Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Shakhal

• 622 / 5798
  • Ekspert
24-12-2023, 18:19
Alucard, Pioneer Master mialy zejscie w dole takie, ze nawet moje phobos nie mogly im dorownac. Mysle, ze to byl najwyzszy stan jaki dynamiczny przetwornik mogl uzyskac, ze nawet wiekszosc planarow nie moglo tu podskoczyc. Swiat dynamikow ma to w sobie, ze nawet jak graja mega, to wciaz jest to granie super sprzetu i nie sa w stanie oddac atmosfery prawie jak by bylo sie na miejscu, gdzie jest grane. Taka natura dynamikow moze.
Podsumowujac, dynamiczne przetworniki graja jak super sprzet a planary graja jakby czlowiek, byl na ta chwile w tym miejscu. I jedno i drugie ma swoje plusy i minusy.
Ps.
chce zamioenic moje phobos dla odmiany na cos innego, po prostu z nudow a i tak choruje na lcd4 i chyba je kupie na serio niedlugo.

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert
24-12-2023, 18:51
Jakbyś posłuchał Pioneerów koło D8000 to D8000 schodzą niżej. Ale bas Fiio FT5 jest na jeszcze wyższym poziomie, to jest poziom niskiego basu z piekła rodem, masz wrażenie że słuchawki trzęsą głową, w dodatku jest super kop i skupienie na środku basu, czyli kop z dynamików ale zejście z planarów. Efekt jest mega. To są zwyczajnie moje ulubione słuchawki teraz, wskoczył na pierwsze miejsce. Z Pioneerami jest problem tego typu że ja zawsze odbierałem ich bas jako podbity zaraz tam gdzie kończy się ten niski a zaczyna średni zakres basu. I wykresy tych słuchawek to potwerdzaja, mają tam taką srogą górkę która zaczyna się od 70hz chyba i pikuje mocno w górę. ładne parę decybeli, i to daje tego kopa. Aczkolwiek jest to takie trochę oszustwo, transpsrentny tor i starcie z planarami wysokiej półki pokazuje ze nie potrafią wyjść obronną ręką jesli chodzi o naturalność przekazu. Na ich obronę powiem że z Hedonica zrobionego specjalnie pod dynamiki grały bardzo dobrze. Teraz też ale wolę zdecydowanie Fiio FT5 i D8000 też.
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert
24-12-2023, 18:55
Generalnie jak na razie ja skończyłem z dynamikami. Nie chce mi się śledzić nawet co tam w świecie dynamików się dzieje. Jak mogą teraz zrobić takie planary jak Fiio FT5 i to w takiej cenie, to chyba nie ma co sobie zawracać głowy dynamikami.

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert
24-12-2023, 19:05
Strzelaj od razu w LCD5 co sobie będziesz żałował :D

Shakhal

• 622 / 5798
  • Ekspert
24-12-2023, 20:59
Boje sie, ze w LCD 5 nie znajde tego dolu klasycznego dla Audeze, tej sciany uderzajacej w Ciebie, choc pewnie reszte pasma maja lepiej dopracowane, czy to lepszy wybor, nie wiem.
Ja tez dynamiki traktuje jako, nawet nie wiem jak to nazwac, mlodszy uposledzony brat ;), choc wziaz mam AKG K550 MK1, ktore maja cos w sobie magicznego, ale tylko MK1

Shakhal

• 622 / 5798
  • Ekspert
24-12-2023, 21:02
powiem ci szczerze, ze kusza mnie te nowe HEED, teraz mam lepsze kable i wiem, ze to wyeliminowalo by ta dominujaca srednice, ktora przy pierwszym modelu zaznalem z BHA 1, tam magia kazdego instrumentu byla niezrownana z niczym co znam.
Kurde zaczynam pisac stylem PR ;)

