Testy trwają a więc mogę napisać że nastąpiło dla porównań przejście na D8000. Słuchawki za 16500zł vs za 2400zł. Co nastąpiło? Pierwsza obserwacja. Ogólnie D8000 gubią spójnościa brzmienia Fioo Ft5 i ogólną wielkością sceny. Są też deliaktniejsze i traktują nasze uszy lepiej niż Fiio. Ale co można od razu powiedzieć po przesiadce to to, że Fiio uderzają tak mocno że to było możliwe do tej pory tylko dla słuchawek dynamicznych. I to tych najcięższego kalibru. Jeśli chodzi o sam bas, D8000 nie potrafią uderzyć tak mocno chociaż objętościowo brzmią potężnie. Bas Fiio na padach zamszowych wciska w fotel i posiada uderzenie jakim mogą się pochwalić najlepsze dynamiki. Jednocześnie ma zejście planarów i daje efekt jakoby słuchawki wręcz drgały nam od niskich tonów na głowie. Jestem bliski stwierdzenia że to jest najcięższy i najlepiej zrobiony bas do muzyki elektronicznej w słuchawkach. Spokojnie wole je od Pioneer SE Master 1 które mają ich uderzenie ale brak zejścia i naturalności. Od D8000 w skali całkowitej nie, aczkolwiek Fiio posiadają lepszy całościowo dół pasma od D8000 jak i od Master 1. Co jest całkowitym zaskoczeniem. Nie słyszałem Abyss ani Solitaire P, także Susvar, ale własciwie na dziś dzień mogę powiedzieć że FT5 mają najlepszy bas w słuchakwach jakiego dane mi było doświadczyć. Albo po prostu ciemne zbyt basowe słuchawki łapią taką synergię z moim rozjaśnionym torem stawiającym na emocje i kopa.
Bas Fiio jest najbardziej kompletny jaki słysząłem, łączy w sobie niesmowite faktury, twardość i skupienie dynamików, plus zejście i objętość planarów. Reszta pasma nie jest tak dobra i słuchawki posiadają pewne problemy, to nie jest szczyt szczytów. Można ponarzekać że nie są zbyt delikatne, ze ostro znaczą krawędzie, że nie oddają tyle detalu co słuchawki za 15 000 i więcej no ale... właśnie. 2400zł za nie chca. Jeśli chodzi o muzyke nowoczesną to są to słuchawki które mi właśnie wywróciły światopoglad i dla mnie definiują na nowo nie tylko możliwość jakość cena od chinoli, ale też ostatecznie rozprawiły się z moim pogladem dotychczasowym że nie da się słuchać basowej muzyki na planarach. Otóż da się i dynamiki właśnie przestały mieć cokolwiek do powiedzenia w tej kwestii. Jeśli wole słuchac elektroniki albo bass metalu na Fiio zamiast na Finalach czy Pioneerach, a u mnie to 90% muzyki, to chyba nadszedł czas aby zweryfikować pewne poglądy.