Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-07-2008, 15:19
LEFT+ na biały - do czerwonego punktu na lewym przetworniku
LEFT- na niebieski, ten pod białym - do drugiego skrajnego punktu lutowniczego lewego przetwornika
RIGHT+ na czerwony - do czerwonego punktu na prawym przetworniku
LEFT+ na niebieski, ten pod czerwonym - do drugiego skrajnego punktu lutowniczego prawego przetwornika

To było o kablu Grado oczywiście. ;) Odnośnie używanego przeze mnie kabla - roześlę przez PW informację, ale muszę się jeszcze namyśleć. ;) Chodzi mi po głowie jeszcze jeden bardzo podobny kabel tego samego producenta, i być może będzie miększy, a sonicznie to jeszcze nie wiem. Dotarły do mnie informacje, że Procab mikrofonowy poprawia te słuchawki ewidentnie. Ten od Grado też, ale ja wolę ze swoim. Mam nawet obok siebie teraz egezmplarze "zgradowane" i te swoje. To zgoła inne granie.

Przy okazji dowiedziałem się jaką sygnaturę dźwięku ma kabel Grado, i ujmując krótko daje dźwięk jasny, barwny i gęsty na średnicy, z fajnie furkoczącym basem i nieagresywnym sopranem, szczegółowość ma nienajwyższych lotów i gra przez delikatny aksamitny woal. Niewątpliwie przyczynia się on do sygnatury brzmienia słuchawek Grado.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-07-2008, 15:25
Dzieki Majkel :)!

Mnie zastanawia w sumie i glownie to bylo celem pytania - jak podlaczyc je do XLRow - bo wynika z tego ze w Lewym jest inny uklad niz w prawym.

Przy okazji odpowiedziales mi na kolejne pytanie :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-07-2008, 15:36
Aha, w czwartej linijce mojego poprzedniego posta ma być RIGHT- a nie LEFT+

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-07-2008, 15:38
Czyli co, ten uklad taki ma byc :) ?

Np. 1 pin w lewym = LEFT + a 1 pin w prawym = GND.

Logicznie by bylo dla mnie np. w obu wtykach
1 PIN = LEFT + / RIGHT +
2 PIN = LEFT - / RIGHT -
3 PIN = GND

A jest

1 PIN = LEFT + / GND
2 PIN = LEFT - / RIGHT +
3 PIN = GND / RIGHT -

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-07-2008, 15:48
Ja bym się trzymał tego: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:XLR_pinouts.svg

hot = +, inverted (cold) = -

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
03-07-2008, 15:56
a drogi ten Twoj kabel Majkel? Jakis znany firmowy czy niekoniecznie? W kazdym razie jak sie zdecydujesz na recablowanie  to chcialbym moc zaklepac:)
ciekawosc brzmienia

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-07-2008, 16:47
Hm..

W takim razie bedzie 1 GND, 2 + ,3 - :)

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
03-07-2008, 19:05
a ja sobie dziś posłuchałem Denonów A-HD5000
mam nadzieję, że ich właściciel da mi je na dłuższy czas to coś naszkrobię ;)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-07-2008, 19:09
>> josef, 2008-07-03 19:05:10

A w jakiej konfiguracji sobie posłuchałeś tych A-HD5000
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dawindyk

• 140 / 6093
  • Aktywny użytkownik
03-07-2008, 21:07
>>josef

To do jutra Ci nie wystarcza? :)

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
03-07-2008, 21:55
>> Dawindyk, 2008-07-03 21:07:05

>To do jutra Ci nie wystarcza? :)

nie ;)

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
05-07-2008, 00:34
no to parę słów po ok. 10 godzinach słuchania

1) wykonanie i wygoda
słuchawki są bardzo wygodne - dobrze leżą na głowie aczkolwiek nacisk na uszy jest niewielki, długie odsłuchy nie będą męczące - poduszki wykończone miękką skórą dają przyjemne odczucie chłodu, uszy się nie pocą ani nie grzeją co jest często bolączką takowych nauszników, całkiem przyzwoicie eliminują zewnętrzny hałas

jakość wykonania bardzo dobra - solidna konstrukcja z anodowanego aluminium, skóry oraz perfekcyjnie wykończonego drewna, przewody dość sztywne i grube ale bynajmniej nie uciążliwe, ładnie wykończone oplotem
odnośnie muszli - wygląda na to, że drewno lepiej sprawdza się jako materiał na obudowę jak plastik - pukając w dekielek nie słychać tego pogłosu i echa plastikowej muszli a tylko jeden szybki głuchy dźwięk

niby są to słuchawki niskoomowe ale potrzebują sporego napięcia - prawie dwa razy wyższego (sic!) aby grały jednakowo głośno jak 250omowe beyery...

2) dźwięk
narazie na tyle ile mogę napisać - AHD5000 grają bardzo neutralnie - ani bas ani góra czy średnica nie wychodzi przed resztę pasma - dla mnie osobiście grają zbyt równo ;) - jest to sposób prezencji podobny do AKG 701

czy grają naturalnie? - i tak i nie - tak jeśli dysponujemy dobrym "softwarem" czyli poprawnie zrealizowanymi nagraniami - wtedy nie będziemy narzekać na małą ilość basu czy brak blasku - jednakże we przypadku 90% płyt czegoś brakuje - czego? tego co mają beyery - czyli fun ze słuchania (może nawet kosztem równości brzmienia) - od taki pazur w graniu powodujący, że nogi same podskakują

idąc od dołu - po przesiadce z DT770Pro na Denony początkowo brakowało mi dołu, oj brakowało - szczególnie, że pierwszego dnia słuchałem ciężkiej muzyki i brzmiało mi to za lekko i miło - na drugi dzień kapkę lepiej, tym razem zmieniłem jednak repertuar na coś lżejszego - sam bas nie schodzi nisko i masywnie w odchłanie beyerowskie ale jest conajmniej tak dobry jak z większości słuchawek wysokiego lotu
jest umiarkowanie szybki - nie taki mydlany jak z CAL! ani tak szybki jak z Grado - powiedziałbym dobry kompromis aby i kontrabas i stopa perkusji brzmiały przekonowująco

średnica - to napiszę dokładniej jak na czym innym będę ich odsłuchiwał - bo nie wiem czy leciutkie ocieplenie to wpływ CD czy ich naturalna cecha - na pewno nie są to suchotniki - wokale brzmią naturalnie, instrumenty klarownie i barwnie

góra pasma - tu też wstrzymam się z ostateczną opinią - bo wysokie rejestry są ale nie błyszczą jak w niektórych modelach konkurencji - zaś ma to plusy i minusy... jeśli chodzi o detale to na pewno daleko im do Grado, krok do tyłu w stosunku do wysokich Senków czy Beyerów - chyba inżynierowie z dżapanu postawili na neutralność w całym paśmie

całościowo muzyka gra - dźwięki swobodnie i długo wybrzmiewają, zanikają naturalnie, spora dawka przestrzeni i powietrza
scena jest kreowana bardziej w głąb niż na boki - mamy iluzje siedzenia w 5 rzędzie a nie tuż zaraz przy scenie jak np. w RS-1

to chwilowo tyle ;)

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
05-07-2008, 09:00
interesująca sprawa z tym basem dla większości zbyt mocny a u tu go znów brakuje.

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
05-07-2008, 09:32
dt770 to boomboxowy dzwiek, czytaj bassu pod dostatkiem a nawet wiecej niz potrzeba, przy nich nawet nie wygrzane CAL to pikus...

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
05-07-2008, 11:41
Oj kolego może kolega Tomek miał jakieś nie wygrzane DT770 i dupiany sprzet? U mnie one (kolegi josefa) naprawdę ten bas miały we właściwych proporcjach a na dodatek faktycznie szybki co sobie niezwykle cenię. To jest bas który by sie wielu innym słuchawkom przydał ,reszta jest dyskusyjna ale nie bas !
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------