Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

alghar

• 639 / 6114
  • Ekspert
07-03-2009, 10:37
HD 800 już  zostały  3  sztuki

majkel

• 7477 / 6402
  • Ekspert
07-03-2009, 10:49
>> gruesome, 2009-03-06 21:20:51
>> Rafaell, 2009-03-06 16:18:14
>> gruesome, 2009-03-06 14:31:42
> No i to jest tak jak sie daje nieaktualne informacje z nieaktualnej firmy. To nie jest dobre dla użytkowników tego forum.

Fakt, źle tak siać zamęt bez dostępnego źródła. Jest spora szansa, że za jakiś czas będę miał dostęp do tych wykresów od Dark Audio, wtedy je tutaj wkleję (kiedyś skopiowałem te wykresy na dysk). Informacje są aktualne, bo dotyczyły zdaje się Grado SR225.

Jeśli mnie pamięć nie myli, to parowanie 0.05dB jest od modelu SR325 w górę. Z drugiej strony to jest rozrzut 1% w skali liniowej. Co do Dark-Audio, no szkoda że te cuda za kilka tys. $ przepadły bez śladu i rozgłosu. HeadRoom też liczy po tyle swoje najdroższe konstrukcje, ale przynajmniej te tranzystorowe nie są niczym unikalnym, w środku ogólnie znane i (nie)lubiane op ampy.

intuos

• 1003 / 6402
  • Ekspert
07-03-2009, 11:09
powiem wam ze kupno u nas hd800 i sprzedaz ich za wielka wode to interes:)
Chociaz osobiscie ciesze sie ze ktos u nas sprowadza te malenstwa i sa dostepne za cene porownywalnej jaka jest dla goscia z USA 1400$.

x500

• 461 / 6381
  • Zaawansowany użytkownik
07-03-2009, 11:18
Wczoraj wieczorem bylem u znajomka ktory raczyl mnie ostatnio owymi owianymi legenda high endu vivanco sr470 . Sluchalismy ich na zmiane z akg k601 , dt880pro , dt880 , grado sr60 , creative aurvana life . Co prawda jego cd zadna referencja nie jest ( meridian 502.8 czy jakos tak - nie mam pamieci do symboli ) ale zagral jednak sporo lepiej niz moj denon . Nastepnie meridian wystapil w roli transportu polaczony swiatlowodem AT&T ( szklanym podobno ) z Theta . Symbolu tez niestety nie pamietam . Wzmacniaczem ,ktory wystapil w roli sluchawkowca byl znany chyba szeroko Laben . Kable do wzmacniacza to moj the first ( brzmiacy bardzo analogowo , byl dodany kiedys gratis do dcd2000ae i pma2000ae by uspokoic jakiekolwiek wyostrzenia ) , , ixos 104 ( tez chyba dosc dobrze znany pare lat temu , i jakies zlote tasmy flatline tego znajomka .
Na jego systemie najlepiej zagraly AKG K601, druga pozycje zajelu beyery ( oba modele . Grado i Cal zabrzmialy diametralnie inaczej , ja wolalem grado , kolega wrecz odwrotnie - CAL jego zdaniem najbardziej zblizyly sie do 880pro - moim zdaniem kompletnie ich nie przypomnialy . Vivanco byly w tej stawce na koncu ( naprawde staralem sie byc jak najbardziej obiektywny i nawet zmienialismy tylko dla tych sluchawek wszystkie kable i konfiguracje sprzetu , chcialem odnalesc to co byc moze pominalem przy poprzednich odsluchach , niestety nie znalazlem ) , Artur ( ten znajomy ) rowniez wskazal sr470 jako przegrane . Mimo kompletnie roznych upodoban dzwiekowych oraz roznych gustow muzycznych , wskazujac zupelnie rozbierznie na grado i CAL w przypadku vivanco mielismy identyczne zdanie .
Gosc nie ma internetu bo wolalbym by sam tu sie wypowiedzial - okreslil w podsumowaniu dzwiek sr470 jako zbyt suchy i niemrawy na wysokich i zbyt kleisty i nabrzmialy na basie , srednica krzykliwa i wyeksponowana . To jego zdanie , moje jest podobne .
Vivanco mialy za soba okolo 60h grania Reszta sluchawek juz dosc wysluzone . Moze to postawie na obrone vivanco .
Podsumowujac , te sluchawki graja tak jak \'\' wygladaja \'\' w dotyku - tanio i tandetnie . Do PC  w sam raz .

intuos

• 1003 / 6402
  • Ekspert
07-03-2009, 12:00
Ciesze sie ze zechciales tyle sie napracowac by to sprawdzic. Mowie to serio. Takze uklon w strone kolegi:)
dajmy tym sluchawkom jeszcze pograc i sproboj zrobic w miare mozliwosci podobny odsluch za 3-4 miesiace keidy poweidzmy tez beda na tyle wygrane by powiedziec "juz nic sie nie zmeni".

