Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Renia239

• 214 / 6426
  • Aktywny użytkownik
07-11-2010, 19:35
E - 10 zagrały rzeczywiście przywoicie choć ja zakipiłem coś innego i jestem zadowolony. w tym roku trzeba przyznać, że i GRado było co prawda na tych wzmakach co tam były Grado i vincet to troche kipsko grało. , chyba nic innego nie pozostaj jak chodzić ze swoimwzmakiem. Ale dobrze, że oferta słuchawkowajest prezentowana szkoda, że nie było Beyerdynamica i senheisera no i Denona.

Renia239

• 214 / 6426
  • Aktywny użytkownik
07-11-2010, 20:08
>>>PIOTR RYKA
Tak, Audiotechnica miała swoją wystawe audioshow.Bardzo dziękuję za recenzję bo była babrdzo pomocna i przyglądaniu się moim słuchaweczką. To echo z kościola z koncertu Klausa schulze i Lisy gerrard piękne. Super słuchaweczki. i na szczęście zgrały się z moimi obydwoma wzmakami i źródełkiem.
pozdrawiam

Renia239

• 214 / 6426
  • Aktywny użytkownik
07-11-2010, 20:16
>>>PIOTR Ryka
już wahałem się pomiędzy GRado Ps 1000 ale rozsądek wzioł góre. Jakość wykonania w-5000 i opkowania nie ma co porównywać.

Dawindyk

• 140 / 6457
  • Aktywny użytkownik
07-11-2010, 20:35
>> Piotr Ryka, 2010-11-07 19:28:51
>Bardzo rozczarowująca jest relacja Dawindyka o topowych ortodynamikach. Spodziewałem się pogromcy >wszystkiego co przetwornikiem porusza, a tu taka agresywna pikanteria w jasnej tonacji się ukazuje. Niedobrze. >Ale może jeszcze będzie kiedyś lepiej.

Piotrze - ja bym ich tak szybko nie spisywal na straty. Napedzane co prawda wzmacniaczem Meiere ale zrodlo bylo przenosne a za jasnosc odpowiada podobno kabel. IMHO sluchawki maja duzy potencjal wiec odpowiednio napedzone powinny pokazac sie z lepszej strony.

Sim1

• 1829 / 6432
  • Ekspert
07-11-2010, 21:51
Piotrze :) masz rację - pewnie wystarczy 2 rzeczy poprawić - wrócić do oryginalnego kabla i nie zasilać ich z typowo słuchawkowych wzmacniaczy (tu ponoć jakiś Meiera). Z tzw. klasycznych napędów chyba Leben, który z tego co pamiętam i słuchawkom AKG K701 b. dobrze robił, będzie ok ;).

Cytuję przywoływanego tu wcześniej Skylaba:
"Well, I have some good news and some bad news. The good news is that with the Leben CS300X, the LCD-2 is absolutely astonishing. Maybe Alan is right - maybe if I had owned the Leben at the time I had the HD800, I would have felt differently. But the Leben with the LCD-2 provides a level of sound quality I have not personally experienced before from headphones. I\'ve spent the last hour just excitedly going from test track to test track. All of them have been a treat. It really has to be heard to be believed.

Now the bad news - the LCD-2 exhibit. Rolled off treble with all of my OTL tube amps. I actually thought the LCD-2 had a rolled off treble. It doesn\'t. But when used with OTL tube amps that have an output impedande higher than the LCD-2, the treble is rolled off. With the transformer-coupled Leben - no roll off at all. Just open, clean, super-transparent and super-smooth. And I mean WIDE open sounding. Great detail without any etch or force. And the soundstage is astonishing."

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
07-11-2010, 23:33
coolcat @ head-fi

"today I heard ED10  and ED8 with whiplash Cable paired with Weiss 202 and then with Combo Concerto and Stagedac.

