Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Gustaw

• Gość
18-11-2010, 09:46
Czegoś tutaj nie rozumiem.

Jeżeli "coś" jest wybitne/wysokich lotów to w standardowym środowisku jest minimum dobre a w idealnym pokazuje pełnie swoich możliwości.

Jakiś czas temu ( tak ! pochwalę się !), miałem okazję poprowadzić 350-konnego nowego Jaguara XF
po normalnej, polskiej, drodze poruszał się bardzo dynamicznie i przyjemnie. Nie trzeba było do tego toru dla samochodów formuły 1. Jaguar nie jechał po jednopasmowej, dziurawej, polskiej ulicy jak ryksza po Bombaju.

Dlatego pytam co jest grane ? Bo zaraz dojdziemy do wniosku, że nie ma kiepskich sprzętów, tylko odpowiedniego systemu brak :-)  

alghar

• 639 / 6180
  • Ekspert
18-11-2010, 09:53
Pamiętam jak kiedyś chciałem "napędzic" Proac i JMlaby koncówką NAD-a :(, "zagrały" z MCINTOSHem :).Jesli kupujemy kolumny za powiedzmy 3kzł to sprzęt do nich powinien kosztowac coś około10 kzł (oczywiście zagrają z tańszym sprzętem ale może to byc jak lizanie lizaka przez folię) tak samo może byc z słuchawkami.

Corvus5

• 2596 / 5935
  • Ekspert
18-11-2010, 10:03
Nawet powiem, że kupowanie do gorszego sprzętu lepszych słuchawek może być błędem i lepiej nieraz kupić tańsze;)

Gustaw

• Gość
18-11-2010, 10:05
Napędzałem JMLaby kilkuset watowymi końcówkami mocy, małym Tripathem, tanim amplitunerem i 3W lampą. W żadnym wypadku nie grało to jak pozytywka w tunelu ;-)

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
18-11-2010, 10:24
>> lancaster, 2010-11-18 09:30:25
(...)Dla mnie te słcuhawki są mimo wszystko bardzo specyficzne - podobnie jak Audiotechnica W7000. (...)

Audiotechnica wypuściła coś nowego? Co to za model :)

lancaster

• Gość
18-11-2010, 10:26
sorry, chyba 5000 jednak :-) Denony chodza mi po głowie :-D

lancaster

• Gość
18-11-2010, 10:30
alghar, sdzięki za wpis :-)
Sporo mi to pomoglo....bynajmniej nie w temacie zestawiania urzadzen.
Spójrz na to w taki sposób. RWA pakuje Tripatha za 300zł w obudowę powiedzmy taka sobie i wycenia detal 12Kzł.
skondinąd znajac "cykl" marketingowy uwazam ze cena jest skalkulowana możliwie mało przegięcie tak bym to ujął :-)
W kazdym razie mamy ampa za 12Kzł którego mozna nabyć za 300.
A ja niemądry zamiast zrobic to samo i wycenić na konkurencyjne 10Kzł w lepszej obudowie narzekam :-)))
...chociaz z drugiej strony nie wiem czy jeśli będzie tańszy to automatycznie nie zostanie uznany za słabszy ?:-D

alghar

• 639 / 6180
  • Ekspert
18-11-2010, 10:30
@Corvus5 jak życie" uczy "  najlepiej odłożyc pięniadze i kupic od razu te "docelowe"np.STAX-y,GS 1000,T1 itd ale to   nie takie proste :(

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
18-11-2010, 10:40
>> lancaster, 2010-11-18 10:26:29
sorry, chyba 5000 jednak :-) Denony chodza mi po głowie :-D

Nie dziwię się, D7000 to bardzo dobre słuchawki ... nie pisze tego tylko dlatego, ze je mam. Holografią i ilością przestrzeni minimalnie ustępują HD 800 lecz w pozostałych zakresach nie jest gorze; góra jest moim zdaniem przyjemniejsza dla ucha i impakt na basie jest, dla mnie idealny. Średnica palce lizać. D7000 potrzebują szybkiego i relatywnie mocnego wzmacniacza, wtedy kontrola dolnych rejestrów jest wzorcowa i  bas niczego nie zalewa.

