Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 10:47

Nie duże; sporo aukcji ludziska przegapiają (tak jak Ci opowiadałem jak kupiłem 3" srednio tonowe kopułki Dynaudio) gdyż zakończenie mają w kretyńskich porach i o niewłaściwej dla sprzedaży porze roku
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aasat

• 2265 / 6089
  • Ekspert
08-09-2008, 10:54
>> fallow, 2008-09-08 10:35:18
Jak duze :) ?

Ostawiam na od 1k $ do 3k$

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 11:11
No i po co podbijasz cenę, interesując handlarzy-bez sensu działanie takie rzeczy to na PW

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
08-09-2008, 11:20
Panowie widział któryś z Was YH-1000 na jakiejś aukcji? Zdaje się, że teraz sobie robicie bezsensowne dywagacje...

>Rafaell

Tak zgadzam się z Tobą - większość osób uzna je za "mulące" i wcale mnie to nie dziwi. Po pierwsze jeśli ktoś słucha jak to ująłeś "współcześnie realizowanych nagrań" i robi to na dynamikach, to niewątpliwie ortho będą dla niego mulące, biorąc pod uwagę również czynnik taki, że nikt kto nie zagłębi się w ten temat nie będzie miał szansy na szybki dobór odpowiedniego toru pod te słuchawki. Nie wiem o co chodziło z "nie wchodzeniem dwa razy do tej samej wody", bo jeśli chodzi o to, że masz Sansui SS100 - a dokładniej mówiąc przetworniki z tych słuchawek (co jest akurat istotne), to powiedz mi czy w ogóle włożyłeś je w jakieś obudowy i przesłuchałeś dokładnie czy po prostu odłożyłeś na półkę? Te które miał Tomek faktycznie grały trochę delikatniej górą niż YH-100, przynajmniej z moich krótkich odsłuchów i mnie osobiście się podobały. Natomiast które lepsze to niestety trzeba by mieć oryginalne SS100 w obudowie, żeby to wiarygodnie ocenić, bo Tomek jak chyba wiesz obrał Yamahy jako niekwestionowanego zwycięzcę. Również co do "wyższości" w rankingach Sansui nad Yamahami to może podaj przykład bo ja tego nie zauważyłem. Fakt faktem że owa wyższość może być rozpatrywana w aspekcie większej trudności w zdobyciu SS100 nad YH-100, ale to tylko to.

Jeśli chodzi o AKG K340 to cała sygnatura dźwięku jest sporo "jaśniejsza", natomiast góra jest nie tyle drastycznie jaśniejsza, co jeszcze bardziej delikatna - po prostu nic nawet przez chwilę nie jest w stanie zakłuć w uszy. Ale owa delikatność odnosi się również do całej reszty, przykładowo do basu - tutaj momentami czuć niestety niedostatek i brak owego wypełnienia na basie i średnicy, takiego jak w przypadku ortho.

Pozdrawiam,
Krzysiek

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
08-09-2008, 11:31
>Rafaell

Jeszcze coś - mamy zdecydowanie inne gusta jeśli chodzi o brzmienie, dla przykładu powiem Ci, że będąc ostatnio u kolegi który audio zajmuje się profesjonalnie (mastering i nie tylko), podpiąłem u niego YH-100 żeby sobie posłuchał zarówno on jak i ja (jak u niego to zagra). Kolega ma u siebie dwie pary słuchawek, nota bene kupionych ode mnie, a są to Beyerdynamic DT-770Pro i DT-150. Po krótkim odsłuchu i porównaniu, kolega stwierdził jedynie, że YH-100 to bardzo dobre słuchawki z bardzo liniową charakterystyką, natomiast on woli swoje Beyery, bo prezentują po prostu bardziej konturowe brzmienie. Ja bym dodał do tego jeszcze - bo brzmią po prostu inaczej - jak dynamiki. Twoje Pioneer Monitor10 to bardzo dobre słuchawki (choć aasat uprzedzał, że Twój model brzmi inaczej niż jego) i muszę Ci powiedzieć, że nawet by mi się takie przydały, gdybym dalej zajmował się trochę w "robienie" muzyki (niestety mam permanentną przerwę w tym hobby) i potrzebował bym dobrych słuchawek zamkniętych, które dobrze tłumią hałasy w obie strony. Natomiast do słuchania na "teraz" czyli dla przyjemności zdecydowanie Pionki nie mają tej magii i wypełnienia, które mają ortho - po prostu co kto lubi.

ps. pragnę zaznaczyć, że swoje obserwacje dotyczące Pionków odnoszę jedynie do dwóch systemów, na których ich słuchałem i być może (a raczej na pewno) nie były to systemy pod nie "skrojone" :)

Pozdrawiam,

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-09-2008, 11:40
Szwagiero: A w czym problem, co to podyskutowac sobie nie mozna ? Chyba od tego jest forum ;)

Jak dla mnie Monitory 10tki to nie sa wcale za dobre sluchawki monitorowe. Przynajmniej nie jako sluchawki monitorowe w rozumieniu naszych czasow (21 wiek). Juz zdecydowanie bardziej widzialbym w tej roli Soniacze Rafaella a juz jeszcze bardziej np. AKG K272 lub DT 880 Pro.

