Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
28-10-2008, 18:36
moj obecny system gra barwnie i raczej spojnie i analogowo, na pewno nie jasno czy ostro. W koncu byl robiony pod gs1000. Pastwa Ty chyba piszesz o GSach z black dragonem tak? Czy o innych? Ze std. Potrafia zagrac szkieletem jak cholera ale i pieknie tez potrafia. Ja nie wiem jak u mnie zagraja W5000. Korzystam poniewaz mam Yamamoto i muzykalne zrodlo. Zobacze czy je polubie. Potencjalna liste nastepcow mam.

Z wielka checia kupilbym Yh100 albo 1000, bo mnie sie b.Podobalo jak graly te pierwsze. To bylo porzadne wypelnienie bez cienia zamulenia

piter z

• 375 / 6110
  • Zaawansowany użytkownik
28-10-2008, 18:38
>>>pastwa

co do twoich doznań to musze sie tylko czesciowo zgodzic - u mnie po wymianie kondensatorow ( na mundorf silver/gold ) i IC ( na aps z uszkodzonego MIT shotgun przypomne ) jest juz prawie jak na karik i rudi tyle ze przestrzen lepsza o duzo ale basu dalej malo - ale co do jakosci jest duzo lepiej ( malo powiedziane ) - probowalem tego karika i mimo ze to bardzo dobre zrodlo to przy sa1 byl jak papier scierny przy szybie - dodatkowo pamietam testy sa1 u szczepana i wiem ze tam zagral praktycznie sama srednica ( za to jaka :D ) a wszystko inne bylo w tle - po zmianie sieciowek na shunyaty podpiete do v-ray pasmo magicznie sie rozciagnelo ( niebylo tak zaznaczonych krancow pasma jak w dcs ale w tym dcs te krance sa dla mnie troche przesadzone - co kto lubi - wystarczylo zmienic kable a byloby prawie to samo - prawie bo dcs wydawal sie miec troche wiecej powietrza i planktonu czyli mikrodetalu ale niewiem ile bylo zasluga zaakcentowanych skrajow pasma )

piter z

• 375 / 6110
28-10-2008, 18:40
w kazdym badz razie co do rpx-33 to calkiem niezly wzm. dla w5000 i wogole - na 100% powiem ze lepszy od jamamoto dla nich ale niewiem jak z woo4 by bylo

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
28-10-2008, 19:37
tylko nie zapominaj, ze wzmak przede wszystkim synergizuje, ze zrodlem a nie ze sluchawkami. Ja mialem do czynienia z nx02,nx33 oraz rpx33 i takze powiem, ze bez watpienia yamamoto jest od nich bardziej transparentny. Czy ma grac jasniej czy barwniej lub ciemniej mozna ustawic wymieniajac lampy.

Wszystkie te 3 rudistory, mimo ze kazdy b.dobry maja dosc wyraznie zaznaczona swoja sygnature brzmienia. Podbity gorny bas i gorna srednica. Oraz lekko kierunek ciepla i przyciemnienia.

pastwa

• 3828 / 6107
  • Ekspert
28-10-2008, 19:41
Fallow,

Tak, odnosilem sie do GS 1000 z BD, tylko te bowiem sluchalem w roznych systemach, a GS 1000 ze standardowym nie slyszalem, az mnie zzera aby ich posluchac..

Piter,

Ja nawet nie wiedzialem ,ze ten MIT byl wowczas zepsuty, cos mi to nie pasowalo (biorac pod uwage jakie zacnosci masz w systemie), to teraz wszystko jasne, chcialbym raz jeszcze kiedys tego posluchac u Ciebie, zwlaszcza po tych wspomnianych modach i ze sprawna laczowka. Jedno jest pewne, te sluchawki W5000 maja olbrzymi potencjal. Dam Ci znac za jakis czas o zakupionych ostatnio kabelkach..

pastwa

• 3828 / 6107
  • Ekspert
28-10-2008, 19:57
Fallow,

I to mnie zastanawia, mysle ze ze wzmacniaczem nalezy pobyc troche, stad ja nie dam sobie reki uciac za te wszystkie przelotne odsluchy w jakich bralem udzial, natomiast odnosnie transparentnosci rpx vs yamamoto (nie slyszalem) znalazlem cos takiego, osoby ktora miale yamamoto, rudistora rpx-33 i GCHA przez kilka miesiecy:

I have owned yammy, RPX-33 and GCHA for more than 2, 6 and 10 months respectively, as I bought them new and had experienced the burn-in effect on each amp. To my ears, the signature of yammy and GCHA changes rapidly after two months of continuous use.

