Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
08-05-2008, 23:45
mark11

o związku poglądów z uszami wiem tylko tyle, że jak się poglądy ma mylne, to kiedyś być może przyjdzie położyć uszy po sobie :)

i na dokładkę podkulić ogon....

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

mark11

• 356 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
08-05-2008, 23:55
>> magus, 2008-05-08 23:45:21
Z czasem myślę, że do niektórych dotrze to co napisałeś. Ale na razie idą z nową władzą pod rękę i jest im z tym dobrze. Słyszą więc to co trzeba i we właściwy sposób.
Markus

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
09-05-2008, 00:14
A pięknym podsumowaniem dla twardogłowych amatorów "jedynego słusznego" hi-ednu, a także oddanych nowemu zwierzchnictwu w polityce i gdzieniegdzie w sieci niech będą jakże wymowne Jacka Kaczmarskiego wersety

Traktat o wyobraźni

Ma życie stanów rozmaitość,
Przesyt, niedosyt, czczość i sytość,
Jakość, nijakośc, ruch i trwanie,
Kwitnienie i obumieranie

Doprawdy nadmiar mocnych wrażeń,
Splątanych ścieżek, przeobrażeń,
Szczęściem ratuje ciągłość jaźni
Zbawienny uwiąd wyobraźni

Są zatem tacy, którym za nic,
Poznania przekraczanie granic,
Wiedza co dzieje się dookoła,
Czemu Bóg milczy, otchłań woła?

Ci, kiedy zadrżeć im się zdarzy,
Liczą na księży lub lekarzy,
Żyją szczęśliwi, niepoważni,

Inni, choć się nicością sycą,
Ufają wszelkim obietnicom,
Zaklęciom, czarom i loteriom,
Z obrzędem i śmiertelnie serio

Nic to, że co dzień się kaleczą,
Bo ich nadzieje sobie przeczą,
Największa bzdura ich nie drażni,

A jeszcze inni pojęć gracze,
Bawią się odwracaniem znaczeń,
I niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych

Rozrywka płocha, życiochłonna
Wolna od zasad - więc bezstronna,
Mistrzem jej - kto się głośniej zbłaźni

Jest jeszcze paru co się błąka,
Wśród kolumn po zamierzchłych łąkach
Gdzie z ruin, fresków i witraży,
Sylabizują co się zdarzy

Wiedzą czego nie wiedzą durnie,
Więc cierpią dumnie, żyją chmurnie,
Płoną na mrozie, marzną w łaźni
Wolni więźniowie wyobraźni

Ci co się trwożą, co się leczą,
Co trwodze i rozumom przeczą,
Co zarabiają na żonglerce,
Ci co przez szkiełko patrzą w serce

Spotkają się na miejscu kaźni,

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
09-05-2008, 02:12
No cóż wszyscy się zachwycają nowinkami a ja się okopuję coraz głębiej w vintage pisałem już o rewelacyjnych zamkniętych Pioneerach Monitor 10 które według mnie z Lake People G99/2  w krótkich słowach są high endem z jajami. No i teraz wyskoczył nowy zawodnik.

Miałem problemy z napędzeniem piezoelektrycznych słuchawek; Pioneerów SE500 i żaden mój wzmacniacz słuchawkowy tego nie chciał ruszyć porządnie, ciągle sobie to grało średnicą, ładnie ale ubogo-poza tym; co się okazał; z braku odpowiedniego wzmacniacza, za radą kolegi majkela podpiąłem bestyjki bezpośrednio do wyjść głośnikowych swojego wzmacniacza 2x200W i co? ano nic ,dymu do godziny 12 nie zobaczyłem a grają na podobnym poziomie subiektywnej głośności jak kolumny, czyli więcej nie potrzebuję, czyli  ok. Kolega majkel wytłumaczył mi że na godzinie 12 to dopiero 10Wat mocy idzie tak że mnie coś tknęło że całkiem możliwe że idealnym wzmakiem dla nich byłby nie produkowany w latach świetności Pioneera Leben? Ano tak te dwa produkty się z sobą nie spiknęły w czasie ! Co przemawia za SE500 w kierunku prób, otóż są one typu otwartego, scena jest zatem znacznie  większa, może jeszcze nie hektary Staxów ale nie wiem czy nie lepiej od AKG K701.Sama konstrukcja słuchawek prosi się o rozwiązanie z kardanem takie jak  w Pioneerach Monitor10  i leciutko dłońmi dociskane do uszu zaczynają po prostu lepiej grać i to nie tylko na basie można też sposobem,kabłąk przesunąć do tyłu tak na granicy spadnięcia i wtedy dolegają dobrze do uszu.Funkcja ekspozycji basu też by w Lebenie im pomogła bo naprawdę są to mocożerne słuchawki nie wiem czy nie bardziej od AKG K1000 ? no cóż słuchawki piezoelektryczne to jednak rzadkość a potrzebują napięcia do 30V max

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich aukcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
09-05-2008, 10:14
>> discomaniac71, 2008-05-08 23:24:33
>Mam swoje zdanie na temat CAL i nie zamierzam go zmieniac tylko dlatego ze jakis forumowy autorytet ma inne. Z >calym szacunkiem Piotrze. Pozdrawiam. R

Z całym szacunkiem ale jak się coś miesza z błotem to warto chociaż napisać dlaczego tak się uważa... może zrobisz małe porównanie CAL do swoich "świętych" HD-600? To dobrze, że masz własne zdanie, jednak popatrz jak ono jest zgoła odmienne od zdania innych - zastanawiałeś się może, czy nie czas wybrać się do laryngologa? Nawet podłączenie przez PR tych słuchawek do lepszego sprzętu (co wytykałeś Rolandowi, że nie posłuchał z dobrym sprzętem) nie zaowocowało porażką CAL.