Z tym tlumieniem tez nie ma przeciez problemu, wybor nie jest maly.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-09-2008, 11:43
Sie pomylilem :)  271 lub 270 znaczy, 272 to w sumie nie wiem co to za twor i z czym sie go je. No albo tez polotwarte 240tki.

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
08-09-2008, 11:44
>fallow

A w czym problem? :)

Słuchawki monitorowe to jest też niestety nie do końca określone określenie że tak się wyrażę i każdy uzna "monitorowe" za coś innego. Ciekaw jestem natomiast jak grają sobie AKG K272 to niestety nie było mi dane posłuchać - napisz co nieco o nich proszę... Ja słuchałem jedynie K271, zaś miałem kiedyś K240 Studio (Monitorów też słuchałem i wedle moich kryteriów one mają adekwatną nazwę).

Pozdrawiam,

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
08-09-2008, 11:44
Aha no to już jasne :)

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 11:45
>> szwagiero, 2008-09-08 11:20:02

>Nie wiem o co chodziło z "nie wchodzeniem dwa razy do tej samej wody", bo jeśli chodzi o to, że masz Sansui SS100

to znaczy że jeśli mam coś lepszego- mówię o Pioneerach Monitor10 to nie widzę powodu żeby się katować na czymś gorszym np. moje Sansui SS100. Sansui faktycznie lepiej grają górą niż YH 100 lepiej ciut grają AKG K340 ale maja w stosunku do SS100 problemy na basie,zresztą przyzwyczajony do Sony MDR7509HD jak I Pioneerów Monitor10 muszę powiedzieć że w/w słuchawki niestety ale najniższego basu nie mają-po prostu,fizycznie i w sumie to ciekawe bo na przykład w Staxach niski bas fizycznie występuje (mimo innej natury niż w słuchawkach dynamicznych) Takie recablowane i wygrzane CAL  w porównaniu do SS100,YH100,K340 (kolejność przypadkowa) np. zabijają basem.

>Również co do "wyższości" w rankingach Sansui nad Yamahami to może podaj przykład bo ja tego nie >zauważyłem. Fakt faktem że owa wyższość może być rozpatrywana w aspekcie większej trudności w zdobyciu >SS100 nad YH-100

W rankingach ortho poza tym zapomniałeś o Fostexach :) jakoś cisza na tym forum o nich ? i  dobrze bo można będąc miłośnikiem ortho, ten, właściwy model nabyć niedrogo

Pozdrawiam

Rafaell

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-09-2008, 11:46
Szwagiero - no wlasnie sie pomylilem, te 272 to jest nowosc, ktora nie jest mi znana :)

Uwazam podobnie K240S jak najbardziej zasluguja na swoja nazwe, ale podobnie powiedzialbym tez np. o DT 880 Pro, chociaz nie do tego stopnia jak K240.

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 11:49
Moim skromnym zdaniem w AKG od moich śp. AKG K300M żadne następne i wcześniejsze monitory im do pięt co do naturalnego-neutralnego brzmienia nie dorosły. przykro że to piszę ale jest to średni sort słuchawek monitorowych-fakt bija takie np ATH40 ale nie o to w tej zabawie chodzi

Rafaell

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
08-09-2008, 11:50
>Rafaell

No widzisz to jest kwestia gustu - ja wolałbym SS100 niż Monitor10 i te ostatnie uznałbym za gorsze.

Co do basu - nie będę polemizował, mam jednak odmienne zdanie. Dziwi mnie natomiast, że w ogóle stawiasz SS100, YH100 i K340 w tej samej linii pod tym względem - oznacza to jedynie, że coś "było" tutaj nie tak...

W jakich rankingach ortho? Podaj proszę przykład albo jakiś link? Fostexy to inna bajka, a na tym forum cisza, bo zdaje się, że nikt tutaj ich nie ma ani nawet nie słyszał (oprócz Gagacka, bo on słyszał wszystko w tym temacie;)

Pozdrawiam,

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-09-2008, 11:54
>> szwagiero, 2008-09-08 11:50:14

Te pioneery aasata to zupełnie inne słuchawki jak usłyszał moje to był po prostu wściekły że tak nie grają jak moje i takie aasata po prostu teraz masz u siebie

Rafaell

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
08-09-2008, 11:55
>Fallow

Mi K240Monitor bardziej zasługują na swoją nazwę, natomiast K240Studio już niestety sporo mniej. Natomiast co do DT880Pro się nie wypowiem, bo nie słuchałem. Jedyne DT-880 których słuchałem to był posiadany przeze mnie baaardzo stary model DT-880 z literką "s" na końcu, czasami widywałem takie na ebay, to naprawdę bardzo stary model tych słuchawek i zapewne brzmienie sporo się różni. Tamte grały bardzo delikatnie i neutralnie, sporo inaczej od jakichkolwiek nowszych Beyerdynamiców jakie miałem/słuchałem. Być może owa literka "s" za 880 również oznaczała w nich "studio" czyli Pro?

Pozdrawiam,