Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Mogos

• 382 / 6005
  • Zaawansowany użytkownik
16-06-2011, 17:59
I jeszcze jedno o czym zapomniałem napisać w relacji z odsłuchów. Staxy miały słabszy prat.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
16-06-2011, 19:27
Miałem identyczne wrażenie przy pierwszym kontakcie z SR-007A. Przewalony bas i żadnych innych "przewag" nad SR-404, a obydwie porównywałem z SRM-727II. To chyba najmniej udana wersja w serii Omega II.

• Gość
16-06-2011, 21:56
Omega gra specyficznym brzmieniem, które albo się polubi albo nie. Ja nie za bardzo za nią przepadam:-) Szczerze powiem, że ostatnio nawet mnie meczy, ale to nie znaczy że jest jakaś kompletnie ułomna. Nie, nie,ma sporo zalet ale nie na tyle aby przeważyły nad wadami. Poszukiwania trwają dalej, a pole zawęziło się niemalże do 2-3 modeli.

System Mogosa (jego kompletny czyli Little Dot mk VI, ) zagrał w pewnych względach wyjątkowo czyli bardzo dobra dynamika, oddanie kontrastów dynamicznych, dźwięk jasny czyt jaśniejszy niż w Omegach, czytelny z mocnymi barwami basem raczej w roli towarzyszącej ale ze wspaniałą jego kontrolą. Scena bardzo duża, wieloplanowa. Sama muzyka niestety była chropowata, lekko ziarnista, podkolorowana , z lekkim brakiem wypełnienia instrumentów i wokali. Troszkę taka plastikowa. No ale jak się okazało najbardziej tu bruździł dac Advance i sam odtwarzacz sowtwarowy Marka.

Dcs Elgar zastąpił AA MDR-503. I to był strzał w 10. Elgara zasilał Mit Oracle Z III.  Co zyskał system Mogosa poprzez takie zestawienie? Ano wszystko się poprawiło i to tak diametralnie, że cała nasza trójka opuściła mocno szczeny w dół. Takich hd 800 nie słyszałem nawet u siebie z  RSA Apache i Audio Aero Capitole. Takiej holografii pewnie nikt z Was by się nie spodziewał po osiemsetkach. Wrażenie było piorunujące. Drajw, dynamika, szybkość zmiażdzyły  Omegi. Bez dwóch zdań. Barwa stała się bardziej płynna, gradacja planów wyraźna, instrumenty i głosy ludzkie uzyskały prawie swój koloryt, blask i naturalność. Roździelczość na bardzo dobrym poziomie. Poziom organiczności i naturalności jeszcze nie ten co w 007 MK II, ale blisko i troszkę inaczej.
Player Marcina gps  JPlay sprawił, że do tej pory, co wydawało sie i tak już bardzo dobre, sprawił że Senki zagrały jeszcze czytelniej, dynamiczniej, naturalniej z większą masą i pełniejszym basem. Różnica na plus była spora i słyszalna niezaprzeczalnie. Sam korzystam z tego odtwarzacza i uważam, że jest bardzo dobry, znacznie lepszy od uznanego w całym świecie XXHi-end, którego mam zamiennie z JPlay.

Pewnie zapytacie co jednak wypadło lepiej. Omega czy hd 800? W mojej opinii użytkownika Omegi i byłego właściciela HD 800 napiszę, że nie wiem. Omegi nie odpowiadają mi do końca za sprawa swojej ciemnej sygnatury, balansu tonalnego przesuniętego zbyt mocno w dół, na czym najbardziej tracą niskie częstotliwości i zbyt wycofane wysokie tony. Cały przekaz jest sporo od nas i kreowany z dalszej perspektywy. W bardzo dobrych nagraniach są wyśmienite i dużo zyskuja na dynamice przy gęstych plikach,bas nabiera kontroli i konturu ale to za mało. Senki  całościowo chyba odebrałem lepiej. Piekielnie szybkie, aż sam nie wiem jak to mozliwe:-) Chciało sie słuchać. Stara miłość nie rdzewieje:-)
Trwało to dość krótko, więc z perspektywy czasu pewnie wiele mogłoby się zmienić, ale zapamiętam je bardzo dobrze.

Ogólnie spotkanie owocne, szczególnie dla Marka. Dac i player do wymiany. To moje skromne uwagi, a Nirwany i tak nie będzie bo  im bardziej transparentniej tym gorzej dla kieszeni:-) Zaczną sie kable, sieciówki i takie tam pierdoły teoretycznie nie mające wpływu na system:-)

To dziwne Marku, że nie napisałeś że dcs Elgar zagrał technicznie i klinicznie, bo przecież takie są ogólne, obiegowe opinie na jego temat:-)

• Gość
16-06-2011, 23:32
Piotr tą mocną sygnaturę  007A nie wiem czy jakikolwiek wzmacniacz zniweluje, może trochę ale pewne symptomy zostaną. Tu raczej widzę  winę w samych Omegach, bo np 4070 zagrał z 007T II bardzo dobrze.
Omegę na pewno sprzedam, a co na jej miejsce? Mam nadzieję już niedługo znajdę odpowiedź:-)

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
17-06-2011, 00:10
Nie słuchałem z 717, ale z 007tII mi się u Wiktora podobało, na miarę tych Omeg i wyraźnie bardziej niż u dealera pierwszego kontaktu z 727.

