Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Max

• 2204 / 5606
  • Ekspert
01-03-2011, 12:54
Tu by trzeba generalny moderatorski remont zrobic i pousuwac kilka ostatnich stron.
To moze cofniemy sie do recenzji Piotra i zrobimy nowe otwarcie. (?)
Ja zaczynam:

Piotrze, super recka, dzieki !
;)

Czy ktokolwiek zwrocil w tym watku uwage na nowy hajend od Beyera ? (T5p)
Sluchawki interesujace, bo pelnowymiarowe, zamkniete, latwe do napedzenia i... generalnie wysokich lotow (cenowych) ! :)
Jestem ciekaw jak by to moglo zagrac wpiete do stacjonarnych klockow ?

Makduf

• 499 / 5695
  • Zaawansowany użytkownik
01-03-2011, 13:27
Testowałem je przez kilka tygodni. Nie zostały na stałe. Są rozwinięciem T50p z większym drivem, lepszym basem, bardzo neutralne i przejrzyste. Nie tak rozdzielcze jak T1, ale dość podobne w tym aspekcie. Generalnie nie są moim zdaniem warte takiej ceny.

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
01-03-2011, 13:40
A właśnie chciałem zapytać czy ktokolwiek je słyszał :)
Z T1 mam bardzo dobre wspomnienia.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

escaflowne

• 190 / 5373
  • Aktywny użytkownik
01-03-2011, 13:51
I wolał byś je zamiast 404 ? ]:->
gnuśny kocur

Max

• 2204 / 5606
  • Ekspert
01-03-2011, 14:46
>> chrees, 2011-03-01 13:40:15
A właśnie chciałem zapytać czy ktokolwiek je słyszał :)"

Makduf, jestes niewidzialny. A moze Chrees czyta co drugi wpis, zeby szybciej bylo ;)

Ja sobie poczekam na jakies wariacje na temat T1. Szansa, ze cos mi sie bardziej spodoba niz DT 990 E 2005 nie jest duza, ale musze pielegnowac zludnymi nadziejami te 3,5 % audiofila, jakie ze mnie zostalo :))

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
01-03-2011, 14:58
>> Max, 2011-03-01 12:54:00

Czy ktokolwiek zwrocil w tym watku uwage na nowy hajend od Beyera ? (T5p)
Sluchawki interesujace, bo pelnowymiarowe, zamkniete, latwe do napedzenia i... generalnie wysokich lotow (cenowych) ! :)
Jestem ciekaw jak by to moglo zagrac wpiete do stacjonarnych klockow ?

Ja dalej mam podejrzenia, że na Lake People G99/2 nisko ohmowe T5 lepiej zagrają co do basu od T1 no ale to takie pobożne życzenia. W sumie to T1 grały u mnie tak jak topowe kolumny ale dwu drożne i z 4" na dole. jak ktoś na co dzień słucha z 15" na dole, to taki sposób grania nie jest akceptowalny :(

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
01-03-2011, 15:54
Kurcze, dawno mnie tu nie było chyba moja audio pasja przerodziła się w "muzo" pasję :)

T5p prezentują się całkiem ładnie. Ma ktoś z forowiczów już nowe soniacze?

Makduf

• 499 / 5695
01-03-2011, 23:13
>> Max, 2011-03-01 14:46:11

Makduf, jestes niewidzialny. A moze Chrees czyta co drugi wpis, zeby szybciej bylo ;)

Ja sobie poczekam na jakies wariacje na temat T1. Szansa, ze cos mi sie bardziej spodoba niz DT 990 E 2005 nie jest duza, ale musze pielegnowac zludnymi nadziejami te 3,5 % audiofila, jakie ze mnie zostalo :))

Może po prostu Chrees mnie zlewa :)

T1 to naprawdę świetne słuchawki. DT 990 mogą im nafukać, to nie ten poziom. Problemem z nimi jest ich kapryśność odnośnie toru i ułożenia.. Takie już są. Ale potrafią się odwdzięczyć. Moim zdaniem to najlepsze dynamiki z obecnie produkowanych; może nawet są dla mnie w pierwszej "trójce" wszechczasów. W zasadzie to na nich zakończyłem swoje poszukiwania. Po prostu słucham muzyki. No i są jeszcze GSy niezrównane do klasyki. Nic więcej nie potrzebuję. Resztę gratów trzymam z powodów emocjonalno-kolekcjonerskich :)

