Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rolandsinger

• 2894 / 6335
  • Ekspert
09-02-2009, 18:43
A ja coś czuję, że Vivanco zrzuciło atom za grosze. Chińczycy są obecnie potęgą gospodarczą i technologiczną Nr 1 na świecie, więc dlaczego nie mieliby utrzeć nosa Zachodowi również w kwestii słuchawek.

Sprzedam: AKG K701 - stan fabryczny + nowe pady, 1500h przebiegu; cena: 850 zł/  Beyery DT880Pro, igła/fabryka (używane kilkanaście godzin), ok. 700h, cena: 700 zł
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6334
  • Ekspert
09-02-2009, 18:55
Rolandsinger, mnie nie pachnie gęstym, słodkim dźwiękiem ze zrolowaną górą z czegoś takiego jak SR470, raczej powinno być wprost przeciwnie. Sprzedaj Beyery, a do K701 spróbuj ampa przypasować. W międzyczasie posłuchaj K601, tylko nie z dziurki jakiejś, bo zagrają jak RS1 chore na anemię.

Rolandsinger

• 2894 / 6335
  • Ekspert
09-02-2009, 19:01
Majkel,

Czy ten post oznacza, że Twoje GS1000 z Moona V8 to wiertarka jest, skoro odsyłasz mnie do wzmacniaczowej konkurencji? Bo Twój DAC, owszem słodszy od AN jest, ale bez przesady.

Sprzedam: AKG K701 - stan fabryczny + nowe pady, 1500h przebiegu; cena: 850 zł/  Beyery DT880Pro, igła/fabryka (używane kilkanaście godzin), ok. 700h, cena: 700 zł
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

szwagiero

• 2240 / 6336
  • Ekspert
09-02-2009, 19:03
Potwierdzam zdanie Majkela apropo Vivanco, wystarczy przeczytać opis Intuosa, żeby się o tym przekonać... mam nadzieję, że niebawem będzie mi dane ich posłuchać.

Pozdrawiam,

Rafaell

• 5033 / 6331
  • Ekspert
09-02-2009, 19:15
Roland gratuluję decyzji co do K701, tylko czemu tak póżno?;)

Co dalej teraz?

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Rolandsinger

• 2894 / 6335
  • Ekspert
09-02-2009, 19:21
@ Rafaell

Teraz rozumiem o co Ci chodziło z tą górą i nadmiarem szczegółów.

ptx

• 651 / 6336
  • Ekspert
09-02-2009, 19:21
>> Rolandsinger, 2009-02-09 19:01:41

spróbuj cayina ha-1a,lampami dopasujesz sobie brzmienie do swojego gusty.chcesz gęstości i zrolowania góry to najtaniej wyjdzie gdy chińskie lampy zamienimy na jj el84 lub idąc na całość  amperexy bugle boy.
gdy ja włożyłem do cayina jj to mięsa było sporo ale jak dla mnie góra wycofała się zbyt mocno,w przedwzmacniaczu był brimar i rca.

majkel

• 7477 / 6334
  • Ekspert
09-02-2009, 19:25
Rolandsinger, żadna wiertarka, a mój DAC nie był tak barwny na ostatnim meetingu jak to jest teraz - nie mylić z "podkolorowany". Do konkurencji w żadnym razie Ciebie nie odsyłam, to nadinterpretacja. :) Słuchałeś go chwilę ostatnio, dołożyłem kolejny taki sam kondensator, żeby było gęściej, no i tyle.

Dziś chwyciłem znów K601 i nie mam wątpliwości, że je lubię, grzeją się więc dalej.

Rafaell

• 5033 / 6331
  • Ekspert
09-02-2009, 19:29
>> Rolandsinger, 2009-02-09 19:21:04
@ Rafaell

Teraz rozumiem o co Ci chodziło z tą górą i nadmiarem szczegółów.

