Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Max

• 2204 / 5608
  • Ekspert
16-08-2012, 14:26
Nie wiem.
GS1000 słuzą tylko do zdjęć ;-)

Max

• 2204 / 5608
  • Ekspert
16-08-2012, 14:35
A tak poważnie, Gs-y są najbardziej niewykorzystanym sprzętem w moim domu (wliczając ekspresy do kawy, odkurzacze i sokowirówki). Nie do konca wiem z czego to wynika, bo dalej moge je chyba uznać za najlepiej grające klasykę słuchawki jakie dane mi było próbować.
Ale... oprócz wzorcowej czytelności i separacji, oraz hiperotwartości, czy tez bezkresnej przestrzeni, mamy "uciekający" dzwięk, brak dociążenia i odpowiedniej definicji dzwiękowej, przejaskrawienie i sybilację oraz często sam szkielet zamiast muzy.
Ot co.

fallow

• 6457 / 6081
  • Ekspert
16-08-2012, 14:37
Swiete slowa (te o GS1000). Zgadzam sie w 100%.

Gustaw

• Gość
16-08-2012, 15:10
>> Max, 2012-08-16 14:35:15
Ale... oprócz wzorcowej czytelności i separacji, oraz hiperotwartości, czy tez bezkresnej przestrzeni, mamy "uciekający" dzwięk, brak dociążenia i odpowiedniej definicji dzwiękowej, przejaskrawienie i sybilację oraz często sam szkielet zamiast muzy.

Kiedy kilka lat temu napisałem podobne zdanie o tych słuchawkach zostałem audiofilsko wdeptany w ziemię.
Jak to dobrze, że nie tylko ja mam "kiepski system" oraz "ubytki słuchu"

;-)

pastwa

• 3828 / 6111
  • Ekspert
16-08-2012, 15:10
Fallow,

Ja mysle ze jednak powinienes pochwalic sie posiadanym obecnie zestawem do sluchania muzyki, chociazby po to aby i inni mogli sie dowiedziec na czym mozna sluchac muzy z przyjemnoscia, kiedy faktycznie tej muzyki sie sluchac chce.

Najwazniejsze, ze ten zestaw bedzie pochodzil od osoby, ktora przerzucila chyba wiecej klockow audio niz ktokolwiek tu na forum, zatem wsparty duzym doswiadczeniem i osluchaniem, juz nie wspominajac o madrosci zyciowej ;\'))

Max

• 2204 / 5608
  • Ekspert
16-08-2012, 15:38
Zdecydowanie uprasza sie, by Fallow zajął konkretne stanowisko w kwestii własnego systemu.
:-)
Pastwie tak zalezy, bo Fallow gra pewnie na K550..., :-) o których ja sądze, ze nie są w stanie u mnie namieszać. Przypuszczam nawet, ze takie T70/T90 z pewnością w osobisty gust bardziej wpasowałyby sie :-)

pastwa

• 3828 / 6111
  • Ekspert
16-08-2012, 15:56
Moj niecny plan zostal widze przejrzany ;\'))

Mam jednak przeswiadczenie, ze K550 u Fallowa to juz spiew dalekiej przeszlosci, wrecz sluchawkowa prehistoria  ;\'))

fallow

• 6457 / 6081
  • Ekspert
16-08-2012, 16:03
Hehe... :))

Juz prosze nie przesadzac z tym slodem i mnie podpuszczac w tak niecny sposob ;)

Tak obecnie slucham na K550 ale nie uwazam ich za sluchawki wybitne czy tez za zadne objawienie etc. Co do reszty toru, to jest nim zintegrowana karta dzwiekowa z moja plyta glowna Azalia a co do wzmacniacza to jest nim dziurka z wyjscia audio na plycie glownej. Oprocz tego mam jeszcze bardziej mobilny odtwarzacz w postaci smartfona - htc sensation. Nie posiadam zadnych interkonektow ani lamp czy tez zadnych audiofilskich pomagajek. Systemy na ktorym slucham to Windows 7 i Gentoo Linux. Zero specjalnej konfiguracji systemu, zadnych watpliwego sensu dziwnych odtwarzaczy.

Moze powiem troche o K550 bo to chyba jedyny element mojego "systemu" o ktroym warto cos wspomniec :D :)

Otoz mam je juz kilka miesiecy - nie mam bladego pojecia czy sie wygrzewaja czy nie, gdyz nie mialem okazji porownywac ich do swiezego egzemplarza. W zasadzie to nie czuje takiej potrzeby bo czas mozna wykorzystac po prostu na sluchanie lub cos pozytecznego :))

Jak dla mnie sa bardzo wygodne, chociaz wolalbym mimo wszystko welur. Nie moga sie rownac z K701 pod wzgledem otwartosci, ilosci powietrza czy lekkosci kreowania przestrzeni ale bija je wyraznie pod wzgledem precyzji, czystosci, klarownosci. Maja slyszalnie mniej rozdzielcza i barwna gore niz K701 za to wyraznie lepszy pod wieloma wzgledami bas. Wydaje mi sie, ze rowniez srednica jest pelniajsza, bardziej dzwieczna i lepiej wywazona (nie ma tej gorki na wysokiej) co w K701. Gdyby jeszcze mialy gore K701 - bylbym bardzo zadowolony.

