Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

alghar

• 639 / 5820
  • Ekspert
31-12-2008, 18:04
Szczęśliwego  Nowego  Roku , Dużo Pomyślności , Wspaniałych Odsłuchów   i  Zdrowia z  okazji  Nowego  Roku

depawelo

• 25 / 6111
  • Użytkownik
31-12-2008, 20:15
dokładnie, wszystkiego naj naj naj :-)

-------------------------------------------------------------------------------------------------
sugerowanie się czyjąś opinią bez własnych doświadczeń oczywiście nie ma żadnego sensu. podobnie jak sugerowanie się tylko i wyłącznie swoimi wrażeniami.

NE5532

• 206 / 6061
  • Aktywny użytkownik
31-12-2008, 20:45
Jeszcze jeden Sylwester bez wszczepionego czipa...trza się zatracać na ludycznych imprezach...:-)... Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Nie mam czasu ... zarobiony jestem, włosy mi rosną ...

• Gość
31-12-2008, 20:56
Zdrowego i pomyślnego nowego roku 2 0 0 9 !

Mr. Zydelek

• 237 / 6111
  • Aktywny użytkownik
01-01-2009, 15:28
Również Wszystkim życzę spełnienia marzeń tych o audio i tych osobistych.

Pozdr. specjalne dla Darka (Zagra) i wielu innych kolegów z którymi znam sie osobiście i wirtualnie.

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
02-01-2009, 13:39
Chętnie zadośćuczyniłbym takiemu wyzwaniu, lecz mój system kończy się na wzmacniaczu (Yamamoto), potem zaś czeka na właściwe źródło, za które obecnie robi karta dźwiękowa (Audiotrak HD2 z wymienionymi opampami). Nie chciałem iść na przesadne kompromisy, lecz nie stać mnie na jednorazowe wywalenie kasy na słuchawki, wzmaka i porządne źródło. Czy wobec w/w okoliczności przyrody mogę poczuć się zwolniony z zadania opisywania basu w moim "czyśćcowym" systemie Piotrze? ;-))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
02-01-2009, 14:36
Uważam, że jest najlepiej jak może być z tą karcioszką (mam w domciu cały worek opampów, każdy był testowany odsłuchiwany, podmieniany etc, ostatnie zresztą ruchy przy pomocy majkela :>>), miałem jednak "nieszczęście" posłuchać wzmaka i słuchawek z - niekoniecznie dobranym do tego zestawu, ale i tak wyraźnie kasującym moje źródełko - CDkiem Arcama FMJ CD36, mam zatem przedsmak tego jak być MOŻE :-)) Konkretnie zaś jak może wyglądać przestrzeń, jaki może być w tych słuchaweczkach "wykop" i na ile można kontrolować bas, o który pytasz...

-------------------------------------------------------------------------------
.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
02-01-2009, 16:07
Jak dla mnie, bas w GS1000 jest dość twardy, średnio wypełniony, trzymający dokładne tempo oraz narastanie i wygasanie dźwięków, zgodnie z odgrywanym instrumentem. Na przykład podwójna stopa jest szybka, impulsywna, kopiąca, z krótkim zanikiem. Kontrabas znowu potrafi pociągnąć pudłem i ma takie charakterystyczne, twarde dobicie, aż zatrzęsie słuchawkami, i ja to lubię. Jak się właściwie założy słuchawki (trzeba potrenować we wszystkich czterech kierunkach), to z czuć z basu charakterystyczny podmuch po uszach. Jest to chyba wyjątkowa cecha Grado GS1000, ale przed pełnym wygrzaniem raczej ciężko je do takiego grania zmusić, bo są jakoś tam skrępowane sonicznie jeszcze. Potem przychodzi bezceremonialna swoboda. Ogólnie to jest szybki i dynamiczny jak w Grado RS1, ale sobie potrafi mruknąć jak w RS2, tyle że bardziej zdecydowanie, bo dynamicznie RS2 to jeszcze nie jest szczyt możliwości słuchawek Grado. Jak się pojawią jakieś pytania szczegółowe, to odpowiem, bo teraz napisałem co mi się przypomniało.

