Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
10-05-2011, 08:38
Koledzy, a pro pos wybitnych słuchawek, czy ktoś już miał okazję słyszeć Sony mdr-z1000

Odnośnie D7000 i HD800 oraz innych "Topów" [ofertowych]; nie przeciwstawiałbym ich sobie w sposób wyłączający współistnienie cech dobrych; wydaje mi się, że każde z dobrych słuchawek mają jakąś ciekawą cechę je wyróżniającą.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
10-05-2011, 09:42
Podpisuję się pod tym co pisali koledzy wcześniej, od ponad roku posiadam model GS1000i i słyszałem z nich zarówno buczący i nadęty bas jak i kompletny jego brak, a także piękny i naturalny dźwięk, o wyrównanym przekazie, który urzekał i czarował. To są wyjątkowo wybredne i niewdzięczne słuchawki, zarezerwowane tylko dla prawdziwych koneserów i pasjonatów audio mających cierpliwość, czas i pieniądze aby wycisnąć z nich to co najlepsze.

PS Czy ktoś słyszał może zestawienie Grado GS/PS1000 ze wzmacniaczem Wooaudio WA6SE? Strasznie mnie ciekawi czy to zestawienie jest tak trafne jak mi się wydaje :)

Ahmed

• Gość
10-05-2011, 09:50
Ja sobie myślę tak, że czasami trzeba swoje zdanie na temat danego elementu audio definiować w sposób konkretny i jasny, bez specjalnych konwenansów bo akurat ktoś takowy sprzęt posiada.  Słuchawki, wzmacniacze, kolumny to tylko kawał metalu, bio-celulozy lub krzemu a nie aparycja mojej ulubionej hurysy za krytykę, której podkładam w domu krytykanta kilogram semtexu. Dlatego proponuję więcej dystansu, kiedy czytamy krytykę swoich ukochanych audio-klocków.

Przy okazji "słuchawek dla konesera". Rozumiem, że komuś może się podobać ale przecież ....
..każda zmora znajdzie swojego amatora ;)

Ahmed

• Gość
10-05-2011, 09:53
a GS-1000 grające nieźle słyszałem. Przywiózł je do zachodniej Polski niejaki GradoFan. Grało całkiem dobrze.

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
10-05-2011, 10:52
Odpowiadasz na wpis
 >> -Pawel-, 2011-05-10 09:42:46
PS Czy ktoś słyszał może zestawienie Grado GS/PS1000 ze wzmacniaczem Wooaudio WA6SE? Strasznie mnie ciekawi czy to zestawienie jest tak trafne jak mi się wydaje :)

----

Skad mamy wiedziec, co sie Tobie wydaje ? :) Musisz opisac czy GSy czy PSy, ile godzin maja przebiegu oraz jaka technika byly wygrzewane, ile dni z zalozenia przywyczajaly sie do nowego wzmacniacza, wilgotnosc powietrza/warunki atmosferyczne, kszalt malzowiny usznej, wiek sprzetu i ktora reka robil go Pan Woo, ilosc upgrejdow, rodzaj instalacji elektrycznej w domu i srednie parametry na jakich pracuje Twoja elektrownia, w koncu mozesz opisac tez co Ci sie wlasciwie wydaje, czy jest to dla Ciebie duzy wydatek + cala otoczka psychologiczna audiofil - wydatek - odbior nowego sprzetu, jakiej muzyki sluchasz na nich najczesciej, jakie masz do nich zrodlo, jakiego uzywasz okablowania, w jakiej astmoferze sluchasz na nich muzyki oraz mniej wiecej profil psychologiczny.

Mysle, ze wtedy damy rade :))

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
10-05-2011, 10:54
PS. Mialem kontakt z Woo Audio 2, 22, 6 i Grado GS1000 - w zadnym wypadku jak dla mnie szalu nie bylo. Nie sluchalem oczywiscie na wszelkich mozliwych konstrukcjach, ale UGOLNIAJAC znacznie bardziej Grado podobaja mi sie na tranzystorowych konstrukcjach. Woo 6 juz przynajmniej "polowicznie" ten wymog spelnia.

kijn

• 5 / 4955
  • Nowy użytkownik
10-05-2011, 11:28
Co do dzwieku z Grado mozliwe ze zdanie zmienie po przesluchaniu tychze sluchawek w innych konfiguracjach systemu. Co do wygladu i wykonania, nawet jesli HD800 sa zrobione z plastiku to ten plastik jest o klase jesli nie kilka, wyzszy od drewna GS1000. Jezeli ktos uwaza ze GS1000 sa "piekne", wydaje mi sie ze taka osoba ma conajmniej rozbiezne pojecie estetyki od mojego. To ze sa drewniane nie czyni ich automatycznie pozadnymi i solidnymi.

