Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
02-07-2008, 23:13
:)

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
03-07-2008, 00:27
a to Pastwa walnales , na mp3store juz nie mialbys zycia CAL do HD202. NNie zgadzam sie z tak niska ich ocena, tak jak i z tym ze lepiej graja z urzadzenniami przenosnymi bo wg mnie mocno skaluja ze stacjonarka, aczkolwiek prawda jest posrodku , ani CAL nie sa tak cudowne ani nie ma szans za ta cene kupic czegos porownywalnego klasa (wg mnie). Wg mnie to tez klasa sr60 moze troche wyzej ale nie DT990Pro.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-07-2008, 10:33
>> kopaczmopa, 2008-07-03 00:27:20
a to Pastwa walnales , na mp3store juz nie mialbys zycia CAL do HD202.

Mnie nawet porównania do SR60 denerwują. :) Wystarczy zacząć te słuchawki traktować jak hi-end, i otworzą się nowe możliwości. Otóż tak, jak musieliśmy kiedyś przyjąć do wiadomości, że nie bardzo mamy jak złożyć sensowny tor dla E9, tak można przyjąć założenie, że nie udało się znaleźć zestawienia dla CAL. Poza tym, w myśl godnego trkatowania hi-endu - CAL należy porządnie wygrzać. Prosto z pudełka mają balans tonalny gorszy od HD202, i z tym się nie zamierzam spierać. Porządnie wytrzepane membrany CAL i instalacja dobrego kabla czyni z tych słuchawek klasę samą w sobie, bo takiej prezentacji nie słyszałem na żadnych innych słuchawkach, a przemawia ona do mnie i nie tylko do mnie bardzo.

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
03-07-2008, 11:34
Oj Majkel od razu denerwuja, nie mozna chyba tak stawiac sprawy. Podkreslam ze wsyzstko zalezy od sprzetu i preferencji sluchacza, u mnie na czesci sprzetu, muzyki, w danej chwili i sr60 sie lepiej sprawdzaja ale CAL! maja wyraznie wiekszy potencjal, tu musze sie zgodzic. Mysle ze mam juz w miare wygrzane, nawet wygrzewalem jak mowiliscie ( oczywiscie wiem ze przyda sie nawet wiecej). Jednak w postaci niezmodyfikowanej uwazam ze wiecej cech dobrego brzmienia maja Proline 550, DT990Pro i HD580, ciekaw jestem co z tym kablem, jak bedziesz mogl mi zmodyfikowac daj znac.
ciekawosc brzmienia

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
03-07-2008, 11:43
A moje doświadczenia po ok. miesiącu używania CAL! są... niespodziewane. Otóż wygląda na to, że te słuchawki w jakiś sposób nauczyły mnie słuchać. Nigdy wcześniej aż tak wyraźnie nie słyszałem różnicy pomiędzy mp3 a dźwiękem nieskomresowanym, a w tej chwili, szczególnie właśnie podczas słuchania na CAL!, ta różnica jest zazwyczaj ogromna. 128 kbps właściwie w 90% w ogóle nie nadaje się do słuchania, słychać takie zniekształcenia że głowa boli. I co ciekawe te wrażenia przeniosły się też na normalne słuchanie na kolumnach. Za to prawie nie słychać tego na dokanałowych Sony których używałem wcześniej z przenośnym sprzętem. W ogóle ciężko mi teraz słuchać na jakichkolwiek innych słuchawkach niż CAL! ;)

Faktycznie z czasem wrażenia są jeszcze lepsze, jest porządek w dźwięku, wszystko na swoim miejscu, znakomita stereofonia którą już wcześniej podkreślałem. Zgodnie z tym co mówiliście zmniejszył się też bas, ale to dobrze, bo teraz się wszystko pięknie wyrównało, żadna część pasma nie jest wyraźnie przed innymi. Mniej też odczuwam wycofanie średnicy które mnie trochę denerwowało na początku.

Ogólnie sądzę, że nie mogłem lepiej zainwestować tych 159 zł.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
03-07-2008, 14:21
Sądzę, że jakakolwiek dyskusja o CAL! utrzymana w duchu ich ceny jest niepoważna.

Czy się to komuś podoba czy nie, na początki uważałem te słuchawki za konkurujuące z markowymi wyrobami za 600-800 zł. W odpowiedniej konfiguracji i po solidnym wygrzaniu grają na poziomie 1000 zł u konkurencji.

Natomiast gdy posłuchałem CAL! zrekablowanych przez Majkela, twierdzę, że są to bezapelacyjnie słuchawki klasy hi-end z pogłosami, smaczkami, itp. duperelami, jednak mają jedną bardzo poważną wadę: nie oddziałują tak na świadomość jak, jak np. Grado za 3kzł, czy E9 za 4 kzł, choć obydwa modele są moim zdaniem gorsze od CAL! w kontekście moich preferecji i zróbcie mi coś...  

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
03-07-2008, 14:23
Roland, ja to najwyżej mogę bić brawo !:)
Musze ten kabel wymienić....;)

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
03-07-2008, 14:26
>> lancaster, 2008-07-03 14:23:52
>Roland, ja to najwyżej mogę bić brawo !:)
>Musze ten kabel wymienić....;)

ale Majkel jest ..... samolub i nie chce powiedzieć co to za kabel ...
------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
03-07-2008, 14:38
Majkel, no powiedz...nie bądx taki :))))

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
03-07-2008, 14:43
>> lancaster, 2008-07-03 14:38:28
Majkel, no powiedz...nie bądx taki :))))

Majkel wpakował jakiegoś taniego, low-endowego Veluma za kilka kzł a wy się podniecacie.
Takie kable to można w każdym kiosku Ruchu kupić :))))

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
03-07-2008, 14:44
nic Ci nikt nie zrobi tak samo jak i mi gdy mowie bze sa elementy w ktorych sr60 sa po prostu od CAL lepsze i momenty w ktorych wole je od Creativow.

Czekam na szanse recablingu bo mnie standardowe CAL nie przekonuja w kontekscie sluchawek powyzej 500zl (po prostu takowe po odpowiednim wygrzaniu i przy odpowiednim torze tez zagraja lepiej -to nie moze byc argument w przypadku CAL), za swoja cene mnie satysfakcjonuja jak najbardziej.
ciekawosc brzmienia

paww

• 327 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
03-07-2008, 14:50
Niestety duża część "jakości" siedzi w ... kepele. Marketingowcy o tym wiedzą.

lancaster

• Gość
03-07-2008, 14:55
Dla mnie osobiście tańsze Grado(SR60/80)nie mają nawet kontaktu wzrokowego(dźwiekowego) z CAL(nieruszanymi)
Wyższe modele Grado to już inna bajka. Od 325zaczyna sie zabawa i ten model moim zdaniem mozna powiedziec ze pod niektórymi wzgledami jest od CAL lepszy.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-07-2008, 15:07
Ja jestem juz przygotowany na rekabling. CAL leza rozwalone. Kabel z przedluzacza Grado gotowy. XLRy neutrika czekaja...i wymieklem na jednym. Ja wlasciwie podlaczyc zyly do wtykow ?

Znalazlem rysunek w zalaczniku ale na nim jest jakos dziwnie.

Lewy kanal )
1 PIN: LEFT +
2 PIN: LEFT -
3 PIN: GROUND

Prawy kanal )

1 PIN: GROUND
2 PIN: RIGHT +
3 PIN: RIGHT -

Troche dziwna jest ta kolejnosc. Moze ja to zle czytam ?

HELP :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
03-07-2008, 15:07