Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

deno

• 4 / 5924
  • Nowy użytkownik
06-09-2008, 14:18
Quimeen ale dynamat w srodku dawales na drewnie i na przetworniku i potem ten dzirkowany tez? i co to za element ktory dodatowo uzyles
Greg

deno

• 4 / 5924
  • Nowy użytkownik
06-09-2008, 14:21
co to za dziwny element i czy dawales dynamat na drewnie i na przetworniku i na dzirkowanej powiezchni
Greg

Quimeen

• 12 / 5968
  • Nowy użytkownik
06-09-2008, 14:25
Dynamat dawałem wszędzie tam gdzie Markl. W drewnianych kubkach, na pierścieniach, na elemencie z dziurkami i koło śrób te małe kwadratowe kawałki, aby słuchawki nie miały drgań. Gdybym teraz robił jeszcze raz modyfikacje najpierw sprawdził bym dzwięk słuchawek bez dynamatu na elemencie z dziurkami. Niestety klej, który wygląda jak smoła nie pozwala teraz oderwać dynamatu. A przynajmniej nie jest to łatwe. Samo czyszczenie zajęło by mi kilka godzin.

Mogos

• 382 / 6004
  • Zaawansowany użytkownik
06-09-2008, 14:54
Ja wlaśnie zrezygnowałem w wyklejania tego pierscienia z dziurkami. Ja nie słysze żebym miał jakiekolwiek problemy z sybliantami. Ale pamietajmy ze o tym decyduja nie tylko słuchawki. Fiberloft mam zainstalowany ale muszli nie wyklejalem dynamatem w całości pozostawiając pole w kształcie koła o sred ok 2cm nie zaklejone. No własnie co to było to co jest w kazdym domu.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

Quimeen

• 12 / 5968
  • Nowy użytkownik
06-09-2008, 18:25
Co tak naprawdę zrobiłem w swoich słuchawkach, że jestem z nich tak zadowolony? Po prostu poszedłem do kuchni i wziąłem ściereczkę do garnków i wepchałem ją pod poduszki ;) .
Po wielu dniach różnych modyfikacji, dzięki którym odkryłem np. że kawałki worka foliowego w muszli są beznadziejnym pomysłem albo, że filc nie tłumi tak basu jak płatki higieniczne z bawełny.
Ale od początku, a raczej od momentu kiedy znalazłem gąbczaste ścierki AquaPur, bo taka ich nazwa. Najpierw wyciąłem z nich niewielki kółka, która wsadziłem tylko w miejsce przed samym przetwornikiem. Zdziwiło mnie, że nie tak jak w przypadku innych materiałów nie było zamulenia. Dźwięk wcale nie wydawał się wydobywać jakby ze studni, czy zza kotary, nie był przytłumiony ani bas nie był zamulony, jak to np. najbardziej było słuchać przy płatkach higienicznych. Po prostu sybilanty zostały lekko przytłumione. Wtedy wyciąłem z nich duże kółka które mieściły się pod całą poduszka, przez to delikatnie ją odpychały od przetworników, tak jak markl to robił fiberloftem. Zabieg ten pozwolił uzyskać większą przestrzeń, ale słuchawki bardzo straciły na szczegółowości. Wysokie dźwięki zostały przytłumione, sybilantów nie było, ale bas zaczął przeszkadzać i wchodzić w inne pasma, był delikatnie zamulony i przytłumiony.
Wtedy przypomniałem sobie (jako, że i to testowałem wcześniej) że usunięcie szarych gąbek (teraz w ich miejscu jest niebieska ściereczka) powoduje pozbycie się basu, dźwięk wydaje się wydobywać jakby ze studni, a wysokich tonów jest jeszcze więcej. Postanowiłem zastosować w ich miejsce ściereczkę AquaPur i to był strzał w dziesiątkę. Dźwięk NIE jest przytłumiony, jakby się to mogło wydawać, bas nie jest zamulony i nie włazi w inne pasma, wysokich tonów jest tyle co w oryginalnej modyfikacji markla, również nie brakuje szczegółów i co najważniejsze nie ma sybilantów.
Sama ściereczka jest cieńsza niż oryginalny pierścień z gąbki. Dołożenie drugiej, dodaje nam basu i charakterystyka dźwięku przesuwa się bardziej w stronę oryginalnych D5000 niż MD5000.
Tyle razy już otwierałem te słuchawki i robiłem z nimi tyle rzeczy, że jestem już tym wszystkim zmęczony, ale mam w planach jeszcze sprawdzenie jak zabrzmią gdy dodam im fiberloftu do muszli, co zmieni bas na bardziej rygorystyczne, ale będzie go trochę mniej i dodanie drugiego pierścienia ze ściereczki, co w odwrotnym kierunku powinno zwiększyć ilość basu do wcześniejszej objętości a przy tym powinna zachować się jego punktualność. Tak myślę.
Na razie jestem bardzo zadowolony z dźwięku jaki osiągnąłem i jeżeli ktoś ma MD5000 i przeszkadzają mu sybilanty proponuje spróbować. Bo sam zdziwiłem się co ta modyfikacja może dać ;).
Mi już więcej nic nie jest potrzebne.

