Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6313
  • Ekspert
22-03-2009, 17:09
Nowojorski meeting bez HD800 i PS1000 zwlaszcza, nawet bedziej niz dosc smieszne :)

pastwa

• 3846 / 6343
  • Ekspert
22-03-2009, 18:23
To faktycznie jakies kalambury intelektualne ze strony Sennheisera, jesli warunkiem wstepnym sparingu HD800 z Orfeuszem jest to, by ich brzmienie bylo identyczne. Ja zawsze myslalem, ze porownania sa po to aby owe roznice/podobienstwa wylowic, a tu widac wrecz przeciwnie :")) Z drugiej strony to dziwne, jesli HD 800 byly by lepsze od starego krola, to co im by szkodzilo to napisac, zwlaszcza ze ten Orfeusz juz dawno nie jest w produkcji, zatem zadna dla nich strata, a wrecz zysk. Chyba, ze te nowe sa slabsze, to wowczas rozumiem tutaj chec nieprzestraszenia rozentuzjazmowanego ludu sluchawkowego taka wypowiedzia.

pastwa

• 3846 / 6343
  • Ekspert
22-03-2009, 18:43
A to moze Orfeusz wroci jeszcze na tasme produkcyjna (z nowa nizsza cena i byc moze nazwa), to by bylo elektrostatyczne uderzenie Sennheisera i zarazem kontrprodukt dla Staxa, juz nie mowiac o marketingowej wrzawie i reklamie, nie wierze w to co prawda,ale fajnie brzmi :")

krisio06

• 347 / 6172
  • Zaawansowany użytkownik
22-03-2009, 19:33
Już niektorzy mogliby oszczędzić swoich wypocin z tego meetu:

"A meet impression:

Sennheiser Orpheus > holy $h!t, i nearly cried"

Rafaell

• 5033 / 6340
  • Ekspert
22-03-2009, 19:54
>> w.luczynski, 2009-03-22 16:26:55
Raffael
A ja na koncercie muszę siedzieć w 1 max. 4 rzędzie by być względnie zadowolonym. A i tak przez pierwsze 20 minut przyzwyczajam się do innego grania niż słuchawkowe i wydaje mi się, że dźwięk jest przytłumiony. To pewnie przez Grado i głośne słuchanie :)
Natomiast nigdy nie da się porównać emocji żywej muzyki z najlepszym CD.

To nie tak Włodku
Mnie satysfakcjonuje 6 rząd  to prawie jak w domu ;) Wczoraj siedziałem idealnie w twardej (lepsza koncentracja) siódmej ławie, w środkowej części bazyliki; moze lepsze warunki dla dżwięku, kościół nie ogrzany większa prędkość dżwięku niż w domu ?;D

No właśnie z tym przytłumieniem u mnie jest wręcz odwrotnie; w domowych pieleszach, czuję się jakbym miał używając fotograficznej  terminologii-twardo rysujący obiektyw. Piękna twarz kobiety pokazuje każdą fałdkę skóry to nie jest to najnieprzyjemniejsze, można to polubić lub złagodzić konfiguracją sprzętu. Najgorsze jest to że obiektyw rozszczepia światło, na nic specjalne powłoki! "To samo" słyszę zarówno z głośników jak i słuchawek z pastelowych instrumentów robi mi się nie  brzytwa ale 5 ostrzowa maszynka do golenia. Sądzę że tutaj jest piłeczka zdecydowanie po stronie realizatora i studia nagrań i procesu produkcji płyty (CD jak i Vinyla). Sądzę że każdy z nas ma w swojej kolekcji taką płytę która jednak gra bardzo LIVE i warto by było założyć taki temat "Moja jedyna prawdziwie brzmiąca płyta"

