Witam wszystkich forumowiczów, od dłuższego czasu z zaciekawieniem śledzę na stronach audiohobby wątki dotyczące słuchawek wysokiego lotu oraz wzmacniaczy słuchawkowych wysokiej klasy.
Lektura była na tyle ciekawa i wciągająca, a tematy, testy i spostrzeżenia na tyle interesujące, że skusiłem się spróbować i zakupiłem wzmacniacz słuchawkowy Soloist od firmy Burson Audio wraz z odpowiednim DACkiem tejże firmy, nie jest to może muzyczna nirwana, ale na dobry start wystarczy (mam nadzieję).
Pojawia się problem z doborem słuchawek i tu chciałem prosić o drobną pomoc – szukam modelu głównie do muzyki Rockowej i Jazzu, właściwie nie słucham innych gatunków. Mocno rozpatruje modela Hifimana He-500 i He-6 choć nie jestem pewny czy Burson uciągnie te drugie – ktoś może słuchał jak to razem gra, albo ma takowe słuchawki w okolicach woj. Dolnośląskiego aby można było posłuchać przed zakupem – obiecuję, że z pustymi rękami nie wpadnę :)
Oczywiście nie trzymam się ściśle tylko tych dwóch modeli i będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek propozycję( i może ew. możliwość przesłuchania).
W słuchawkach szukam dobrej dynamiki, szybkości i mocnego, precyzyjnego uderzenia basowego (w muzyce rockowej) , oraz wyrafinowania w przekazie kobiecych wokali, czy drobnych niuansików jazzowych koncertów, z zachowaniem odpowiedniej holografi. Całościowo ogólnej muzykalności, przyjemności ze słuchania i tego czegoś co potrafi zauroczyć na wiele godzin ;)
Jest to możliwe ? Z góry dziękuję za pomoc ;)