P.S. Poduszki są odepchnięte wszędzie z taką samą odległością. Jak widziałem w modyfikacji markl  poduszki u niego odepchnięte są bardziej z tyłu niż z przodu, ten zabieg zmniejsza delikatnie scenę, i muzyków wypycha przed nas. Ja tam jednak wolę gdy scena jest szersza i wszystko dzieje się na około mnie.  

Quimeen

• 12 / 5968
  • Nowy użytkownik
06-09-2008, 18:39
Aha jeszcze jedna uwaga co do samego markl mod. Gdy wyklejamy słuchawki dynamatem, każdy jego milimetr kwadratowy powinien zostać dociśnięty. Na przykład w muszli można pojeździć po nim mocno paznokciem, aby usunąć załamanie i docisnąć jak najbardziej. Warto o tym pamiętać bo to też wpływa na dźwięk ;) . No i 200h wygrzania to zupełnie minimum dla tych słuchawek. To co w nich dobrego ukazuje się po około 400h.

ptx

• 651 / 6108
  • Ekspert
06-09-2008, 19:53
>> Piotr Ryka, 2008-09-05 16:35:03
PTX

A co tam słychać z twoch Denonów, bo coś nic nie relacjonujesz?

denonow słucham na przemian z akg.przyznam iż po dłuższej analizie w układzie jaki posiadam przyjemniej słucha się akg :).leben niestety jest dosadny do bólu w połączeniu z md5k trochę dokuczają sybilanty które opisuje Quimeen.
leben i akg  wzajemnie się uzupełniają i chyba jest to najlepszy układ.cs 300 napędzał większość modeli od hd 650 po gs 1000 i zawsze najlepiej wypadały akg701  to jednak w odpowiednim towarzystwie świetne słuchawki...teraz czekam w kolejce na moona v7. który będzie napędzał md.

foxbat

• 1057 / 6109
  • Ekspert
06-09-2008, 23:30
Moze ktos pomoze koledze, chodzi o sluchawki SONY MDR CD-1700

http://www.audiostereo.pl/Sluchawki_wysokiego_lotu_26180.html
---------------------------------------------
strach sie bać...
"jamnik" - wyraz zakazany na audiostereo

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
07-09-2008, 10:36
W piatek u Rafaella mialem okazje posluchac owych sluchawek orthodynamicznych.

Byl to moj pierwszy kontakt z takimi sluchawkami. Zdecydowanie i bezapelacyjnie najbardziej urzekly (tak, bo tak to trzeba nazwac) Yamahy YH100 o ile dobrze pamietam (poprawcie jezeli zle nazwalem).

Sa to jak najbardziej sluchawki wysokich lotow w moim mniemaniu, piekne wrecz wypelnienie, balans pomiedzy dosadnoscia a pewnym dystansem do przekazu przy zachowaniu b.dobrego odwzorowania barw - to nie moze sie nie podobac. Do tego nie bylo w zasadzie wiekszych brakow w pasmie przenoszenia. Scena takze calkiem calkiem.

Slowem - zapoluje by je sobie kupic :) Albo - model wyzszy YH1000 jezeli dobrze pamietam ?

