Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Karol

• 2027 / 4515
  • Ekspert
22-09-2013, 20:56
 >> Soundman, 2013-09-22 11:36:05
Nikt nic nie pisze,chyba wszyscy słuchają...zaczęła się jesień.
Karol, teraz to mnie jednak zaskoczyłeś i zaintrygowałeś w swojej wypowiedzi! Jeżeli wolisz słuchać słuchawek Nokii WH-208 a Omega SR-007 MK1 leży i się kurzy, to daje do myślenia. Po co tyle wydawać na te Staxy jak za 30zł można je zastąpić dźwiękowo. Albo coś źle doczytałem...muszę kupić te słuchaweczki i porównać ze swoimi LCD2, może też okażą się równie dobre. Jednak jakoś nigdy nie lubiłem za długo słuchać dokanałówek, uszy zaczynały szybko protestować.. <<

Te słuchawki Nokii są rzeczywiście wyjątkowo dobre.
Nigdy bym nie przypuszczał, że tak może być! Ale jest.
Z tym słuchaniem Staxówto nie do końca tak jest.
Nie słucham bo nie mam czasu siedzieć z nimi na głowie.
WH-208 są mobilne, biorę w kieszeń lub od razu wkładam na głowę i wychodzę.
Mogę słuchać przez drogę, lub jak ma wolna chwile w pracy.
Dźwiękowi z WH-208 kompletnie nic nie brakuje.
Mam wrażenie, że wszystkiego jest akurat w sam raz.
I basów, średnicy, sopranów i muzykalności.
Na mnie robią ogromne wrażenie swą równowagą tonalną, przestrzennością i szczegółowością grania.
Dźwięk mają bardzo przyjemny i nie wiem jak to określić ... dojrzały?
Jest jak z normalnych nausznych słuchawek.
Nie uwierzył bym, że w słuchawkach dokanałowych przestrzeń może być większa niż np. Denonach AH-D7100.
Zdecydowanie wychodzi poza głowę.
No i można na nich słuchać z równym zadowoleniem wszystkich rodzajów muzyki.
Na Staxach już tak do końca nie jest.
Gdyby chodziło tylko o dźwięk to mógłbym spokojnie sprzedać pozostałe słuchawki.
Tak na obecną chwilę to czuję.
Ale przecież nie tylko o dźwięk chodzi. Nieprawdaż?
Co, zostawię same Nokie i czym wtedy zadziwiać znajomych? :-)
A poza tym jak one wyglądają, przy tych wszystkich urządzeniach, wzmacniaczach, ... :-(
Nie zdecydowanie Staxy muszą zostać.
Prezencji to te WH-208 nie maja nawet w 1/10 takiej co Staxy SR-007. :)
Ciekawe jest też to, że te dokanałówki są kompletnie niemęczące.
Maja małą średnicę i w zestawie komplet 4 nakładek gumowych w różnych rozmiarach.
Każdy chyba może dobrać swój a ich budowa pozwala bardzo wygodnie umieścić je w uszach.
Są nie mniej wygodne niż duże słuchawki.
Sprzedawca twierdził, że tak dobrze grają tylko oryginalne słuchawki Nokii, a jego oczywiście są właśnie oryginalne.
Trochę nie chce mi się wierzyć, że podrabiane są słuchawki za 30zł.
Ale z drugiej strony - czemu nie ...
Słuchawki zdecydowanie polecam! Wydatek żaden.
Soundaman jak już je kupisz to podziel się swoimi wrażeniami i zdaniem na ich temat.
Ciekawi mnie czy tylko ja je tak odbieram.
Czy tylko mnie tak przypadły do gustu? :)

Soundman

• 775 / 4209
  • Ekspert
22-09-2013, 22:14
Karol, zaciekawiłeś mnie i dzisiaj zamówiłem te słuchawki Nokii, z przesyłką zapłaciłem poniżej 30zł. Jeżeli grają tak jak mówisz to stawiam dobre wino, a co tam, warto...he,he.  Ja to szukam naturalności w dźwięku i właśnie zrównoważonego przekazu co właśnie znajduję w LCD2.  
Twierdzisz że te WH-208 mają większą przestrzeń niż D7100? Miałem te Denony i rzeczywiście jak na zamknięte była duża przestrzeń, to słuchawki świetne ale jednak przegrały u mnie z LCD , te znowuż zagrały bardziej naturalnie.
Przyznam jednak że szczerze wątpię czy będzie tak super jak opisujesz bo kiedyś przekonałem się że dokanałówki grają jakby w głowie, po jakimś czasie męczyły niestety swoją bezpośredniością.
Wolę swobodę dla uszu jaką oferują właśnie LCD, dźwięk gra blisko nas a jednak zupełnie to nie męczy i nie przeszkadza.
Ale nic nie mówię na razie , posłucham to powiem jak grają dla mnie te WH-208.

szwagiero

• 2240 / 6087
  • Ekspert
22-09-2013, 22:28
Też zamówiłem, mam pewne doświadczenia z IEMami więc zobaczymy, jak to ściema kolegi powyżej to... za te pieniądze warto sprawdzić.

