Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
04-10-2011, 13:04
Dj,

jeśli nie masz możliwości posłuchać zespołu grającego w średniej wielkości pomieszczeniu
tak żeby dźwięk szedł bezpośrednio, bez stołów mikserskich, kabli, głośników i łap akustyka
to spróbuj załapać się kiedyś na przykład na ćwiczenia perkusisty
nieważne w jakich warunkach - może być nawet niewielkie pomieszczenie, gdzie będzie łomot

być może nie wytrzymasz długo - nie ma znaczenia, nie musisz
zanotuj poziom dynamiki, uderzenia, bezpośredniości, etc.
a potem spróbuj znaleźć te cechy w sprzęcie audio :)

lancaster kiedyś o tym dobrze napisał
to jest tak, jak pod zamknięte okno, 5 pięter w dół, podejdzie ci cygańska orkiestra
nie masz wtedy wątpliwości, że grają "live"
i to wcale nie dlatego, że takiej muzyki na pewno nie puszcza żaden sąsiad
to jest po prostu niemal zupełnie INNY DŹWIĘK
człowiek ma wtedy ochotę wyrzucić własny sprzęt przez okno
Odszedł 13.10.2016r.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
04-10-2011, 13:09
wlasnie czasem chodzilem na proby zespolow bez specjalnych naglosnien tak se grali. I mi sie bardzo to podobalo taki dzwiek mi odpowiada

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
04-10-2011, 13:23
to wszystko jasne :)
to jest właśnie dźwięk na żywo

uważam, że dopóki choćby 10% "poważnego" sprzętu na rynku nie zbliży się do tego wrażenia
to zamartwianie się brakiem jakiegoś wyidealizowanego wzorca można traktować jedynie jako wymówki producentów
"wicie rozumicie - dalibyśmy wam taki sprzęt że hohohoo, tylko nie wiemy, co to znaczy naturalne brzmienie" :)
Odszedł 13.10.2016r.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
04-10-2011, 19:31
kolumny o wiele lepiej odwzorowywuja dzwiek.mino ze posiadam kolumny niskiej polki a sluchawki wysokiej to jakos sluchawki daja ogulnie gorsze wrazenie.chcialbym posluchac kolumn elektrostatycznych wydaje mi sie to najlepsza alternatywa;-)choc z 2 strony wole lepiej nie bo moge nabrac wstretu do sluchawek;-)
mysle ze jak by w sluchawkach umiescic kilka przetwornikow i to dopracowac to bylby to wielki krok na przod

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
04-10-2011, 19:52
>> Dj, 2011-10-04 19:31:28
kolumny o wiele lepiej odwzorowywuja dzwiek.mino ze posiadam kolumny niskiej polki a sluchawki wysokiej

Słuchawki z wysokiej półki, czyli jakie?

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
04-10-2011, 20:14
Dj
Napisz koniecznie jakie to kolumny grają lepiej od jakich słuchawek. Chyba trochę uogólniasz. Dyskusja co daje więcej zabawy - słuchawki czy kolumny jest interesująca, ale nikt nigdy nie stwierdził ostatecznie co gra lepiej. Nie da się. Z mojego doświadczenia wynika, że systemy za pierdylion złotych w salach odsłuchowych niemożliwych do odtworzenia w normalnym gospodarstwie domowym grają lepiej niż wszystkie moje słuchawki. Cała reszta nie. Co nie znaczy, że nie słucham z przyjemnością budżetowych systemów opartych o kolumny (np. ostatnia wizyta u kolegi L3VY). Pomijam fakt, że cena high-endowego zestawu słuchawkowego jest śmieszna w porównaniu do ceny high-endu kolumnowego (oczywiście z mojego subiektywnym punktu widzenia). Być może zaraz ktoś napisze, że złoży system za 5-10 tysi oparty o głośniki DIY, który gra lepiej niż topowe Grado, AKG czy Staxy, ale ja takiego zestawu nie słyszałem. Natomiast bardzo bym chciał go usłyszeć i mieć :)
Włodek

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
04-10-2011, 20:26

Koledzy powiedzmy że nagrywamy na koncercie mały skład mikrofon L i R .

