Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6307
  • Ekspert
23-02-2009, 16:21
Bardzo jestem ciekaw jaka bedzie cena PS1000 w AudioSystemie, skoro GS1000 kosztuja obecnie 3.900 PLN

fallow

• 6463 / 6307
  • Ekspert
23-02-2009, 17:02
Jak ktos z forumowiczow mi zasponsoruje to jasne, ze zamowie :)

Rafaell

• 5033 / 6334
  • Ekspert
23-02-2009, 17:08
Dobrze mówisz fallow Ty zamówisz a ja mogę potestować a nawet wygrzewać  :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

GRADO__Fan

• 299 / 6309
  • Zaawansowany użytkownik
23-02-2009, 18:46
No co Wy Panowie nie zauważyliście, że oprócz literki zmieniła się cała seria słuchawek?
Nową membranę i nawet obudowę przetwornika ma już SR60i.
W na przykład 80tkach jest membrana z usuniętymi naprężeniami materiałowymi czyli to co było dopiero w SR125. Zmiany są w każdym jednym modelu.

Co do awaryjności to moim zdaniem jest zupełnie nie ma się do czego czepiać. Grado tylko czasem źle znoszą bardzo głośne słuchanie i siadają przetworniki albo cewki. Ja jak sam wygrzewałem wszystkie słuchawki to nie wiedziałem co to reklamacja. Potem jak rozdawałem instrukcje jak to robić samemu i niefortunnie zapisałem żeby pod koniec wygrzewania ustawić je tak, żeby przekraczały poziom, na którym się słucha to faktycznie kilka sztuk w ciągu paru lat do mnie wróciło. Na palcach jednej ręki można policzyć ile. Na pewno nie można wpompować w nie tyle mocy co w studyjne słuchawki.
Mam osobiście nadzieję, że wraz z przywróceniem drewnianego pudełka dla słuchawek, bardziej będą dbać o estetyczną stronę swoich produktów, bo dźwiękowo zawsze trzymali najwyższy poziom.
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

JUREK

• 203 / 6320
  • Aktywny użytkownik
23-02-2009, 19:00
.....ja tam nie widzę problemu...jak będą dostępne HD 800 to je poprostu kupię i nie będę miał dylematu GRADO GS -1000 czy HD-800.....oczywiście po uprzednim przesłuchaniu a pewnie taka możliwość gdzieś się trafi....a jak siebie znam to pewnie i tak bedę słuchał i tych i tych....obecnie więcej słuchałem GS-1000 ale często też HD-600, rzekłbym, że u mnie kwestia jest bardziej prozaiczna i przyziemna :-)....bo tak mi pracuje organizm w danym dniu, że bardziej te lub te, he,he....a czuję to w prosty sposób: czasem ta sama muzyka tego samego wykonawcy pasuje mi na hd a czasem na gs....no taki jestem :-)
JUREK

JUREK

• 203 / 6320
  • Aktywny użytkownik
23-02-2009, 20:58
pastwa

....jak najbardziej zgadzam się z tym, że John Grado powinien opracować wzmacniacz do GS-1000

Rolandsinger

....jest całkiem prawdopodobne, że możesz mieć rację, korporacje amerykańskie słyną z tego jak mało kto,, że bardzo często sprzedają te same produkty pod różnymi nazwami i logami więc jaki jest problem do tego samego modelu dopisać "i" i sprzedawać jako coś zupełnie nowego, tym bardziej, że niuanse w hi-endzie można całkiem spokojnie oprzeć na placebo, sile sugestii jeżeli bazą będzie topowy model już istniejący i mający powszechne uznanie. sukces może być z dużym prawdopodobieństem gwarantowany, Panowie koszty, koszty i jeszcze raz koszty, w czasie kryzysu to nie pora na duże wydatki wdrożeniowe, raczej właśnie trzeba szukać tricków marketingowych opierając się o stary towar.....jestem oczywiście fanem GRADO i nie twierdzę, że tutaj tak musi być ale jest to prawdopodobne ....
JUREK

JUREK

• 203 / 6320
  • Aktywny użytkownik
23-02-2009, 21:37
......powiem Wam co ja bym zrobił, gdybym chciał ten sam model sprzedać jako nowy LEPSZY, ba...nawet profesjonalny, nie ponosząc specjalnie wielkich kosztów, kupiłbym milion kabli, jeden rozgałęźnik z milionem rozgałęzień i jedno mega źródło, byle jakie byle miało gałę głośności...przy tym posadziłbym bambusa z buszu ( nie mam nic przeciw tej nacji ale jest tanią siłą roboczą więc tylko to miałem na myśli) i kazałbym temu bambo według metody GRADOFANA nadzorować wygrzewanie, za miesiąc mam milion słuchawek GRADO GS 1000 SUPERSONIC......:-)... i kilkka baniek $ na koncie oraz ohy i ahy w hi-endowym światku:-)
JUREK

