Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

tymek

• 187 / 6108
  • Aktywny użytkownik
22-10-2011, 21:31
Wyjełeś mi to z ust albo z uszu, podobny relaks mam z ATH A900, dodam od siebie przestrzeń i co mnie zadzwiło w słuchawkach precyzje w ustawianiu muzykantów nie tylko w czaszce ale i w przestrzeni wokół uszek.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
23-10-2011, 20:08
Co do sluchu to mam 20 i senki maja dla mnie za slaba gore...
Tez zalezy do jakiego wzmaka sie Je podepnie ale...
Sluchajac schillera plyty prologe na 650 nie bylo smuchac wielu elemetow np lamania trawy...
Na dt 880 bylo to wyraznie slychac.
650 sa bardzo fajne sluchawki puki nie zaczniemy sie wsluchiwac w niuanse oraz sluchac gitar...
Moim zdaniem Je 650 masakruja robi sie jednolita nie ma wyrazu gitara

artois

• 12 / 5432
  • Nowy użytkownik
23-10-2011, 21:36
W życiu bym nie przypuszczał, że ktoś się może wsłuchiwać w Schillera hehe, u mnie HD650 są najczęsciej na głowie
nie dlatego, że są najbardziej detaliczne - bo nie są :), ale dlatego, że ich przekaz najbardziej mi pasuje... subiektywnie :)
HD650, HD800, AH-D7000
Audio_GD Phoenix
Audio_GD Reference 5
Audio_GD DI
ACSS Cable

-------------------------------------

Kef LS50
Hegel H80
MacBook Air

Tomanek,Chord,Wireworld

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
24-10-2011, 14:53
audiofilska muzyka to to nie jest, ale ta pylta o ktorej pisze jest ciekawie nagrana;-)
Slychac dzwiek ze tak sie wyraze natury, wiatr jest.
No i wiatr najlepiej jest slyszalny na AKG. jest moim zdaniem najlepiej umiejscowiony a w senkach jest ledwo slyszalny...

Senki mi sie bardzo podobaly ale do mometu kiedy nie kupilem sobie DT 880 oraz AKG 601.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
24-10-2011, 22:05
@Max. No w moim odczuciu nie ma lepszych sluchawek do klasyki niz GS1000 :)) Ich wady w takich realizacjach i repertuarze nie sa eksponowane a romantyzm dodaje uroku. Moze kiedys je sobie sprawie tylko i wylacznie wlasnie do takiej muzyki, chociaz jestem raczej fanem posiadanie jednej pary sluchawek do wszystkiego. No oczywiscie podzialu na domowe/portable/IEMy sie nie przeskoczy - wiadomo :)

Ja w ogole nie lubie za bardzo sluchac muzyki w tle. Oczywiscie slucham tez i tak, ale jestem zdecydowanie fanem prezentacji angazujacej sluchacza a nie grania "z tla". Kiedy programuje np. rowniez nie chce aby cos gralo stonowanie. Jak juz sluchac to sluchac :))

Chociaz co uszy to obyczaj, lubie K701 ktore dla wielu sa niemrawe a dla mnie mialy swietna, angazujaca i dzwieczna srednice - wlasnie wciagajaca w przekaz.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
25-10-2011, 10:05
hm ale ktos kto skuchal grado to raczej AKG nie bedzie mial za co pochwalic...
Bo AKG 601 pewnie tez 701 graja strasznie daleko jak sie przesiadzie z sluchawek ktore graja blizko to slychac jak by sciane...
Dzwiek sie zbliza do pewnego mometu natomiast blizko go nie uslyszymy.
Po kilku dniach zanika nam takie odczucie;-)
Natomiast potem jak chcemy posluchac innych sluchawek to mamy wrazenie ze scena jest ograniczona bardzo w glab i jest pusta.
AKG graja powietrzem a inne sluchawki takiego efektu nie maja...
DT 880 moim odczuciu maja scene na koncu zamknieta dzwiek sie urywa i slychac taka sciane z tylu jak sie kilka dni AKG posluchalo

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
26-10-2011, 20:42
Czyżby Fostex znudził się robieniem słuchawek dla Denona i paru innych firm? ;P
http://www.fostexinternational.com/docs/latest_news/EFElkkEFEVfLLFXjyK.shtml

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
27-10-2011, 10:41
>> Ahmed, 2011-10-11 16:33:24
Fostex will be launching the new TH900 Dynamic Headphones at CanJam (.....)
http://www.fostexinternational.com/docs/latest_news/EFElkkEFEVfLLFXjyK.shtml

Nie zaglądam ostatnio na forum bom przytłoczony pracą (lepiej mieć za dużo niż za mało), zaglądam dzisiaj i .... już żałuję, że kliknąłem w ten link !! !! !!

