Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-12-2008, 00:10
Hehe :) Na oknie rosnie u mnie kilka kaktusow :)

Ja przyznam, ze te HD 680 to dla mnie ultra-ciekawy konsek. Sam mysle by za jakis czas dokupic W1000 lub HD 600/650/580 do uzupelnienia GS1000 a tu taki ciekawy zawodnik sie pojawia. Szkoda ze nie wiadomo w zasadzie o nich nic. Na headfi spekuluja ze maja kosztowac okolo 700-900 USD - to jednak tanio nie bedzie.

Jeszcze info dla fanow PC Audio. Wiadomo, ze zasilacz warto miec dobry i taki ktory to jest stabilny, generuje male fluktuacje etc. Pojawil sie ostatnio na rynku nowy brand "Corsair" (ten od pamieci). Generalnie to poziom Chiefteca, czyli niezle ale nic szczegolnego. Jest jednak seria HX - ultra niezla, ktora dla nich produkuje nie kto inny tylko Seasonic. Sam sie skusilem i zamienilem swojego starego Seasonica na model HX 520. Generalnie wiele rozwiazan pochodzi z legendarnego Seasonica M12. Stosunek jakosc/cena wprost wysmienity.

http://www.silentpcreview.com/article692-page5.html
http://www.frazpc.pl/artykuly/555/Porownanie/11/zasilaczy/do/450PLN

Ma ktos troche wiecej info nt. nowych Senkow, moze jakies foty ? :))

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
15-12-2008, 00:13
Piotr chwilowo zniknął ale słuchałem u niego AKG K1000 i postaram się je opisać sposób uprzestrzennienia (przez tego typ przeteorników )oczywiście subiektywnie-bo każdy inaczej odbiera słuchanie w słuchawkach.EMT miał kiedyś ochotękupićkolega rochu mozeon o nich coś napisze?

Moim zdaniem sam sposób lokalizacji żródeł dżwięku a konkretnie precyzja ma wspólny punkt z słuchaniem monitorów bliskiego pola, poza tym jednak to są dalej słuchawki. Po prostu przetworniki są za blisko twarzy od której dżwięk się odbija ale nie odbija się równie silnie od ścian pomieszczenia. Efekt słyszenia w K1000 żródeł dżwięku w moim przypadku na zamkniętych słuchawkach odbieram jako słyszenie poniżej lini uszu a nasytępnie dookoła głowy wzdłuż kabłąka (otwarte słuchawki np AKG K701,GS-1000 są pod tym wzgledem fajniejsze bo dżwięk odsuwa się od "powierzchni skóry stwarzając szerszą aureolo-czasę hełmu kosmonauty,byłbym zapomniał Ultrasone E9 trochę idą w stosunku do typowo zamkniętych słuchawek sceną doprzodu). W AKG K1000 słyszenie ulega przesunięciu jakieś 20może30stopni do przodu od góry kabłąka a dół poniżej uszu zostaje wypchniętym w kierunku szczęki . Czyli dżwięk odległościowo jest tak ustytuowany jakbyśmy mieli osłonę z plexi i od jej powierzchni docierał do nas. Dalej nie jest to typowa panorama stereo lokalizowana na odpowiedniej wysokości wzroku gdzie żródła wydają się odległe ponad nasze ramiona wyciągniete do przodu,tylko tak jakby szersza plama przed twarzą bo dżwięk jest ciekawiej podany bo rozszerza się przed oczami w górę i w dół.Przed kolumnami mamy jednąpłaszczyznę. Jeszcze jest inne wrażenie z elektrostatami, hiperdetaliczność elektrostatów połaczona z dużą powierzchnią promieniowania membrany powoduje uczucie sporej przestrzeni mimo że wcale nie dochodzi do wrażenia wielkości przestrzeni w słuchawkach otwartych.

Nie wiem czy to coś pomoże ale starałem się dosyć to indywidualne uczucie zależne także od budowy g łowy,uszu itp. :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

stogdan

• 305 / 6083
  • Zaawansowany użytkownik
15-12-2008, 00:19
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

stogdan

• 305 / 6083
15-12-2008, 00:36
Niestety nie miałem okazji posłuchac ale opisy są entuzjastyczne. Pewną wadą jest niski WAF ( wife acceptation factor). Tu już gs 1000 są "trudne" ;-)
"A może-co było najbardziej prawdopodobn

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
15-12-2008, 00:42

:)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
15-12-2008, 00:45
>> Piotr Ryka, 2008-12-15 00:32:29
K1000 dobrze napędzone dają straszną potęgę brzmienia, niemniej to ciągle jednak słuchawki, przynajmniej ja tak je odbieram. Inne słuchawki ubrane zaraz po nich brzmią trochę jak zabawki.

