chce kupic super sluchawki a nie zauwaza ze nie ma to sensu jak wykorzysta niewiele z ich potencjalu.
ciekawosc brzmienia

mirhon

• 438 / 6232
02-04-2009, 13:08
Jakby mi kolega Fallow coś podpowiedział w kwesti IEMów to byłbym wdzięczny :-)
Co do "Kolega chce kupic super sluchawki a nie zauwaza ze nie ma to sensu jak wykorzysta niewiele z ich potencjalu."  - ja się wcale nie upieram...
Spytam tak: co zagra z beresem 7520  + squeezebox na granicy możliwości tego duetu? Oczywiście biorąc pod uwagę kryteria o których pisałem parę postów wyżej.

GRADO__Fan

• 299 / 6316
02-04-2009, 13:08
Ale przecież TC7510 to DAC, a nie wzmacniacz. A akurat do K701 trzeba potężnego wzmacniacza. Pierwszym lepszym nie napędzisz. Nie każdy ma w domu Lebena

W przypadku nowego 7520 to ja nie przeczę, że z innym wzmacniaczem może być lepiej (ale raczej nie do 1kzł), bardziej tu chodzi o dopasowanie sygnatury brzmienniowej bo z AKG K280 jak czytałeś jest dobrze
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

GRADO__Fan

• 299 / 6316
02-04-2009, 13:11
>> mirhon,
Spytam tak: co zagra z beresem 7520 + squeezebox na granicy możliwości tego duetu? Oczywiście biorąc pod uwagę kryteria o których pisałem parę postów wyżej.
>>
heh, najpierw posłuchaj wersji 7520 po upgradzie, a potem zadecyduj co dalej bo tak jak pisałem to nie kosmetyczna zmiana ;)
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl