Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-10-2008, 12:34
Sorry za Majleka, za szybko pisze :)

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
08-10-2008, 12:45
Na razie przetestowałem z RS2, i to co mi przeszkadzało, a nie było tego w Yamamoto, tego też już nie ma. Chodzi o efekt podbicia pewnych dźwięku. Przy zagęszczonej prezentacji piki na charakterystyce częśtotliwościowej słuchawek Grado się tak nie ujawniają, prezentacja jest bardziej homogeniczna i można tego słuchać bez fatygi. Yamamoto zresztą też pracuje w klasie A, bo nie ma innej możliwości.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-10-2008, 16:58
Jeszcze co do mojego opisu z obecnego systemu. Wstrzymam sie do weekendu gdyz wtedy jak juz wspominalem dzieki uprzejmosci jednego z kolegow bede mial przez weekend Audio Note Lexusa, oraz dzieki sprawnemu dystry. Harmonixa - model CI230 mkII u siebie do testow.

Moglby byc jeszcze Nirvana S-L, ale juz chyba za duzo bym chcial :)

Wtedy dokonam wyboru, oraz napisze o wrazniach juz razem z IC ktory wybiore.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
08-10-2008, 17:28

>> vide, 2008-10-08 08:56:09

mysle ze z jednym systemem bedzie klopot aby zagraly rownoczesnie akg i gs1k.miałem obydwie pary a system budowany typowo pod akg czyli dc1up-grade,ic tara air1,leben cs 300 i  gigawatt pf2 . gs1k zagraly w nim za ostro,kiepskich nagrań nie dało sie słuchać a z akg jest odwrotnie gorsze nagrania wypadają równie dobrze ,nie drażnią gdyż 701 dają swoja barwę która nie spotkałem w żadnych innych słuchawkach a miałem większość topowych.

vide jak twoje akg dobija do min. 1000h wtedy zaczną sie dziać dziwy.będzie wszystko na mijescu a bau napewno nie zamalo

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
08-10-2008, 20:15
Zdaję sobie s tego sprawę że nie ma wszystkiego do wszystkiego.
W piątek bede właścicielem lebena cs300 i jezeli ten system będzie grał lepiej z AKG  niz yamamoto z AKG  to nic innego mi nie potrzeba.Bo yami z akg już gra świetnie a jęsli cos może lepiej to czemu nie spróbować...Z yamamoto bedzie cięzko się pozegnac więc raczej zostanie z GS1000.Ale tym się bede martwił w pozniejszym czasie.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
08-10-2008, 21:48
>> vide, 2008-10-08 20:15:27
Zdaję sobie s tego sprawę że nie ma wszystkiego do wszystkiego.
W piątek bede właścicielem lebena cs300 i jezeli ten system będzie grał lepiej z AKG niz yamamoto z AKG to nic innego mi nie potrzeba.Bo yami z akg już gra świetnie a jęsli cos może lepiej to czemu nie spróbować...Z yamamoto bedzie cięzko się pozegnac więc raczej zostanie z GS1000.Ale tym się bede martwił w pozniejszym czasie.

gratuluje wyboru.myślę ze będziesz zadowolony :).jeżeli leben jest nowy to potrzebuje wygrzania mysle ze ok 50h wtedy wejdzie na swoje obroty.jest bardzo przejrzysty wiec jakkolwiek zmiana w torze będzie od razu słyszalna.jeżeli to 300 to sovteki el84 można wymienić na mullardy lub polecane  do niego  svetlany NOS-y.

jeżeli będziesz szukał kolumn to posłuchaj z nim herbeth.

http://www.head-fi.org/forums/f113/question-about-leben-amps-356349/

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-10-2008, 23:36
Gratulacje :)

Leben ma opinie jasnego (poprawcie mnie wlasciciele a raczej PTXie jezeli sie myle i Piotrze) wiec do GS1000 nada sie mniej niz Yamamoto. Natomiast pewnie lepiej napedzi K701 :)

Yamamoto w kontekscie GS1000 wymaga sam w sobie slodkiego i cieplego zrodla, grajacego dystyngowanym wrecz kulturalnym nienarzucajacym sie dzwiekiem bez ekspozycji gory czy basu a co dopiero ponoc przejzysty i jasny Leben. ( w kontekscie gs1000 oczywiscie ).

Majac wiec swietnego lebena i k701, moze lepiej zamiast GS1000 i Yamamoto dokupic bardziej klasowe zrodlo :))

No chyba, ze sprawisz odpowiednie zrodlo do obu par :))))

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
09-10-2008, 08:34
Myśle że docelowo zostanę przy 1 systemie,leben by mi odpowoadał bo mam możliwośc przyłączenia do niego kolumn,w piatek sprawdzę odrazu inne żrodło w przedziale 5-10tys, moze tez moj sony jest jakaś zapora całego systemu... To jakie żrodło odpowiadało by do systemu yamamoto+gs1000  a jakie do leben+akg701 ?
W nautliusie maja parę przecenionych takich jak maratnc cd14, CEC 51z-Ten ponoć gra spokojnie bez szaleństw na dole i gorze,PRIMARE CD 31,albo DENSEN BEAT B 400 XS ALBINO. Tak będzie łatwiej:)

http://piksel.p1718.futuro.pl/index.php/strona/pokaz/96

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
09-10-2008, 09:00
>> vide, 2008-10-09 08:34:32
Myśle że docelowo zostanę przy 1 systemie,leben by mi odpowoadał bo mam możliwośc przyłączenia do niego kolumn,w piatek sprawdzę odrazu inne żrodło w przedziale 5-10tys, moze tez moj sony jest jakaś zapora całego systemu... To jakie żrodło odpowiadało by do systemu yamamoto+gs1000 a jakie do leben+akg701 ?
W nautliusie maja parę przecenionych takich jak maratnc cd14, CEC 51z-Ten ponoć gra spokojnie bez szaleństw na dole i gorze,PRIMARE CD 31,albo DENSEN BEAT B 400 XS ALBINO. Tak będzie łatwiej:)

jeżeli chodzi o lebena i akg to mysle ze powinieneś sprobować audionemesis dc 1 up-grade 2 (można go bez problemu wypożyczyć za kaucja z voxala i odeslac jak sie nie spodoba ,cena dużo mniejsza niz zakladana ) moim zdaniem bardzo dobrze podchodzi zarówno do lebena jak i k701 za resztę kasy dopasować okablowanie i zasilanie.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
09-10-2008, 09:30
Ja mysle, ze rozsadnie prawi Ptx :) Interkonekty etc. sa jak zyly, jezeli sa zatory - to i caly system nie bedzie prawidlowo funkcjonowal.

Ja moge sie wypowiedziec nt. Yamamoto i GS1000 gdyz Leben nie jest mi znany, znam tylko K701.

Bardzo dobry DAC wspomniany przez Ptx\'a Audionemesis juz np. do duetu Yamamoto i GS1000 byl dla mnie zbyt jasny i mial zbyt wyeksponowana gore oraz byl jeszcze za malo analogowy oraz cieply.

Tutaj potrzeba czegos co gra wrecz dzwiekiem dystyngowanym, kulturalnym, nieostrym, analogowym, barwnym i dobrze wypelnionym, bez zadnych podbic gory i dolu, wrecz srednica moze byc faworyzowana, zrodlo ktore nie robi "show" tylko posiada wyzej wymionione cechy. Nie musi byc wcale zamulone, bo majac je wszystko az wypada aby dalej bylo przejzyste. Zamulenie to taka droga na skroty i traci sie to co najlepsze.

Jako, ze ja uzywam przetwornika i transportu doswiadczalnie pasujace DACi to np. Metronome Technologie C1A (uzywany okolo 10K PLN), Metronome Technologie C20 hmm okolo 6.5K PLN za uzywany. Bo jezeli dobrze pamietam to i tego i tego sie juz nie produkuje. Nowe modele Metronome\'a to kosz okolo 15-20K PLN.
Metronome C1A bylby rewelacyjny. CEC DX51 w wersji poprawionej - czyli nie mkI - ale to takie zrodlo ktore graloby dobrze, ale jednak ...chcialoby sie cos wiecej. Najnowszy CEC DA1N - mozna go kupic z Japoni za 6K PLN byc moze bylby w sam razm ale to znak zapytania. Idac dalej sa dwa DACi w zasadzie w tej samej cenie - Electrocompaniet ECD1 oraz North Star M192. Pierwszy kosztuje u nas (u dystrybutorow) jakies 5.700 drugi chyba 5.300. W zasadzie mozna powiedziec, ze oba graja w bardzo zblizony sposob. Opieraja sie nawet na tym samym przetworniku CS 4396. Czyli bardzo barwnie, cieplo, lekko z dystansu (lekko) i kulturanie. Bez "show". North Star jest do tego troche mniej basowy niz Electrocompaniet. Gora jest dobrze rozciagnieta w jednym i drugim ale jest mniej obecna niz np. w AudioNemesisie po upgrejdach - wiec to sie i w jednym i drugim przypadku nadaje bardziej dla GS1000. (Z reszta w Metronomie tez tak jest).

DACi ktore nie pasuja dla Yamamoto i GS1000 to np. Theta Gen V,  Audionemesis DC1 upgrade - wszystkie DACi grajace juz ciut jasniej niz neutralnie beda dla tego duetu za jasne. Czyli z mety odpadaja wszystkie taki DACi jak Apogee MiniDAC, Lavry DA10, Benchmark DAC1 etc.

Co do CECa to moze lepiej kupic transport i poczekac chwile na nowy DAC DA1N az bedzie dostepny tutaj. Tyle, ze skoro w Japonii kosztuje 6K PLN to u nas to wyjdzie pewnie kolo 10K PLN.

Albo poczekac na nowy CD czyli TL53Z.

Ja gdybym mogl przeznaczyc 10K :) watpliwosci bym nie mial :) no ale to by bylo pod GS1000 i Yamamoto.

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
09-10-2008, 11:20
No to jakie słuchawki byłyby uzupełnieniem GS1000? Ja się chyba zżyłem z DT880 Pro, dają więcej relaksu i słodyczy zachowując dobrą przestrzenność i rozciągnięcie w paśmie, bez tej szybkości grado i grając jakby przez pluszową kurtynę, ale to słychać dopiero po zdjęciu Grado z głowy. Kiedy się słuch przyzwyczai, wszystko gra.

vide

• 86 / 5948
  • Użytkownik
09-10-2008, 14:19
Rozmawiałem właśnie z kimś,pewnie szefem firmy która jest dystrybutorem dc 1 up-grade 2,zaproponował bardzo fajny układ z ta kaucja i odsłuchem..powiedział też ze mój sony xa50es byłbym swietnym napedem do tego dc.
W sumie jak moge to czemu by nie spróbować....

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
09-10-2008, 14:34
No to do K701 to bedzie bardzo dobre zrodlo :) do GS1000 i Yamiego juz mniej :) (ale gusta sa rozne)

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
09-10-2008, 14:52
Bez watpliwosci po lagodnej sa takze Denony :) Lagodniejszej niz E9 czy Beyery - bardziej w strone K701.

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
09-10-2008, 15:13
No to w takim razie jak traktować instalację kabla black Dragon w GS1000, jako krok do przodu, w bok, czy do tyłu? Złagodzenie to jest zmiana charakteru, ale czy jest jakaś poprawa, ewentualnie czego?