Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
27-10-2011, 18:52
Fallow, dzięki za podzielenie się swoimi wrażeniami. Ciekawe to wszystko. Ja osobiście jeszcze nie mam dużego doświadczenia z różnymi słuchawkami, ale jednak opinie większości innych ludzi pokrywają się z moimi. Jak to wytłumaczyć - pierwsi słuchający wywierają na innych tak dużą sugestię, że nastepni słyszą to co ci pierwsi?;) Inna sprawa może być taka, że każdy piszę trochę z innej perspektywy i mógł mieć do czynienia z innymi słuchawkami, do których porównuje.
W sumie to ciekawi mnie co Majkel by na ten temat powiedział. Słyszał zarówno moje W5000, jak i Piotra Ryki, jak i uczestniczył w tym Slaskim Spotkaniu Sluchawkowym. (Majkel, mam nadzieję, że nie bedziesz mial mi za złe, że kolejny raz "wyciągam" od Ciebie opinię tu na forum. Wiem też, że u mnie raczej słuchałeś wzmacniacza niż samych słuchawek, ale jeśli miałbyś coś do dodania w tej kwestii to byłoby super)

markooo35

• 149 / 6053
  • Aktywny użytkownik
27-10-2011, 20:34
Witam.
Co prawda miałem W1000 razem z dedykowanym do nich wzmacniaczem Yamamoto,ale mogę potwierdzić słowa Fallowa,że to bardzo specyficzne słuchawki tylko pod określony gust.
Mi one zupełnie nie odpowiadały właśnie ze względu na małą przejrzystość,odbierałem je jako zamulone.

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
27-10-2011, 21:31
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2011-10-27 14:39:05Przy okazji mała sugestia dla posiadaczy W5000. Można kupić kawałek kabla o okrągłym przekroju, takiego żeby miał około 0,5 cm średnicy....

Iście specyficzny mod! Ale dziekuje za sugestie, przy okazji wyprobuje. Na razie mam maly i znany problem z izolacją, tzn. dopasowaniem ich, by przylegaly mocno do glowy. W ten sposob trace troche basu i ogolnej energii.
Na razie jednak najwazniejszy jest dla mnie upgrade DAC\'a.  Za tydzien kupię Rega DAC, jesli mi sie sposoba z W5000 to zachowam, jesli nie oddam i prawdopodobnie zamówie Havanę.

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
27-10-2011, 22:35
Ultrasone w następnym miesiącu wypuszcza nowy model SIGNATURE PRO, orientacyjna cena to 900Euro

http://www.ultrasone.com/index.php/en/produkte/signature-pro.html

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
27-10-2011, 22:56
Korzena:
WYdaje mi sie, ze kluczem jest to stwierdzenie:

>> korzena, 2011-10-27 18:52:21
(...) Inna sprawa może być taka, że każdy piszę trochę z innej perspektywy i mógł mieć do czynienia z innymi słuchawkami, do których porównuje. (...)

====

Odpowiadasz na wpis
 >> aasat, 2011-10-27 22:35:26
Ultrasone w następnym miesiącu wypuszcza nowy model SIGNATURE PRO, orientacyjna cena to 900Euro

Hehe. Niemieckie Grado do ataku :)) Przynajmniej nazwy maja coraz lepsze :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
27-10-2011, 23:51
>> mikelllo, 2011-10-27 15:58:58
,,Headphone cable made of high purity OFC of 7N grade (99.9999%)".
Czyżby najlepszy fabryczny kabel do słuchawek na świecie ?
Na przykład Stax SR-009 mają ,,tylko" Cu o czystości 6N.

Nie, Denon D7000 ma kabel 7N - The lightweight tangle-free cable features reference grade 7N OFC (7 Nines – 99.99999% Oxygen Free Copper) wiring, and is finished with an elastomer-coated cloth sheathing.

Idę o zakład, że to jest ten sam kabel od ... Fostera :D

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
28-10-2011, 09:19
mam pytanie.
Czy komus w senkach 650 udalo sie zmienic gore pasma w ten sposob zeby wybrzmiewala nie tylko wspominala ze jest taki dzwiek?
Ja na swoim sprzecie slysze gore, nawet nie jest Jej tak malo ale za szybko ucieka...
Basu duzo ujete jest i juz nie buczy zaczyna to grac nawet nawet.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
28-10-2011, 10:06
Z wielkim trudem mozna to polowicznie osiagnac. Mozna zrekablowac, zmodowac, dolozyc odpowiedni wzmacniacz, zrodlo - generalnie jak dla mnie kupa zabawy. Sporo sie nad tym kiedys biedzilem. Pozniej jednak wystarczy zalozyc powiedzmy K701 czy K601 albo DT880 wpiete do systemu nawet dopieranego wcale bez wiekszej uwagi i znow wrazenie mimo wszystko cyzelowanej przez dziurke od klucza gory w HD650 wraca.

Mozna sie z przekazem HD650 oswoic i sobie wmowic, ze udalo sie cos poprawic ale "efekt" znika przy porownaniu do np. wyzej wymienionych sluchawek.