Co do emocji muzyki to moim zdaniem na szczęście jest, bo słuchamy czasem z małego tranzystorka i odczucie jednak jakieś w nas jest wzbudzone. Fakt nie ma tych smaczków będących na koncercie np. typu; że ruszjąc głową słyszymy odbicia od sufitu,pogłos z wszystkich kierunków lub np ciekawy efekt organy mamy z tyłu a orkiestrę z przodu i zastanawiamy się czy basso continuo jest z kontrabasu,organów czy obu jednocześnie bo kontrabas jest niżej  zasłonięty publiką :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

Rafaell

• 5033 / 6340
  • Ekspert
22-03-2009, 20:03
Za chwilę będzie w 3PR koncert Live, czyli bez typowych zabiegów dla zamiany sygnału z analogowego w cyfrowy charakterystyczny dla standardu CD i mimo tego ten dżwięk nam nie zawsze pasuje (zaraz się ktoś odezwe o deemfazie sygnału stereo do nośnej powyzej 20 kHz)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JUREK

• 203 / 6326
  • Aktywny użytkownik
23-03-2009, 08:49
...dla mnie idealne brzmienia są na większości cd z koncertów solowych KEITHA JARRETTA nagranych przez ECM ale też na niektórych innych płytach solowych z fortepianem np. BLECHACZA nagranych przez DUX ...w moim pojęciu to naturalne brzmienia...hm.....a może nie do końca, sam nie wiem, no ale nie szukam dziury w całym bo jak mi pasuje jakaś realizacja i subiektywnie daję najwyższą notę co chwilę szczytując, he,he to czego więcej chcieć :-)

...miacie jednak wiele racji bo nawet przechodząc koło garażu gdzie grają, właściwie masakrują muzykę jacyś młodzi chłopcy jednak zachwycam się brzmieniem ale nie tym świadomym przez nich artykułowanym co samym instrumentów...jesteśmy jednak trochę zboczeni:-), he,he przynajmniej ja,bo nawet gdybym dał niemowlakowi pałki od perkusji i walił by w nią bez sensu to brzmienie jednak byłoby naturalne więc resecja słuchu właściwa :-)
JUREK

majkel

• 7477 / 6343
  • Ekspert
23-03-2009, 10:17
Ja polecam z nagłaśnianych Raz, Dwa, Trzy "Młynarski" albo "Czy te oczy mogą kłamać?" z 2007 i 2002, studio im. Agnieszki Osieckiej. Z nienagłaśnianych bardzo mi leży Anna Netrebko "Souvenirs" albo Requiem W. A. Mozarta, którego wykonawców nie pamiętam, ale to polskie wykonanie. Słuchając na GS1000 jestem wielce usatysfakcjonowany. :)

Rafaell

• 5033 / 6340
  • Ekspert
25-03-2009, 08:58
Z ploteczek ?

Gdzieś czytałem że Ultrasone E9 są wycofywane z produkcji i stąd ich cena tylko 1750$ a E8 są po 1500$

Rafaell

chrees

• 1662 / 6343
  • Ekspert
27-03-2009, 17:32
...i nadejdą... yyyyyy.... ? ;-))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

fallow

• 6463 / 6313
  • Ekspert
27-03-2009, 17:37
Hiszpanska Inkwizycja ? :)

Rafaell

• 5033 / 6340
  • Ekspert
27-03-2009, 19:11
Nie było tam literówki i zamiast 7 była cyferka 1 ?

AdamWysokinski

• 358 / 6331
  • Zaawansowany użytkownik
27-03-2009, 19:42
> Piotr Ryka, 2009-03-27 18:56:31
> Sennheisery HD 800. Jeden z kolegów ma potwierdzony odbiór na siódmego kwietnia.

Przyznaję, że bardzo jestem ciekaw recenzji. Sam rozważam zastąpienie w przyszłości swoich K701 tym modelem..

wiktor

• 2503 / 6343
  • Moderator Działu Słuchawki
27-03-2009, 20:40
Przyznaję się do zamówienia.. zobaczymy czy dotrzymają słowa.

:-)

violett

• 786 / 6334
  • Ekspert
27-03-2009, 20:43
Nie ukrywam, że i ja się przymierzam...