PZDR

ptx

• 651 / 6404
  • Ekspert
07-03-2009, 12:02
czyli potwierdza sie reguła ,leben raczej tylko do akg.mam nadzieje ze zagra tez hd 800 :).

x500

• 461 / 6381
07-03-2009, 12:09
Intous , przekazalem wczesniej Arturowi ze moja opinia nt sr470 zupelnie nie zgadza sie z opinia kogos z forum i to on zaprosil mnie do siebie by to zetelniej sprawdzic . A pisze to po to by pokazac jak rozne moga byc odczucia w stosunku do tych samych sluchawek . Nie spotkalem sie z nim by pozniej na lamach forum wyklocac sie czy cus ...
Obaj mielismy zupelnie rozne opinie nt grado i CAL . W ten sam sposob mozemy ( Ty i ja ) miec rozne opinie nt vivanco .
Inny sprzet byl pomocny w tym by pominac mojego denona i moje wzmaki sluchawkowe .

Po tym wszystkim rysuje sie pytanie - jak tu podejsc do jakichkolwiek recenzji jakiegokolwiek sprzetu testowanego na lamach prasy czy tez internetowych forum

fallow

• 6463 / 6372
  • Ekspert
07-03-2009, 15:33
>> Piotr Ryka, 2009-03-06 19:13:53
Zatem bardzo atrakcyjna cena (oczywiście względem tych amerykańskich 1400 dol.), wydaje się potwierdzać.

Nie moge namierzyc posta gdzie Piotr pisze o firmie ktora takze oferowala HD 800 w cenie 2999 PLN. Mam nadzieje, ze posty znow nie znikaja ? :) A to po prostu ja nie moge go odszukac. Jak sie nazywala ta firma ?

intuos

• 1003 / 6402
  • Ekspert
07-03-2009, 15:37
x500

niestety ale masz racje co do testow jakich kolwiek, powinno sie spotkac w grupie i posluchac. Dzis rano robilem testy dla tematu "wykresy sluchawek" i jak sie okazuje te same sluchawki i rano i teraz graja inaczej, ale raczej nie chodzi tu o sluchawki a o nas samych....

Rolandsinger

• 2894 / 6403
  • Ekspert
07-03-2009, 17:33
A ja nawet bym znalazł 3 kzł, ale HD800 mają 300Ohm i same w sobie są całkowicie bezużyteczne, sądzę, że moje HD595 ze wzmakiem, który obecnie testuję zjedzą je na śniadanie. A odpowiedni wzmak pod HD800 to kolejne 5 kzł + 6 miesięcy poszukiwań=10 kzł, gdyby przeliczyć poświęcony temu czas.

Zresztą mam już jedne słuchawki, które nie chcą grać z niczym, takie białe...i na pewno nie kupię do nich wzmaka na L, bo ten znowu z niczym innym nie chce grać i koło się zamyka.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6403
  • Ekspert
07-03-2009, 17:37
Ma poczucie humoru.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

alghar

• 639 / 6114
  • Ekspert
07-03-2009, 17:54
Nie  wiem  jak  są  pakowane  HD  800  ale  na  aukcji jest  napisane

"W przypadku zakupu na aukcji typu "kup teraz" i otrzymania produktu kurierem, Kupujący może w przeciągu 10 dni od daty zakupu odstąpić od umowy bez podania przyczyn, jeżeli towar nie nosi znamion użytkowania, składając stosowne oświadczenie na piśmie. W sprawie zwrotu prosimy o kontakt ze sprzedającym."

Mogos

• 382 / 6300
07-03-2009, 18:56
>> Rolandsinger
Żarłoczne te twoje HD595. A ze wzmakiem to chyba nie będzie aż taki wielki wydatek bo do lampy z tymi 300 Ohmami powinny nadawać się idealnie. No naprzykład taki DARKVOICE 332 chyba byłby ok.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

chrees

• 1662 / 6402
  • Ekspert
07-03-2009, 18:58
Chciałbym odbywać ze swoją połowicą takie dialogi, jak Ty ze swoją żoną Piotrze ;>
A co do HD800, to akurat mam na zbyciu 3kzł (już nie jestem właścicielem Yamamoto HA-02), ale głupio byłoby zostać z GS1000 i HD800 BEZ sprzętu towarzyszącego, prawda? ;P

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

ptx

• 651 / 6404
  • Ekspert
07-03-2009, 19:09
__>> Rolandsinger, 2009-03-07 17:33:40

to fakt ,te białe to tylko ze  wzm. na L.można by się jeszcze pobawić lampkami i sieciowkami ( bo te na tym wzm. słychać wyraźnie) ale to kolejne kzł.
jak pokładam nadzieje w hd 800 i to właśnie dlatego ze sa 300ohm :).