Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
06-12-2011, 19:11
A wcale nie dokońca. YH-100 wcale nie wyglądająna dużo większe od tych

Radical

• 721 / 5408
  • Ekspert
06-12-2011, 19:14

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
06-12-2011, 20:20
Ja bym się raczej sugerował typem przetwornika, bo są co najmniej dwa, a chodzi o serwis. W Niemczech mają takie jak ma Piotr, inaczej montowane w obudowie niż np. te, które fotografował Fitz na head-fi. Czy mają ten drugi typ w Niemczech to nie wiem.

Do K1000 standardowa BP nie jest do końca na temat. Musiałaby być albo symetryczna, albo z trafami wyjściowymi podnoszącymi napięcie. Oczywiście jest to do zrobienia, a trafa mogą być i z tych najlepszych, przynajmniej w sensie materiału rdzenia.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-12-2011, 20:28
Czy Ultrasone  9  są dobrymi dynamikami??? czy ktoś ma z Was i możne m powiedzieć że dadzą więcej niż HD 650?
Jak mielibyście wybór co kupić z tych 2 GRADO GS1000?  czy Ultrasone  9?

Pytam dlatego bo nie wiem jakie są różnice między nimi.

Lubię szczegółowość ale lubię tez gdy pasmo jest nieograniczone , jest dół, środek ,góra.

Napiszcie coś bo ciężko jest mi samemu zadecydować a chcę aby nie było wielkiej wtopy .

Kuszą mnie te Ultrasone 9 bo są zamknięte .

Dzięki z góry za pomoc;)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
06-12-2011, 20:34
W mojej ocenie Ultrasone 9 grają lepiej niż HD650. Dużo dobrego basu, nie taki przytłaczający jak HD650, punktowy, naprawdę fajny. Reszta pasma zdecydowanie ciekawsza niż HD650. Niestety wygoda Ultrasone jest dla mnie nie do przyjęcia, ale ja mam duże uszy i wielką głowę :)
Gdybym miał wybór pomiędzy GS-1000 a Ultrasone to zawsze Grado (szczególnie do muzyki klasycznej, bo już rock czy elektronika to nie jestem pewien).

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
06-12-2011, 20:53
@MAG:

Jako bylo posiadacz Edition 9 takze sie wypowiem. Nie znam dynamikow ktore graly by "pelniejszym dzwiekiem" oraz z lepszym dociazeniem i impaktem basu. Te sluchawki doslownie skakaly na uszach w kawalkach z drivem w nizszych rejestrach. Z wygoda bylo natomiast srednio i solidnie grzaly w uszy. Jak ktos lubi powietrze w przekazie to mozna sie w nich udusic. Nie graja otwarcie, zero zwiewnosci. Cale pasmo jest dziwnie nieregularne, przelom gornej srednicy i gory dosc krzykliwy. Z drugiej strony sa cieple i miesite. U nas chyba tylko dobrze zagraly u Piotra Ryki ze specjalnym zestawem lamp i cudami na kiju. Gdzie indziej nigdy nie chcialy grac dobrze. Sluchawki dla konkretnych basolubow i fanow dociazonego brzmienia, w systemie normalnego czlowieka graja w stronie niemieckiego klubowego disco (z reszta Ultrasone to bawarska fima :)) ) i absolutnie nie nadaja sie do sluchania klasyki. Ja sie w nich dusilem i wybralem swego czasu Grado GS1000, ktore do "normalnych" sluchawek jak HD650 takze na pewno nie naleza.
To nie sa w zadnym wypadku uniwersalne sluchawki mogace zastapic HD650 w moim odczuciu. Juz chyba lepiej celowac w takie nowosci jak HD700. Sennheiser przynajmniej sygnature brzmieniowa ma okreslona i sie jej trzyma. Niespodzianki na pewno nie bedzie :)

===

Coz, wydaje sie po prostu logiczne ze Senn wezmie driver HD800 i troche zepsuje go przez akustyke komory, wychodzi taniej niz produkcja osobnego driver\'a. A byc moze odpady ktore sie nazbieraly podczas produkcji HD800 beda robic teraz w HD700 i tak w kolko jak pisze Zagra. Bardzo watpie by to byl jakis nowy projekt. Z reszta nie ma co liczyc tez - jak przeciez zawsze u Senna - na otwarta gore pasma. Zawsze jest cyzelowana przez dziurke od klucza. Pewnie przeslucham HD700 jako ciekawostke.