They will sound better and better after continuous use, and change of wires does improve a lot on them, especially the GCHA, which is a transparent amp, cables matching (power cords and interconnects) is important, I could tweak the GCHA to sound even slower than the yammy like analog to suit female vocals, or tweak to sound very dynamic and fast to play complex music like rock, pop, blues, classicals. To me, GCHA is a keeper for me to audition any new cables I acquired, and it\'s very smooth and liquid as a solid state amp. I like to use RS-1 and MS-Pro with GCHA, as it presents a creamy, warm and melting listening experience for me. With recent acquisition of oritek X-1, UE9s with GCHA I heard slightly more micro details in the recordings.

The yammy is sensitive to the interconnects use, and in fact my virtual dynamics david 2.0 RCA has the best synergy with yammy over my kimber select. However, the david 2.0 is nearly the price of yammy... If you listen to a lot of jazz and vocals, I would strongly recommend yammy to you. Yammy is particularly friendly to jazz and vocals, it\'s spectacular. It demonstrates great rhythm and pace and tone in the mid range. I have been enjoying it with almost all my headphones, including the high impedance cans like HD600, DT990. The previous assumption that it\'s suitable for low impedance headphones is no longer true. However, as I said yammy needs a lot of burn-in time, with HD600, the sound changed from very sweet (before 40 hours), to slightly veiled and warm (100-400 hours), and now it\'s transparent and more open, like opening the windows for the first time after a long winter (over 500 hours, i.e. lately).
With UE9s, before 130 hours usage of yammy, the bass compartment sounded like it was blocked and not open, after 130 - 400 hours, UE9s sounded good but with a slight emphasis of midbass hump. And now more than 500 hours, the UE9s sounds very natural and transparent (but not as transparent as RPX-33, so it depends on your musical tastes and preference), very musical and romantic.

Of RPX-33, it\'s the most transparent and detailed amp out of the three. And I won\'t call it a neutral amp because it has a rich full tones in its own. The sound also doesn\'t changed much from swapping of power cords, I reckon it\'s due to a better power supply in RPX-33. With HD600, I heard the best HD600 like I never heard it before. However, to my ears and tastes, GCHA has more "euphonicity" over RPX-33, more tube-like sound than the colder RPX-33.

http://www.sgheadphones.net/index.php?showtopic=8202&st=0&gopid=97121&#

pastwa

• 3828 / 6107
  • Ekspert
28-10-2008, 20:06
Fallow,

Jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniala, do ktorego wyjscia wpinales (o ile pamietasz) wowczas sluchawki w rpx-33, H czy L ?
(tam jest bowiem wyrazna roznica miedzy nimi)

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
28-10-2008, 21:10
pastwa: super. Bardzo ciekawe rzeczy wklejasz. Czyli musze poczekac nim yamamoto pokaze swoje prawdziwe oblicze. Jeszcze ida do mnie kolejne lampy a nimi takze nawet przy tak prostej konstrukcji jak on mozna zmieniac brzmienie co wyraznie slychac. Wzmaka GCHA PS AUDIO slyszalem juz z GS1000, daciem metronome i IC crescendo. Byl to najlepszy system na jakim slyszalem GS1000 jak do tej pory.

Bardzo jestem ciekaw jak graja te Twoje w Twoim systemie. Szkoda, ze mieszkasz daleko.

Yamamoto faktycznie drastycznie reaguje na zmiane IC. Mozna uzyskac b.rozne brzmienie.

Niestety nie pamietam jakie to bylo wyjscie w rpxie. Teraz w ogole juz po jakims czasie chetnie posluchalbym go jeszcze raz.

