@ Pior Ryka
"Kiedy pisałem, dawno temu, że GS-1000 są lepsze (w sensie ogólnego potencjału) od AKG 701, liczne grono wielbicieli tych ostatnich pluło na mnie jadowitą śliną i pisało o przewagach neutralności nad przegięciem. Teraz ci sami ludzie na 701 narzekają i chcą się ich pozbyć. Popatrzmy przy okazji na headroomowe wykresy, które tu przywołano, czy faktycznie tak bardzo dla tych słuchawek się różnią?
A skoro ja uważam (choć nie uważam) gości z Headrooma za spiskowców, to mogę śmiało powiedzieć, że ty musisz w takim razie uważać za podobnie spiskujących na przykład gości z HI-FI Choice, którzy napisali, że GS-1000 są super neutralne i w ogóle naj. Czyli w najgorszym dla mnie razie jesteśmy co najmniej kwita.
Nie zamierzam się spierać, które słuchawki są dobre, a które złe dla danej osoby. Jednak pisanie, że GS-1000 to \\"Mount Everest do góry nogami\\", za całkiem niepoważne. Jak już Mount Everest, to raczej normalnie i w sensie szczytu przyjemności. Uważam te słuchawki w moim systemie za znakomitego all-roundera, niemal równie łatwego do akceptacji z każdą muzyką co E9. K1000 są bez porównania bardziej wymagające."
Headroom i HI-FI Choice prezentują odmienne paradygmaty. Pierwszy mówi, że w słuchaniu muzyki kluczem jest lokalizacja dźwięków w przestrzeni, dynamika i dokładność w odwozrowywniu detali nagrania, czyli stereotypowe audiofilskie podejście, które można ująć w sentecji - chcę słyszeć więcej i precyzyjniej . Drugie - wielokrotnie mi bliższe - opowiada się za gęstym, emocjnalnym przekazem z mocnym basem i soczystą średnicą na czele i niemęczącymi wysokimi rejestrami, który pozwala na wielogodzinne delektowanie się muzyką gitarową, elektorniczną czy mocniejszą jazzową. Nie dziwi mnie więc apoteoza HD650/600/595 przez Headroom, oni czują tego samego bluesa, co ja, szukają emocji i energii, a nie niuansów w nagraniach.