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert
24-12-2023, 22:00
Z dynamikow najlepsze sluchawki jakie slyszalem to Master 1 i Utopia. Utopie fajne ale nie moglbym ich miec. Master 1 posiadam bo mam.sentyment do nich wiec kupilem uzywane drugi raz. Pewnie dalbym rade sluchac tez na Ultrasone Tribute 7. Wiem ze nowe Utopie sa fajne ale nie chce mi sie slrawdzac. Napisalem do mp3 store ze jestem zainteresowany odsluchem Solitaire P i Abyss 1266. Zobacze co odpisza po swietach. Jesli chodzi o nowe Heddy to tez bym ich posluchal. W porownaniu do innych flagowcow to mozna powiedziec ze cena akceptowalna ;) ale szczerze moiwac to ja bede teraz patrzul na rece chinczykom.  Te swoje daci i wzmacniacze tak w wiekszosci to sobie moga wsadzic, ale sluchawki to im ostatnio zaczynaja wychodzic

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
25-12-2023, 22:39
Warto sie zainteresowac uzywanymi 1266 PHI CC, takie sztuki chodza po okolo 12kPLN (za tyle widzialem na ebayu) a do Twojej muzy moze nawet lepiej sie spasuja niz najnowsze TC, choc roznica brzmieniowa nie jest duza, to cenowo ogromna.

ps. w miare mozliwosci posluchaj tez CA-1a od RAAL (najlepiej z dedykowanym wzmakiem) tak czysto edukacyjnie. MP3 Store bodaj je maja.

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
27-12-2023, 09:16
To jest chyba wersja druga tych 1266, generalnie byly nastepujace:
1) 1266
2) 1266 Phi (nowy drajwer)
3) 1266 Phi CC (nowe, perforowane pady i moze pokrycie palaka inne)
4) 1266 Phi TC (nowy drajwer)

Te Phi sa w sam raz uwazam, kiedys mozesz sobie dokupić pady i będziesz mial wersje Phi CC. Te starsze mialy tyle samo basu co nowe, a moze wrecz ciut więcej (subiektywnie) z racji jego lekkiego zaokraglenia (minimalnie).

Tylko do nich to chyba jakis wzmak pokroju tego McIntosha 150 czy cos.

saudio

• 738 / 5485
  • Ekspert
27-12-2023, 11:02
Tylko warto spróbować przed zakupem, bo jednak wygoda to dość kontrowersyjna sprawa w przypadku 1266.
Do tego warto brać pod uwagę, to że ułożenie na głowie zmienia dźwięk czasami diametralnie, coś jak strojenie instrumentu. Prezentacja to potężna Vka.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
27-12-2023, 12:34
Zgadza sie, to nie sa sluchawki do muzyki na lezaco, tylko dla fanatykow tej konstrukcji, jesli Ci podejdzie, no ale czego ludzie nie poswieca dla basu ;'))

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert
27-12-2023, 16:56
No jak mają mi leżeć na głowie jka imadło to też nie ma sensu się aż tak poświęcać dla paru kilo na dole ;) Zawsze są jakies inne opcje. A tak w ogóle to pewnie zaraz wyjdzie opcja  MR tych Abyssów i znowu coś tam będzie inaczej. No bo nowe Diany już są.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
29-12-2023, 10:27
Akurat to te starsze modele 1266 lepiej się spisza w Twojej muzie. W nowych, z perforowanymi padami, doszlo powierrze i wyrownalo się pasmo ale impet basu zmalal. Przyszle rewizje tez pewnie pojda w takim kierunku juz nie wspominajac o cenie. Te oryginalne 1266 mozna by pewnie dostać jeszcze taniej.

Alucard

• 2615 / 3814
  • Ekspert
31-12-2023, 20:01
Słucham od rana D8000 i piękne kwiatki wychodzą. Całościowe za słabe różnicowanie basu oraz zbyt słabe różnicowanie barw, szczególnie w średnicy, zbyt mała separacja, za duże ujednolicenie, za wysoko ustawiona tonacja zbyt mocno podbitą wyższą średnicą. Dopiero wnikliwe porównywanie pokazuje takie rzeczy. Dużo grzechów na sumieniu mają.