Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

• Gość
21-11-2010, 22:38
Kapitalny opis Piotrze. Dzięki.

pozdr

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
21-11-2010, 23:01
Mi zabrakło porównania SR-507 do SR-404 lub SR-404LE. SR-507 powinien byc krokiem w górę własnie w stosunku do nich i róznica między nimi jest istotną informacją opisującą nowy model.

alghar

• 639 / 6180
  • Ekspert
21-11-2010, 23:11
Piotr jak "wypada" VOVOX tekstura w stosunku do twojej Tary ?

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
22-11-2010, 00:22
Złoto-brązowe SR-007 to najlepszy all-rounder ze wszystkich Omeg II, i rzeczywiście z lampowcem grają bardzo dobrze. Grają najjaśniej i są najbardziej otwarte i soczyste. Z HE90 ich dźwięk wydaje się bardziej rozbudowany, ale potem się okazuje, że niczego na SRM-007tII nie brakuje i słucha się z jednoznaczną satysfakcją. Nie znam SRM-717, ale z tranzystorem SRM-727A wolałem tylko SR-007 w wersji czarno-szampańskiej, SR-007A ponownie wskazywały mi lampę jako bardziej pasującą - tak to wypadło u Wiktora. SR-007 czarno-złote mają słodką średnicę i są gładkie, SR-007A dociążone na skrajach pasma i z głęboką perspektywą pośrodku sceny, przez co najlepiej ze wszystkich Omeg II pasowały mi do rocka.

Podziękowanie dla Piotra Ryki za ciekawe i rzeczowe opisy słuchawek! Czytając je widzę swoje powody, dla których pogrzebałem w T1. Ja po prostu nie lubię zgryźliwości, którą podłączone ekrany wnoszą, a scena z nimi jest jednoznacznie rozrysowana, ale nie ma w niej dla mnie swobody, a dźwiękom brakuje dryfu. Kwestia preferencji i pewnie też reszty toru słuchawkowego, ale słyszałem T1 z pięcioma różnymi wzmacniaczami, i zawsze mi wychodziło na to samo. Szanuję inne gusta i jestem przekonany, że kolegom w Poznaniu bez "poprawki" podobałoby się bardziej.

Vovox Textura to kabel o konkretnych zapędach brzmieniowych. Ma jasną i rozbudowaną górę, ale przy zachowaniu ogólnej gęstości i porządku w dźwięku. Jeśli nie ma pewności, że się wpasuje w system, albo że wręcz mu zaszkodzi, to można spróbować tańszego krewniaka Vovox Initio. Ten jest elegancki i po bezpiecznej stronie audio, gładki, dobrze powściąga bas w sytuacjach, gdzie z innymi kablami mógłby się lekko wzbudzać. Szczegółowość nieco poniżej górnej półki kablowej, dźwięk bardzo równy, sopran nie dominuje ani nie zwraca na siebie uwagi. W sumie to taka bardziej wysublimowana wersja Oyaide PA-02 TR, idąc skojarzeniami z przeszłości.

chrees

• 1662 / 6468
  • Ekspert
22-11-2010, 10:19
"Sim1 - Mi zabrakło porównania SR-507 do SR-404 lub SR-404LE. SR-507 powinien być krokiem w górę właśnie w stosunku do nich i różnica między nimi jest istotną informacją opisującą nowy model."

Poczekajmy spokojnie kolego sim. Gustaw ma rację, szczególnie, że już w rozmowie z nim (przed listopadowym) spotkaniem sugerowałem, że 507 trochę mi się zaczynają śnić po nocach. Choć moim zdaniem bardziej niż zmiana słuchawek (z 404 na 507) mogłoby "cuda zdziałać" rzucenie się na wzmacniacz od Omeg :)

Piotr --> Bardzo fajny opis. Jakiś taki mało literacki ;) Wielkie dzięki, zapoznałem się z przyjemnością. Kawał ciężkiej pracy za Tobą :))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
22-11-2010, 10:26
 >> frackowiak, 2010-11-22 00:38:50  
>bo neutralnie granie to wedlug Piotra"nuda"tak jak i dla mnie!!!      

Jak na razie mam w domu 9 par słuchawek (część mogę od domowników pożyczyć) dwa wzmaki słuchawkowe i 5 innych dziurek dla słuchawek ale właśnie neutralne granie słuchawek to to co mnie pozwala cieszyć się większą ilością nagrań i dla tego słucham tylko na jednych słuchawkach. No bo jaki sens jest skrzywiać nagranie już skrzywione, tak zrobiony znany z fotografii efekt rybiego oka może być obrzydliwy.

Sprawa jest bezdyskusyjna, najlepsze są mikrofony wielkomembranowe z membraną o grubosci 1 mikrona i na podobnych słuchawkach o podobnej budowie powinniśmy słuchać dźwięku u siebie w domu w myśl zasady co na wejściu to na wyjściu. Tak jak napisał majkel: "Złoto-brązowe SR-007 to najlepszy all-rounder ze wszystkich Omeg II" i nie ma co kombinować jak łysy z grzebieniem.

Frackowiak; jedne słuchawki jedna muzyka!                  

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
22-11-2010, 10:37
>> majkel, 2010-11-22 00:22:17
Vovox Textura to kabel o konkretnych zapędach brzmieniowych. Ma jasną i rozbudowaną górę, ale przy zachowaniu ogólnej gęstości i porządku w dźwięku.