Zdecydowanie bardziej mnie zainteresuja otwarte Shury, chociaz tez widac marketingowa zmyslnosc w ich dzialaniach. Nie zrobili otwartej wersji obecnego flagowca 940, tylko walneli jeden nizej hehe :) Ludzie na headfi sie podjaraja i kupia te 1840 a po jakims czasie Shure dowali 1940. Trzeba im przyznac, ze madrze pod wzgledem sprzedazy to rozgrywaja.

====

Jak kogos interesuje jak sie potoczyla sprawa z Shure SRH940 oddanymi do serwisu - oto ciag dalszy.

Sluchawki pojechaly do serwisu Polsoundu - dystrybutora Shure w polsce. Po 2 tygodniach serwis stwierdzil, ze uznaje reklamacje ale nie jest w stanie w tej chwili naprawic ani wymienic sluchawek gdyz nie maja zadnych na magazynie a dostawy spodziewaja sie od Shure\'a dopiero w lutym 2012. Zaproponowali wiec, ze albo poczekam do lutego albo beda starali sie jakos sciagnac od kogos wersje demo ktora podobno gdzies krazy ale nie jest pewne czy uda sie ja sciagnac albo - moga zwrocic pieniadze za sluchawki, trzeba to jednak juz realizowac przez sklep w ktorym dokonalem zakupu, w kazdym razie oni sie zgadzaja.

Zadzwonilem wiec do sklepu i poki co jest problem na lini komunikacji sklep <-> polsound <-> serwis. Sklep dzwonil do Polsoundu, Ci zas nic nie wiedza o tym ze ich serwis uznal reklamacje i sprawa tkwi w martwym punkcie. Zobaczymy co bedzie dalej i kiedy uda mi sie odzyskac pieniadze.

Prawdopodobnie gdyby w magazynie byly na stanie, wymieniliby w ciagu tych 2 tygodni driver albo cale sluchawki na nowe. Teraz chyba sobie poczekam az zadziala komunikacja miedzy Polsoundem, ich serwisem a sklepem. W kazdym razie staram sie to jakos pchac do przodu nekajacymi telefonami :)

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-12-2011, 20:57
>> w.luczynski, 2011-12-06 20:34:39
W mojej ocenie Ultrasone 9 grają lepiej niż HD650. Dużo dobrego basu, nie taki przytłaczający jak HD650, punktowy, naprawdę fajny. Reszta pasma zdecydowanie ciekawsza niż HD650. Niestety wygoda Ultrasone jest dla mnie nie do przyjęcia, ale ja mam duże uszy i wielką głowę :)
Gdybym miał wybór pomiędzy GS-1000 a Ultrasone to zawsze Grado (szczególnie do muzyki klasycznej, bo już rock czy elektronika to nie jestem pewien).

Dużo mi to mówi dzięki za podpowiedź W .Luczyński , ja słucham Dużo muzyki z wokalami szczególnie kobiecymi lubię ciepło średnicy ale nie znoszę braku rozmachu , mam świadomość że HD mają pewne małe braki ale czy takie Ultrasone 9 pomimo dyskomfortu dadzą więcej zadowolenia z długiego słuchania ??? może da sie ich słuchać przez przynajmniej dwie płyty bez przerwy?    

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-12-2011, 21:01

>> fallow, 2011-12-06 20:53:48
@MAG:

Dzięki za sugestię Fallow hmmm......... ciężko teraz się mi z tym pogodzić że u mnie nie będą dobrze grać , tak jak u Piotra chyba że ze specjalnie dobranym wzmakiem ?

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
06-12-2011, 21:08
@MAG, Nie ma sprawy :) W oderwaniu juz od audiofilskich klas sprzetu etc. Chodzi po prostu o samo mozliwosc kreowania brzmienia systemu. W Twin Headzie Piotra Ryki mozna to robic bardzo dowolnie wymieniajac poszczegolne lampy, dodatkowo sam wzmak jest po wielu tuningach i ma dwa wyjscia - OTLowe i transformatorowe. Dodatkowo jest jeszcze kablarstwo. Piotr Ryka poswiecil sporo czasu by dopasowac brzmienie pod te sluchawki i mu sie udalo. Dla mnie (mialem wtedy Lynxa Two B i RudiStora NX33) bylo zbyt karykaturalnie.

