Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
23-07-2008, 15:03
Rafaell podaj gdzie mozna kupic E4c za 250 a nawet 300zl, jak podpowiesz to jestem krewny piwo:)

co do Lake\'a to sluchalem na AS2007, nie zachwycil mnie, no ale wtedy bardziej koncentrowalem sie na Slawku, poza tym staly dwa Twoje i juz nie pamietam z czym sluchalem.
ciekawosc brzmienia

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
23-07-2008, 15:21
no tak ale to juz daje niemal 400zl a nie 250 ( z przesylka).
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
23-07-2008, 21:34
>> kopaczmopa, 2008-07-23 15:21:26
Są taniej naprawdę wystarczy trochę w ciągu jakiegoś krutkiego  czasu pogooglać Ty jesteś na kupnie to Ty sobie pilnuj,nie jest to z mojej strony niegrzeczność ale zapewne jesteś młodszy ode mnie i bardziej obeznany z internetem, może po prostu warto tak że uruchomić wyszukiwanie zaawansowane-tylko nie szukaj czegoś takiego Shure E4c najniższa cena ;) ja nie znam angielskiego ale słowa kluczowe można sobie wpisać ze słownika który też jest w necie,czego tam już nie ma w sumie znajdziesz wszystko-roboty skanujące są wszędzie nawet w Pentagonie ale ja bym się tam nie pchał ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
23-07-2008, 22:55
hmm wiem ze jeden gosciu je kupil za 330zl z przesylka, w sumie tez ich szukam - nie spieszy mi sie z dokow mam Sennheisery CX400, zadne cudo ale na miasto starcza, mialem Super Fi 5Pro fajne byly ale nie za komfortowe, dlatego padlo na Shure E4 a jak nie znajde to chyba Qjays albo Etymonic ewentualnie E2c ( moze slyszales i wiesz jak sie maja do E4c?)...E530 mimo ze wysokich lotow sa zdecydowanie za drogie.
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
24-07-2008, 12:56
>> kopaczmopa, 2008-07-23 22:55:30

Wcześniejszy model E500 (E530) też można super tanio wyrwać-poluj, tylko już sygnalizowałem że poza super wygodą noszenia pięknie schodzącym super nisko basem jak w Ultrasone E9 maja mały feler dołek miedzy 10-12kHz a jak wiemy te wszystkie przenośne MP3-pierdziawki maja pasmo do 12kHz no i nic Ci nie robi cyk cyk :( bo grają pełną gęba do 10kHz a później do granic słyszenia ale poza granicami możliwości pierdziawek. Być może jak masz duży kanał słuchowy mogą zagrać inaczej ale u mnie przy cienkim kanale (używam najmniejszych wkładek silikonowych-wpycham na maxa głęboko).

Jeszcze kłania się wygrzewanie,moje E4c po jakiś 500 godzinach po prostu grają lepiej, bas schodzi niżej niż w AKG K701 (wcześniej AKG K701 niżej schodziły) co miałem okazję doświadczyć, bo miałem te ostatnie ponad pół roku i prawie 800 godzin wygrzewania.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
24-07-2008, 16:14
d5000  się wygrzewają wiec co do ostatecznej oceny na razie sie powstrzymam.

pytanie do posiadaczy denonow po jakim czasie zmniejsza sie ten potężny bas?czy tez pozostaje tylko modyfikacja ala Markl aby uległ poprawie?

violett

• 786 / 6096
  • Ekspert
24-07-2008, 17:45
PTX,

Gdzieś mi umknęło - co to za ładny kabel z d5000?

V-tt

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
24-07-2008, 18:02
>> ptx, 2008-07-24 16:14:05
Sądzę że metoda łomot na granicy chrypienia przez tydzień  (170 godzin) powinna im już wstępnie pomóc ale pewnie będzie jak z CAL że 800 godzin trzeba wygrzewać i bas się wycofa

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
24-07-2008, 18:07
Podobnie grają nie wygrzane Pioneery Monitor 10 kolega aasat może opisać efekt wygrzewania. To co ja słyszałem to na początku był bas rozmyty nie punktowy a po ok 200 godzinach wygrzewania zaczął być dokładniejszy i konkretny,poprawiła się szczegółowość na górze, jeszcze sa dalej wygrzewana może coś na ten temat przeczytamy.

Rafaell

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
24-07-2008, 18:55
ten kabelek to http://www.jenalabs.com/headphones/sony-r-10.html

pomijając misiowaty bas niewygrzanych d5000 reszta jest na najwyższym poziomie,średnica ciepła,pełna z jednoczenie dużą ilością szczegółów.scena nie tak szeroka jak w akg ale za to z większą ilością wybrzmień i pogłosów.

/choć wydaje się to niemożliwe, nie jestem nieomylny/

ptx

• 651 / 6107
  • Ekspert
24-07-2008, 19:37

planuje dokonać modyfikacji markl.mój system jakby nie było jest strojony pod akg czyli pasmo przesunięte w dol co w połączeniu z denonami daje basowy masaż uszu.modyfikacja wyrówna to pasmo a tym samym odsłoni srednica przykryta basową przeslona.kiedy już skompletuje materiały i będę pewny w 100% jak sie do tego zabrac do dokonam modyfikacji która raczej nie jest zbyt skomplikowana.
mam pytanie zaczynając od poduszek w jaki sposób je zdejmujemy nie chce czegoś przypadkiem wyrwać.

dynamat znalazłem tylko nie jestem pewien co to jest ten Mountain Mist Fiberloft Polyester Fiberfill.

gdzie dokładnie podkładamy (wkładamy)te ścięte kubeczki i w jaki sposób najlepiej dostać sie do środka poduszek.reszta myślę ze dla mnie jest jasna...za wszelkie sugestie dziękuje :).

opis modyfikacji markl:

http://www.head-fi.org/forums/f4/how-build-one-worlds-finest-dynamic-headphones-markl-denon-ah-d5000-mods-299627/

/choć wydaje się to niemożliwe, nie jestem nieomylny/

aasat

• 2265 / 6088
  • Ekspert
24-07-2008, 20:02
>> ptx, 2008-07-24 18:55:39
ten kabelek to http://www.jenalabs.com/headphones/sony-r-10.html

Być może to dobry kabel, ale jakbym miał Sony MDR-R10 to nie dałbym sobie tak słuchawek oszpecić :)

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
24-07-2008, 20:30
Piotrze,

Problem w tym, ze ja nie sluchalem fabrycznych GS-1000 z Piterem, jedynie Piter przywolywal swe wspomnienie z ich duzo wczesniejszego odsluchu w Krakowie (?) kiedy u niego wizytowalem pierwszym razem (potem on byl u mnie i sluchalismy na moim sprzecie jego topowej Audiotechniki i moje Beyery dt 880), Grado z kablem od Stefana, graja w stosunku do tych z BD (odnoszac do momentu tych pierwszych godzin) raczej bardziej otwarcie, nieco jasniej, precyzyjniej, mniej tego zamglenia w tle, szczegolowiej (?).. nie bylo by byc moze problemu mi ich porownac w samych myslach, gdyby nie to, ze te GS-1000 na BD mocno sie zmienily brzmieniowo w ostatnich dwoch tygodniach nim mi pechowo padly, niestety nie zdazylem sie oswoic z tym ich nowym obliczem, bo nie bylo kiedy specjalnie (gdy graly na tych ultra wysokich poziomach glosnosci -celem nalezytego wygrzania-, nie dalo sie zwyczajnie sluchac)... No i dla mnie porownanie wobec tego koncowego okresu juz wyglada (chyba) nieco inaczej, mniej wyraziscie...poczekamy zobaczymy, i tak strasznie zarobiony teraz jestem, zupelnie nieczasowy, przepraszam za te nagle wpadanie i wypadanie z forum :"))

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
27-07-2008, 18:16
To i ja witam wszystkich po powrocie z tygodniowego urlopu :)

Gratulacje swietnej jak zawsze i pochlaniajacej recenzji AKG K1000 - chcilabym moc kiedys ich sprobowac.

Dzieki takze Pastwie za odpowiedz - ja nie jestem za bardzo przekonany do wysylania sluchawek EMSem do USA. Raz ze paczke od nas nie maja ubezpieczenia, dwa  ze to trwa kupe czasu. Chyba wolalbym juz sprzedac swoje GS1000 i kupic zmodyfikowane, albo dokonac tej modyfikacji samemu. Wydaje mi sie, ze ten caly trud to tylko chwyt marketingowy. Mozna przeciez wyciac grilla np. No nie wiem. Mozna oczywiscie wyslac im sluchawki np. FedEXem i odebrac EMSem ale to juz jakies 250 USD za wyslanie w pierwsza strone.

GradoFanie, dzieki za odpowiedz. W zasadzie to sa to dwie rzeczy. Owe wypelnienie - ktore i tak juz bardzo poprawilo sie dzieki interkonnektowi Oyaide. Ale jeszcze to nie jest do konca "to" oraz wieksza dynamika. Z tym drugim licze na to, ze wzrosnie kiedy podlacze je w trybie zbalansowanym. Taki wlasnie byl efekt po przerobce CAL na zbalansowane. Dziekuje za rade - mysle, ze po prostu cierpliwie sobie poczekam. Na pewno nie bede podejmowal w kontekscie GS1000 zadnych pochopnych decyzji.

Moj odsluch u siebie swiezutkich D5000:

Czuc bylo na 100% b.duzy potencjal. Scena szeroka i gleboka. Moze nie tak jak w GS1000 ale byla to najwieksza i najszersza scena jaka slyszalem w zamknietych sluchawkach. Mysle, ze spokojnie by mi wystarczyla. Bas takze nadmuchany i nie za bardzo zroznicowany, jednak czuc bylo ze schodzi nizej niz ten w GS1000. Srednica bardziej kolorowa niz ta z GSow. Gora dosc podkreslona wzgledem reszty, jednak na pewno nie miala zadnych cech ostrosci. Separacja, granie planami na poziomie po prostu sluchawkowo bardzo wysokim o ile nie najwyzszym.
Coz, byly to sluchawki ktore graly zaledwie okolo godziny - moze 2. Potencjal czuc.
Pomijam bas etc, to pewnie wszystko unormuje sie po wygrzaniu. U mnie srednica z kompletnym brakiem sybilizacji, nie za daleko, i nie za blisko. Sporo szczegolow i smaczkow.
Moga sie podobac od pierwszych chwil. Szkola brzmienia Fostera - znana z CAL.
To czego w moich zrekablowanych kablem Grado i zbalansowanych CAL jest wiecej i czym bija i GS1000 i D5000 to dynamika.
Liczylem, ze w jednak zamknietycch D5000 - bedzie jej wiecej, zale moze to tez przyjdzie z czasem.
Tak czy siak, korci mnie by kupic sobie te sluchawki. Rozpatruje takze D2000 ktore graja ponoc ostrzej i dosadniej, ale w tych na start trze ba zmienic kabel.
Ciekawi mnie jeszcze legenda sluchawek zbalansowanych - czyli te ktore dostaja najwiekszego kopa po takiej przerobce - HD 650.

Pozdrawiam wszystkich :)