majkel

• 7477 / 6337
  • Ekspert
23-02-2009, 21:51
A ja kompletnie nie rozumiem po co Grado ma opracować wzmacniacz konsumencki. Wzmacniacz referencyjny i źródło do strojenia słuchawek Grado Labs już mają, a firma de facto nie specjalizuje się we wzmacniaczach słuchawkowych, i szkoda im pakować fundusze w inwestycję, która niczego firmie nie przyniesie. HPA-1 nie zyskał popularności przy cenie 875$, a była to zdaje się hybryda, czyli jak Melos, którego używają w fabryce. Okazuje się bowiem, że RS1 często gęsto podłączone są wprost do odtwarzaczy mp3, albo wzmacniaczy popędzanych z iPoda i podobnych urządzeń. Poza tym mało komu się widzi dać drugie tyle na sam napęd, co dał za słuchawki. Wysoko rozdzielczy wzmacniacz nie pomaga słabym źródłom w towarzystwie modeli Grado, które pretendują do bycia napędzanym ze wzmacniacza słuchawkowego. Natomiast ciemne, łagodne i uproszczone granie scalaka stosowanego w RA-1 powoduje, że żadne źródło w jego towarzystwie nie potnie uszu z RS1 lub GS1000. Dla sporej liczby faktycznych nabywców tychże słuchawek jest to już poziom satysfakcjonujący. Do tego cena do przełknięcia i dobrze korespondujący ze słuchawkami design. Ci bardziej wymagający słuchacze i tak przerzucą kilka wzmacniaczy słuchawkowych zanim wybiorą ten ostateczny, i prawdopodobieństwo, żeby to była konstrukcja Grado jest małe, no chyba że firma zacznie się specjalizować w konstruowaniu wzmacniaczy słuchawkowych jak nie przymierzając Rudi Stor. Z tego co wiem, Johna Grado zadowala obecny poziom obrotów i wielkość przedsiębiorstwa, więc poszerzać branży nie chce. Do tego wcale nie musi. Wybór wzmacniaczy słuchawkowych do GS1000 jest - polecam wszelkiego rodzaju tranzystory lub hybrydy  w klasie A, albo wzmacniacze lampowe z wyjściem na porządnym transformatorze.

lancaster

• Gość
23-02-2009, 22:15
Panowie, tak sobie oglądam wyniki pomiarów słuchawek i często gęsto ch-ka sięga 10KHz a potem opada gwałtownie(zerknąłem na AKG701/2)
Skąd to sie bierze?
ew. czy to błąd pomiaru?

...wogóle dziwne te wyniki pomiarów.

JUREK

• 203 / 6320
  • Aktywny użytkownik
23-02-2009, 22:22
majkel

...mogę się zgodzić z Tobą, że dla wymagających hi-endowców produkcja wzmacniacza referencyjnego przez producenta słuchawek może się minąć z celem bo w tym akurat wypadku dochodzi osłuchanie danego hi-endowca wynikające poprostu z tego, co akurat ma, faktycznie jeżeli ktoś ma wzmak z wysokiego pułapu cenowego i sam go sobie osłuchał i wybrał to prawdopodobne jest, że nie przypasuje mu wzmak z niższego pułapu cenowego i o innym chcarakterze brzmienia a jeżeli już ta różnica i cenowo i brzmieniowo jest bardzo wielka to tym bardziej nieporozumienie....ale też możliwe, ze referencja produkowana przez manufakturę słuchawkową byłaby dobra dla początkujących słuchawkomaniaków, wiadomo przecież, że osłuchanie z własnym systemem to minimum pół roku aktywności dosyć wydajnej i dopiero wtedy pojawia się ssanie na coś więcej, ja słucham już rok GRADO, LINNA MAJIKA I LINNARTA i dopiero ledwo zaczynam czuć co możebym ulepszył ale jeszcze nie występuje u mnie ssanie...swoją drogą nie jestem dobrym przykładem audiofila, raczej melomana bo MUSIC BEFORE EVERYTHING póki co u mnie.....może lepiej nawet by tak pozostało :-)
JUREK

GRADO__Fan

• 299 / 6309
  • Zaawansowany użytkownik
24-02-2009, 00:01
Ja też uważam, że lepiej niech zajmą się jednym w czym się specjalizują, a problem wg. mnie nie leży we wzmacniaczach a w źródłach. Musi grać analogowo. Taki zasilany bateryjnie iRiver E10 gra tak z RS1, że można się zdziwić
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

Rolandsinger

• 2894 / 6338
  • Ekspert
24-02-2009, 00:09
W końcu John napisał:

"All the headphones can be driven easily by any source from a portable CD to the best Top of the line components".

Jeśli w nowej serii faktycznie znacząco poprawili "midrange" jak twierdzą, to nie wykluczone, że polubię te słuchawki. Na razie to są deklaracje.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6334
  • Ekspert
24-02-2009, 00:14
>> GRADO__Fan, 2009-02-24 00:01:03
Moim zdaniem cały tor od mikrofonu aż po słuchawki musi być dobrze dobrany. Po drodze dochodzi jeszcze czynnik ludzki;jak od strony słuchawek to jeszcze dobrze, gorzej gdy od strony mikrofon -słuchawki

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

fallow

• 6463 / 6307
  • Ekspert
24-02-2009, 00:26
Juz to widze, jak GS1000 staja sie nagle GS2000 i graja piekna soczysta srednica i z dobra dynamika z playera. Full bodied and rich midragne from ...any source :) oczywiscie spark in highs i w ogole wszystko co sie da z iPoda :))

Posiadaczu iPoda kup nowe Grado RS1i ktore tym razem zmienily sie o 180 stopni i same robia sobie wypelnienie i cialko niczym CAL :) albo Ultrasone E9.

W ogole to juz nie kupujmy innych sluchawek, ave Grado :)

Ale tak na powaznie - John nie napisal nic zlego, napisal "All the headphones can be driven easily".

A od "driven" do tego by zagraly jak trzeba to jeszcze daleeekkaa droga :)

Rolandsinger

• 2894 / 6338
  • Ekspert
24-02-2009, 00:39
Czyli, że coś tam zaskrzeczą...:)))

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)