2 pozostale modele nie podobaly mi sie juz tak bardzo, ale te jeden zrobili duze wrazenie.

szwagiero

• 2240 / 6108
  • Ekspert
07-09-2008, 21:12
>> fallow, 2008-09-07 10:36:16
>W piatek u Rafaella mialem okazje posluchac owych sluchawek orthodynamicznych.

No a miałeś je zmieszać z błotem ;)

Model YH-1000 jest dużo lepszy od YH-100 - generalnie YH-100 są słuchawkami, które mogą się podobać, ale nie muszą, dla mnie YH-1000 są słuchawkami, które muszą się podobać :) Tyle tylko, że marne szanse na ich zdobycie :(

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
07-09-2008, 22:20
>> szwagiero
YH100 są bardzo dobre w swojej cenie do współcześnie realizowanych nagrań ale jak bym słuchał np. Honeggera 1 symfoni zrealizowanej w 1977 to bym napisał że mulą :) No ale podobno nie wchodzi się nigdy do tej samej wody. Sansui S100 też u mnie leżą w szafie i jakoś mnie nie ciągnie do nich mimo że są wyżej w rankingach od YH-100 i grają "bardziej jasno" góra coś w stronę AKG340 które masz pożyczone-zrozumiesz o co chodzi,zresztą słuchałeś ich u intuosa (moze nie tak wiernie bo on je modował)  . Słynne CAL na conducfilu graja coraz lepiej bardziej konturowo na basie,basu jest mniej ale dalej dużo. W CAL dla mnie za dużo tam wodotrysków i cyrkowości po prostu ja szukam neutralności.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

intuos

• 1003 / 6106
  • Ekspert
07-09-2008, 22:36
fallow,

jak wpadniesz do mnie i posluchasz yh100 na moim zestawie to spadniesz z krzesla;)
a jak wlozysz yh1000 to wpadniesz w spiaczke ;P muzyczna....
oczywoscie sie smieje ale moj tor jest stworzony wlasnie pod ortho, podejrzewam ze u mnie yh100 nie wspominajac narazie o 1000 odkrylbys na nowo raz jeszcze. Ale podejrzewam ze wczesniej lub pozniej sie o tym sam przekonasz

fallow jeszcze jedna uwaga co do orthodynamikow yamahy
jezeli zbyt dlugo bedziesz ich sluchal to zapomnisz wogole ze dynamiki maja wypelnienie, widze ze spodobaly ci sie i niestety ale jezeli juz po pierwszym sluchaniu to zmartwie cie ale to droga bez powrotna...wyprzedze wydarzenia, ....witaj w klubie mam nadzieje:)

muszisz do mnie wpasc, kiedy posluchasz yh1000 zaczniesz sie zastanawiac czy oby omegi to jedyny wybor
pozdrawiam

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-09-2008, 10:08
No mialem zmieszac, nawet bardzo chcialem zrobic tak jak sie umawialismy ale ...coz, nie udalo sie - mimo dobrych checi :) Sluchawki sa po prostu dobre, co tu duzo gadac. Chetnie posluchalbym modelu 1000.

Combo RudiStor i CEC wyraznie nie sluzylo CAL - to bylo raczej lepsze zestawienie dla GS1000. Dla CAL bylo juz zdecydowanie za cieplo i ciemno. Pewnie znow powiedziec, ze gadam o tych torach, ale powaznie u mnie dominujacym pasmem jest srednica - w zadnym wypadku nie bas a slyszalem je na zestawieniach kiedy przejzystoscia nie ustepuja najlepszym. Dobor toru jest jednak pod nie po prostu trudny.

Intuos: Chetnie poslucham, w jakim regionie naszego pieknego kraju zamieszkujesz ?
Na pewno sprawie sobie YH100 a jesli bedzie sie dalo to i 1000.

Wiesz, sam zobacze dopiero wtedy kiedy bede mogl spokojnie sie walnac na kanape i we wlasnym katku posluchac tego co lubie najbardziej :)

aasat

• 2265 / 6089
  • Ekspert
08-09-2008, 10:16
Myślę, że o yh1000 można zapomnieć, jezeli sie tylko pojawią gdzieś na sprzedaż to są ludzie np USA którzy są gotowi dać za nie duże pieniądze. To są chyba najtrudniej dostępne słuchawki na rynku, niestety pozostaną już tylko legendą.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
08-09-2008, 10:35
Jak duze :) ?