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
01-03-2011, 23:47
Makduf, Max ---> Z pewnością zlewam Makdufa, właśnie dlatego swego czasu próbowałem się z nim osobiście spotkać, o czym nieśmiało przypominam (Poznań?) ;>
Wychodzę z założenia, że najwięcej przekażemy sobie w trakcie osobistego spotkania. No i nie czytam co drugiego posta, może kolega Makduf pojawi się na organizowanym przez marcowa spotkanku?
http://audiohobby.pl/topic/4/6094#koniec

A może już się pojawi(a)ł, tylko nie wiedziałem, że to Makduf właśnie? ;P

.

Makduf

• 499 / 5695
02-03-2011, 08:18
Makduf robił dwa podejścia i niestety na żadnym spotkaniu (jeszcze) się nie pojawił. Na najbliższym również go nie będzie. Makduf ma dużo pracy. Myśli raczej o zorganizowaniu małego spotkania u siebie. Jeśli znajdą się chętni, to zapraszam. Fajnie będzie podyskutować w realu. No i wszystkie moje graty będą na miejscu :-)

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
02-03-2011, 08:37
Gdy myśli Makdufa zaczną krystalizować się do postaci czynów niech da znać chreesowi :)
Oczywiście jeśli zechce.

.

Makduf

• 499 / 5695
02-03-2011, 09:25
Jak tylko Makduf obmyśli jakiś termin niezwłocznie da Chreesowi sygnał :-)

Gustaw

• Gość
02-03-2011, 11:18
Piszę to akurat w tym wątku bo wydaje mi się on najbardziej odpowiedni w tym celu.
Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe, że sygnalizuję pewne sprawy tutaj bo uważam, że powinniście również Wy o tym wiedzieć.

Otóż po ostatnim zamieszaniu wymieniłem z Piotrem kilka listów na priwa. Pozwoliło mi to lepiej zrozumieć stanowisko Piotra a jednocześnie jasno przedstawić swoje. Chciałbym napisać, że teraz lepiej rozumiem, żal Piotra, który to forum wspólnie z nami tworzył i ma tak duży wkład w jego rozwój i istnienie. Mam nadzieję, że również Piotr lepiej zrozumiał moją ocenę sytuacji, szczególnie w odniesieniu do sposobu komunikacji na forum, które ja uważam za normalność a Piotr tych sposobów komunikacji nie akceptuje.

Tak, czy inaczej, poprosiłem Piotra o to aby nie odchodził z forum, ponieważ to również jego forum i tutaj jest jego miejsce. Moją szczerą intencją nie jest kwestia zachowania wpisów Piotra tylko kwestia jego bytności na forum jako współtwórcy tego forum i, myślę, że mogę to napisać, jako kolegi.

Jaka będzie ostateczna decyzja Piotra tego nie wiem ? Piotr jest obecnie do forum zniechęcony i ja to rozumiem.
Niezależnie do decyzji Piotra chciałbym podziękować Piotrowi za jego  bycie na forum i mam nadzieję, że swoją decyzję jeszcze raz przemyśli.

Gustaw

wiktor

• 2503 / 6109
  • Moderator Działu Słuchawki
02-03-2011, 20:13
W uzupełnieniu wspaniałej recenzji Piotra trzy informacje:

1. Zestawów Orfeusz wyprodukowano 300 sztuk.

2. Około roku 2005 Sennheiser wyprodukował z części zamiennych nie więcej niż 35 sztuk samych słuchawek i sprzedał je za pośrednictwem firmy Jana Meier - Meier Audio Group.

3. Słuchawek SR-Omega wyprodukował Stax około 535 sztuk.

Link do folderu Sennheiser Orpheus:

http://www.sennheiser.com/sennheiser/old_manual.nsf/resources/ORPHEUS_HE_90_GB.pdf/$File/ORPHEUS_HE_90_GB.pdf

wiktor

• 2503 / 6109
  • Moderator Działu Słuchawki
02-03-2011, 20:15

Zdjęcia zestawu Orfeusz.