Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
29-12-2012, 13:42
@Majkel - ale namieszałeś. Po ostatnich wypowiedziach miałem wypożyczać T5P a tu teraz zachwalane są T90.

Cena 2k PLN. Spróbuję je wypożyczyć. W sumie to zbiegnie się w czasie z wypożyczeniem Audiolaba M-DAC-a z dedykowanym zasilaczem ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
29-12-2012, 13:49
Ciekawe jak T70 mają się do T90?

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
29-12-2012, 14:07
Ja sobie pożyczyłem T5p, nie powiem, niezłe są, ale żebym wypadł z butów...daleko było do tego. Poziom K550 z większym kremem na wokalach, ale bez takiej wnikliwości, a i tak środek w K701 jest lepszy. Fidelio mają za to lepszy wygar na basie. Góra w Beyerach była za to znakomita, scena mniejsza niż w K701. Gwoździem programu jest cena "tylko dla idiotów". Fajnie, że chłopaki Heilbronn chcą zarobić na nieświadomych konsumentach, sorry, ale ja się nie dołożę.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
29-12-2012, 14:11
Hehe :)) i widzicie Panowie jak to dziala - wszyscy siedzimy w tym i wpadlismy jak sliwki w kompot.

Teraz to juz jest tylko audiofilskia wiara bo przeciez wierzymy Majkelowi ale kazdy (no dobra, czesc z nas) ma ochote posluchac T90. A teraz wyobrazmy sobie, ze Majekl napisal to co napisal ale te sluchawki kosztuja 249 PLN zamiast 1.999 PLN.

@Ogorek, szczerze - rownie chetnie chcialbys je wypozyczyc ? Bo ja powiem szczerze, ze nie :))) Za to w cenie 2K - to juz jednak bez sluchania graja lepiej niz za te 249 :))

Wiem wiem, zadnej ameryki nie odkrywam ale jednak caly czas lape sie nad tym, ze "Price is product"

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
29-12-2012, 14:13
Nie potrafię odnieść do T5p, co które mają lepiej czy inaczej. T5p są chyba równiejsze i bardziej nasycone, a mniej się rozpędzają w tematach przestrzennych, ale to tak z pamięci. T70 raczej będą mniej ciekawe od T90 i T5p, ale głowy nie daję. Wszystko to dla mnie liga wyższa niż AK701 i ich "reprinty".

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
29-12-2012, 14:17
>> fallow, 2012-12-29 14:11:34
Hehe :)) i widzicie Panowie jak to dziala - wszyscy siedzimy w tym i wpadlismy jak sliwki w kompot.
Teraz to juz jest tylko audiofilskia wiara bo przeciez wierzymy Majkelowi ale kazdy (no dobra, czesc z nas) ma ochote posluchac T90. A teraz wyobrazmy sobie, ze Majekl napisal to co napisal ale te sluchawki kosztuja 249 PLN zamiast 1.999 PLN.
@Ogorek, szczerze - rownie chetnie chcialbys je wypozyczyc ? Bo ja powiem szczerze, ze nie :))) Za to w cenie 2K - to juz jednak bez sluchania graja lepiej niz za te 249 :))
Wiem wiem, zadnej ameryki nie odkrywam ale jednak caly czas lape sie nad tym, ze "Price is product"

Za 249 to bym je kupił po prostu bez słuchania, a nie bawił się w odsłuchy wcześniejsze ;)

patrykvel

• 282 / 4909
  • Zaawansowany użytkownik
29-12-2012, 14:19
>> asmagus, 2012-12-29 14:17:53
Za 249 to bym je kupił po prostu bez słuchania, a nie bawił się w odsłuchy wcześniejsze ;)

Dokladnie, jak bym odrazu ze 3 pary zakupil. :P

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
29-12-2012, 14:20
Fallow, mały drobiazg. Gdy słuchałeś u mnie Fidelio L1, to sygnał szedł Acrolinkiem ponad 2x droższym od samych słuchawek. Dziś siadam, chcę słuchać i muł, lukier, zastanawiam się, co jest do licha. Patrzę na kabelek a tam Acro, bo wcześniej słuchałem muzyki na K701, którym kolorujący miedziany wykwint bardziej leży. Przepiąłem na Ultralinka za dwie stówy i jest teraz gites. Tak to jest gdy do taniochy wpina się wykwintne okablowanie. Motłoch nie lubi się z arystokracją i już. Wracam do jedzenia kapuchy ze smalcem i picia taniego piwska z puchy.  