No to moim skromnym zdaniem z T1 to krew z uszu na wysokich.  

>Czytając je widzę swoje powody, dla których pogrzebałem w T1. Ja po prostu nie lubię zgryźliwości, którą podłączone ekrany wnoszą, a scena z nimi jest jednoznacznie rozrysowana, ale nie ma w niej dla mnie swobody, a dźwiękom brakuje dryfu.

Jak dla mnie T1 bez tego odpięcia  ekranu w każdym razie z Lake People G99/2, G93, Black Pearl to słuchawki niestrawne; 0 swobody tak niezbędnej w muzyce. Całkiem możliwe że lampki mając tą swobodę na dzień dobry :) robią tym słuchawkom czary mary. Jak dla mnie we wzmacniaczach i nie tylko lubię jak dźwięk jest constans a nie po tych lampowych 2000 godzinach wszystko w łeb bierze, pewnych lamp już w ogóle nie produkują. I dla tego mocno się trzymam tranzystora :)                            

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
22-11-2010, 10:49
Textury można używać z T1, a i nawet z HD800. Góra jest dociążona, ale nie wyostrzona. Mnie się podoba Tara Labs ISM 0.8, z Black Pearl zrobił dobrego lampowca, bo ma głębię i zabójczy fokus na instrumenty z zachowaniem najdrobniejszego detalu, a wszystko bez cienia rozjaśnienia, tylko że cena zaporowa. Da się coś takiego zrobić lub kupić taniej? :)

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
22-11-2010, 10:51
Chrees, opisy i porównania już krążą w necie. Wygląda, że to jest najbardziej omegowata lambda. Jak na razie chyba wszyscy zgodnie twierdzą, że SR-507 to najlepsze konstrukcje oparte o, jak oni to ładnie nazywają, lambda frame. Specyfika przetworników elipsa (nawet nie do końca ale podłużne) vs. okrąg pewnie wprowadza z definicji różnice brzmienia między lambdami a omegami i tu tak naprawdę z góry był wynik znany ;), choć cały czas pozostają dla mnie bardzo interesujące SR-4070 które też teoretycznie wywodzą się z lambd, i muszą być jeszcze inne (lepsze?) od SR-507...
Moje stwierdzenie że zabrakło mi tego spowodowane jest tym, że chciałbym usłyszeć naszą lokalną opinię, od Piotra, podchodzącego do elektrostatów w neutralny sposób... jako miarodajny obraz pozwalający zrównoważyć zachwyty ze świata. Coś co da mi impuls by wybrać się w końcu gdzieś i posłuchać SR-507 własnousznie w konfrontacji z SR-303 które mam, bo nie jestem pewien czy Omegi to coś czego szukam (abstrahując od ceny, nie koniecznie dla mojego portfela przyswajalnej ;) )... wtedy pozostaje tylko po drodze SR-507 lub SR-4070.
Tak więc z obrzydliwie prywatnego punktu widzenia namawiam na SR-507 :D. Będę czekał.

pastwa

• 3849 / 6468
  • Ekspert
22-11-2010, 11:19
>> Piotr Ryka, 2010-11-21 21:54:01

Lubie czytac takie zestawienia, fajnie ze Ci sie chce Piotrze.

lancaster

• Gość
22-11-2010, 11:40
Piotr, konkretnie i na temat. Dzięki.
Szkoda ze nie miałeś do tej pory nie miałes u siebbie żadnych nowych orthodynamików.
W każdym razie mnie bardzo interesuja Audeze i HiFi Man.

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
22-11-2010, 15:50
No trudno. Rozumiem co chcesz powiedzieć. Moje rozczarowanie bierze  się z faktu Ĺźe na początku była mowa o 3 modelach

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
22-11-2010, 20:59
>> Piotr Ryka, 2010-11-22 16:21:01
Ok. Widzę w takim razie że plany i najszczersze chęci były ale się nie udało. Tego nie wiedziałem, myślałem, że zostało to zignorowane. Teraz widzę to w innym świetle i proszę o puszczenie w niepamięć żalu ;).

Radical

• 721 / 5771
  • Ekspert
22-11-2010, 21:25
Szukałem na sieci porównań 202/303/404 vs 507 i najsensowniejsze co znalazłem to post na headfi:

"FYI, when I was in Tokyo a couple of weeks ago I listened to the 507s (and 007, 202, 303, and 404 - I also own a 404 and 003).  Difference wasn\'t enough to "upgrade".  They all sounded different, but different does not mean better.  You really just have to sit down and listen to each if you are looking at the 507s as an upgrade to the 202/303/404 generation."

Niewiele to mówi niestety.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
23-11-2010, 13:55
Piotr Ryka: Dzieki za ciekawy i rzeczowy tekst. Fajnie sie czytalo.

---

IMHO przy tym porownaniu z sieci W5000 vs SR507 przydaloby sie zobaczyc charakterystyke pasma przenoszenia dla niskich czestotliwosci obu sluchawek, najlepiej czysty RAW. Czesto jest tez tez tak, ze jedne sluchawki maja gorke lub dolek w pewnym zakresie basu i stad na jednym konkretnym kawalku badz gatunku ktory scisle operuje na jakims zakresie czestotliwosci jak gatunki niektore elektroniczne (albo konretny album np.) moze byc tego basu odczuwalnie wiecej mimo, ze np. na zywej muzyce bedzie wiecej wzgledem innego modelu sluchawek.