Max

• 2204 / 5605
  • Ekspert
10-05-2011, 11:35
Kombinuje dla syna tor sluchawkowy (juz trzeci w domu) i potrzebny nam bedzie tranzystorowy wzmak, ktory zagra mniej wiecej tak: http://audio.com.pl/testy/spl-auditor-model-2910:2, czyli: czysto, dynamicznie, szybko i dokładne, z wszystkimi detalami na wierzchu.
Auditora mialem zamiar sprobowac juz w zeszlym roku, ale moje zrodlo nie ma wejsc XLR, wiec dalem spokoj.
Moze byc firmowka, moze byc DIY - to bez znaczenia. Co moze zagrac podobnie ?

Bedzie gral z DT 770/990.

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
10-05-2011, 11:40
>> fallow, 2011-05-10 10:52:06
Skad mamy wiedziec, co sie Tobie wydaje ? :)
-------------------------------------------------------------------

No tak, żeby grały jak nie-Grado, lub jak kto woli jak "popsute Grado" tj. bez wycofania średnicy, z dobrą dynamiką, bez buczącego basu itd... Czyli to co występuje w przyrodzie niezwykle rzadko ;))

Co do dalszej części Twojego zapytania:

- GSy czy PSy - raczej PSy;
- ile godzin maja przebiegu oraz jaka technika byly wygrzewane - docelowo sprzęt ma służyć do słuchawek z przebiegiem >500h wygrzewanych techniką GRADO_Fana z moimi drobnymi modyfikacjami;
- ile dni z zalozenia przywyczajaly sie do nowego wzmacniacza - najlepiej gdyby polubiły go max po 2 dniach;
- wilgotnosc powietrza/warunki atmosferyczne - wilgotność umiarkowana, warunki - wiosna, lato, jesień, zima, ew. mogą grać słabo w środku lata podczas upałów, na taką okoliczność raczej przewiduję mniejsze modele;
- kszalt malzowiny usznej - o to trzeba się zwrócić do Themadcuba, z tego co wiem nie mam większych anomalii;
- wiek sprzetu i ktora reka robil go Pan Woo - ma być nówka z najświeższej produkcji, a czy wcześniej Pan Woo był leworęczny, a teraz jest praworęczny to tego nie wiem;
- ilosc upgrejdow - wszystko na maxxa;
- rodzaj instalacji elektrycznej w domu i srednie parametry na jakich pracuje Twoja elektrownia - posiadanie gniazdek z prądem 230V/50Hz i uziemieniem wystarczy?
- w koncu mozesz opisac tez co Ci sie wlasciwie wydaje - no to mi zabiłeś klina :P
- czy jest to dla Ciebie duzy wydatek - do 5K przeboleję;
- cala otoczka psychologiczna audiofil - wydatek - odbior nowego sprzetu - mmhhm...czyli kurde co?!
- jakiej muzyki sluchasz na nich najczesciej - tej, którą lubię najbardziej :P
- jakie masz do nich zrodlo - docelowo planuję: transport 1212m->Toslink Beresford->lampucera;
- jakiego uzywasz okablowania - miedzianego;
- w jakiej astmoferze sluchasz na nich muzyki oraz mniej wiecej profil psychologiczny - zwykle po mokrej robocie, profil...hmmm...coś tam w aktach wspominali o niepoczytalności...

A tak na poważnie, to skoro na WA6 grały połowicznie to mogę się domyślać, że wersja SE może być bardzo trafnym wyborem. 2W na kanał przy 32 ohmach powinno być wystarczające, oby tylko nie było problemów z tym całym tłumieniem czy jak to się tam zwie, o czym pisał Majkel...

