Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

kopaczmopa

• 786 / 6051
  • Ekspert
07-02-2009, 14:20
czyli Intuos zaryzykujesz ze lepsze/gorsze od HD595/K701, maja wieksza/mniejsza przestrzen od tychze?
Pierwsze wrazenia byly zniewalajace , teraz juz piszesz z lekka ostroznoscia.
Jakby co chetnie bym wysluchal w Wawce jsli bedziesz mial kiedy czas.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6111
  • Ekspert
07-02-2009, 14:32
Ja je muszę usłyszeć u siebie, bo w sklepie wychodzą nieraz dziwne rzeczy w porównaniach. Np. AKG K 601 okazały się z dziurki Onkyo po prostu nieciekawe. Ale stwierdziłem, że kupując je za 499zł nowe raczej nie wtopię kasy, bo odsprzedam je bez straty. W domu okazało się, że to zupełnie nie to co w sklepie, i to właśnie AKG górują realizmem przestrzennym nad Sennheiserami. W sklepie to jest trochę tak jak porównywać smaki serów pleśniowych popijając jabolem. Lepszy będzie ten ser, który bardziej złagodzi cierpienie wynikające z picia taniego wina. Tymczasem w domu mając np. chilijskie cabernet-sauvignon zaczynają się liczyć subtelności wyczuwalne w warunkach odprężenia żołądka i podniesionego poziomu endorfin. :) Może się właśnie okazać, że te Vivanco nie będą brylowały w zacnym towarzystwie.

intuos

• 1003 / 6111
  • Ekspert
07-02-2009, 14:42
>> kopaczmopa, 2009-02-07 14:20:51
czyli Intuos zaryzykujesz ze lepsze/gorsze od HD595/K701, maja wieksza/mniejsza przestrzen od tychze?
Pierwsze wrazenia byly zniewalajace , teraz juz piszesz z lekka ostroznoscia.
Jakby co chetnie bym wysluchal w Wawce jsli bedziesz mial kiedy czas.

z kazda minuta coraz lepiej:)

i podtrzymuje to co pisalem, hicior przez duze H, cokolwiek mialoby to znaczyc!
przestrzen prawdziwsza od jednich i drugich595,701.

pochwale sie ze juz je rozbieralem troche , wieczorem przesle zdjecia-dzis albo jutro

Dawindyk

• 140 / 6100
  • Aktywny użytkownik
07-02-2009, 15:06
>> Piotr Ryka, 2009-02-06 14:52:51
>Cayina z GS nie testowałem, bo kiedy go miałem ich jeszcze nie było. Ale porównywałem go bezpośrednio z >Twin->Headem, oczywiście takim w stanie sklepowym, i powiedziałbym, że na RS-1 różnica była niewielka. Cayin ma >poza tym to czterostopniowe dostrojenie impedancyjne, które kapitalnie działa. No i lampy w nim też są do >wymiany, a jeszcze do tego fajnie wygląda i K1000 może napędzać. Któryś z kolegów też bardzo go chwalił z >Denonami, że dużo lepiej z nimi grał od Lebena. Nie pamiętam, chyba Dawindyk.

Owszem - to bylem ja :) Bardzo milo wspominam to polaczenie - to byl jeden z powodow dla ktorych zdecydowalem sie na D5000. Z Cayin\'em podobaly mi sie bardziej i od GS1000 i od DX1000 i zalowalem tylko ze do bagazu mi sie nie zmiesci :)

intuos

• 1003 / 6111
  • Ekspert
07-02-2009, 15:07
P.Piotrze a to propo?

intuos

• 1003 / 6111
  • Ekspert
07-02-2009, 15:09
Michał ja podesle ci je za jakis czas, powiedzmy 2tygodnie narazie chce by sie wygrzaly

Ged

• 1723 / 6113
  • Ekspert
07-02-2009, 17:00
Panie Piotrze
Czy po odsłuchach u Wiktora nadal GS-1000 uważa Pan za najwygodniejsze ?

intuos

• 1003 / 6111
  • Ekspert
07-02-2009, 17:54
ser pleniowy- a to dobre :)

mam nadzieje ze poslucha ich Pan czy to za sprawa kolegow czy moja, w kazdym razie prosto od Michala mogą jechac do Pana.

tym czasem pozdrawiam

kopaczmopa

• 786 / 6051
  • Ekspert
07-02-2009, 19:22
jak sie okaze ze sa faktycznie conajmniej tak dobre jak K701 to sobie je bym sprawil, jesli okaze sie ze sa tylko dobre ale...to nie.

Intuos na czym polega ich realizm przestrzennosci?
ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6113
  • Ekspert
07-02-2009, 20:53
kopaczmopa, a czy CAL! są lepsze od K701? Niektórzy chyba uważają, że jeśli nie lepsze, to i nie gorsze... Tomek ma również CAL! i peanów na ich temat nie pisał, te Vivanco jak widać go zachwyciły, a to nie łatwe w przypadku Tomka, który posiada np. najwyższy model ortho :)