Mnie tam się ich design i samo noszenie na głowie bardzo podobało, tylko to co  napisałeś z długim  czasem słuchania stawało się nieznośne. Moim zdaniem jak dożyję to po 70-ce znów sobie je kupię wtedy bedą perfekt dla mnie :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

Rolandsinger

• 2894 / 6335
  • Ekspert
09-02-2009, 19:41
No to Majkel, ja się chętnie piszę na tego sweet nad dense V8, bo wolę aby moje pieniążki zostały w Polsce, a nie płynęły do Chin. Na kiedy odbiór? Bo ja chyba jestem następny w kolejce :)

Rafaell

• 5033 / 6331
  • Ekspert
09-02-2009, 19:44
No tak kolejka jak  z Zakopanego do Bałtyku a ten tutaj następny w kolejce ;)

Rafaell

J L Borges

lenar_87

• 108 / 6047
  • Aktywny użytkownik
09-02-2009, 20:26
Roland>> znow napisalem na AS bo tutaj masz zapchana skrzynke :)

majkel>> chyba nie bylo albo nie zarejestrowalem - mozesz opisac roznice miedzy k701 a 601, jak przestrzen i jak z barwa?

intuos

• 1003 / 6334
  • Ekspert
09-02-2009, 20:27
Raport z ostatniej chwili:

ostatnio mam bardzo duzo pracy i nie mam czasu na nic, nei bylo mnie w domu ponad dzien... w ten czas sr470 wygrzewaly sie na materale pani AYO, schowana slodka srednica wlasnie sie pojawila. Wpadlem do domu doslownie na chwile wiec przed chwila zarzucilem sluchawki i musze poweidziec ze sa to pierwsze dynamiki ktore akceptuje. Czuje sie otoczony przez dziwieki, tak prawdziwie ze czasami za duzo tego wszystkiego jak na dziek ze sluchawek. Srednica jest lekka , zwiewna ale w koncu stala sie slodka :) Co jak co ale dla mnie srednica musi byc slodka, jezeli nie tak wypelniona jak w ortho to przynajmniej slodka i taka jest. To w sumie drugi dzien wygrzewania.

Zrobilem maly mod tak by sluchawki lepiej siedzialy , mod nie zmienia wygladu ect. , chodzi o mechanizm regulacji, takze wszystko opisze w wolnej chwili. Narazie wniosek mam taki ze zostawiam sprzet na nastepne dziesiatki godzin wygrzewania i czekam co dalej, a potem puszcam je w swiat.

Ostatni konkluzja, te sluchawki potrzebuja analogowego brzmienia , wtedyswietnie go kresla i maluja, ostry sprzet z niby szczegolami odpada.

pozdrawiam i do uszlyszenia wkrotce, spadam juz z domu :)

ps . sluchawki po midzie duzo wygodniej leza na glowie, nie straszne godziny odsluchu

intuos

• 1003 / 6334
  • Ekspert
09-02-2009, 20:29
sory za beldy koledzy, pospiech :)

seeya!

majkel

• 7477 / 6334
  • Ekspert
09-02-2009, 21:59
majkel>> chyba nie bylo albo nie zarejestrowalem - mozesz opisac roznice miedzy k701 a 601, jak przestrzen i jak z barwa?

Nie było, bo ja bym je wolał porównać łeb w łeb, z pamięci to bez sensu i sprzęt towarzyszący nie ten sam. Na pewno jest mniej obecny sopran w K601, a bas jest bardziej mięsisty kosztem punktowości, do tego nie jest taki skompresowany dynamicznie jak w K701 i schodzi lepiej na sam dół. Kolejna ważna dla mnie różnica to scena - w K601 jest jedną z najbardziej naturalnych, jakie słyszałem na słuchawkach - bezpośrednia, otwarta i holograficznie niemal bezbłędna. Możliwe, że to "scenicznie" najlepsze słuchawki jakie słyszałem. K701 na pewno nie są takie bezpośrednie, i nie chodzi tu o jakieś granie na twarz, ale o bliskość pierwszego planu wynikającą z braku barier, które człowiek sobie uzmysławia, że były na innych słuchawkach, gdy usłyszy K601. Słuchawki grają raczej gęstym dźwiękiem, średnica jest dociążona w całej rozciągłości, ale nie krzykliwa.