NSK nie było takiej potrzeby tak robić. To jest całościowo odmienny styl w tych dwóch słuchawkach. Coś by się zmieniło kombinując tak z torem ale nie ogólny styl i całkowita sygnatura. Nie zrobisz z jednych słuchawek innych podpinając je do innego wzmaka. Chociaż D8000 to najlepsze planary, dla mnie to wciąż planary. Przy Utopiach mają po prostu "wadliwy" dół pasma, chodzi o sposób w jaki podają go słuchawki planarne, a podają go z grubsza jak inne planary. Słuchawki grają po prostu nawet jeśli nie tłusto jak Audeze, to wciąż grubo, choć na szczęście nie ciemno. Za dużo już lat słucham na słuchawkach żeby nie wiedzieć co mnie z czasem zmęczy a co nie. Brzmienie grube, tubowe, podbarwione w każdą stronę, zbyt mało przejrzyste zawsze i tak zmęczy. Grado też będą musiały odejść pewnego dnia. Celuję w największą przejrzystość i rozdzielczość przy zachowaniu innych cech i chcę zobaczyć jak się tego będzie słuchać w dłuższym okresie czasu, ale z moich doświadczeń i badań na przestrzeni lat wynika że ekstremalna transparentność, dynamika i neutralność w największej mierze zbliżają do muzyki "jak na zywo". Chociaż to pojęcie względne bo dźwięk przetworzony przez te wszystkie cuda techniki, to wciąż i tak dźwięk przetworzony. Takie HD800 były blisko w pewnym sensie i to jak na tamte czasy ekstrema była, ale one miały swoje wady. Widzę że teraz po tylu latach temat w końcu ruszył i jest kontynuacja obranego kierunku, ale poprawia się w końcu błędy, nie ścinając w miarę możliwości zalet.