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
10-05-2011, 11:53
Ale się uwziąłeś na te lampy. :) Pastwa słuchał w domu z tranzystora, Max z tranzystora, fallow z tego i tego, brałby tranzystor. Ja z tego i tego, i też bym brał tranzystor. Myślisz, że którekolwiek Woo przeskoczy poziom Cary SLI-80? Sądzę, że wątpię. Ktoś tam na head-fi stwierdził, że wyjście słuchawkowe SLI-80 to mniej więcej poziom Woo Audio 5 LE. Na tranzystorach możesz mieć lepiej taniej, do tego powydziwiać przy dźwięku, albo kupić inny tranzystor i dać komuś do przerobienia. Jedyne, czego tranzystor nie da, to nieustannego dostępu do wtykania i wytykania lamp, tylko po co to Tobie, skoro korzystasz z EQ i wtyczek? :)
Okablowanie miedziane potrafi grać diametralnie różnie. Dobór kabli czyni rzeczy, których nie uczyni equalizer i vice versa.
Z tranzystorem nie trzeba czekać 40 minut czy nie wiem ile tam, żeby grał na 100%. Jak się ma kilka klocków do wydania, to warto z 10% kwoty zainwestować w rozwijające podróże. ;) SLI-80 stoi w Krakowie, można wziąć innego wzmaka pod pachę, umówić się z panem Robertem i samemu wyciągnąć wnioski. Grunt, żeby dobre źródło podłączył.

Max

• 2204 / 5605
  • Ekspert
10-05-2011, 12:03
Majkel, przerób mi Rudiego, albo pogrzeb w Perle, zeby zagrala jak Auditor... (jak Auditor z recenzji ;)
Hę ? :)
Swoją drogą, sluchaliscie z Piotrem Phonitora. Czy to granie faktycznie goruje nad reszta dynamika, szczegolowoscia i dokladnoscia ?

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
10-05-2011, 12:06
Wiesz Michał... Po prostu lubię jak mi się coś tak ładnie świeci :)) Perspektywa prostej drogi z niedrogim i wydajnym tranem dającym dźwięk taki jak trzeba jest dla mnie ciągle kusząca, jednak lubię wyzwania, a życia mam jeszcze dużo przed sobą więc chciałbym jeszcze popróbować różnych dróg :)

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
10-05-2011, 12:12
A może najlepiej będzie faktycznie zainwestować nieco w podróże :) To jest dobra myśl, najpierw tylko zaopatrzę się w docelowe słuchawki i zapewnię im odpowiedni przebieg/wygrzanie/odrobinę czułości/wyrozumiałości i inne pierdoły, o których wspominał fallow :D

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
10-05-2011, 12:13
>> Max, 2011-05-10 12:03:28
Majkel, przerób mi Rudiego, albo pogrzeb w Perle, zeby zagrala jak Auditor... (jak Auditor z recenzji ;)
Hę ? :)

-> To jest 100% wykonalne, jeśli klient siedzi obok i komentuje na bieżąco. W przeciwnym przypadku to bywa tak, że jak powie co zmienić, a ja zmienię, to potem się dowiaduję, że na gorzej. Grzebanie w Rudim wyobrażam sobie mniej więcej tak, że zostaje sama obudowa. :)

Swoją drogą, sluchaliscie z Piotrem Phonitora. Czy to granie faktycznie goruje nad reszta dynamika, szczegolowoscia i dokladnoscia ?

Ja nie słuchałem żadnego SPLa. BP nie gubi szczegółów, przynajmniej według mnie. Tyle że ja oceniam tylko ilość i różnorakość szczegółów, natomiast większej siły ich ekspozycji nie utożsamiam ze wzrostem szczegółowości.

Max

• 2204 / 5605
  • Ekspert
10-05-2011, 12:23
>> majkel, 2011-05-10 12:13:08
To jest 100% wykonalne, jeśli klient siedzi obok i komentuje na bieżąco. W przeciwnym przypadku to bywa tak, że jak powie co zmienić, a ja zmienię, to potem się dowiaduję, że na gorzej. Grzebanie w Rudim wyobrażam sobie mniej więcej tak, że zostaje sama obudowa. :)"

Znaczy moj Rudi to wg Ciebie taka skonczona miernota ? :)

"Tyle że ja oceniam tylko ilość i różnorakość szczegółów, natomiast większej siły ich ekspozycji nie utożsamiam ze wzrostem szczegółowości."

No ale ja koncze w tym roku 4 dychy. Co oznacza wejscie w faze starczowzrocznosci i  starczosluchowosci itd. ;))
A w dodatku wlasnie tak lubie. Zatem, zmieniasz Perle pod katem "wiekszej sily ekspozycji" szczególow i ogolnie bezkompromiseowego grania, czy bierzesz Rudiego na upgrade ? :) I\'m serious ! :)
Dalszy ciag moze na priva :)