What I have to say is that ,ED10 were superior to the ED8 ,not just one class but at least one and  a half Class above. When I heard the ED10 ,it\'s like the music seems so real especially when paired with Weiss202.

Then I changed to the Stagedac and Concerto,now I know why Weiss202 costs so much.I want to say it was night and day if you compare Weiss202 to the Meier Combo.I don\'t want to dig deep to detail,cuz I am not quite good at describing something,but for a normal guy who only likes to hear good  music, Weiss202 outclasses the Meier combo like the ED10 outclass the ED8.

Then I tried the HD800 with this expensive DAC,HD800 sounds dry and lifeless,now I can state that the ED10 are in different class compared to the HD800.I think 8 out of 10 persons,who try both would feel like me (and I don\'t know what kind of music the  2 guys listen to and how could they say the HD800 are better phones than the ED10 :P ) .Note that I have heard HD800 many times with different rigs.

The last time I went to BusinessJJ store I heard ED10 through the MeierCombo and I am quite impressed by a very good sound ,they reproduced,but It didn\'t make me consider buying them (as I mentioned before about the price).Now after hundreds hours of burning in and with a better equipment, the ED10 really shine ,it makes me rethink about selling my ED8 and T1 to raise the fund.

The better equipments, you have ,the more you get from the ED10 and the bigger different between these phones and another phones(I haven\'t had a chance to hear the O2,KIng of Dynamic headphones from Sony and HE90,but I have heard and owned many headphones and I can say no other phones come close)  

Next month I will recieve my LCD2 ,I hope they will come close  to or better than the ED10,but I don\'t expect that,cuz I read many threads here and I have some pictures in my head about  how LCD2 sound.

Compared to the JTwagged H13 and Twaged JH16.It\'s not quite fair here cuz I used WhipMod+Whiplod reference+Stepdance ,but ED10 with Weiss202.

The ED10 are far better,there is no comparision here.JH16 used to be the headphones ,which impressed me the most in the past (I\'m a Basshead),but now  ED10 show me how the real music sounds like.

I want to say  well done to  the future owners of the ED10, you guys  really make a  great decision."

Dawindyk

• 140 / 6457
  • Aktywny użytkownik
08-11-2010, 00:21
>> Piotr Ryka, 2010-11-07 20:56:35
>Dawindyk
>Przerabianie kabla żeby było gorzej, to chyba nienajlepszy pomysł. Filipiński jakiś. Ale na pewno da się z nich dobre >brzmienie wycisnąć, skoro zebrały tyle pochlebnych opinii. Może uda się ich kiedyś posłuchać bez wyjeżdżania na >drugi koniec świata.

Piotrze - pojecie "gorzej" jest wzgledne. Wlascicielowi z orginalnym sie nie podobaly bo byly z byt ciemne i bylo slychac roll off wysokich - z Mundorfem roll offu slychac juz nie bylo. Jako ze nie istnieje uniwersalne pojecie "lepszosci" to fakt ze dla mnie byly troche za jasne i ciut brakowalo midbasu nie oznacza ze kazdy mial by dokladnie takie samo zdanie na ich temat i ze brzmialyby w ten sposob w kazdym polaczeniu

ptx

• 651 / 6470
  • Ekspert
08-11-2010, 05:18
Na tegorocznym AS miałem okazje posłuchać dłuższy czas edition 10 , które napędzane były odtwarzaczem arcamam połączonym ic vovoxa z fatmanem itube. dźwiękowo zagrały dosyć obiecująco choć na pewno nie byl to kres ich możliwości ( bardzo dobra średnica ,pasmo raczej wyrównane ,bas nie tak potężny jak pro 900) jakość  wykonania i oprawa także budząca respekt.jest to na pewno jedna z lepszy ofert na rynku nawet biorąc pod uwagę  cenę.