W stosunku do mouich ulubionych SRH940 brzmia naturalniej jak na moj gust, jednak przegrywaja kiedy zaczyna sie nie sluchac calosciowo a rozbierac przekaz na czynniki pierwsze. Sa wtedy po prostu gorsze. Jednak komfort jest wiekszy.

Nie wiem czy zostane z nimi na dluzej poniewaz jak juz wspomnialem moja skora woli jednak welur, mimo ze pady AKG sa bardzo dobrej jakosci, to jednak nie jest to co welur. Oczywiscie wiem, ze sa uzytkownicy ktorzy lubia tylko skore a welur im nie podchodzi.

Moglby tez miec troche wiekszego kopa ale to jest mniejszy mankament niz lekki brak rozdzielczosci na gorze pasma. W sumie do tego braku tez sie juz przyzwyczailem.

Chodza mi po glowie T70 ale sa drogie :D:D :) Nie wiem czy jestem obecnie w stanie zaakceptowac psychicznie wydanie takiej kwoty na sluchawki ;)) T90 tez wydaje mi sie ciekawe gdyz zawsze lubilem DT990 ale do nich pewnie znow trzeba by miec jakis system czy wzmacniacze. Nie jestem teraz na tym etapie - jestem na audiofilskich wakacjach :)

fallow

• 6457 / 6081
  • Ekspert
16-08-2012, 16:04
Odpowiadasz na wpis
 >> pastwa, 2012-08-16 15:56:49
Moj niecny plan zostal widze przejrzany ;\'))

Mam jednak przeswiadczenie, ze K550 u Fallowa to juz spiew dalekiej przeszlosci, wrecz sluchawkowa prehistoria ;\'))

===

Poki co, nie widze dla nich alternatywy :D

Gustaw

• Gość
16-08-2012, 16:31
>> fallow, 2012-08-16 16:03:44
zintegrowana karta dzwiekowa z moja plyta glowna Azalia a co do wzmacniacza to jest nim dziurka z wyjscia audio na plycie glownej.

Napisz chociaż, że masz platformę antywibracyjną pod ten komputer albo przynajmniej ustawiony utwór z dowolnego samplera Chesky Records w HTC Sensation jako dzwonek.

Max

• 2204 / 5608
  • Ekspert
16-08-2012, 16:41
>> fallow, 2012-08-16 16:03:44

"ale to jest mniejszy mankament niz lekki brak rozdzielczosci na gorze pasma"

Tfu, fuj, giń przepadnij. Nie słuchałem ale zamierzam bojkotować ! ;-)

"Chodza mi po glowie T70 ale sa drogie :D:D :) Nie wiem czy jestem obecnie w stanie zaakceptowac psychicznie wydanie takiej kwoty na sluchawki ;))"

Mi też bardzo mocno chodzą po głowie, ...jako uzupełnienie T5p ;-))
(Jednak jest jakiś czar w DT770, a T70 to ta sama szkoła, tylko wyższy poziom)

"W stosunku do mouich ulubionych SRH940 brzmia naturalniej jak na moj gust, jednak przegrywaja kiedy zaczyna sie nie sluchac calosciowo a rozbierac przekaz na czynniki pierwsze. Sa wtedy po prostu gorsze. Jednak komfort jest wiekszy.

Przerobiłem (SRH940) i wolałbym T70. Zatem temat K550 moge spokojnie odfajkować.
Sorry, Pastwa ;-))

pastwa

• 3828 / 6111
  • Ekspert
16-08-2012, 17:21
>> Max, 2012-08-16 16:41:18
Przerobiłem (SRH940) i wolałbym T70. Zatem temat K550 moge spokojnie odfajkować.
Sorry, Pastwa ;-))

Spoko, to jest przeciez wlasciwe podejscie, zaoszczedza sie mase czasu. Ja tez tak eliminuje roznych delikwentow ;\'))

ps. tak na marginesie, jako obserwacyjna ciekawostka, K550 to chyba pierwsze nauszniki, ktore podobaja sie jednoczesnie zarowno Fallowowi jak i mnie, zaczynam sie nawet zastanawiac co ten fakt oznacza...

hibii

• 12 / 4575
  • Nowy użytkownik
16-08-2012, 20:47
>>Moze powiem troche o K550 bo to chyba jedyny element mojego "systemu" o ktroym warto cos wspomniec :D :)

Ja bym wspomniał o Gentoo ;) ale to nie to forum ;)

Xonar D1 MxM, Cowon iAudio 7 / E2, Xonar D1
Philips SHP8900, CAL, Superlux HD681/381
225e, L2, SHP8900, K612pro, ER-4PT, VC1000
DX90, E2
Linux, MxM

asmagus

• 4439 / 5660
  • Ekspert
16-08-2012, 21:18
Jeju, tyle postów w jeden dzień... wakacje się skończyły czy co?

Ja bardzo nieaudiofilsko ostatnio słucham, bowiem głównie ipod 5.5G +IE8 ale nie mam czasu rozłożyć się na dłużej i słucham gdzie mogę i kiedy mogę, a jako, że przy łóżku znów mam łóżeczko z małym bobasem (bobaską dokładniej) to system musiał przejechać pokój dalej. Moje tradycyjne słuchanie przed snem w łóżku musi teraz odbywać się za pośrednictwem ww, nie audiofilskich, przenośnych gadżetów.

Dj

• 1088 / 4886
  • Ekspert
18-08-2012, 15:36