Jednak lampki zafascynowaly mnie na tyle, ze pewnie nastepnym wzmakiem bedzie za jakis czas Zana Deux albo Twin Head.

vide

• 86 / 5949
  • Użytkownik
28-10-2008, 23:08
Według mnie to wszystkie pierwsze spostrzezenia odnośnie jakości grania wzmaka są błęde,trzeba słuchać i słuchać...ucho musi się przyzwyczaić do nowego dzwięku i to  nie po paru godz tylko po paru dniach lub paru tyg.Wtedy można określić jaki wzmak jest lepszy.Odrazu można określić że jest inaczej,ale czy lepiej??Przy gornej pólce to wszystko wydaje się być podobne a po jakimś czasie coś daje większą przyjemność a coś mniejszą.Co do yamamoto to po słuchanu jego przez 1-2mies a następnie słuchaniu lebena przez 2-3tyg wydaje i się ze yamamoto jest lepszym wzmakiem.Ale wiem że za jakiś czas porównam i powiem że leben lepszy:)chociaż tak nie musi być...
Nie wiem czy zdrowa jest taka pogoń za tym najlepszym i najbardziej pasownym systemem,zawsze zostaje taki mały czort który podpowiada żeby zmienic bo bedzie lepiej....że napewo to jeszcze nie to:) ja to już wyczaiłem i bronie się jak mogę:) chociaż ciężko bo korci....
Warto czasem się nad tym zastanowić a nie brnąć w niewiadomą...

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
29-10-2008, 08:27
Zgadzam się z vide. Dla mnie te setki godzin to przyzwyczajanie mózgu, a proces może nieco potrwać, to jest jak uczenie się. Podobno w mózgu następuje relokacja większej ilości szarych komórek na nowe potrzeby. Ostatnio trochę ćwiczyłem wygrzewanie słuchawek i stwierdzam, że da się problem załatwić do końca w ciągu kilku godzin, stopniowo podkręcając głośność, aż na końcu będzie to w pobliżu słyszalnych granic możliwości sprzętu, że dalej już nie "odpuszczą", a te opowieści o setkach przestają do mnie trafiać. Wszystkie przeszkadzające cechy znikają w ciągu maksymalnie dwóch dób, i po tym czasie już powinno być wiadomo, czy polubimy dane urządzenie czy nie, mówię teraz o elektronice. Być może z lampami jest inaczej, nie mam aż takiej praktyki, ale z tego co wiem, kilkadziesiąt godzin trwa formowanie katody.

AmAdeuz

• 44 / 6104
  • Użytkownik
29-10-2008, 13:56
Wiecie Panowie czy gdzies w polszcze da sie kupic gabki do Sennheiserow HD 430?  Na zachodzie są, tu nie widzialem, ale moze ktos sciaga takie rzeczy? Obecne sa w stanie dobrym, ale tylko wizualnym.  Napisalem do dystrybutora, poki co czekam na odpowiedz. Nauczony juz - cudow sie nie spodziewam, ale moze bede mile zaskoczony...
pozdrawiam

MartyX

• 4 / 5872
  • Nowy użytkownik
29-10-2008, 18:20
Pozdrowienia od nowego właściciela - jeśli się dobrze domyślam :)

MartyX

• 4 / 5872
  • Nowy użytkownik
29-10-2008, 18:21
do fallow to było

Sorrki za bałagan

aasat

• 2265 / 6090
  • Ekspert
31-10-2008, 16:51
>> Piotr Ryka, 2008-10-31 16:16:23
Interes Markiego przybrał już formę rozwiniętej komercji bazującej na Denonach. Przy okazji można poznać jego opinię o nowych D7000, niezbyt zresztą, summa summarum, pochlebną.

Dobra opinia o D7000 zagroziłaby jego interesowi, ale pewnie po jego przeróbkach grają już świetnie :)

audioholik

• 424 / 6050
31-10-2008, 18:06
>> aasat, 2008-10-31 16:51:53
>> Piotr Ryka, 2008-10-31 16:16:23
Interes Markiego przybrał już formę rozwiniętej komercji bazującej na Denonach. Przy okazji można poznać jego opinię o nowych D7000, niezbyt zresztą, summa summarum, pochlebną.

Dobra opinia o D7000 zagroziłaby jego interesowi, ale pewnie po jego przeróbkach grają już świetnie :)

dokładnie, gdyby dał pozytywną opinię strzeliłby sobie w kolano, a tak... jest nadzieja na podtrzymanie interesu :)