Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

• Gość
01-04-2011, 00:18
>> aallen, 2011-04-01 00:12:14
Gratuluje Ci takiego zakresu wiedzy i wyczucia. Ja po przeczytaniu danych technicznych Citroena C6 nie potrafiłbym ocenić że jest to auto o tak niesamowitym komforcie podróży.
===============
zaręczam Ci, że konstruktorzy tego samochodu nie projektowali go na słuch, ani na oko...

gorzej: współczesne samochody najpierw powstają w kompie... w postaci matematycznej

lancaster

• Gość
01-04-2011, 00:18
"nie kumasz, wszyscy wiedzą, że to jest TYLKO znaczek. A kupując hajendowe słuchawki kupującemu WYdAJE się, że kupuje hajendowy dźwięk, co jest nieprawdą. No chyba, że celowo kupuje drewienko, czy złocenia, do postawienia na półce, to wtedy ok."

Paweł, jak ktoś wierzy w bajki to kupuje "50 klas" lepiej od dobrze grających słuchawek "HiEnd" słuchawki.
Jak ktoś jest trzeźwy to posłucha i jak mi się podobają to kupi. Uzna że czemu nie i OK.
Nie widzę w tym nic dziwnego.
Napaleńcy kupują sprzęt po recenzjach...tez uważam że pisanych często zanadto w obłokach w stosunku do rzeczywistości.
Ostatnio podobała mi się recenzja Piotra (Audeze) miały plusy i minusy np. w stosunku do K1000. Bilans zdaniem autora na rzecz K1000, ale recka na tyle obiektywna, że osoba preferująca pełniejsze brzmienie wie po niej, ze K1000 są nie dla niej i z tych 2 modeli brać(pod uwagę po odsłuchu :-)) Audeze. Proste i uczciwe.
Wymienia się cechy a nie pisze telenowele brazylijską z personifikowaniem sprzętu jak ma to często miejsce.

lancaster

• Gość
01-04-2011, 00:21
"gorzej: współczesne samochody najpierw powstają w kompie... w postaci matematycznej"

Nie osłabiaj mnie. Słuchałem kilku konstrukcji które powstały przy pomocy wyłącznie symulacji.
Przypomnę, ze Japonczycy tez swego czasu odtworzyli Stradivariusa 1:1 z drewna z "epoki"...ten sam efekt.
Niby stradivarius modele matematyczne, symulacje)...a grał jak tanie skrzypce.

lancaster

• Gość
01-04-2011, 00:22
...swoja drogą Paweł interesującym tematem rozważań naukowych może być : dlaczego teoria się nie sprawdza w takich przypadkach ?:-)

• Gość
01-04-2011, 00:26
>> lancaster, 2011-04-01 00:18:58
osoba preferująca pełniejsze brzmienie wie po niej, ze K1000 są nie dla niej
=========================
nie wie, wie tylko, że Piotr tak to odebrał, Wojtek mógłby to odebrać odwrotnie... A Zenek pośrodku itd. A po kłótni z żoną każdy z nich mógłby się zamienić z kolegą WRAŻENIAMI itd...

aallen

• 651 / 5559
  • Ekspert
01-04-2011, 00:26
Archaniol, odpowiedziales tylko na jednen zarzut. Czy az tak cie on dobił ? Pokazałem ci tylko totalny bzdurny tok rozumowania. Nie sluchales nigdy Orfeuszy a porownujac pasmo przenoszenia ich do słuchawek dynamicznych to porażka na całej linii. Przenoszenie słuchawek z przetwornikiem nie może być absolutnie porównane do słuchawek dynamicznych tak jak porównywanie diesla z benzyną sensu najmniejszego nie ma.
Nie ma najmniejszego sensu więcej strzępić sobie klawiszy na klawiaturze i pozostawie Cię w tym przekonaniu. Posłuchaj troche sprzętu to zobaczysz ze elektrostaty o takim samym paśmie przenoszenia jak dynamiki brzmią po prostu inaczej, przekonasz sie na własnej skórze że porównywanie do siebie dwóch zupełnie innych technologi jest żałosną próbą łapania się brzytwy żeby do końca tkwić w swoim bezpodstawnym przekonaniu
Powodzenia !!

• Gość
01-04-2011, 00:27
>> lancaster, 2011-04-01 00:22:54
...swoja drogą Paweł interesującym tematem rozważań naukowych może być : dlaczego teoria się nie sprawdza w takich przypadkach ?:-)
=======

ależ się sprawdza w postaci ABX :) audiofile nie potrafią przejść tego PRAKTYCZNEGO testu :)

• Gość
01-04-2011, 00:29
Gdyż, i zaiste, a i czasami bywa tak, że wysokie loty mają forumowicze, a sprzęt zazwyczaj leży "niemrawo" jak tuningowany Stradivarius.

• Gość
>> aallen, 2011-04-01 00:26:36
Archaniol, odpowiedziales tylko na jednen zarzut. Czy az tak cie on dobił ?
=====================

po nim ledwo ruszam ręcami... ;)

Gustaw

• Gość
>> Piotr Ryka, 2011-04-01 00:06:43
Tylko gdzie jest Gustaw?

Starszy krytykant słuchawkowego wykwintu melduje się na rozkaz !
Czy w czasie mojej nieobecności na forum popsuły się jakieś Grado ? Hmmm... czytałem, że popsuły, więc wszystko w normie i po staremu.

lancaster

• Gość
Paweł, ze złych wiadomości dla ciebie to wiele osób tak odbiera Audeze...nawet Roland wspominał że opis trafnie ujęty :-)
Weź raz nie okopuj się w swoich przesądach :-) ....poczytaj, poanalizuj, POSŁUCHAJ :-)....wpadłeś swego czasu z deszczu pod rynnę mam wrażenie...

aallen

• 651 / 5559
  • Ekspert
01-04-2011, 00:30
lancaster z którym Pawłem rozmawiasz :)?

lancaster

• Gość
01-04-2011, 00:35
Paweł, audiofile nie słuchają ABX, tylko w najgorszym przypadku samplerów :-)
Do ABX to już trzeba być audiohardcorowcem :-D

...może nawet źle oceniłem, ze wpadłeś z deszczu pod rynnę...po prostu byleś audiofilem i przeszedłeś na wyższy stopień wtajemniczenia w dziedzinie "słuchania" muzyki.....ABX :-)))

• Gość
01-04-2011, 00:35
>> lancaster, 2011-04-01 00:29:52
Paweł, ze złych wiadomości dla ciebie to wiele osób tak odbiera Audeze...nawet Roland wspominał że opis trafnie ujęty :-)
==================

być może... Są gdzieś pomiary tych cudów ?
wiele, czyli ile ? a "tak" to znaczy jak ?

lancaster

• Gość
01-04-2011, 00:36
"lancaster z którym Pawłem rozmawiasz :)?"

No jak to ? Z xyz vel Archaniol.