Jest dokładnie tak jak piszesz, na dodatek zachowany jest balans tonalny, nic tam sie nie wychyla przed orkuiestrę , ciekawe kiedy się spotkasz z Wiktorem i go zbałamucisz do K1000 ;)

Rafaell

J L Borges

wiktor

• 2503 / 6108
  • Moderator Działu Słuchawki
15-12-2008, 02:11
...ciekawe kiedy się spotkasz z Wiktorem i go zbałamucisz do K1000 ;

powiem więcej, „zbałamucony” to ja już jestem.

Wiktor

Slav

• 545 / 6111
  • Ekspert
15-12-2008, 03:01
>> fallow, 2008-12-15 00:10:30

Tez mam i używam Seasonica 550W i na pewno przepakuje go do nowego kompa, który jest dopiero w rozbudowie. Dziś (chyba) bym wziął Zalmana (pasowałby do obudowy). ;)
Mam mały dylemat co do karty dźwiękowej i na razie zastanawiam się nad Asusem a HT Omega. W ogóle jest jakaś "dźwiękówka", do której można podpiąć słuchawki? A może za samo myślenie o tym wyślecie mnie w kosmos?

jaizm

• 42 / 5971
  • Użytkownik
15-12-2008, 07:28

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-12-2008, 10:59
Slav: Te Zalmany wcale nie sa dobre, moze i ladnie wygladaja ale np. stabilnosc napiec i poziom fluktuacji jest po prostu slaby jak za te pieniadze. Majac akurat 550Watowy model Seasonica - w zyciu bym go nie zamienil na takiego Zalmana. Nawet jezeli bylby to juz leciwy Seasonic :) Ja mialem poprzednio 400W i to po prostu przestalo wystarczac, poza tym zawsze powinna byc jakas rezerwa mocy, zylowanie zasilacza na max tez przeciez dobre nie jest.

Co do karty - wszystko zalezy jakie to sluchawki i czego oczekujesz. Dla mnie PC Audio to droga naturalna. Lubie miec cala muzyke na dyskach i zmieniac plyty z pilota lub myszka w foobarze. Karty muzycznej na PCI uzywam jako transport do zewnetrznego DACa.

Pod takie sluchawki jak GS1000 zadna z kart ktore testowalem nie nadaje sie jako zrodlo. Od produktow SB po Lynx i RME. Wszystko jest albo slabe i gra przecietnie ale utrzymuje jeszcze jakis poziom muzykalnosci, albo jest juz posuniete w mocno studyjna strona, technicznie b.dobrze ale specjalnie zbyt przejzyscie i malo muzykalnie aby po prostu umozliwic latwa realizacje dzwieku.

Jezeli mialyby to byc np. Denony D2000 - spokojnie mozna je napedzac z niezlej karty muzycznej.

Osobiscie odszedlbym od razu od tworow takich jak ten Asus - to sa raczej twory dla graczy majace supportowac najnowszy EAX i tym podobne.

Jezeli chcesz rzeczywiscie bardziej postawic na jakosc to Lynx lub RME lub M-Audio albo ciut mniej topowe produkty Marian np. sa dobra droga.
Wysmienity stosunek jakosci/mozliwosci do ceny oferuja karty E-MU. 1212M bazuje na tych samych (w zasadzie odrobine nowszy model) konweterach co Lynx Two. Dodatkowo czesc analogowa i cyfrowa to 2 rozne karty.

Nada sie by napedzac nia i jakims wzmacniaczem sluchawki ktore muzykalnosc robia sobie w zasadzie same jak Denony, niektore Senki etc.

Do tego polecam karty z pokladowym DSP, jezeli cos Ci nie pasuje - ustawiasz sobie - jak lubisz. I nie ma w tym przeciez nic zlego, przykladowo Audiofilska Theta Generation V - ma przeciez na pokladzie 3 DSP Motoroli.

Karty ze zintegrowanym wzmacniaczem sluchawkowym mysle, ze raczej nalezy pominac, w lepszych nikt takich nie integruje bo kazdy ma swiadomosc, ze wzmocnienie przeciez nie bedzie sie odbywala na karcie.