Nie wiem tez czy sam wzmacniacz wystarczy, dobranie go pod nie takze graniczyloby z cudem, mysle ze trzeba miec jakis element w torze pozwalajacy z duza dowolnoscia kreowac brzmienie albo byc zapalonym DIYwocem ktory sam posklada sobie brzmienie pod sluchawki - jak Majkel np. :)

Pod Ultrasony zawsze polecane byly wzmacniacze Rudi Stora. Osobiscie mysle, ze to stary wloski naciagacz bo ceny tych urzadzen do ich brzmienia maja sie dla mnie kompletnie nijak. Powinny kosztowac przynajmniej 1/5 tego ile kosztuja.

Ja mysle tak - jezeli podoba Ci sie brzmienie Sennheisera to najrozsadniejszym wyborem byloby pojscie wyzej z kolejnymi sluchawkami tej firmy - w tym ukladzie pozostaje HD800 albo HD700 jezeli ich powolanie do zycia to nie sa plotki :)

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
06-12-2011, 21:33
Frackowiak
Ja nie umiem polecić konkretnych numerów albo egzemplarza ze zdjęcia. Trafił mi się dobry, miałem szczęście, pomagał mi kol. Gwos, były drogie jak na ten czas, kiedy kupowałem, napisane było w aukcji, że mają 10 godzin.
Powodzenia

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
06-12-2011, 22:12
>> MAG

Czy udało Ci się wycisnąć z HD650 wszystkie ich możliwości ?

Z mojego kilkuletniego obcowania z tym modelem wiem, że mogą grać nijak lub high-endowo.

Jedynie nie do przeskoczenia jest maniera uspokonej góry (co osobiście lubię).

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
06-12-2011, 22:17
Trudno powiedzieć które. Na pewno nie te za 1200 EUR. :) Ja bym się starał iść w taniość, dopytał o nr seryjny tam gdzie nie podany, itp.

@MAG... dziwny jest ten świat. Dzisiaj dostałem dzięki uprzejmości kolegi @kubena Sennheisery HD800. To nie są takie słuchawki, jak je kiedyś zapamiętałem. Góra rzeczywiście cyzelowana w sensie fokusu, ale otwarta. Może to dziwnie zabrzmi co napiszę, ale one grają analogowo, aksamitnie i wielobarwnie na średnicy. W sumie to ten zakres pasma góruje nad PS1000 i to nie tylko w sensie decybel. Podają więcej informacji mimo, iż mniej dosadnie. Sięgnąłem na chwilę po D7000 i powtarzanie tego zabiegu kompletnie nie ma sensu. Na HD800 jest znacznie mniej zniekształceń pośrodku pasma, żadnych zbryleń czy przekręcania faktury.

Tak w sumie było od początku, ale postawienie kropki nad i to był zabieg polegający na poprawieniu wszelkich styków mechanicznych specjalnym preparatem przewodzącym, poleruje się tym jak pastą. Jacka potraktowałem tym z marszu, ale "dzieła zniszczenia" dopełniło dostarczenie preparatu do konektorów w przetwornikach. Zresztą działanie tegoż wynalazku ostatnio poznali dwaj koledzy u mnie obecni w niedzielę, może coś wspomną. W każdym razie to działa. Szanse były równe, gdyż na PS1000 tego używałem, więc porównanie z tego samego poziomu i na tym samym sprzęcie. Gdybym teraz kupował słuchawki, to bym poszedł w HD800 na podstawie dotychczasowego słuchania ich. Są lżejsze, grają bardziej normalnie i raczej lepiej, ergonomię też mają lepszą i w ogóle są tańsze. Przyjmując za aksjomat, że PS1000 są lepsze od GS1000, w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać. ;) Natomiast rozmowa o HD650 w gronie takich słuchawek to co najmniej nietakt. :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
06-12-2011, 22:35
No dla mnie po czasie to czy PS1000 sa lepsze od GS1000 to powazna watpliwosc :) Grado raczej dla mnie wiada prym w klasyce i do cichego sluchania. Osobiscie wole bardziej romantyzm przekazu GS1000.

Z tymi sluchawkami i odsluchami tez jest roznie, nie dosc ze kazdego dnia slyszymy inaczej, to jeszcze sluchawki inaczej graja. Aktualnie swiezutka para SRH940 ktora mam gra wyraznie inaczej niz stara. Nie wiem tylko teraz czy to moja pamiec plata mi figle, czy one wygrzewaja sie az tak wyraznie. Te swieze graja strasznie plasko i przekaz pozbawiony jest glebi, albo mi sie po prostu wydaje :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
06-12-2011, 22:36
Gora zeby nie powiedziec dosadnie, jak w K701 - a w starych byla wyraznie bardziej otwarta.

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
06-12-2011, 22:41
to ja chyba tez mialem swieze uzywane:P
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)