Co do K1000, to przynajmniej posłuchaliśmy sobie trochę niewygrzanych. Czyżby to ta sama tendencja co w K701, że z czasem dźwięk smukleje?

Marcin_gps

• 185 / 5236
  • Aktywny użytkownik
17-06-2011, 08:00
Mnie Omegi Janka mocno rozczarowały. Spodziewałem się, że będzie to duży krok do przodu w stosunku do 4070, a okazuje się że to raczej krok w bok, a pod pewnymi względami w tył. Dźwięk nadmuchany, zlany, z potężnym basem i do tego mało czytelny - przytłumiony. Jak to Janek trafnie określił: "To tak, jakby przyciemnić światło w pokoju, wszystko niby widać, ale mniej wyraźnie." No i to właśnie robi Omega, która ten przytłumiony dźwięk nadmuchuje. Chciałbym ich jeszcze posłuchać z tranzystorem, bo z lampą to zupełnie nie moja bajka - z realizmem nie miało to nic wspólnego.

I tu przechodzę dalej, do słuchawek, które zrobiły na mnie największe wrażenie - Denony AH-D5000. Urzekły mnie od samego początku swoją kulturą, ułożeniem sceny i basem, który z dobrym źródłem ma świetną kontrolę i szczegółowość. Denonom niczego nie brakuje, zakładasz i odpływasz, zostaje tylko muzyka. Bardzo wciągający dźwięk.

asmagus

• 4439 / 5656
  • Ekspert
17-06-2011, 09:37
Masz przechlapane - jak możesz uznawac Denony za ciekawsze/lepsze w czymkolwiek od omeg ;)
Przeciez to tylko dynamiki - wiadomo, że dynamiki nie moga grac dobrze.

aallen

• 651 / 5557
  • Ekspert
17-06-2011, 09:39
k1000 to też dynamiki :)

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
17-06-2011, 09:42
K1000 to IMHO powinny miec osobna kategorie, bo ni to sluchawki ni to glosniki :)

Mogos

• 382 / 6005
  • Zaawansowany użytkownik
17-06-2011, 10:42
Chciałbym tylko dodać, że AH-D5000 są przeze mnie modyfikowane. Jest gdzieś wątek, w którym na zdjęciach widać co im zrobiłem.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

Marcin_gps

• 185 / 5236
  • Aktywny użytkownik
17-06-2011, 11:25
>> asmagus, 2011-06-17 09:37:46
Masz przechlapane - jak możesz uznawac Denony za ciekawsze/lepsze w czymkolwiek od omeg ;)
Przeciez to tylko dynamiki - wiadomo, że dynamiki nie moga grac dobrze.

A niech się dzieje co chce - Denony jak dla mnie rozwałkowały Omegi :)
Dynamiki mogą zagrać super, ale potrzebują super źródła, bo wszystkie \'cyfrowe ostrości\' eksponują znacznie bardziej od elektrostatów.

asmagus

• 4439 / 5656
  • Ekspert
17-06-2011, 12:13
Masz przerąbane... zaraz dostaniesz bana i usunięte zostanie twoje konto wraz ze wszystkimi siejącymi herezję wpisami ;)

Marcin_gps

• 185 / 5236
  • Aktywny użytkownik
17-06-2011, 12:35
Żeby była jasność - elektrostaty uwielbiam, obcuję z nimi na co dzień. Ale 007A to nie to.

asmagus

• 4439 / 5656
  • Ekspert
17-06-2011, 12:36
Masz rację... wykazuj, że znasz właściwą drogę nim konto zniknie ;)

• Gość
17-06-2011, 13:20
Ja dodam, że dobre elektrostaty daleko zostawiają w tyle dynamiki w zasadzie w każdym aspekcie. Mam tu na myśli porównanie 4070 vs  T1, hd 800, GS1000, D5000. Dla mnie to inny układ planetarny. Ale Omega 007A to inna para kaloszy. Jest bardzo specyficzna. I według mnie mocno poszła do tyłu w stosunku do brata Monitora. I to nie chodzi o inny typ prezentacji tylko o samą naturalność i prawdziwość grania. Panowie ze Staxa troszke jednak za bardzo poszli na skróty i wypuścili model według mnie bardzo niedopracowany brzmieniowo.

Co do Denonów to nie podejme sie jednoznacznej opinii o ich lepszości, gorszości nad Omegami. Zagrały bardzo interesująco, mniej masywniej jak 007A, dość lekko i swobodnie i co ciekawe niskie trzymane były fajnie.
Za krótko ich słuchałem aby sie definitywnie wypowiadać, lecz zagrały o niebo lepiej, jak 2 lata temu na tym samym wzmaku lecz z innym źródłem (wtedy AA Capitole) a teraz z DCS-em który im naprawdę dobrze zrobił.