Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
26-03-2008, 08:58
bardzo mila wiadomosc, w takim razie bedziemy w kontakcie
niestety logistycznie musimy sie kontaktowac przez audiostereo.

dokladnie tak jezeli chodzi o dzwiek...to zupelnie cos innego
wiele razy chwilowo przezywam wielki ach nad dynamikami, ale po krotkim czasie musze je zdjac, zapewne taki "ach" przezyje kiedy wloze na glowe system Pana Piotra - jezeli oczywiscie los pozwoli i Pan Piotr, bo nie neguje ich swietnosci i innych odmiennych konstrukcji, osobiscie  wybralem inna droge.

Pozdrawiam
Tomek

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
26-03-2008, 09:49
Strasznie Panowie przesadzacie z tą"trudnością"przestawienia się ze słuchawek dynamicznych na planarne i odwrotnie;czy chodzi tutaj o stworzenie nowej legendy? Muszę stanowczo zaprzeczyć jak dla mnie wieloletniego także "słuchawkowca" na jednych i drugich typach bardzo dobrze mi się słucha-jeden warunek, mają pewien minimalny poziom jakości odtwarzanego dźwięku. Sądzę że sam sposób prezentacji dźwięku potrafi być bardziej "kontrowersyjny" przy przejściu na słuchawki douszne i tutaj bym się nie dziwił, że sporo osób nie będzie dobrze traktować sposób prezentacji mocno przesunięty do wnętrza głowy; na dodatek trudna aplikacja samych słuchawek do wewnątrz kanału słuchowego może odstręczać. Mimo to nawet słuchawki douszne mają potężne plusy które nie mają słuchawki nauszne; na przykład wytłumienie zewnętrznych hałasów aż o 30dB (np. ShureE4c), otwiera nam się nowy świat muzyki słyszymy wtedy także to co nam w "klasycznych nausznych" słuchawkach mimo super wysokiej jakości, jednak umyka. Przypominam hałas w cichym pomieszczeniu to około 30dB i o te właśnie 30dB pozbawieni jesteśmy dopływu informacji z naszych cudownych "źródełek"

Rafaell

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
26-03-2008, 10:03
Krótkie pytanie - ile orientacyjnie trzeba wygrzewać Sennheisery HD600 aby grały optymalnie?
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
26-03-2008, 10:15
Proszę o wyrozumiałość - jeszcze jedno pytanko (a w sumie trzy);) - czy słuchawki otwarte przy nocnych odsłuchach mogą być uciążliwe dla innych osób, czy też poziom dźwięku jaki wydobywa się na zewnątrz nie powinien np zakłócać snu połowicy? (poważny dylemat;)).
Co ewentualnie można kupić ciekawego do klasyki i np Linnarta (o nim właśnie myślę) ze słuchawek zamkniętych, a co  mogłoby być alternatywą dla Sennheiserów HD600?
I czy słuchawki zamknięte są bardziej szkodliwe dla słuchu? (oczywiście muzyka słuchana na rozsądnych poziomach głośności).

Hoko

• 216 / 6089
  • Aktywny użytkownik
26-03-2008, 11:03
clo2,
 z zakócaniem snu to będzie zależało od indywidualnych predyspozycji, jeden nawet głosnego dźwięku nie zauważy, innemu drobne szmery będą przeszkadzać, jedyne wyjście to spróbować. Problem jest w zasadzie tylko przy zasypianiu, bo jak już ktoś śpi, to go to na pewno nie obudzi.

Nie pamietam już jak grały moje hd600 zaraz po kupieniu, ale po kikumiesięcznej przerwie w używaniu starczyło kilka godzin ciągłego grania, by wróciły do normy.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
26-03-2008, 11:20

=>>> clo2, 2008-03-26 10:15:32
Miałem AKGK701 faktycznie słuchawki otwarte są bardzo przeszkadzające dla współlokatorów szczególnie jak udają się spać-potrafią je wkurzać (usłyszysz ścisz to-no i po słuchaniu) , za to zupełnie nie przeszkadzają słuchawki dokanałowe w których sobie czasem zasypiam-na zewnątrz jest cicho. Każde słuchawki mogą być zagrożeniem dla słuchu co nie znaczy że używając rozumu będziemy sobie to kuku robili umiar jest wskazany w każdej dziedzinie zycia [niestety suma nałogów podobno zawsze musi być stała:( ] Wszystko zależy jak jest u Ciebie z percepcją wysokich tonów jeśli potrzebujesz ich wiecej to mogą być Bayerdynamiki BD880PRO najnowsza wersja-mają leciutki nalot chropowatości ale dobór wzmaka a nawet interkonektu sobie z tym poradzi i załagodzi. Jeśli chcesz wszystko dokładnie słyszeć ale wysokie są pozornie wycofane to mogę polecić swoje Sony MDR-7509HD grają naprawdę wciągająco i niemęcząco{ jak przeszedłem na nie z AKGK701 to potrafiłem o 2-giej w nocy siadać na kanapie i nie mogłem się od nich oderwać-budziłem się o 4 nad ranem :) } to oczywiście dotyczy współpracy ze wzmacniaczami nazwijmy to neutralnie brzmiących,przeżroczystych, wręcz monitorowych jak np. Lake People G99/2. Do muzyki poważnej bardzo fajnie jak dla mnie grały Ultrasone Edition E9 ze wzmacniaczem Lake People G93 ich rewelacyjny bas naprawdę sprawi tutaj wiele frajdy a średnica wydaje mi się sympatyczniejsza niż na G99/2 mimo że G93 to typowy w zmak studyjny,G99/2 to już faktycznie high end.Co do Grado Gs-1000 to chciałbym je usłyszeć faktycznie z tymi 1000h na liczniku te co słyszałem niestety jakoś tak nie kleiły muzyki w jedna całość mimo bardzo fajnej sceny tylko gorszej od E9, jakoś nie przemawiały do mnie
Pozdrawiam
Rafaell

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
26-03-2008, 11:40
>Hoko, Rafaell

No to chyba Sennheisery HD600 jako otwarte odpadają:(. Zona zasypia przy grającym cicho telewizorze lub czasem nawet długo ogląda coś zanim zaśnie. A ja późno zasypiam i tak od 10-do pierwszej w nocy naprawdę "mam czas" na słuchanie muzyki, bo w ciągu dnia mało skupienia i sporo zajęć:(.
Otwarte będą pewnie powodować podgłaśnianie telewizora i dodatkowo będzie mi też zakłócało odbiór. Tak to z tymi babami jest, rozwiązanie - zacząć sypiać osobno;).

Hoko

• 216 / 6089
  • Aktywny użytkownik
26-03-2008, 12:20
clo2,
przy grającym telewizorze słuchawki słyszalne pewnie nie będą (o ile nie będziesz głośno słuchał), ale Tobie dzwięk z telewizora może rzeczywiście przeszkadzać, bo te słuchawki nie tłumią zbyt dobrze odgłosów z zewnątrz. Chyba że się obłożysz poduszkami... ;)

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
26-03-2008, 12:33
>Hoko
Będę myślał co z tym fantem zrobić. Z racji tego, że słucham praktycznie tzw. klasyki i oraz z braku jakiegokolwiek rozeznania w temacie wytypowałem jako bezpieczny zakup właśnie HD600 i może jednak przy nich zostanę. Dodatkowo można je nabyć jako nowe w dość atrakcyjnej jak na ich klasę cenie. Od czegoś trzeba zacząć a na początek powinny wystarczyć (mogą być aż nadto w porównaniu do mojego "otwartego" sprzętu, choć ZA dobrze to chyba nie może nigdy być).

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
26-03-2008, 17:06
Zdaniem mojej rodziny Sennki grają na cały pokój, Grado na całe mieszkanie :)
Włodek

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
26-03-2008, 18:30
u mnie jest jeszcze gorzej, słucham sobie na 1/3 zakresu wzmacniacza, w pokoju na parterze, a moja połowa z pierwszego piętra ( oczywiście przy włączonym TV )  mówi "ścisz te słuchawki" ;-))

Wobec takiego stanu rzeczy mam wątpliwości co  bardziej dokucza, słuchawki czy ....

:-)

Pozdrawiam

Wiktor

JUREK

• 203 / 6087
  • Aktywny użytkownik
26-03-2008, 18:38
PIOTR RYKA

Dziękuję za odpowiedź Panie Piotrze. Co do lamp w moim Linnarcie to są to: SQ SPECIAL QALITY E88 CC...
JUREK

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
26-03-2008, 18:57
Zdecydowanie potwierdzam swój udział.

JUREK

• 203 / 6087
  • Aktywny użytkownik
26-03-2008, 19:00
PIOTR RYKA
Dobrze, że SQ Special, ale jakiej firmy?

Philips Panie Piotrze.
JUREK

JUREK

• 203 / 6087
  • Aktywny użytkownik
26-03-2008, 20:04
PIOTR RYKA

O to dobrze, w takim razie może się zdecyduję na GRADO GS 1000 z fabrycznym kablem bo przypuszczam, że z Black Dragon bardzo długo się czeka skoro to sam producent implementuje ( podobno max do 3 miesięcy)...ja się za bardzo wysokich rejestrów nie boję :-) a w razie czego to zrobię jak mi Pan radzi ....do tego jeszcze można chyba na dokładkę odpowiednim ineterkonektem przywalić po plecach wysokim jak będą za jaskrawe :-)

Pozdrawiam
JUREK