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
08-11-2010, 09:53
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2010-11-07 23:33:07
coolcat @ head-fi

"Then I changed to the Stagedac and Concerto,now I know why Weiss202 costs so much.I want to say it was night and day if you compare Weiss202 to the Meier Combo.I don\'t want to dig deep to detail,cuz I am not quite good at describing something,but for a normal guy who only likes to hear good music, Weiss202 outclasses the Meier combo like the ED10 outclass the ED8."

Bardzo chciałbym usłyszeć tego Weiss\'a 202 - ciekawi mnie bowiem jaka jest ta różnica słyszana innym uchem :)
Pogooglałem i grubo ponad 20 tysięcy złotych za Weissa zdecydowanie przekracza mój budżet ale nie ukrywam, że miło byłoby posłuchać :)

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
08-11-2010, 14:05
>> Piotr Ryka, 2010-11-08 12:40:44
W sensie tego co napisałem powyżej, ten Weiss nie jest dobrym urządzeniem, skoro HD 800 źle z nim grają.

To co napisałem miało być w sensie, że chciałbym sam usłyszeć by własne zdanie mieć.

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
08-11-2010, 14:40
>> Piotr Ryka, 2010-11-08 12:38:55
A ja właśnie nieco zmieniłem zdanie na temat obiektywności, czy też lepszości w audiofilizmie - jak kto woli to nazwać. Znalazłem taki zestaw lampowy we wzmacniaczu, który natychmiast i raczej definitywnie ukazuje "prawdę" o danych słuchawkach; to, na co je stać. Oczywiście same słuchawki można przerabiać i sprawiać, że się zmienią.

Ja mam takie samo podejście. Tor niech będzie jak najbardziej przeźroczysty i dokładny, a wtedy będziemy wiedzieć, które słuchawki i na ile są dla nas warte, i raczej nie ma czegoś takiego jak wykrzywianie brzmienia toru pod niedociągnięcia przetworników. Obiektywnie, dowolne słuchawki powinny zagrać najlepiej właśnie z takim torem. Jak się weźmie pokrzywiony dźwięk, to suma krzywizn na końcu daje zły wynik, i potem takie a nie inne oceny. To jest jak próba prostowania druta. W rękach zamiast się wyprostować całkowicie, dojdą mu nowe garby. Na kowadle może się i bardziej wyprostuje, ale będzie miał pokancerowaną fakturę i zniekształcony przekrój. Im mniej garbów od źródła po przetwornik elektroakustyczny, tym lepiej, a jak musi być to taki, który najmniej przeszkadza. To chyba najlepsza recepta. I nie dać się nabrać na słowo "neutralność" w przypadku urządzeń, które nie mają z nią nic wspólnego wyjaławiając dźwięk z form i treści.

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
08-11-2010, 14:48
Jak ja to mówię co na wejściu to i na wyjściu toru :)   Słuchając w studio z bardzo dobrych mikrofonów i w miarę dobrych monitorów realizm jest kapitalny i aż chce się jeść ten dźwięk :D

Myślę że wiktor coś tam w końcu sam sobie nagra przyzwoitym mikrofonem na swoim Revoxie na małej radiowej  i przy odsłuchu usłyszy Ten kapitalny dźwięk :)                          

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
08-11-2010, 14:54
Dobra, a skad kto ma wiedziec co jest neutralne ? Jest jakis standard neutralnosci ?

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
08-11-2010, 14:58
>> fallow, 2010-11-08 14:54:44

No cóż sprawa jest "łatwa" zaczynasz od mikrofonu i dopinając poszczególne urządzenia ,technologie na końcu masz to samo usłyszeć :)

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
08-11-2010, 15:09
Odpowiadasz na wpis
>> Rafaell, 2010-11-08 14:58:21
>> fallow, 2010-11-08 14:54:44

No cóż sprawa jest "łatwa" zaczynasz od mikrofonu i dopinając poszczególne urządzenia ,technologie na końcu masz to samo usłyszeć :)

---

:))) ha, ha, HA :) Zaiste bardzo "proste" :)