Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Gustaw

• Gość
06-10-2011, 10:15
>> zagra, 2011-10-06 10:01:20
Widzę Gustawie że moderacja nie jest łatwym zadaniem ?

Nie wiem o czym piszesz ale wiem, że Ty również nie wiesz.

Gustaw

• Gość
06-10-2011, 10:35
>> zagra, 2011-10-06 10:21:18
>>ale owszem na stereoforum dopiszę
namiar na Audiohobby.

Uprzejmie dziękuję za załatwienie mojej prośby.

Leszek

• 256 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
06-10-2011, 11:01
Darku nie szalej :O) pozdro

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-10-2011, 15:40

A zwykli użytkownicy przestają pisać bo zamiast retoryki tematycznej fundujecie prywatne wojenki

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Gustaw

• Gość
06-10-2011, 16:09
OK. Zgłosiłem swoje wpisy do moderacji.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-10-2011, 17:59

>> Vinyloid, 2011-10-05 23:54:01
@ MAG

Pytanie czy to mieszanie kanałów jest w każdej sytuacji pożądane. Moim zdaniem na pewno nie w przypadku instrumentów akustycznych. A to dlatego, że bezpośredni monitoring podczas nagrywania takich instrumentów jest niemożliwy bo wprowadzałby dodatkowy pogłos lub nawet sprzężenia. W ten sposób na kolumnach otrzymujemy sumę dwóch charakterystyk akustycznych - jedną pomieszczenia w którym dokonano nagrania, drugą pomieszczenia odsłuchowego. Z tego punku widzenia słuchawki są "wierniejsze" oryginałowi bo eliminują (całkowicie lub prawie całkowicie) wpływ akustyki odsłuchu. Wyjątkiem może być adaptacja akustyczna ale to droga zabawa i nie w każdym pomieszczeniu da się uskutecznić. A tak całkiem na boku - jak tu mówić o wierności nagrania, skoro realizator zniekształca je w takim stopniu, że trudno jest doszukać się podobieństw do dźwięku dochodzącego - jak to trafnie ująłeś - "na bieżąco" ?

Pisałem o materiale NAGRANYM! i odsłuchiwanym  na zestawach głośnikowych i słuchawkach , i właśnie podczas słuchania na słuchawkach nie wystepuje mieszanie się kanałów musimy wtedy zaufać że pewne składowe się nakładają !!! bo gdyby tak nie było monitory oddadzą nam to wierniej gdyż składowe nakładają się naprzemiennie.
Trudno wyrokować pozostaje wierzyć w jak najbardziej dobre odwzorowanie za pomocą jednej jak i drugiej metody odsłuchiwania.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
06-10-2011, 20:22
@ MAG

No ja właśnie kwestionuję czy to mieszanie przez kolumny czegoś, co już raz było "zmieszane" poprzez akustykę pomieszczenia w trakcie sesji nagraniowej (bo przecież niekoniecznie musi to być wytłumione studio) ma pozytywny wpływ na tzw. wierność przekazu.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-10-2011, 20:46
To jest bardziej zawiłe niż się wydaje , bo ja uważam że uzupełnianie się kanałów dobrze wpływa na doznania muzyczne .I właśnie to co wychodzi przez głośniki jest bardziej bliższe prawdy .

Ale to nie temat na takie wykłady bo tu przecież żądzą słuchawki.

A słuchawek używam równie często jak zestawów głośnikowych i tym zakończmy te wywody bo nie na temat:)Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-10-2011, 20:53
Teraz zakładam na uszy S HD 650 i odlatuje na około 2 godziny :)

lancaster

• Gość
06-10-2011, 22:05
Nie wszystkim ?_______________________________________________________   www.stereoforum.pl

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
07-10-2011, 01:48
>> fallow, 2011-10-06 21:07:06
Vinyl to juz na pewno dawno czytal, Mixing on Headphones -> http://www.soundonsound.com/sos/jan07/articles/mixingheadphones.htm

a takze:
http://www.tenthegg.co.uk/tips/t012/
http://www.eqmag.com/article/roundup--/January-2010/105603
http://gilmore2.chem.northwestern.edu/articles/mixing_art.htm

Eeem, czytał i chyba nawet sam ten artykuł z SOS przytaczał na forum ;-)

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
07-10-2011, 01:54
Powiem więcej - Vinyloid od lat prenumeruje darmowe wydania SoS na PiA ;-)

(wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, reszta nie musi a nawet nie powinna !)

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
07-10-2011, 08:10

Niektórzy z nas muszą czytać inni wolą praktyczne podejście do tych rzeczy tak musi być:)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
07-10-2011, 08:47
>> Vinyloid, 2011-10-06 20:22:22
@ MAG

No ja właśnie kwestionuję czy to mieszanie przez kolumny czegoś, co już raz było "zmieszane" poprzez akustykę pomieszczenia w trakcie sesji nagraniowej (bo przecież niekoniecznie musi to być wytłumione studio) ma pozytywny wpływ na tzw. wierność przekazu.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Zapewne jestem najmniej kompetentną osobą aby zabrać głos w dyskusji, studia widziałem na filmach, nie robię sprzętu audio i (wiele wiele innych) ale:

1. http://audiophysic.de/aufstellung/index_e.html

Generalnie można sobie zminimalizować efekt pokoju (oddalenie od ścian, słuchanie 2m od kolumn ....)

2. O czy my mówimy jak w studio każdy instrument nagrywany jest z bliska a potem to mixowane przez reżysera.

Może przykład jednego z wielu koncertów (np. Muse HAARP, Gilmure "Accustic", Nirvana "Unpluged", ...)

Wokalista śpiewa i gra na gitarze. Na CD gitara lewa strona głos centralnie ... Zresztą na niektórych DVD koncertowych tak samo ... nie tylko na CD muzycznych. Wydaje mi się, że "inżynier dźwięku umiejscawia według schematu i nie ma szans słyszeć tak jak ktoś siedzący w studio (no wlaśnie gdzie ?? wśród muzyków, przed nimi)

3. Ustawienie kolumn. Jak ustawię w idealnym trójkącie i środek mojej głowy jest idealnie na końcu trójkąta to mam idealne mikrodetale, ale czasem wolę lekko rozsunąć i kosztem powiększonych głosów i instrumentów mieć inny efekt. Na słuchawkach taki zabieg jest trudny. Te same słuchawki inaczej leżą na ludziach w zależności od kształtu głowy,fryzury, kształtu małżowiny ...

4. Nie ma sensu spierać się (według mnie) o takie rzeczy. Ideałem jest móc słuchać i tak i tak i cieszyć się z tego.
Jak oddam swój gabinet dzieciom (zamienię się na pokoje) to zapewne nie dam rady słuchać w mniejszym pomieszczeniu na kolumnach (do tego ze skosami). Więc teraz mógłbym przytaczać argumenty za kolumnami a po zamianie za słuchawkami ;)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …