Ja mysle, ze rozsadnie prawi Ptx :) Interkonekty etc. sa jak zyly, jezeli sa zatory - to i caly system nie bedzie prawidlowo funkcjonowal.
Ja moge sie wypowiedziec nt. Yamamoto i GS1000 gdyz Leben nie jest mi znany, znam tylko K701.
Bardzo dobry DAC wspomniany przez Ptx\'a Audionemesis juz np. do duetu Yamamoto i GS1000 byl dla mnie zbyt jasny i mial zbyt wyeksponowana gore oraz byl jeszcze za malo analogowy oraz cieply.
Tutaj potrzeba czegos co gra wrecz dzwiekiem dystyngowanym, kulturalnym, nieostrym, analogowym, barwnym i dobrze wypelnionym, bez zadnych podbic gory i dolu, wrecz srednica moze byc faworyzowana, zrodlo ktore nie robi "show" tylko posiada wyzej wymionione cechy. Nie musi byc wcale zamulone, bo majac je wszystko az wypada aby dalej bylo przejzyste. Zamulenie to taka droga na skroty i traci sie to co najlepsze.
Jako, ze ja uzywam przetwornika i transportu doswiadczalnie pasujace DACi to np. Metronome Technologie C1A (uzywany okolo 10K PLN), Metronome Technologie C20 hmm okolo 6.5K PLN za uzywany. Bo jezeli dobrze pamietam to i tego i tego sie juz nie produkuje. Nowe modele Metronome\'a to kosz okolo 15-20K PLN.
Metronome C1A bylby rewelacyjny. CEC DX51 w wersji poprawionej - czyli nie mkI - ale to takie zrodlo ktore graloby dobrze, ale jednak ...chcialoby sie cos wiecej. Najnowszy CEC DA1N - mozna go kupic z Japoni za 6K PLN byc moze bylby w sam razm ale to znak zapytania. Idac dalej sa dwa DACi w zasadzie w tej samej cenie - Electrocompaniet ECD1 oraz North Star M192. Pierwszy kosztuje u nas (u dystrybutorow) jakies 5.700 drugi chyba 5.300. W zasadzie mozna powiedziec, ze oba graja w bardzo zblizony sposob. Opieraja sie nawet na tym samym przetworniku CS 4396. Czyli bardzo barwnie, cieplo, lekko z dystansu (lekko) i kulturanie. Bez "show". North Star jest do tego troche mniej basowy niz Electrocompaniet. Gora jest dobrze rozciagnieta w jednym i drugim ale jest mniej obecna niz np. w AudioNemesisie po upgrejdach - wiec to sie i w jednym i drugim przypadku nadaje bardziej dla GS1000. (Z reszta w Metronomie tez tak jest).
DACi ktore nie pasuja dla Yamamoto i GS1000 to np. Theta Gen V, Audionemesis DC1 upgrade - wszystkie DACi grajace juz ciut jasniej niz neutralnie beda dla tego duetu za jasne. Czyli z mety odpadaja wszystkie taki DACi jak Apogee MiniDAC, Lavry DA10, Benchmark DAC1 etc.
Co do CECa to moze lepiej kupic transport i poczekac chwile na nowy DAC DA1N az bedzie dostepny tutaj. Tyle, ze skoro w Japonii kosztuje 6K PLN to u nas to wyjdzie pewnie kolo 10K PLN.
Albo poczekac na nowy CD czyli TL53Z.
Ja gdybym mogl przeznaczyc 10K :) watpliwosci bym nie mial :) no ale to by bylo pod GS1000 i Yamamoto.