Jak komus to przeszkadza to najprosciej je po prostu zmienic na cos innego, z drugiej strony znow jest wielu amatorow wlasnie takiego grania i ta ich cecha czesto odbierana jest jako zaleta.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
28-10-2011, 10:48
ja gore zwmacnialem wszelkimi mozliwymi sposobami jest juz w miare mocna ale dziwna...
gora nie ma swobody tylko taka spieta jest...
AKG 601 czy DT880 maja znacznie lepsza gore...
Ale dla zabawy chce zobaczyc co 650 sa w stanie zagrac.
Bowiem jak bas najnizszy sie troszke przytnie oraz caly basik ujmie to charakter zaczynaja miec ciekawy

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
28-10-2011, 10:50
Ilosciowo gore to mozna podbic chociazby prostym kilkupasmowym EQ. Zmiana pozostalych jej cech w HD650 to wypraza na ksiezyc :)

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
28-10-2011, 11:10
Ja bym chcial krotko nawiazac do wspominanych tu W5000, przyznam sie, ze z tych kontaktow jakie z nimi mialem (sluchalem na dwoch roznych torach) ostatnia rzecza jaka bym im zarzucil to brak przejrzystosci czy tez slabszy wglad w nagranie, dla mnie to wrecz ich czolowa cecha byla. Rozumiem natomiast jesli z danym wzmacniaczem beda mialy slabsza glebie sceny muzycznej, co tez moze miec pewien wplyw na ow wglad w nagranie, patrzac w ten sposob na sprawe. Dla mnie byly one wrecz zbyt przejrzyste w pierwszym kontakcie (wzmak od Woo Audio, Marantz SA-1), za jasne, za chude, no takie wyczynowo analityczne, pamietam, ze mi kompletnie nie podeszly. Pozniej uslyszalem je ponownie ale ze zrodlem Linna (Karik ?) oraz Rudistorem RPX-33 i wyszlo mi, ze te sluchawki to straszny kameleon, zagraly diametralnie inaczej, muzykalnie/plastycznie ale wyraziscie zarazem, zadnego tam zamglenia, pojawil sie szybki i namacalny bas.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
28-10-2011, 11:10
bawilem sie Eq w kazdych sluchawkach;-)
Najdziwaczniej zachowuja sie 650 jesli robimy sluchawki liniowe;-) nie da sie tego sluchac a innych mozna z problemem.
Oglunie 650 maja styl wydobywania sie dzwieku bardzo punktowy a ze basu maja za duzo itp to mula.
Ale maja taki dzwiek mocno trzymany.
Jesli zmiejszymy docisk to punktowosc maleje taka. gora sie podnosi bas slabnie i przestajemy miec uczucie tej punktowosci dzwieku.
Tym sluchawka by trzeba by bylo wzmaka ktory by gore mulil.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
28-10-2011, 11:12
bawilem sie Eq w kazdych sluchawkach;-)
Najdziwaczniej zachowuja sie 650 jesli robimy sluchawki liniowe;-) nie da sie tego sluchac a innych mozna z problemem.
Oglunie 650 maja styl wydobywania sie dzwieku bardzo punktowy a ze basu maja za duzo itp to mula.
Ale maja taki dzwiek mocno trzymany.
Jesli zmiejszymy docisk to punktowosc maleje taka. gora sie podnosi bas slabnie i przestajemy miec uczucie tej punktowosci dzwieku.graja luzniej wtedy.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
28-10-2011, 11:27
jesli byly to zupelnie inne systemy to roznica byla na pewno ogromna.
wydaje mi sie jednak ze w przypadku kolumn wzmak bardziej zmienia brzmienie...
te same kolumny na jednym wzmaku zagraja blizko mocno z duzym wykopem a na innym wzmaku zagraja lekko i daleko.
Na sluchawkach roznice wydaja mi sie mniejsze

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
28-10-2011, 11:27
To ja mam dokladnie odmienne zdanie Panstwa :)))  Zaden z nich kameleon w moim odczuciu - zawsze posiadaly swoje cechy. Odnosnie sprzetu i wysterowania - zmienial sie bas - faktycznie, moglo go prawie nie byc albo mogl byc naprawde dobry, zwarty, szybki, punktowy z dobrym impaktem, glebia od prawie zadnej do wyraznie zaznaczonej. Inne aspekty tez sie zmienialy nie bede sie juz rozpisywal ale _zawsze_ mialy dla mnie:
 - nienaturalnie podkolorowana srednice (w zasadzie kazde ATH tak maja poza niektorymi modelami portable) - dla mnie nie ma to nic wspolnego z naturalnym brzmieniem, dopalona szczegolnie na wyzszej - a\'la Grado z przedzialy .
 - wyraznie za mala separacje instrumentow w stosunku do innych sluchawek ktore maja ja dla mnie w porzadku (GS1000, PS1000, K701, K601, DT880, SRH940, DT1350 etc).
 - niewystarczajaca ilosc powietrza - zawsze sie dusilem po jakims czasie, ale tu rzadko ktore sluchawki zamkniete mnie zadowalaja.

Juz dam sobie spokoj bo chyba od nowa zaczynam pisac to samo :))