alghar

• 639 / 6180
  • Ekspert
18-11-2010, 10:42
@lancaster odnosiłem się do "kiedyś\' jak  hifi  to było HiFi, teraz to rządzi księgowy i reklama.Popatrzmy na np.wagę sprzętu co nowy amplituner  to coraz lżejszyo o kilka kg.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
18-11-2010, 13:38
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-11-17 21:20:53
JVC są upojne, ot co!Grają bardzo bezpośrednio, swobodnie, przestrzennie, z pięknym basowym tłem i wyjątkowo spójnym przekazem. Naprawdę super.

---

Moj odbior tych sluchawek jest podobny. Wysile sie na bardziej "metatizyczny" opis i jak dla mnie to sposob ich grania przypomina troche saczenie dzwieku w basniowy sposob. A ta saczenie to w aspekcie pozytywnym tak jak by delektowac sie miodem. Wszystko jest dobrze przyprawione ale i "romantyczne".

Sluchalem ich na roznych sprzetu kolegi i moim od bardziej wykwintnych do braku wykwintnych i poza innymi aspektami - te cechy zostawaly.

Nie potrafie ocenic realizmu i tego typu aspektow ale sluchawki ogolnie mi sie podobaly, bardzo dobrze mi sie na nich sluchalo jazzowych nagran, tych bardziej klimatycznych. Przy takiej muzyce potrafia byc bardzo wciagajace.

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
18-11-2010, 13:45
Ciekawe, bo mnie się wydaje, że zmiany poszły w drugą stronę, melodyjny i ciepły był na początku, a dla mnie mniej realistyczny. Tyle że słowo "ciepły" jest chyba najbardziej problematycznym określeniem w świecie audio. Każdemu ciepło kojarzy się z czymś innym. Co do skojarzeń z Accuphase to się zgodzę, gdyż wczoraj nawet porównałem dziurkę C-3800 na trzech modelach słuchawek, a potem leciało przez końcówkę 7100 na Dynaudio Sapphire i ten głośnikowy dźwięk był właśnie w stylu Black Pearl, bo z dziurki to akurat z goła co innego, skądinąd bardzo frapujące i wysokiej jakości. W obydwu przypadkach Tara Labs ISM 0.8 dawała najciekawszą i najdokładniejszą prezentację mimo iż to inny interkonekt popisywał się największym dociążeniem góry pasma. W sumie cieszy mnie kolejna odmienna opinia na temat BP, gdyż to mnie utwierdza w przekonaniu, że trzeba robić swoje nie oglądając się na innych, choć pozytywny impuls do dalszych działań z poprzedniej recenzji Piotra był, i przynajmniej ja jestem zadowolony z efektu. Ja nawet dostałem jedną opinię od użytkownika, że jedyne, czego mu brakuje w tym wzmacniaczu, to ciepła. Napisałem mu co usunąć ze wzmacniacza i od tej pory nie pisał. Może już jest zadowolony? JVC na pewno potrzebują dźwiękowego przewiewu.

lancaster

• Gość
18-11-2010, 14:09
"Taki trochę a la Accuphase i mnie mniej się przez to podobający, bo gubiący realizm."

100% dokąłdnie takie samo wrażenie Piotr odnośnie wzmaka  !!!

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
18-11-2010, 14:31
Ciekawe jak to wypadnie na PS1000, bo to według mnie najlepsze dźwiękowo słuchawki z tych dostarczonych wczoraj do Nautilusa. Zaraz potem T1, a od nich spory kawałek do JVC.

Vinyloid

• 2470 / 5683
  • Ekspert
18-11-2010, 14:31
A ja się zastanawiam skąd te różnice w odbiorze w dziale słuchawki i wzmacniacze słuchawkowe. Magnetofony, kolumny - tam nie ma takich emocji, tylko merytoryczne dyskusje. Może mniej ciekawie ale spokojnie i argumenty jakieś takie bardziej wyważone.