Pozdrówki,

kopaczmopa

• 786 / 6051
  • Ekspert
07-02-2009, 22:09
Szwagiero - dla mnie i u mnie CAL! sa gorsze i od HD580 i od DT990Pro, ale wiem ze sa ich bardziej goracy zwolennicy ( mnie mozna uznac za umiarkowanego).Jakos nie moge do koncca docenic klasy CAL! tzn jak do ceny sa wybitne ale do nich chyba trzeba faktycznie miec specyficzny tor, mozliwosci maja ale nie do kona umiem je wykorzystac.
Ortho to specyficzne sluchawki. To ze 1 osobe dodajmy nieprzypadkowa zachwycaja jakies sluchawki to powod do zainteresowania ale nie znaczy ze trzeba juz je kupowac.  
Mnie po prostu teraz interesuja sluchawki o prezentacji glosnikowej, na GSy mnie nie stac, a wiec myslalem o k701, a jak Vivanco mialyby byc lepsze to po co przelacac?
ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6113
  • Ekspert
07-02-2009, 23:22
No i o to chodzi, nikt przecież nie mówi, że po zachwytach Tomka wszyscy mają szukać ich po całej Polsce i od razu kupować po dwie pary - najpierw zawsze lepiej posłuchać. Ja niedługo mam zamiar to zrobić i opiszę swoje wrażenia, aczkolwiek bardzo wątpię, żebym zdradził ortho :) Tym bardziej, że w słuchawkach raczej nie szukam prezentacji głośnikowej, bo po prostu nie potrzebuję - od tego mam kolumny.

Kopaczmopa a jakich ortho słuchałeś? Przy okazji słuchałeś może DT770Pro? Jeśli tak to jak je porównujesz do DT990Pro?

Pozdrawiam,

wiktor

• 2503 / 6111
  • Moderator Działu Słuchawki
07-02-2009, 23:31
AKG K 1000 vs STAX Omega vs Grado GS 1000

wiktor

• 2503 / 6111
  • Moderator Działu Słuchawki
07-02-2009, 23:33
Szanowni Koledzy Piotr Ryka, Gradofan i Majkel rozprawili iście audiofilsko z zacną trójką słuchawek. Zastosowali wyrafinowane metody porównawcze, nie szczędząc im flamenco, muzyki klasycznej i innych kawałków, których nie spamiętałem. A niech mają, jak tak lubią :-). Jako, że mnie takie męczarnie nie sprawiały takiej frajdy, oceniałem je w kategoriach całościowego przekazu moich ulubionych płyt. Zatem na tym tle pozwolę sobie na prosty sposób ich porównania.

AKG K 1000

Z każdym dniem AKG K 1000 grają lepiej. W wolnej chwili podłączam je do wzmacniacza aby się trochę rozkręciły. W końcu to ich druga młodość, po wielu latach spędzonych w szafie poprzedniego właściciela. Z racji wieku należy im się trochę elektronicznego luksusu, odrobinę hiendu i tych dzisiejszych XRCD czy SACD. Z perspektywy czasu i posiadanych słuchawek uważam, że AKG 1000 są jedyne w swoim rodzaju i jeżeli ktoś może je kupić, to warto. To takie słuchawki, niesłuchawki. Przestrzeń, barwa dźwięku i dobrze rozumiana szczegółowość sprawiają, że grają podobnie jak kolumny. Na pewno są inne w sposobie budowania sceny muzycznej od Stax Omega i Grado GS1000. Nie uważam, że to lepsze lub gorsze, po prostu robią to tak swobodnie, naturalnie i niemęcząco dla słuchacza. W porównaniu z Grado i Stax, nie mają tak mocnego basu, ale to wcale a wcale nie przeszkadza. Właśnie to taka przyjemna odmienność od Omegi z potężnym i nisko schodzącym basem, czy Grado, które także w tym zakresie robią wrażenie. Szczerze rekomenduję ich zakup, bo to już niemal legenda i możliwe, że ostatnia chwila na zakup w rozsądnej cenie.

STAX OMEGA SR 007

Można szukać słabych punktów, a jakże. Nie ma doskonałości. Jednak dla mnie swego rodzaju punktem odniesienia w porównaniach z AKG i Grado za każdym razem były  Omegi. Bez wątpienia są mi najbliższe. Grają detaliczną i niezwykle czystą górą, piękną średnicą i wtedy kiedy trzeba bas aż gniecie w ucho. To wszystko sprawia, że utwierdziłem się w przekonaniu kto tu rządzi.

GRADO GS 1000

Retrospektywne wrażenia z ich posiadania, nie dawały mi spokoju. Musiałem spróbować, musiałem je porównać. I co ? Wiem teraz, że Grado robi produkt który jest do siebie podobny, jednak z każdą serią może być różny. Te dzisiejsze są inne od tych z roku 2005/2006. Widać to po drewnie - chociażby nowiutkie od używanych Majkela są lżejsze o kilkadziesiąt gram i zapewniam, że wagi na to nie potrzeba, po wybarwieniu od jasnego do ciemnego, również po okablowaniu. Wpięcie ich do Accuphase niczym nie zaskoczyło, było poprawnie, wszystko się zgadzało, niestety brak tego czegoś co sprawia, że chce się słuchać i słuchać ulubionych płyt. Zdecydowanie inaczej było po ich podłączeniu do wzmacniacza Majkela. Przyznam, że synergia była i to cieszy. Słuchawki GS 1000 są z tych, które zostają na długo w pamięci swoim charakterystycznym brzmieniem.

Czasy teraz takie, że rozdaje się WIKTORY, to i ja tak zrobię za całokształt:

Stax Omega - 6 wiktorów
AKG   1000 - 5 wiktorów
Grado 1000 - 4 wiktory
« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez zhornik »

chrees

• 1657 / 6111
  • Ekspert
07-02-2009, 23:37
Krótko i na temat :-))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.