Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

aasat

• 2265 / 6092
  • Ekspert
21-01-2009, 11:57
>> ZAGRA, 2009-01-21 11:55:01
To trzeba samemu w dobrym systemie doznać.

Pytam bo niedługo będę miał okazję na własnym systemie
A co się konkretnie poprawia? przestrzeń?

• Gość
21-01-2009, 12:04
>aasat
w zasadzie to wszystko.

Lecz dużo zależy od budowy wzmacniacza napędzającego.
Tu się wymądrzać nie będę.
Każdy dłubacz ma swoje podejście, i doświadczenia w tym względzie.

Jedynie co sam stwierdziłem to to że mnie tory po RCA już dawno nie interesują.
Powrotu nie ma.
Ale wiem że sporo ludzi nie słyszało w różnych systemach różnic, nawet czasem mieli odwrotne zdanie z porównań XLR>RCA i na odwrót.
Wynika to ewidentnie tylko i wyłącznie ze złej budowy takiego toru.
Symetria pełna jest zawsze lepsza od asymetrii, ale pod jednym warunkiem , gdy jest zrobiona uczciwie według wszelkich zasad budowy.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
21-01-2009, 12:07
Tylko jedno prosote pytanie - czy Twoim zdaniem Lynx Two B -> IC XLR -> RudiStor NX33 to tor uczciwy ?

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
21-01-2009, 12:41
Temat poruszony przez Zagrę z rozsuwaniem faz drążę w wydaniu niesymetrycznym od około dwóch lat. W mojej ostatniej konstrukcji wzmacniacza słuchawkowego doprowadziłem go chyba do ostatecznej formy w tej technologii, po zgromadzeniu i przemyśleniu wielu wniosków. Moonlight ma taką architekturę, że mogę go połączyć z drobnym przesunięciem fazowym zarówno w przód jak i w tył względem masy sygnału po RCA, a konkretnie, że mogę opóźnić fazę na kanałach lub na masie słuchawek o bardzo małą wartość, ale percepowalną w postaci lokalizacji przestrzeni, więc balansowanie nie jest potrzebne w tym konkretnym celu. W v.8 wyszło mi to chyba najlepiej, ponieważ dźwięk jest bezpośredni, z głębią, ale nigdy w głowie. Chodzi mi po głowie założyć wątek o wzmacniaczach słuchawkowych w kontekście technicznym, żeby każdy z konstruktorów forumowych się tam wypowiedział na temat zalet swoich rozwiązań, no i oczywiście trzeba by pomyśleć o ocenie słuchowej, czyli porównanie sprzętów na meetingu lub przez wskazaną osobę. Są chętni? Ja stawiam mojego Moonlighta v.8, interesuje mnie bezpośrednie porównanie do konstrukcji kolegów tudzież czegoś sklepowego. Jeśli są one symetryczne, to te same słuchawki będą musiały występować w obydwu odmianach dla pełnego porównania. Po wrażeniach odsłuchowych będzie można podyskutować kto jakie rozwiązanie zastosował i czemu brzmi tak a nie inaczej. Mogą być też znane konstrukcje DIY złożone przez kolegów.

• Gość
21-01-2009, 13:36
>Fallow

Nie słuchałem tego wzmacniacza.Więc nie wiem.
Gdy bym zobaczył schemat, to mogę dokładnie opisać jego brzmienie z uwzględnieniem [ pod warunkiem że zidentyfikuję ] wpływu traf wyjściowych o ile takie są.

• Gość
21-01-2009, 13:40
>Fallow
Parametry tego caca są takie jakie są , cena też nie jest niska.
Po cichu dodam , mam uprzedzenie do klocków z zasilaniem niesymetrycznym.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
21-01-2009, 13:43
NX-33 to op-amp + tranzystory wyjściowe, ale więcej detali nie znam. Wyjście TRS to dodatnia połówka wzmacniacza symetrycznego, więc zasilanie jest raczej podwójne. Wszystkie wyższe modele RudiStora to już czysto dyskretne konstrukcje, z tego co pamiętam.

• Gość
21-01-2009, 13:47
Po oglądam makatki z netu i ewentualnie coś napiszę.

• Gość
21-01-2009, 13:49
Żeby chociaż większej rozdzielczości....

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
21-01-2009, 14:13
Troche wieksze

• Gość
21-01-2009, 14:16
Nadal mało widać.
Masz możliwość fotopstryka z bliska?

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
21-01-2009, 14:18
Ja swojego NX33 sprzedalem jakis czas temu, ale jeden nasz forumowy kolega ma u siebie NX33 - moze co cyknie ? :)

• Gość
21-01-2009, 14:20
Z drugiej strony wystarczyłoby abym wiedział jakie op-ampy siedzą.
Oraz czy elemnty w okragłej ,metalowej obudowie to pary tranzystorowe bip lub fet lub czy są to buf04,634 czy NH lum LME?

• Gość
21-01-2009, 14:24
>P.R.
Może i pompką.Dla mnie popierdują infantylnym dźwiękiem.
Fundamentem dźwięku jest zakres najniższych częstotliwości.
Czy niskie tony o wielkim zróżnicowaniu, na tle których mogę właściwie definiować równowagę tonalną jak i barwową całego pasma. Zenki tego według mnie nie mają , jedynie namiastkę.
Podobnie gra wiele słuchawek.
Dla mnie dobry bas to podstawa, nie mylić z podbitym, nadmuchanym itp.

• Gość
21-01-2009, 14:25
Podobnie jest z kolumnami, niema basu to po cholerę się męczyć.