Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 12:16
Przemek, ja porównując (bez słuchania) PS1000 z ED8 odnoszę wrażenie, że te pierwsze kosztują 100zł :) Nie trzeba wcale Staxa aby "poczuć" tą różnicę ;) Chociaż SR009 prezentują się już całkiem całkiem, ale takie Edition 10 ciut lepiej, a ile tańsze :P

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 12:19
Gorzej wykonane od Twoich i moich PS1000 są GS1000 w pierwszej wersji z ukręconym kablem przy trójniku :) Tak więc nie posiadamy niestety brooklińskiego topu ;)))

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 12:32
Czyli nie liczy się model, a konkretny egzemplarz. Pewnie Twoje były składane akurat dzień po wypłacie ;))

solpadeinelover

• 124 / 4341
  • Aktywny użytkownik
28-04-2013, 12:34
Brodaczu, każde słuchawki są wykonane lepiej niż grado, każde! nawet pchełki z kiosku za 6,99 :P Co się tyczy samych GS1000 to tylko na starym kontynencie te słuchawki są brane za audiofilskie, prawdopodobnie w wyniku fatalnej pomyłki któregoś z guru audio. Produkowane na Brooklynie gradosy są docelowo przeznaczone na lokalny rynek profesjonalny. Słuchawki trafiają głownie do gabinetów lekarskich w ubogich dzielnicach jako osprzęt do podstawowego badania słuchu (czy słyszysz szum w lewym uchu...potem w prawym uchu) ale także do remiz strażackich jako słuchawki ochronne bhp...itd itp

• Gość
28-04-2013, 12:44
Przemku, a możesz coś powiedzieć o tym jak się mają GS1000 do któryś z nowych ortodynamików od Audeze albo od HIFIMANA?

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
28-04-2013, 12:44
Jakim trzeba być matołem by dać 7 tys. zł za kawał śmiecia wykonanego jak homelss handmade. To już nawet nie jest śmieszne.

Zastanawiam się czy nie oferować srajtaśmy z czasów PRL (NOS) do wygłuszania pomieszczeń odsłuchowych o niezwykłych właściwościach, 500 zł za metr bieżący. Jeśli przechodzi takie gówno jak słuchawkowa kpina pracza mózgu z Brooklynu, to w sumie czemu nie.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 12:48
Twoje wpisy też nie są już śmieszne, pogadaj z cinem, może znajdziecie wspólny mianownik. Ty sprzedasz mu swoją magiczną srajtaśmę, on Tobie jakiś schemat idealnie czystego wzmacniacza i będzie cool.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 12:48
Powyższe do Rolanda.

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
28-04-2013, 12:53
A czym się różni magiczna srajtaśma od Grado GS1000?

Nie, przepraszam, różni się, ona się nie psuje, nawet używana, nadal poprawia dźwięk, wystawiam na to odpowiedni certyfikat :)

Z drugiej strony magiczne myszy z piachem za 1,5 tys. zł są bardziej uczciwą ofertą niż słuchawki Grado. No ale cóż, jaki klient, taka oferta.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 13:05
@Roland, Grado GS1000 obiektywnie mają najkorzystniejszy wykres charakterystyki pasma zaraz po PS1000. To są moje niepodważalne obiektywne kategorie, a pomiary nie kłamią. Innym słuchawkom jest daleko do tak idealnych pomiarów. Podobnie ma się THD, odpowiedź impulsowa i wykresy CSD, które wypadają wyraźnie lepiej niż w innych słuchawkach. Dzięki temu akurat brzmienie tych podobna mi się na tyle, że z lekkim bólem jestem w stanie przepłacić, ale być zadowolonym z efektu. Czy jesteś w stanie to zrozumieć???

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
28-04-2013, 13:16

Słuchawki, które skraje pasma mają głośniejsze od średnicy o 10dB są wzorcowe w pomiarach??? Bezczelny hiper-loudness to ideał, tylko dla kogo??? Dla kogoś, kto wydał 3 średnie krajowe na tandetę, na pewno!

z.B.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 13:29
>> Rolandsinger, 2013-04-28 13:16:51
Słuchawki, które skraje pasma mają głośniejsze od średnicy o 10dB są wzorcowe w pomiarach??? Bezczelny hiper-loudness to ideał...

Nie chcę psuć Ci dobrego nastroju w niedzielę (zdaje się, że jesteś w przeciwieństwie do mnie wierzący), ale tak właśnie jest :)

Pozdrawiam!

Corvus5

• 2596 / 5575
  • Ekspert
28-04-2013, 13:36
Te GS rzeczywiście na pomiarach barwy wypadają słabo. Z chęcią bym dorzucił swój pomiar, ale karta padła i może też mikrofon do pomiarów, ale jak się da, to się do tego odniosę. U mnie wychodzą duże skoki głośności na wysokich tonach jak piła, ale gdy robię pomiary z mikrofonem w uchu. Bas za to do 40-50Hz idzie w miarę równo lub minimalnie do góry i potem opada, ale nie tak, by to było 10dB różnicy po uśrednieniu wykresu.

• Gość
28-04-2013, 13:39
Z tego co mówił Majkel dużo do powiedzenia w LCD2 ma też bas. W moich HE 500 bardzo mi się podoba niskie pasmo, mam nadzieję że jak w końcu uda mi się dogadać z tymi LCD2 to będzie dobra zabawa w porównania. ;)

Grado też chciałbym usłyszeć, ale 4400zł za te słuchawki to trochę za dużo jednak, jednak ostatecznie ich nie słyszałem. Myślicie że cena odzwierciedla ogólną jakość tych słuchawek? Mówię ogólnie - o konstrukcie ale też o brzmieniu. Wiemy już co myśli o tym Roland :)

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
28-04-2013, 13:42
Za 4400 PLN w GS1k nie warto się pakować, lepiej dołożyć do 5k i szukać PS1000 z drugiej ręki. Są znacznie mniej hmm.. "problematyczne" jeśli chodzi o tor i dobór gatunków muzycznych do słuchania. Wygrzewają się też nie tyle szybciej co przyjemniej, brak okresu sypania górą "na potęgę" :)