Wyjatkiem moze byc Prodigy z podstawkami pod op-ampy, ktore mozna w niezlym zakresie dostosowac do swoich potrzeb i dosc sensownie to gra.

wiktor

• 2503 / 6108
  • Moderator Działu Słuchawki
15-12-2008, 16:12
>> Piotr Ryka, 2008-12-15 14:03:07

Jak jeden człowiek, o Tobie myślę Piotrze,  może tak wiele zdziałać. Otóż wszystkie światowe indeksy giełd w dół (biedny Jasiu Grado), a wartość ‘akcji\' AKG na ebay, przypuszczam, że za sprawą Twoich recenzji, ciągle w górę.
;-)
Jeszcze miesiąc temu poniżej 500 Euro widziałem, a teraz za 670 Euro nie można wygrać licytacji. W ostatni weekend sprzedano 3 sztuki AKG 1000 od 671 – 719. Oferty kup teraz powyżej 800 euro!  Widać z tego, że cała Europa czyta nasze forum, zwłaszcza ten wątek.
;-)

Nie kupiłem, poluję dalej.

GRADO__Fan

• 299 / 6080
15-12-2008, 18:59
Ciekaw jestem porównania K1000 z wygrzanymi GS1000. Majkel mi ostatnio pisał, o dużych zmianach jakie zaszły w jego GS1000, a nawet RS2 po wykorzystaniu teraz mojej metody.

Nie spodziewam się zmiany na pozycji lidera, ale dystans może się znacznie zmiejszyć
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
15-12-2008, 23:36
>> Piotr Ryka, 2008-12-15 19:46:55
Do lepszego człowiek się szybko przyzwyczaja za to w drugą stronę niestety nie K1000 są krok do przodu zarówno przed słuchawkami typu otwartego, tym bardziej zamkniętego. Jest tylko jeden bardzo duży problem jak dla mnie. W mieszkaniu musi być idealna cisza . U mnie to zaczyna się to dopiero za godzinę czyli na np.
W dokanałowych Shure E4c  w mieszkaniu mogę słuchać okragłą dobę warunki odsłuchu idealne.
W zamkniętych słuchawkach mogę słuchać już super od 21 a niestety na otwartych od 0:30 i wtedy jak ktoś śpi w tym samym pomieszczeniu to na pewno może mnie zabić po prostu K1000 niemiłosiernie wtedy dla otoczenia hałasują .

Rafaell

J L Borges

piter z

• 375 / 6111
15-12-2008, 23:53
dlatego pisalem kiedys ze to troche pomylony koncept jak dla mnie - po co komus sluchawki dla ktorych trzeba osobny pokoj - rownie dobrze mozna kolumny ( a raczej nawet lepiej ) - kolumny ktore zagraja lepiej pod wzgledem sceny od K1000 mozna obecnie kupic niewiele drozej ( mowie o uzywanych kolumnach i uzywanych K1000 ) - z detalami troche gorzej - trzeba podjechac pewnie pod 10kzl za uzywki

moje w5000 tez przepuszczaja dzwiek ale bardzo malo gdy sa na glowie - z kolei jak niemam ich na glowie ja lub ktos inny to moge sobie na nich sluchac muzyki jak na glosnikach ( sa bardzo glosne dla otoczenia gdy leza luzem ) - podobna sytuacja jest z K1000 tyle ze one caly czas graja "w otoczenie" i przeszkadza wszystko z otoczenia wtedy - bo jak sie dobrze wtopic w muzyke to gdy uslyszy sie cokolwiek z zewnatrz to troche denerwuje i czesto sie czlowiek w przypadku dziwnych dzwiekow zastanawia czy to na plycie czy naprawde :D - i atmosfera zrujnowana :D

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
16-12-2008, 00:17
>> piter z, 2008-12-15 23:53:08
>dlatego pisalem kiedys ze to troche pomylony koncept jak dla mnie - po co komus sluchawki dla ktorych trzeba >osobny pokoj - rownie dobrze mozna kolumny ( a raczej nawet lepiej )

Hm dla K1000 warto mieć osobny pokój i nawet zainwestować w wyciszenie drzwi

>kolumny ktore zagraja lepiej pod wzgledem sceny od K1000 mozna obecnie kupic niewiele drozej ( mowie o >uzywanych kolumnach i uzywanych K1000 ) - z detalami troche gorzej - trzeba podjechac pewnie pod 10kzl za >uzywki

Sceny tak ale nie lokalizacji i perfekcyjnego dżwięku to pierwsze faktycznie może wystarczy 5kzł ale dźwięk niestety nie i tu chyba dla kolumn minimum 25Kzł + adaptacja akustyczna pomieszczenia  drugie tyle

>moje w5000 tez przepuszczaja dzwiek ale bardzo malo gdy sa na glowie - z kolei jak niemam ich na glowie ja lub >ktos inny to moge sobie na nich sluchac muzyki jak na glosnikach ( sa bardzo glosne dla otoczenia gdy leza luzem )

Tak tylko zapominasz że przetworniki w K1000 przenoszą dobrze niski bas a Twoje w otwartej przestrzeni niestety nie i robi się "efekt słuchania na słuchawce telefonicznej muzyki"

Rafaell

J L Borges