Soundman

• 775 / 4209
  • Ekspert
22-09-2013, 22:32
No chyba każdy użytkownik lepszych komórek Nokii je posiada, bo są w komplecie? Nie jestem na bieżąco z tymi nowościami techniki, chyba człowiek powoli się starzeje...

szwagiero

• 2240 / 6087
  • Ekspert
22-09-2013, 22:40
Nie mam Nokii, więc nie wiem. Przez ostatni rok używałem dość intensywnie dokanałówek Yamahy EPH-100, teraz przerzuciłem się na Etymotic HF3, które uważam za rewelacyjne w cenie, w której można je aktualnie znaleźć w wyprzedaży pewnego sklepu w PL, są dostępne za 200 PLN z hakiem, normalna cena oscyluje w okolicach 500 PLN. Posłuchamy tych Nokii i zobaczymy, czy to w ogóle ma rację bytu... ;)

Soundman

• 775 / 4209
  • Ekspert
22-09-2013, 22:50
Ciekawe właśnie jak wypadną w porównaniu z tymi Etymotic HF3, będzie jakiś punkt odniesienia, cena-jakość.

korzena

• 343 / 4969
  • Zaawansowany użytkownik
22-09-2013, 23:52
>> Soundman, 2013-09-22 22:14:42
...Przyznam jednak że szczerze wątpię czy będzie tak super jak opisujesz bo kiedyś przekonałem się że dokanałówki grają jakby w głowie, po jakimś czasie męczyły niestety swoją bezpośredniością. Wolę swobodę dla uszu jaką oferują właśnie LCD, dźwięk gra blisko nas a jednak zupełnie to nie męczy i nie przeszkadza.

Moje dokanałówki Westone 3 grają dużo bardziej przestrzennie od moich LCD-2 (rev.2) więc to nie do końca prawda co piszesz:)

Karol

• 2027 / 4515
  • Ekspert
23-09-2013, 01:28
Właśnie na leżąco z zamkniętymi oczami skończyłem słuchać "Wesele Figara" Mozarta i zaraz po nim "Madame Baterflly" Pucciniego. Wczoraj słuchałem Elli Fitzgerald.
Na koniec po "przesłuchaniach"dla porównania zakładałem Staxy SR-007 i Hifimany HE-5LE.
Staxy grają bardziej słodko, zwiewnie z wyeksponowaną górą pasma.
Tak "z mocno do góry do góry uniesionymi brwiami i ogólnym wyrazem uniesienia na twarzy", czyli z lekka nie naturalnie ale czarująco.
WH-208 mają dociążony dól pasma i nisko schodzący bas, bardzo dobrą średnicę i dobrą górę pasma.
W klimacie graja trochę podobnie do Hifimanów tylko mniejszą przestrzenią (całkiem niewiele ale mniejszą) i właśnie niżej schodzącym basem.
Przed chwilą tak już na koniec, metodą "łeb w łeb" porównałem dokanałówki Nokii z Denonanmi AH-D7100.
WH-208 grają chyba do nich najbardziej podobnie z tych trzech słuchawek.
Ale dół pasma jest moim zdaniem lepszy niż w Denonach.
Bardziej naturalny taki idący tuż nad drewnianą zbitą z desek podłogą sali w wpadający z nią w rezonans.
Tak mi się skojarzyło. Dźwięk ten wręcz czuje się sobą. Nie umiem bardziej obrazowo tego opisać.
Grają całym pasmem.
Okazuję się, że z tą przestrzenią trochę przesadziłem.
Nie jest większa niż w Denonach ale porównywalna.