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
29-12-2012, 14:24
Wybór systemu głośnikowego lepszego brzmieniowo od Sennheiserów HD600 z podobno dedykowanym preampem (Scorpion p.Dubiela)jest banalnie prosty > SunAudio SV2A3 + Klipsch Heresy. Znajomy ma oba systemy na stanie, byłem u niego przed wigilią i po raz kolejny rzuciłem uchem na oba. Znajomy żadnego systemu nie mysli sie pozbywać, ale muzyki słucha na głośnikach.
Fakt ze  system ze słuchawkami tańszy, ale też praktycznie każde na rynku kolumny (łacznie z budzetowymi poniżej 1Kzł detal) są w produkcji droższe od kosztujących kilka tysięcy sluchawek. Podobnie wzmacniacz lampowy w tym przypadku ma prawo być droższy glównie za sprawa transformatorów wyjściowych, kosztowniejszych lamp itp.

Do pewnego momentu zaryzykuję stwierdzenie że ogólna jakość dźwięku ze sluchawek jest lepsza niż w nawet sporo droższych kolumnowych.Natomiast na finał sprawy słuchawki pewnych aspektów prezentacji naturalnej (perspektywa, przestrzeń, ale też co słychać na ww systemach dynamika)albo nie maja albo wypadają słabiej od systemów głośnikowych.
Osoby zwracajace uwagę na takie aspekty jak barwa, rozdzielczość mogą być ze słuchawek o niebo bardziej zadowoleni  niz z jakichkolwiek kolumn, zwłaszcza w sytuacji problemów z pomieszczeniem.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
29-12-2012, 14:48
Roland: Uwielbiam to hobby :D :)

1) To co opisales jest boskie
2) Kolejna rozmowa sluchawki vs glosniki zaczyna sie bosko
3) I ten motyw z T90 tez jest boski

Nie no, jest w tym cos... cos co sprawia, ze to jest jednak najlepsze hobby na swiecie :)

Gustaw

• Gość
29-12-2012, 15:13
>> asmagus, 2012-12-29 14:17:53

Poczekam kiedy ich kopie zrobi Superlux i kupię za 15 Euro ;-)

szwagiero

• 2240 / 6111
  • Ekspert
29-12-2012, 16:05
>> majkel, 2012-12-29 11:08:50
>Jak wyżej. Było o tym wielokrotnie. Ułomnością słuchawek są... nagrania. Jeśli to komuś przeszkadza, oczywiście, bo >system stereo wrażeniom z nagrań ze sztucznej głowy może w sensie obszaru zdarzenia muzycznego i poczucia >obecności za przeproszeniem skoczyć. Oczywiście zaraz padnie argument o braku basu walącego klatę, który >odeprę tym, że mnie takie walenie do niczego nie potrzebne, a ponadto wiele wydarzeń muzycznych zwyczajnie nie >daje tego wrażenia, które występuje właściwie tylko tam, gdzie jest nagłośnienie - koncerty rockowe, dyskoteki, >kluby, remiza.

Majkel skoro mowa o graniu bez nagłośnienia i o tym, że kolumny nie grają "za słuchaczem" tak, jak robią to słuchawki na pięciu nagraniach na krzyż, to może powiedz gdzie słuchasz na żywo muzyki, którą słyszysz za sobą? Grasz w jakimś bandzie czy mówisz o organach kościelnych podczas niedzielnej mszy stojąc w pierwszych rzędach? Naprawdę przestrzeń z systemu stereo nie jest "realniejsza" niż z jakichkolwiek słuchawek?

zibra

• 812 / 5205
  • Ekspert
29-12-2012, 16:19
Roland, jakiego masz Ultralinka, bo myslalem o zakupie tego przewodu.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
29-12-2012, 17:20
Z tyłu mam np. oklaski publiczności. Akustyka sali to też zjawisko okólne.

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
29-12-2012, 17:32
>> zibra, 2012-12-29 16:19:01
Roland, jakiego masz Ultralinka, bo myslalem o zakupie tego przewodu.<<

Matrix 2 i Ultimate Mk2. Drugi 3x droższy od pierwszego, ale ciepluch podobny do VdH The First Ultimate czy Acrolinka 6N A2400II. Taniutki zaś Matrix to gładkość, wyrazistość, powietrze, super bas i zero wyostrzeń na wyższym środku, górka analogowa.

z.B.