• Gość
02-01-2009, 16:41
Ostatnio po raz któryś podszedłem do odsłuchów Grado GS1000 , nie jestem w stanie przekonać się do prezentacji muzyki przez nie. Natomiast są bardziej strawne w aplikacji z dobrą lampą. Być może są tak zestrojone. Główną cechą mi nie podchodzącą jest forma niskich częstotliwości jak i środek pasma. Jak dla mnie zbyt "nadmuchany".

• Gość
02-01-2009, 16:50
Przedwczoraj i wczoraj słuchałem Denony 2000 , Pioneer 1000 , AKG 27i , Zenki HD380pro oraz AT AD700.
Ostanie Audio Techniki są słabe , bas lekki , prawie niesłyszalny , środek przyzwoity i górą w miarę miękka.
Dadzą się długo słuchać , o ile ktoś nie słuchał lepszej klasy słuchawek. Cena 550 Zł jest mocno przesadzona.
Zenki HD380pro są bardzo dobrymi słuchawkami , pokuszę się o ich dłuższy opis, później , cena ok. 850 Zł.
AKG 27i są zaskakująco dobre , przypominają brzmieniem dźwięk z dobrej klasy kolumn. Też je pózniej opiszę.
Cena 210 Zł.
Pioneery 1000 , są z pewnością lepsze pod każdym względem od AT AD700 , opis też później, Denony 2000 , hm, według mnie są lepsze od swoich starszych braci. Są bardzo dobrymi słuchawkami , być może są też najbardziej wyrównanymi brzmieniowo. W porównaniu do Grado 1000 wolę Denony. Opis też później.
Postaram się o opis w postaci napędzania tych słuchawek w formie zbalansowanej.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
02-01-2009, 17:04
darkul, mnie to wygląda na słuchanie surowych GS1000. W nierozegranych basu jest tyle, że mi się uszy przytykały. Teraz je po prostu zakładam na głowę i słucham, nie bacząc nawet na gatunek muzyczny, po który sięgam. Słuchawek nie symetryzuję, bo nie czuję potrzeby.

zyzio

• 960 / 6002
  • Ekspert
02-01-2009, 17:05
http://www.allegro.pl/item519984776_professional_technics_rp_f30_jedyne_na_allegro.html   - proponuję zainteresować się tymi słuchawkami, dla mnie lepsze od Senków HD 600, HD 650...konstrukcja dwudrożna, potężny, kontrolowany bas  - coś jakby założyć sobie kolumny z wielkimi basowacami na głowę ;), znakomita dynamika - skuteczność 106 db, łatwe do wysterowania, prędzej uszkodzimy sobie słuch niż je przesterujemy....bardzo czysty, wyrównany zdrowy dźwięk...na pewno nie tak przestrzenny jak Grado i bez tak rozdmuchanej, angażującej średnicy, ale naprawdę klasa, którą mało kto zna....

zyzio

• 960 / 6002
  • Ekspert
02-01-2009, 17:05
Nie mam nic wspólnego z aukcją, po prostu posiadam te Technicsy od kilku lat.

intuos

• 1003 / 6108
  • Ekspert
02-01-2009, 17:23
zyzio cena za uzywane sluchawki 600zl kiedy nowe kosztowaly 800zl to lekka przesada, ten gosciu chce je sprzedac od dosc dawna i chyba nie zna praw rzadzacych uzywanymi rzeczami....

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
02-01-2009, 17:25
To jest po prostu szukanie jelenia, który się złapie na mit roztoczony wokół Technicsów, ale ja mając luźne 600zł wolałbym je wydać np. na Sennheisery HD600 w bardzo dobrym stanie.