Karol

• 2027 / 4515
  • Ekspert
23-09-2013, 01:34
Soundman nie słuchałem LCD v.2, ale sądząc z ich opisów i jeśli ich sposób grania Ci się podoba to słuchawki Nokii mogą Ci  bardzo przypaść do gustu. :)
Ale myślę, że LCD 2, też jak ja Staksów, nie sprzedasz. :)

Soundman

• 775 / 4209
  • Ekspert
23-09-2013, 06:46
Heh...Jak się okaże że słuchaweczki za 30zł grają podobnie do takich za parę tysięcy to chyba będę w szoku. Wtedy jedyną przewagą nausznych słuchawek będzie wygoda użytkowania i ładny wygląd.
Pożyjemy,zobaczymy...

Karol

• 2027 / 4515
  • Ekspert
24-09-2013, 01:50
Soundman moim zdaniem większość starych bywalców tego forum od dawna wie, że bardzo dobry dźwięk można mieć za naprawdę wcale nie tak wielkie pieniądze.
W moim odbiorze wcale zresztą tego nie ukrywają i wręcz czasami źle znoszą "nawiedzone" rewelacje z dziedziny tzw "audiofilskiego voodoo " i tzw. "bajkopisarzy".
Inna sprawa, że nie każdy po pierwsze takiej wiedzy szuka i po drugie jak już się ona pojawia to chce ją przyjąć do wiadomości.
Jak pisałem wyżej moim zdaniem w audiohobby nie liczy się sam dźwięk.
W moim odbiorze często prawie równoważnymi kwestiami są:
 - przynależność do elitarnego grona posiadaczy drogiego modelu,
 - możliwość osobistego sprawdzenia rewelacji wypisywanych przez innych posiadaczy słuchawek z wysokiej półki,
 - zagadnienia tzw. kolekcjonerskie i lokata kapitału jeżeli chodzi o słuchawki te naprawdę drogie (czytaj np. Orpheus),
 - sprawy prestiżowe, możliwość zaimponowania i wyróżnienia się z szarego tłumu innych posiadaczy, a w skrajnych przypadkach
 - możliwość wypisywania różnych rewelacji, ochów i achów, które mało kto potrafi potwierdzić lub zdementować i wiele jeszcze innych aspektów, które można by tu jeszcze wymieniać.
Lista jest całkiem sporawa i wcale nie zamknięta, bo różni są ludzie i ich motywacje do działania czy chęci posiadania ekskluzywnych przedmiotów.
Ja wcale tych wszystkich kwestii nie traktuję jako zarzutu czy terenu do prowadzenia krucjaty.
Wydają mi się normalnymi "zjawiskami towarzyszącymi" i tylko dziwne dla mnie jest jak ktoś z "obrzydzeniem" się ich wypiera albo dowodzi, że jego to akurat one na pewno nie dotyczą. :)
A wracając do słuchawek Nokii WH-208.
Wczoraj trochę "wybiłem się ze snu" i nie mogąc zasnąć puściłem sobie taką mieszankę bardzo dobrych wykonań i równocześnie znanych i popularnych utworów muzyki klasycznej.
Głęboką nocą tak jak sporo osób nie raz już zauważyło, łatwiej wychwycić i "wysłyszeć" wszelkie tzw. smaczki tzn.:
 - wybrzmienia lecących w przestrzeń i zamierających dźwięków,
 - szumiące tło aparatury nagrywającej,
 - rożnego rodzaju skrzypnięcia, przydechy i mlaśnięcia, jak również
 - rozróżnić ustawienia instrumentów czy sekcji instrumentalnych czyli zlokalizować źródła, itd. itp.
To wszystko daje się na tych słuchawkach dosyć dobrze i łatwo wychwycić.
I jeszcze jedno. Zdarzyło mi się to już z dokanałowymi Deneonami AH-C560R i zaczynam podejrzewać, że może to być "przypadłością" wszystkich słuchawek z pilotem czyli z mini jackiem z dodatkową sekcją obsługi mikrofonu.
Jeżeli po podłączeniu słuchawek dźwięk jest płaski taki jak z łazienki i na dodatek słyszany w trzecim pomieszczeniu to należy troszeczkę wysunąć mini jacka z gniazda urządzenia czy przejściówki.

szwagiero

• 2240 / 6087
  • Ekspert
24-09-2013, 10:13
Karol z tym wysuwaniem to jest kwestia standardu podłączenia, większość słuchawek z pilotem jest przystosowana do sprzętu apple i starsze urządzenia (np. starsze telefony) bardzo często korzystają z innego systemu połączeniowego, stąd konieczność wysuwania wtyczki albo kupienia sobie przejściówki np. Fiio LU2 lub LU1.

