Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

folab

• 297 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
12-04-2008, 09:27
Znowu cos ciekawego do poczytania :-) ale czy moge liczyć na opis najtańszych Staxów ?

holy

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
12-04-2008, 09:52
Dzięki za recenzję, jak zwykle ciekawa.

Mnie martwi ta główna cecha brzmnienia, mianowicie wybujała przestrzeność. Czy to nie może znużyć, a przynajmniej niepokoić, że coś jest dodatkiem stałym ? To takie obawy, czy wino, na które mnie nie stać, nie jest aby zbyt dobre :-)  

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
12-04-2008, 11:04
=>Holy
Przecież ta wybujała przestrzenność to wynik budowy przetwornika; po prostu jest inaczej dźwięk emitowany i odbierany. Sporo osób nie może się przyzwyczaić na tego typu emisję-albo się lubi żółty kolor albo nie. Mnie osobiście to nie przeszkadza dla tego właśnie czekam na elektrostatyczne i piezoelektryczne słuchawki o właśnie tego typu emisji.Też przetworniki orthodynamiczne z płaską membraną też są bardzo kontowersyjne. (ja niestety mam tylko same przetworniki  ale osoby je słuchające wyrażały skrajnie odmienne opinie). Tak ze sposób grania Staxów  to taka ich sygnatura według mnie mają masę plusów i to są świetne słuchawki. Po prostu trzeba zacząć od referencyjnego a nie tylko dobrego źródła, choćby od takiego jak ma kolega Wiktor a słuchawki odwdzięczą nam się z nawiązką; bez tego nawet nie ma co zaczynać przygody z elektrostatami z najwyższej półki, bo wachlarza ich zalet po prostu nie zauważymy.

Rafaell

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
12-04-2008, 11:58
>> Piotr Ryka, 2008-04-11 23:45:32

Piotrze. Dziękuję za kolejną fajną recenzję.

holy

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
12-04-2008, 12:03
Rafaell

Opis tej przestrzeni w recenzji Piotra wskazuje, że to zaleta. Nawet jednak Piotr był zdumiony, jak zrozumiałem, tą "nadprzestrzenią\'\'. Mam nadzieję, że Stańko grający w małym studio, stojący 2 metry od kolegów z trio nie brzmi jak w sali gimnastycznej.

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
12-04-2008, 12:29
Czytajac tak sobie o Staxie, nachodzily mnie mysli, jak jest z ciezarem owej sceny muzycznej, chodzi mi oddanie masy instrumentow, owego wypelnienia, miaszu, pytanie tez, na ile ich dzwiek sie jeszcze rozwinie i jak, po kolejnych 250 (zdaje sie tyle juz wypracowaly) albo nawet dalszych 500 godzinach grania,albo co lepsze, sluchania..Przyznam, ze frapuje mnie tez jeszcze jedno, ich dynamika, szybkosc, czas reakcji na impuls, czy jest tu jakas roznica pomiedzy nausznikami dynamicznymi, a elektrostatami,  na przykladzie wspomnianych. No i tlo, czy jest ono juz super czarne i ciche/czujne, czy jeszcze nie (owo lekkie posrebrzenie/poszarzenie tla)..

dziekuje za recenzje

konto_usuniete

• 402 / 6106
12-04-2008, 13:08
ADMIN: Konto i wpisy zostaly usuniete na prosbe uzytkownika (parmenides).

konto_usuniete

• 402 / 6106
12-04-2008, 13:37
ADMIN: Konto i wpisy zostaly usuniete na prosbe uzytkownika (parmenides).

JUREK

• 203 / 6086
  • Aktywny użytkownik
12-04-2008, 13:38
PIOTR RYKA

Chylę głowę za warsztat "recenzorski" i....za obietkywność (tej zdecydowanie brakuje w komercyjnych czasopismach)...jak czytam Pana recenzje to mija mi ochota na osobiste pisanie swoich opinii na forum bo wydaje się, że odległość między Pańskim doświadczeniem i moim jest nieskończona jak narazie...po Pana wszystkich recenzjach słuchawek z najwyższej półki wydaje mi się, że generalnie wszystkie one zasługują na uwagę a zakupy tak naprawdę można dokonać tylko wtedy trafnie, jeżeli ma się możliwość podłączenia na test albo do własnego systemu albo jeżeli ktoś ma nieograniczony budżet wsiąść w środek komunikacji i pojechać do jakiegoś najlepszego czyli najobficiej wyposażonego salonu audio, zabukować hotel na 7 dni i przez ten okres czasu kompletować sprzęt u jednego dystrybutora(osobiście jeststem w stanie to zrobić ale..taki salon nie istnieje w Polsce) .....no ale to teoria bo pewnie nawet takiego salonu w Polsce nie ma ze względu pewnie na konkurencję.....znam człowieka mieszkającego w USA i on taką metodę stosuje za każdym razem gdy kompletuje nowy system dla siebie czy rodziny (oczywiście mówię o systemach słuchawkowych choć w "rozwiniętych audiofilsko krajach" to samo dotyczy sprzętu stacjonarnego gdzie normą jest, przywożenie kilku systemów po kolei do domu kupującego do adaptacyjnego przesłuchania)....niewątpliwie jednak Pana praca tu wykonywana szczególnie w Polsce jest przydatna bo w większości kupując opieramy się jednak na opiniach. Ja osobiście jestem "niecierpliwym" kupującym bo wogóle cierpię na brak czasu prywantego w życiu i dlatego wolę gotowe rozwiązania, które już ktoś przerobił a ja jedynie wybiorę to co mnie najbardziej odpowiada. Życze dalszej wytrwałości w recenzowaniu, pozdrawiam i trzymam kciuki za cdn...
JUREK

ptx

• 651 / 6105
  • Ekspert
12-04-2008, 14:56
>... Stax Omega, Ultrasony E9, czy Grado GS-1000. Wszystkie mają plusy i minusy, wszystkie sa wybitne<

to nie ulega wątpliwości ale trzeba zapewnić im optymalnie dobrane towarzystwo aby ta wybitność ukazać.

ptx

• 651 / 6105
  • Ekspert
12-04-2008, 14:58
trzeba zapewnić im optymalnie dobrane towarzystwo aby ta wybitność ukazać...

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
12-04-2008, 15:15
Piotrze,

Nie wiem dokladnie kiedy przyjda, na GS 1000 od Moona trzeba bylo czekac nimal miesiac, a to dopiero poczatek, potem minimum 800- 900 godzin grzania (wnoszac po doswiadczeniach z GS na BD)..natomiast w kraju bede niestety najwczesniej w grudniu, chyba ze jakis wyjazd wyskoczy nieplanowany po drodze, a to spotkanie to chetnie bym odbyl majac juz Rudistora w wersji zbalansowanej, bo na tym ma cala ta zabawa polegac aby uslyszec ewentualna przewage tak napedzanych Grado...

ptx

• 651 / 6105
  • Ekspert
12-04-2008, 19:19
a coz to za nowy nabytek jeżeli można spytać kolego pastwo?

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
12-04-2008, 19:43
kolejne Grado GS 1000 :"))

JUREK

• 203 / 6086
  • Aktywny użytkownik
12-04-2008, 22:00
pastwa

Czy dobrze rozumiem, że masz już GRADO GS 1000 np. z kablem Black Dragon a teraz dla odmiany chcesz nabyć te same ale z fabrycznym klablem?
JUREK