Niezmiksowany materiał odsłuchujemy na monitorach średniego pola.

A także na słuchawkach zamkniętych .

Jakie będą różnice w odbiorze muzyki?

1. muzyka na żywo .
2. ww muzyka odsłuchana przez zestawy średniego pola.
3. ta sama muzyka odsłuchana na słuchawkach zamkniętych.

Zastanówcie się jakie są różnice???

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
04-10-2011, 22:42
>> magus, 2011-10-04 13:04:00

lancaster kiedyś o tym dobrze napisał
to jest tak, jak pod zamknięte okno, 5 pięter w dół, podejdzie ci cygańska orkiestra
nie masz wtedy wątpliwości, że grają "live"
i to wcale nie dlatego, że takiej muzyki na pewno nie puszcza żaden sąsiad
to jest po prostu niemal zupełnie INNY DŹWIĘK
człowiek ma wtedy ochotę wyrzucić własny sprzęt przez okno

No ja to bym chętnie im spuścił nie tylko mój sprzęt ale cały fortepian na łeb, tak fałszują. Pod warunkiem, żebym go miał.  A mojej klawiatury MIDI trochę mi szkoda. Za lekka jest, więc efekt byłby z pewnością mierny.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
04-10-2011, 22:55
@ MAG

Teoretycznie na słuchawkach powinno być wierniej niż na monitorach, bo eliminujemy problem akustyki a w praktyce może być równie dobrze odwrotnie. Tu jest za dużo zmiennych, żeby ostatecznie wyrokować. Zależnie od warsztatu realizatora (po dokonaniu kosmetyki za pomocą magicznych sztuczek programowo-sprzętowych) nagranie może brzmieć lepiej niż odsłuch "na żywca" w studio. Wyjątkiem może być muzyka symfoniczna nagrywana w sali koncertowej bo tam o wiele prościej jest coś sknocić niż poprawić w procesie nagrywania i obróbki.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
04-10-2011, 23:07
@ zagra

Zgadzam się ale tylko w odniesieniu do wokali i to też nie zawsze. To zależy w dużym stopniu od ustawienia mikrofonów podczas nagrania. W muzyce rozrywkowej wokaliści drą mordę bardzo blisko mikrofonu (i to jest OK) stąd złudzenie śpiewania w głowie. W większości nagrań klasycznych nie mam takiego wrażenia.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
05-10-2011, 07:12
ktory raz juz w tym temacie zataczamy to samo kolo :) ? na moje oko bedzie juz ponad 10. Jest tu faktycznie troche nowych nickow ktore w tej odwiecznej dyskusji wczesniej jeszcze nie bralo udzialu ale uogolniajac, dziwne to hobby w ktorym cale zycie walkuje sie w kolko ten sam temat :)

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
05-10-2011, 08:54
w kolumnach slyszymy dzwiek z jakies odleglosci slyszymy poglos otoczenia.
W sluchawkach nie ma czegos takiego.
Sluchawki ktore mam graja duzo bardziej szczegolowiej ale jakos na kolumnach jest dla mnie normalniej;-)przedewszystkim nie slysze takiego zamkniecia na kolumnach.
na sluchawkach mam wrazenie ze dzwiek jest zamkniety.a to na DT 880 akg 601 senkach 650 Grado sr 60,325.

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
05-10-2011, 13:34
Sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać.
K1000 podłączone do Sansa Clip :)))

Fomalhaut

• 118 / 5184
  • Aktywny użytkownik
05-10-2011, 15:38
to ma być cena z kosmosu?

To co powiedzie o tym? : )
http://q21.pl/pl/denon-ah-d7000.html

no ale mają gest - dostawa gratis : )