Karol

• 2027 / 4515
  • Ekspert
24-09-2013, 21:56
Szwagiero, dzięki za podpowiedź z Fiio LU2 i LU1.
Szukałem kiedyś czegoś takiego w porządnym wykonaniu i nie wiedziałem jak to nazwać.
Standardowe określenia skutkowały tylko wyświetleniem produktów z gatunku potocznie zwanych "badziewiem".
Są dobre i wystarczające pod warunkiem, że nie rozłączymy połączenia więcej niż ok. 5 razy.
Co do powodu wysuwania wtyczki to tak mi się wydawało, ale nie byłem do końca pewny.
Dlatego użyłem słowa "przypadłością" w cudzysłowie.
Czasami wygląda, jakbym się mocno krygował w swoich wypowiedziach, ale bardzo zależy mi na tym aby nie podawać informacji niesprawdzonych czy niepewnych.
Staram się jakoś odróżnić to co mi się wydaje od tego co wiem na pewno.
Wracając do rzeczy.
Pisząc o płaskim dźwięku i wysuwaniu wtyczki miałem na myśli laptopa i wzmacniacz słuchawkowy.
Przy słuchaniu muzyki z mojego HTC Sensation nic takiego nie wystąpiło.
Widocznie jak pisałeś standard połączenia jest właściwy.
Przy podłączeniu WH-208 do wzmacniacza słuchawkowego sprawę załatwiła przejściówka Proela (wtyk duży jack -> gniazdo jack 3,5") za 19 zł.
Jak widać rozwiązanie tylko co nieco tańsze niż same słuchawki Nokii.
Na zwykłej przejściówce (takiej za 2 zł), wtyk słuchawek WH-208 trzeba było delikatnie wysuwać.

Karol

• 2027 / 4515
  • Ekspert
25-09-2013, 17:37
W tzw. "międzyczasie" wstąpiłem do opisywanego już zaprzyjaźnionego komisu.
Dziś miała przyjść nowa dostawa słuchawek Nokii WH-208.
Pomyślałem, że może wezmę jeszcze jedną parę. A może dwie ...
Okazało się, że słuchawek nie ma.
Podobno na hurtowni była to tzw. krótka seria.
Były i się skończyły.
Powiedziałem, to w takim razie kupię na Allegro.
Pan zapytał - a po ile chodzą?
Odpowiedziałem, że widziałem za ok. 15 zł plus 9 zł wysyłka czy coś takiego.
Stwierdził, że na 100% w tej cenie to muszą to być podróby.
Jemu Nokia robiła zarzuty, że sprzedał te słuchawki za tanio.
Taniej niż oni sprzedają na swojej stronie.
Zapytałem a za ile sprzedają?
Odpowiedział, że u Nokii ceny na stronie zaczynają się tak od 90 zł.
Sprawdziłem. Na stronie Nokii w sprzedawanych akcesoriach nie ma słuchawek WH-208.
Znalazłem WH-207 i WH-205 ale nie ma ceny.
Chyba obecnie są niedostępne.
W sklepie online niby rekomendowanym przez Nokię:
http://nokiaskleponline.pl/product-pol-6294-Sluchawki-stereo-Nokia-WH-208-Czarne.html
kosztują 58 zł plus wysyłka.
Nie wiem co sadzić o tym co mówił sprzedawca z komisu.
Żeby się przekonać kupiłem je na Allegro od:
http://allegro.pl/oryg-sluchawki-nokia-wh-208-lumia-800-820-920-610-i3510813909.html
Dwie pary łącznie z wysyłką priorytetem, kosztują 50,50 zł czyli 25,25 za sztukę.
Zdecydowałem się kupić od tego sprzedawcy, bo słuchawki na zdjęciach wyglądają tak samo jak te w komisie (okręcone w skrawek folii), no i daje fakturę oraz 24 mies. gwarancji.
Jak przyjdą to porównam i będę wiedział czy to oryginały czy podróbki.
Zresztą jeżeli będą grały jak te z komisu to mogą być to i podróbki. :)

Soundman

• 775 / 4209
  • Ekspert
25-09-2013, 18:01
Mnie już chyba doszły, tylko nie zdążyłem odebrać z poczty, jutro będę miał. Moje pewnie podróbki bo tylko za 21zł kupiłem jeden zestaw, niby też te 2 dodatkowe zestawy gumek, pisało że oryginał...ale kto ich tam wie.
Na allegro popyt na nie jest, sporo ludzi je kupuje.