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
27-10-2011, 10:48
Dajesz Asmagus :)))

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
27-10-2011, 10:53
Ale podobno z tego co pisali na Head-Fi to za tą cenę nie taka rewelacja :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
27-10-2011, 14:00
Piotr Ryka: Wypada chociaz zacytowac posta do ktorego sie odnosisz. Przestalo mnie bawic reagowanie na Twoje zaczepki juz dawno temu i w dalsze sie wdawac nie mam zamiaru. Moze Ciebie bawia takie dyskusje ale mnie sie przejadly. Jezeli cos jest nie jasne to trudno, nie zawsze trzeba wiedziec co autor mial na mysli.

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
27-10-2011, 15:31
> W5000 jako mało klarowne i bez separacji instrumentów oraz ze słabym wglądem w nagranie? Chyba żartujesz.

Fallow,
jako posiadacz W5000 całkowicie zgadzam się tutaj z Piotrem. Te Audio-Techniki charakteryzują sie świetną klarownością i separacją. Dają również doskonały wgląd w nagranie. Mają inne słabości, ale według mnie na pewno nie te które tutaj wymieniłeś.

Z ciekawości zapytam, z jakim sprzętem akompaniującym używałeś swoich Audio-Technik?

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
27-10-2011, 16:38
Korzena. Dla mnie cierpia na brak klarownosci i slaba separacje instrumentow. Bylo to widoczne dla mnie kiedys kiedy porownywalem je do Grado GS1000 oraz jakis czas temu przy porownaniach leb w leb do np. DT880, PS1000 czy SRH940.

Sprzet moj to o ile dobrze pamietam (troche sie tego przewinelo) Yamamoto HA02, Theta Gen V, North Star M192 a ostatnio wzmak i dac Meiera, Music Streamer, Black Pearl i kilka urzadzen DIY.

Przy takiej cenie i w odniesieniu do ich cenowej konkurencji a takze tanszych sluchawek mnie osobiscie rozczarowuja i nie wyrozniaja sie niczym szczegolnyme

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
27-10-2011, 16:58
>> fallow, 2011-10-27 16:38:58
Korzena. Dla mnie cierpia na brak klarownosci i slaba separacje instrumentow....

Dzięki za odpowiedź! Towarzyszący sprzęt nie wygląda na taki, który miały im w tym zakresie krzywdę wyrządzić.
Wierzę, że tak właśnie je odebrałeś. Przyznam równocześnie, że jestem zaskoczony tak dużą rozbieżnością percepcji w odniesieniu do tych słuchawek. Przeczytałem wiele recenzji i osobistych wrażeń na ich temat i nie przypominam sobie, bym spotykał się z opinią podobną do Twojej. Dlatego jeszcze gwoli ścisłości mam jedno pytanie - czy Twoje W5000 były w jakikolwiek sposób modyfikowane lub kiedykolwiek naprawiane?

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
27-10-2011, 18:32
Nie ma sprawy Korzena.

Nie powinien im robic krzywdy chociaz co do Yamamoto to byl swego czasu na forum kolega ktory twierdzil, ze z Yamamoto graja slaba - z kolei Yamamoto byl stworzony przez konstruktora specjalnie pod W1000. Jak na moj gust nie gral z W5000 wybitnie ale tez nie gral z nimi zle. Ten ezgemplarz ktory kiedys posiadalem byl czysty - to jest nierekablowany i niemodyfikowany. Przesiadlem sie na nie z GS1000 i dlugo nie wytrzymalem gdyz brakowalo mi wlasnie przejzystosci, wgladu, separacji.

Te kolejne byly kolegi z forum ktory takze uczestniczyl w spotkaniu oprocz Majkela, Rolandsingera, Cypisa i Domzza oraz Zibry (spotkanie jest opisane w watku "Slaskie Spotkania Sluchawkowe - Next Generation"). Sklamalem z tym systemem Meiera - tyle tego bylo ze sie pogubilem, tych klockow akurat wtedy nie bylo, byly na spotkaniu wczesniej. Na tym bylo jeszcze kilka wersji Black Pearl i DAC Majkela + transport dodatkowo.

Te "ostatnie" byly rekablowane ale nie pamietam juz jakim kablem. Na pewno roznily sie od czystych ale nie byla to jakas diametralna zmiana charakteru. Generalnie to chyba nikomu sie nie podobaly. Za to wszystkim jak jeden maz bardzo podobaly sie DT880 ktore przezyly na spotkaniu swoiste odrodzenie. Z DACiem Domzza i wzmacniaczem Majkela graly rewelacyjnie.

Jasne, ze oczywiscie pisze po prostu tak jak je odbieram. Ja generalnie mam problemy z zaklimatyzowaniem sie do wiekszkosci sluchawek zamknietych. Rzadko zdarzaja sie takie w ktorych nie czuje sie "uwieziony". W5000 czy Denony na pewno do takich nie naleza :) Pierwsze zamkniete sluchawki ktore mnie nie irytuja to wlasciwie dopiero SRH940. Byly tez DT1350 ktore mimo, ze nie przypadly mi do gustu rowniez zapewnialy znacznie wiekszy wglad w material, separacje i klarownosc niz W5000 w moim odczuciu.