Widzisz Tonsile też się podobają niektórym, a Ty mieszasz je z błotem i uważasz, że to sprzęt dla ubogich i głuchych - nikt nie może mieć innego zdania, ale Ty możesz i zawsze masz rację? No ale Ty jesteś osłuchany i nie możesz się mylić, bo przecież co dwa dni w salonie słuchasz hajendów ;)

Pozdrawiam,

discomaniac71

• 275 / 6107
09-05-2008, 10:25
Gustaw
(535/18/63)
A teraz z innej
beczki.
23:34 / 10 godz. temu
Disco. A może jednak trochę trzeba zweryfikować swoją opinię o recenzji przynajmniej. Może CAL nie są w Twoim guście ale Roland jednak miał swoje racje i podstawy aby napisać o nich pozytywnie.

W odsluchiwanym przeze mnie systemie zagraly przecietnie. Jesli znajde taki w ktorym zagraja bardzo dobrze z pewnoscia o tym napisze.

discomaniac71

• 275 / 6107
09-05-2008, 10:26
magus
(719/11/65)
23:33 / 10 godz. temu
a co mają poglądy wspólnego z uszam

Klania sie pojecie: preferencje sluchowe.

lancaster

• Gość
09-05-2008, 10:32
disco to całkiem mozliwe, bo w jednym systemie daniem pewnego audiofila HD500 zagrały lepiej od HD600....ale nie ma sie co dziwić, bo myslał, ze HD500 to HD600 i na odwrót :))))

lancaster

• Gość
09-05-2008, 10:35
Aurvany zobowiązuje sie solidnie wygrzac i zrobic test porównawczy z Grado 325(które uważam za sporo lepsze od HD600)....to będzie taki mój maly wklad w wątek słuchawkowy :)
Może  zgram sie wreszcie z Cervantesem(moja wina ze nie możey na siebie trafic:)) i porwnam Creativki z RS2.
Zen Aurvana live to ponoc przepakowany denon(ktory kosztował 2Kzł)....więc chyba maja prawo zagrać lepiej od słuchawek za 1Kzł ?;)

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
09-05-2008, 10:36
Problem polega na tym, że CAL kosztują 160-170 zeta, a HD-600 wielokrotnie więcej - to jest ta różnica w brzmieniu na korzyść HD-600 ;)

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 10:38
discomaniac,

preferencje słuchowe, hm.....

dla mnie to raczej preferencje markowe, np. takie coś:

"Twoj zachwyt wynika raczej z tego ze chciales dokopac dobrym uznanym modelom tyle ze zrobiles to bardzo nieudolnie. Zeby nie powiedziec dyletancko. Swoja droga chetnie przekonalbym sie o wynikach testu wykonanego przez Piotrka Ryke ktorego mam przyjemnosc znac osobiscie. To prawdziwy autorytet. Czlowiek osluchany i wywazony w sadach."

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

discomaniac71

• 275 / 6107
09-05-2008, 10:56
Powiem tak: to ze Piotr ma inne zdanie od mojego wcale mnie nie dziwi. Nigdzie nie napisalem ze nie jest osluchany bo jest. I jest takze dla wielu autorytetem. Na swoim poziomie wnioski wyciagam sam i autorytetow nie potrzebuje. Piotra szanuje i szanowal bede mimo ze mozemy sie w wielu kwestiach nie zgodzic (choc np jesli chodzi o roznice miedzy HD 600 a 650 zgadzamy sie w 100%). Wynik jego testu to tylko jego opinia ktora bardzo chetnie przeczytalem. Wole jednak wlasne odsluchy i wlasne wnioski.

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
09-05-2008, 11:00
Kwestie poruszane na tym forum mieszczą się raczej w szeroko pojetej sferze podmiotowo-subiektywnej, więc nie rozumiem skąd to oburzenie na kolegę discomaniaca71.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-05-2008, 11:07
chrees,

zaczynasz od środka

zadaj to pytanie najpierw discomaniacowi... w sensie jego oburzenia na kolegę Rolandsingera :))

chyba, że jednym wolno wyrażać "święty gniew", a inni nie mają prawa się "awanturować"? :))

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

discomaniac71

• 275 / 6107
09-05-2008, 11:18
magus
(724/11/65)
11:07 / 6 min. temu
chrees,

zaczynasz od środka

zadaj to pytanie najpierw discomaniacowi... w sensie jego oburzenia na kolegę Rolandsingera :))

chyba, że jednym wolno wyrażać "święty gniew", a inni nie mają prawa się "awanturować"? :))

Moje oburzenie na Rolanda wynikalo z dwoch powodow:
1. sprzet towarzyszacy na ktorym odsluchiwal porownawczo sluchawki byl nie najwyzszych lotow
2. z jego doswiadczeniem osluchaniem i dosc kontrowersyjnymi pogladami imho za wczesnie na pisanie recenzji dlatego dziwilem sie szanownej redakcji tamtego forum ze publikuje cos takiego

To ze zdanie Piotra jest zblizone do zdania Rolanda to zwykly przypadek. Podtrzymuje opinie ze w przypadku Seby na pisanie recenzji jest sporo za wczesnie.